13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Koronavirus, sucho a New Green Deal

V poslední době vyslovilo mnoho nejenom českých politiků naději, že v době nadcházející ekonomické krize Evropané odmítnou ambiciózní plány Evropské komise na vytvoření uhlíkově neutrální společnosti vtělené do programu New Green Deal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Victorin 4.5.2020 9:44

Pane Jirko! Myslíte, když jste u odborného lékaře vy sám shledal účinnou pomoc, že vašeho zmíněného "spasitele" by měl navštívit každý? Netrvejte na svém nápadu ale navštivte jej bez odkladu znovu a svůj nápad s ním proberte. Uvidíte, že vám pomůže!

V. Petr 4.5.2020 9:42

Jak to, že před nástupem zelených zločinců byl problém kůrovce držen pod kontrolou? A nechcete prohlásit za chráněný druh také koronavitus?

V. Petr 4.5.2020 9:38

Jak to, že komunisté si s kůrovcem poradili?! Kapitalisté ostatně také!

V. Petr 4.5.2020 9:37

The good green is a dead one!

J. Novotny 4.5.2020 9:30

Kůrovcové dřevo nemůžete použít na trámy a prkna.

Š. Hašek 4.5.2020 9:18

Určitě jedním z několika.

Možno smrky nařádkovat kombajnem, a více to tam vyasfaltovat - pro ty kombajny. Koně nejsou. Stejně takové "divoké" území štve digitální turisty ve sněhobílých botkách, a vypadá to tam vošklivě! Ani tam nemají bateriové sekačky na trávu.

Je ověřeno, že Země bez péče člověka ani nevzkvétala a ani se nebudovala. Mřela. A mře.

Nejsem Zelený, poznamenám. Jak často jste na Šumavě? Sledujete cvrkot? Považujete uhynulý strom v Národním parku za nějaký coronavir?

Zkráceno.

P. Rada 4.5.2020 9:14

Evidentní je tak akorát to, že celá Š. má podstatnějinou rozlohu jak NP a i NP je vnitřně členěn zonací.

Demagogové ale rozdíl ve využívání/zneužívání různých částí krajiny zřejmě nerespektují.

P. Rada 4.5.2020 9:10

"Dodal bych", že momentální imise CO2 s pincipu neovlivnují klima planety. Lze ale ovlivnit klima dlouhodobě jejich kumulativním působením.

V přepočtu dokonce na hlavu takto za století páry, ropy.... evropané vyprodukovali naprosto nejdominantnější podíl na dnešní situaci:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/klima-co2-znecisteni-limity-brabec-cez_1812110600_jab

https://ourworldindata.org/grapher/cumulative-co2-emissions-region

Š. Hašek 4.5.2020 9:10

Pane Jirso,

těžko řešit něco racionálně, když ani nevíte, jak zarůstá (opět) Šumava. Ten kůrovec "je fakt svině", že? On si lump vybere monokultury, všiml si nedostatku péče, zas jsou smrky v řádkách, aby byla překližka, ........ kde je prostřený stůl, tam se hoduje! Platí pro: kůrovce, lišku, kunu, běláska zelného, moly, breberky ...

Hlavně se z toho nepos .....

A hlavně bacha na tu Šumavu, ta je jak malé dítě. Pithart říkal, že by nám mohla úplně zmizet. Já tedy nevím kam ..... ale je to jedno. Jsem jeden volič, který se nebojí lesa.

J. Novotny 4.5.2020 9:08

Jste tady slušně mimo. I ta nejlepší scénáře CO2bijců hovoří o brzdění oteplení tak, aby se omezilo na x,y stupně. Obnova minulých klimatických poměrů v horizontu nejbližších desítek let je utopie.

Ty peníze a prostředky (např. výzkum) opravdu musíme dát do adaptace. Váš výkřik výše odpovídá člověku s IQ 70 a méně.

J. Jirka 4.5.2020 9:08

Jděte k lékaři! Pomůže vám.

P. Han 4.5.2020 9:03

To byl klasický cimrmanovský krok stranou. Oceán tu pravděpodobně už mít nebudeme, ovšem o vznik pouští se zasazujete velice vehementně.

J. Novotny 4.5.2020 9:03

Je evidentní, že jediným východiskem je zrušit Šumavě status Národního parku.

P. Rada 4.5.2020 9:03

Záleží kam a do jaké země....

Pokud máte na mysli ČR a podobné lokality - pak znovunastolením rozsahu polárních čepiček a tedy obnovením dřívějšího proudění vzduchu a obecně původních celoplanetátně optimálních klimatických podmínek metastabilního stavu s průměrnou glob teplotou 14 +-0.5C jak tomu bylo předešlých min 10tis let.

P. Rada 4.5.2020 8:58

Demagogické /klamné/ myšlení souvisí u Vás nejspíše s nepochopením faktu a mechanismů, že např na planetě existují pouště a to třeba těsně vedle oceánů v širokých oblastech kolem obratníků.

P. Rada 4.5.2020 8:54

Když už se o mě otíráte pak podotýkým, že tzv. ochrana kůrovce byla jen jednou z součástí ochrany všeho živého ale např. jen v prvých zonách NPŠ. Zde chtěl totiž konkrétně Stráský velkoplošně a protizákonně použít isekticidy a taky to zadčal dělat.

Kalamita tehdy ale ve vrcholových partiích Š. nezkončila ani působením chemie ani pil a seker ....- ale s nástupem chladného a vlhkého počasí ve kterém se decimujícím způsobem namnožilo plísnové onemocnění kůrovce.

To, že přicházíme dnes o lesy velkoplošně je tedy příznačně důsledkem celoplošného sucha.

Právě smrkové porosty si tuto zhoubnou zbran schranují už desítky milionů let - proto také na planetě v tundře přežívají. Pro její použití ale musejí zároven nastat vhodné mikroklimatické podmínky.

J. Pankovic 4.5.2020 8:42

oprava: vjezd dieslů

P. Rada 4.5.2020 8:40

Tak jednoduché to nejspíše nebude. Budeme totiž muset stále více řešit HLAD!

J. Pankovic 4.5.2020 8:39

Musíme chránit kůrovce, aby nám sežral stromy, nasadíme všude řepku, aby se nedělala hluboká orba a pak brečíme, že je sucho! Hlavně že je to ekologické!! Co na tom, že nám to zničí nejenom spodní vody, že to ničí motory aut? Zakážeme vjezd disků do měst! Ať jezdí obchvatem! Že není hotový, protože ekoteroristi jsou proti? Tak kdo je tady demagog??

Jenže komu není Rady...

P. Rada 4.5.2020 8:38

Pane Vérosto "průšvih" je spíše v tom, že si nedovedete správně ujasnit ani základní situaci vody na planetě. Teplem odpařená voda totiž přenáší teplo vzhůru a proto kondensuje ponejvíce v lokalitách kde k odparu došlo. Nad pevniny se vláha dominantně dostává až vzdušnými proudy....

Tak jste předvedl tak akorát podnět pro "nezvratný důkaz", že doposud nevíte co se s klimatem děje.

J. Pankovic 4.5.2020 8:30

V Kanadě likvidujeme tajgu, aby se mohli vozit stomy do Británie a tam je pálit v elektrárnách. Přitom se uvolní víc CO2, než kdyby se topilo uhlím a to nepočítám znečištění, které způsobují lodě.

Na Sumatre zlikvidujeme džungli a nasadíme olejnou palmu. Bingo! Na výrobu litru bionafty spotřebujeme asi 1,4 litru obyčejné.

J. Pankovic 4.5.2020 8:24

Ráda je skutečný odborník, pokud se jedná o demagogii. Pokud by mu šlo o záchranu planety, tak v první řadě vypne svůj počítač, čímž ušetří nejenom elektrickou energii ale navíc nebude ani znečišťovat prostor na Psu.

Není snad pravdou, že "léky" zelených fanatik situaci jenom zhoršujì?

K. Wágner 4.5.2020 7:51

"Řešit sucho zákazem vjezdu dieselových motorů do měst či zdaněním masa" nebudeme.Tak budeme řešit jen kůrovce a ty přemnožené hraboše.

L. Písařík 4.5.2020 7:49

Ano, větrníky, o tom jsem již psal, ty větrníky odebírají větru sílu, ten zeslábne, padne k zemi a vůbec nedotlačí ty dešťové mraky k nám. A tak radši fouká přes oceán na druhou stranu, do E-mériky, kde dělá hariken hardly happedn.

L. Písařík 4.5.2020 7:45

A víte, jak dostat vodu do země?

L. Písařík 4.5.2020 7:41

Dodal bych, že Evropa produkuje asi 10% světové produkce CO2. Kdo si myslí, že Evropa, i kdyby snížila produkci na 1%, tak podstatně ovlivní klima na Zemi? Teda, kromě zelených hrášků, kterým jde o dobro - především jejich vlastní.

V. Krajča 4.5.2020 7:38

Ke změně přenosu vláhy, tedy vlhkých větru od západu pripocitejte ty tisíce větrníků v Německu.

J. Lukavsky 4.5.2020 7:32

"ochrana přírody podporovaná ekoaktivisty a částí vědecké obce nechala

během posledních patnácti let záměrně uschnout téměř 20 tisíc hektarů

horských smrčin." Ty uschlé smrky se budou postupně rozkládat a během toho uvolní veškerý C fixovaný ve dřevě zpátky do atmosféry Země. Kdyby se ty stromy porazily a nařezaly na trámy a prkna tak by ten uhlík byl udržen další řádově stovky let. Asi těm alternativním ekomyslitelům chybí základní znalosti z uhlíkového cyklu Země. Mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždy. J.L. end

P. Victorin 4.5.2020 7:21

Pane Dvořáku, máte úplnou pravdu! Abychom tuto ale potvrdili praktickým příkladem, dovoluji si zde připomenout, prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult.... Zdravím!

V. Braun 4.5.2020 7:17

Ano, kdyby celkově globálně ubývalo srážek, to se ovšem neděje. Mění se ale rozložení srážek v čase a prostoru.