9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Koronavirus vystřídá sucho a kůrovcový Armagedon

Vysycháme! Nesněžilo, neprší. Co nesežral kůrovec loni, sežere letos a příští rok. V lesích panují vedra a požární riziko. Vysychají studny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bocek 30.4.2020 8:02

Viníci kůrovcové kalamity? To jsou kindrmanažéři LČR , stupidní zákon o zadávání zakázek a vítězové Lesních tendrů. Právě odtržení lesníků od "Svého polesí" a hrabivost "Vítězů lesních tendrů" pod" Dozorem LČR"vede ke zničení veškerého lesa na území ČR.

J. Kraus 30.4.2020 7:47

Ale on se mění i směr vzdušných proudění, jak vědí lidé od letectví. Místo od západu teď často fouká od jihu. A jak věděli staří sedláci, na suché pole nezaprší. Na druhou stranu v Čechách už muselo něco podobného být, jak dosvědčuje třeba Millerova mapa Čech s násobkem rybníků oproti dnešku a zbytky jejich hrází v krajině. Jen ty rybníky obnovit. Ale to by se musela vrátit stará šlechta plánující na staletí.

R. Langer 30.4.2020 7:41

Ano, zejména ten chráněný kůrovec, lékař lesa, podle našich předních ekologických odborníků, na to nesmíte zapomenout. Nebo už si nepamatujete?

Š. Hašek 30.4.2020 7:32

Není depka - nežije se!

Resp novináři by neměli na chleba/Nora neukázala šaty.

Zkontroluji, zda nemáme kůrovce ve dveřích špajzky.

P. Victorin 30.4.2020 7:27

Skutečností je, že článků na téma koronavirové pandemie je "přespříliš" neboli "více než je zdrávo", a je proto žádoucí, počíst si o něčem jiném. Ovšem další depresivní téma - "kůrovec", nepokládám z hlediska žádoucí psychické úlevy za to "pravé ořechové"...

Š. Hašek 30.4.2020 7:03

Méně paniky a televizních/Lidovkových pojmenování, autore.

Jo, sušejc je. Na smrkových polích se stromy v lajnách ...... no, já bych se naopak divil, že by kůrovec ležel na gauči a čekal by na dotované jídlo přes internet.

A dále Vám připomenu, že možno žít od polárního kruhu až po jih Sicílie (zjednodušeno) ...... a všude prší úplně jinak.

Zkráceno. A nebrat jako pokyn, že se máme flákat a nepřemýšlet.

V. Vérosta 30.4.2020 6:53

ach jo, srážky přece vůbec nezávisí na tom, jestli je na zemi les, město nebo poušť. ta voda k nám putuje stovky, tisíce km odpařená z oceánů a kde spadnou, tam spadnou. zadržet vodu v Čechách je snadné, postavit v Hřensku jedinou přehradu a je to.

V. Mokrý 30.4.2020 5:55

Tak jest !

Nejsme jako oni, to bylo přece heslo doby.

A mnoho věcí proto bylo zničeno jako přežitek komunismu i když fungovaly už od doby monarchie, nebo 1.republiky.

I. Pávek 30.4.2020 3:31

Cinkání klíčů probudilo džina Mamona v láhvi. Kupónová privatizace odzátkovala láhev a džin Mamon láskyplně objal cinkající i necinkající stádo a jeho neviditelné ruce trhu řízené z přítmí hal bankovních domů se daly do práce. Síly mu nalila hláška o neexistenci špinavých peněz. A stádo už necinkalo, ale tleskalo jeho práci a ve své naivitě mu všemožně usnadňovalo drancování a jaksi si nevšimlo že jeho chlév se rozkrádá a teď je rozkraden. Na všechny atributy jako příroda, zemědělská půda, lesy, voda, nerostné suroviny, památky se hledí jen jako na zdroj peněz a nikoho nezajímá kdo a co s tím udělá. Hlavně že je na nové auto, dovolenou, na luxusní šlep. A politici, ten ,,výkvět" toho stáda jdou příkladem. Ukraď co můžeš dokud jsi ve funkci než to ukrade někdo jiný. No teď je pozdě plakat nad rozlitým mlékem a navíc i rozbitým hrncem. Ale může nás těšit že máme to, co jsme chtěli. Žebráky a cizinci ve vlastní zemi.

K. Nový 30.4.2020 3:12

"Obnova a udržení zdravých zelených lesů, zachování a ochrana živé a

zdravé zemědělské půdy a zadržení vody v české krajině je pro mě jediný

Green Deal, který mi dává smysl." - souhlas, až na ten odkaz na Green Deal.

Green Deal s tímto nemá nic společného.

J. Bruner 30.4.2020 0:27

když se stavěl strážní hrad Kašperk na Šumavě, byly vykáceny stromy na svazích hory. A byly to jen buky a že jich bylo. Nyní jsou všude smrky a s nimi jde kůrovec.