13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Koronavirus, sucho a New Green Deal

V poslední době vyslovilo mnoho nejenom českých politiků naději, že v době nadcházející ekonomické krize Evropané odmítnou ambiciózní plány Evropské komise na vytvoření uhlíkově neutrální společnosti vtělené do programu New Green Deal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 4.5.2020 14:28

Řekl bych,

že "odborný" termín -skleníkový efekt- byl vytvořen, aby i propadlíci a politologové měli malinko jasněji ve Vesmíru.

Ti blbci selští, kteří dávali ve škole pozor, berou v potaz dalších, asi 1587 hodnot, které souvisí s klimatem - ti jsou občansky beznadějní pro další vývin štrasbrusele. Samozřejmě, že ty hodnoty nemají stejnou číselnou/výkonnostní hodnotu. Sem tam, malinínko .... do toho špitne Slunce. Asi blbá poznámka ....

P. Zinga 4.5.2020 14:17

Jsme součástí globální propagační akce: nejen u nás se straší obyvatelstvo suchem-dnes i do budoucna.

Neumí předpovědět počasí týden dopředu, ale vědí, že za dva roky a dále bude sucho. Jak je to dnes u nás?

V roce 2019 napršelo 634mm, což je 92,4% "normálu". Vypadá takto sucho? V porovnání s normálem let 1961-1990 to je dokonce 94%.

A první tři měsíce tohto roku spadlo 100% „normálu“.

Š. Hašek 4.5.2020 13:58

Až na detailíky souhlas.

Hlavně nepustit Hřiba na to sucho. Toho nechat na cedulkách ulic v Praze.

Konkrétně NP Šumava bych nechal NP Šumava.

Jirsovi bych ho nedal. Senát je přes semináře o Krymu, lidských práv v Ugandě, vlastizradách, počtu roušek v lékárně na rohu, jestli má president ČR Blutdruck v cajku, případně rychlosti štrasbrusele ve Sluneční soustavě.

To je némlich/nämlich jak za Husáka, XII. sjezdu a RVHP. A plán se neplní, že, kolego, občane ČR, senátore Jirso. Jste mnou placen.

J. Pavel 4.5.2020 13:45

Nechápu jak nám přehrady a lesy pomůžou se suchem v situaci, kdy 6 týdnů sedí nad středem Evropy tlaková výše a je jasno. Voda se musí vsáknout do země a pokud je pod zemí, tak se i nejméně odpařuje. Půdní kryt by měl být hustý a zároveň propustný. Ideální asi je louka a křoviska. Takto se hospodařilo nejen v Krkonoších ještě v 19 století.

Už hustý smrkový les ztrácí kvůli zastínění spodní patro vegetace a s přívalovou srážkou si holá země, pokrytá jen jehličím, těžko poradí.

Dotované zalesňování smrkovou monokulturou je k ničemu a jde tu opravdu jen o peníze. To jak si dovede příroda po smrku poradit si může každý zajet prohlédnout do Západních a Vysokých Tater. Dvě katastrofální větrné smrště jim tam stovky hektarů smrčin položily na zem během hodin a museli je vytěžit doslova na hajzlpapír (ty haldy dřeva leží jsou k vidění u Ružomberka). Dnes na těch místech roste tráva, jeřabiny, borůvčí a nálety, ne všechno se stíhá zalesnit. Ale nezůstává odkrytá půda, ani nedochází ke katastrofální erozi a smývání půdy do Liptovské Mary.

Stejně dobře si poradí příroda s kůrovcem v Čechách, pokud se do toho nebudou plést "odborníci na dotace".

Š. Hašek 4.5.2020 13:36

Souhlas.

Všeho s mírou.

Umí sedlák, domkář, půlláník, Jourová neumí.

Š. Hašek 4.5.2020 13:34

V tom souhlas.

Horší je, že Leyenová (s pomocí Zdechovského), chce hýbat Zemí a Sluncem. Slunce zamlčuje, případně nebere v potaz.

Blbka od stíhačů Bundeswehru s bříškem, střemhlav. Mach 2.5.

Š. Hašek 4.5.2020 13:29

Ale jo. Možno. Jsou i jiné .......

Jen se mi zdá, že senátor, PT pan Jirsa to patlá všechno dohromady.

Od toho si nevolím senátora, na tohle mám Moravce a Noru168.

Ale možná "senátorům je určeno", že mají (beztrestně) patlat vše dohromady. A tvářit se u toho vážně. Zkráceno.

Osobně se domnívám, že pan senátor Jirsa si plete sekačkový trávník u vlastního domu, hurikán s bouřkou, vlka s atomovou bombou .......tohle vše se Šumavou. NP Šumava.

P. Brich 4.5.2020 13:24

Myslím, že bioplyn co vyprodukuje Leynová, by nepohnul ani malým turbogenerátorem.

P. Brich 4.5.2020 13:19

Zločiny vyjmenované ve druhém odstavci by vydaly na galeje. A to si nejsem jist, že jsou úplně všechny.

R. Langer 4.5.2020 12:22

Ne, skleníkový efekt žádnými výzkumy a daty dokázán NENÍ.

P. Rada 4.5.2020 11:35

"Zločinně" - ve smyslu života na fosilní dluh - se lidstvo jako enormní detruktor chová už zhruba století. Naměřené koncentrace i radioizotopové složení toto dokládají.

Celou tu dobu si egoisticky namlouvá, že nové technologie (třeba i jaderné) vymyšlené kýmsi jednou všechny evidentní prohřešky marnotratnosti a proti stabilitě systému jednou vyřeší.

"Stačí prý jen přejít na atom....".

T. Hraj 4.5.2020 11:17

Argumentace v článku je velmi rozumná. Současně je přímo inverzní ekologické politice EU (přičemž ekologie/klima je pro EU dle jejích vlastích slov tématem č.1). Otázkou tedy je, na čem se zakládá EUrooptimismus ODS?

Možných odpovědí je více. Např. 1) ODS je EUrooptimistická strana a názory pana Jirsy jsou tedy v zoufalé menšině. 2) ODS je pokrytecká strana, která říká něco jiného voličům v ČR a něco jiného v EP (kde hlasuje eurohujersky).

S. Tomko 4.5.2020 10:58

O tom, že jednou z príčin ustávania zrážok v Strednej Európe sú veterníkove polia na západe Európy, svedčí aj to, že vedci v USA navrhujú rovnaké riešenie na východe USA. Chceli by tak uchrániť pobrežie od silných dažďov, ktoré následujú po hurikánoch. Pre nás je šťastím to, že niečo dostaneme zo Stredomoria, pretože západné prúdenie je pomaly raritou. Aj tie povodne v Čechách prišli zo Stredomoria. A stavať projekty na zachytávanie zrážok sú chvályhodné, ale keď nenaprší, tak voda jednoducho nie je.

J. Nevrkla 4.5.2020 10:42

Autor je myslím členem ODS a ODS prý po kongresu zelená. Tak ať začnou u sebe.

Š. Hašek 4.5.2020 10:38

Klíčovým slovem, bych řekl, je -důstojná obživa-.

Můj otec, já, ...... si to vykládal/vykládám jinak, než typizovaná studentka humanhodnot a Aňulka Geislerová. Poslankyně Pekarová je též hodně "moderně důstojně živitelná", dost se inspirovala třeba Gottwaldem, aniž to tuší.

P. Lenc 4.5.2020 10:34

Na kukuřice jsem holt zapomněl, dík za připomínku.

V. Braun 4.5.2020 10:31

Hm, osobně jsem četl o tom, že skleníkový efekt je ověřen výzkumy a daty, ovšem jednodušší je je ignorovat, že. Nedivím se mladým, které to na rozdíl od nás starších zasáhne naplno, že se jim ta ignorance nelíbí.

V. Novák 4.5.2020 10:30

O monolulturu se na polích snaží lidé od té doby, co nějká pole začali zakládat. Biodiverzitě na poli se říká plevel - tedy ještě moje babička tak rostlinám, které ubíraly vodu, světlo a místo pěstované monokultuře říkala.

Řepka svým kůlovitým, 60-70 cm dlouhým kořenem půdu provzdušňuje a usnadňuje vsakování vody.

P. Kubáč 4.5.2020 10:23

Hospodářská krize se ještě plně nerozjela, ale zdá se, že najít důstojnou obživu pro všechny lidi bude fuška.

Klimatický alarmismus ( a řada dalších -ismů ) - je jako virus - buď razantně zmírní, nebo zhyne spolu se Západem.

Š. Hašek 4.5.2020 10:06

Trefná připomínka!

Kůrovec/bělásek zelný ...... svědčí o chybách, kumulaci chyb, kombinace počasí (les - vítr). Včetně chyb na Šumavě v devatenáctém století, tehdy šlo opravdu o rychle rostoucí a žádané smrkové dřevo.

Vždycky byla snaha chyby svést jinam, dnes je okamžitě transformovat na dotace (nikoliv pojištění, rezervy podniku).

Řepka je na 14% plochy. Je obhospodařována úplně stejně jako monokultura čeholiv jiného. Problém řepky je "Bursíkův benzín" a asi bude bioplyn Leyenové.

Netelevizní sedlák Vám řekne, že ještě horší je kukuřice. I tím, že ta půdu na poli (červnová bouřka) nedrží vůbec! Zjednodušeno.

J. Pankovic 4.5.2020 10:01

Kecy! Kdysy na to stačil lesník, který napadení strom včas označil, dva chlapi s pilou strom včas porazili a kůru na místě oloupali. Dnes se musí všechno "transparetnê vysoutêžit" a stromy se i s kůrou vozí všude možně aby se ten chudáček moc neunavil.

L. Písařík 4.5.2020 9:55

Dobrý nápad, teď - jak to prakticky provedeme. Třeba takovou Bobravou pod Brnem protéká jen čůrek vody a obávám se, že kdyby do ní nepřispívaly čístičky v Rosicích a ostatních obcích,neteklo by v ní vůbec nic. Zajímalo by mně, zda rybáři z Vídeňské do toho čůrku stále vysazují obrovská kvanta potěru, jak uvádějí ve svých informacích.

Š. Hašek 4.5.2020 9:54

Neporadili. Resp. "poradili" vždy následně. S kůrovcem si trvale neporadíte, to je jak "poradit si s jarem, létem a zimou".

Viz kůrovcové kalamity 1868 a periodicky dále, samozřejmě sledováno až v době, kdy se počítal ušlý zisk po těch kalamitách. Pokud území není primárně hospodářské, nelze ani mluvit o kalamitě, neboť příroda sebe sama nezničí.

Stran komunistů podobné. Doufám, že budete (aspoň trochu) se mnou souhlasit, že komunisté "řešili" problémy tak, že: "Jedno skoro vyřešili, druhé uteklo, a o vzniklé škodě hned vedle se nezmiňovali/neúčtovali ji". Zkráceno.

Nemám strach z kůrovce, mám obavu z toho, že na jednoho jediného kůrovce padne 98.-Kč všelikých dotací, dluhů a křiváren! Samozřejmě, že těch 98.- Kč nedostane jednotlivý majitel 1/2 ha lesa, a že tam může být kůrovce jak v celém okrese!!! Ten bude na to sám. Zkráceno.

V. Petr 4.5.2020 9:54

Právě jste popřel zákon zachování hmoty!

V. Petr 4.5.2020 9:49

https://www.youtube.com/watch?v=D6N6BhqBTMU

V. Petr 4.5.2020 9:48

EU dnes produkuje 8% světových emisí CO2! Čina 30%!

Minulost sem netahejte, tu nezměníte a HLAVNĚ, z evropské a americké průmyslové revoluce měl prospěch celý svět.

Uvědomujete si vůbec, že mnoho diagnostických a léčebných technik je založeno na objevech experimentální a teoretické! fyziky z doby před cca 100 lety?

O chemii ani nemluvě!

J. Macků 4.5.2020 9:48

Myslím se ještě nikdo nezabýval riziky provozu větrníků z hlediska dějů v atmosféře. Ty megawaty energie, které atmosféře ekologicky odebereme na vytápění psích deček a pohon elm zjevně někde musí chybět. Co když je to důvod, že větry nedokáží dopravit mraky až nad Evropu a sucho s tím úzce souvisí.

P. Lenc 4.5.2020 9:46

No a co tak autore něco o obrovských lánech monokultur, především řepky na polích, takřka neexistence hluboké orby, minimální obnova rybníčků a mokřadů zlikvidovaných komunisty, chybějící hnůj díky likvidaci živočišné výroby(vždyť dovézt maso se někomu "vyplácí")...

J. Oldfart 4.5.2020 9:46

Připomíná to komunistické žvásty:

uhlíková neutralita, uhlíková stopa, poručíme větru dešti atd. Vše opřeno o politiku, ne o rozum a data. Je to nástup socialismu tentokrát v zelené barvě poté, co hnědá a rudá selhala. Následku budou totožné.

I. Pávek 4.5.2020 9:45

Jsem nakloněn spíše k tomu, že hlupáci učí.