26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Jeden o voze, druhý o koze

Bez porozumění nemůžeme dojít k dohodě. Některé články z našeho portálu přebírá názorový web Neviditelný pes. Část jeho čtenářů je zvyklá o přečtených článcích diskutovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Strakoš 8.7.2021 5:47

Takže ti, kdo kouřili si dají závazek nekouřit, byť jim to bude přinášet problémy+náklady a budou se dívat na nové kuřáky s bláhovou optimistickou nadějí, že taky jednou přestanou?

Mně to připadá takové ... hloupé.

P. Rada 8.7.2021 9:53

Ano závazky jen jedinců nic neřeší a i proto mě také připadá hloupé/stupidní - jak se na planetě chováme.

J. Strakoš 8.7.2021 10:07

Ale Vy tímto přirovnáním argumentujete, že je to tak správné.

A pokud to z jednotlivců posuneme na celé státy, pak je to stejné.

J. Lukavsky 8.7.2021 6:11

"Extrémní situace "obyčejně koncí fiaskem" pozor, ale netýká se násilného zavádění solárů, fofrníků a elektroaut, řepky... tam je to eko- a tudíž hodná, hodná... J.L. end

P. Rada 8.7.2021 9:54

To je Vaše tvrzení.

Z. Lapil 8.7.2021 11:40

Jste byli nějaký pilný, na tom Slovensku. U nás se říkalo, že úkoly této pětiletky splníme, kdybychom je měli plnit 7 let.

Tedy - ono se to říkalo slovensky, nejspíš protože sranda je lepší, když je za hlupáka někdo jiný :-).

(Nechci urážet, počítám, že na Slovensku se naopak vyskytovaly vtipy, které byly MNOHEM lepší v češtině.)

Za odměnu pochopivším přidám jeden s ruštinou. Rozhovor kapitána s podlaplubím: Cколько? Cорок! чего Cколько?? чего сколько?

Z. Lapil 8.7.2021 11:42

Oprava:

Cколько? Cорок! чего Cколько?? чего Cорок?

K. Machala 8.7.2021 1:23

CO2 podporuje ozelenění planety, proto úsilí zaměřené proti CO2 nemůže být zelené, ale právě naopak. Navíc zdroje vydané proti CO2 nutně musí chybět na skutečně ekologické počiny, od odplastování prostředí až po snížení nadměrného množství jedů v prostředí. K dekarbonizaci energetiky jednou dojde tak jako tak, na hladiny CO2 to nejspíš nebude mít vliv, protože většinu tvoří příroda a CO2 stoupá v důsledku růstu teplot a ne naopak. Tak to vidí někteří fyzici zabývající se atmosférou, nezávislí na grantech a souhlasu s podplaceným mainstreamem.

P. Rada 8.7.2021 3:50

Naopak zřejmě tonete v omylu. CO2 už je na míře koncentrace která i nyní destabilizuje podnebí. Destabilizace spočívá v odtávání až ztrátě zejména severní polární čepičky. Významě se proto mění především směr a dynamika větrů nesoucí vláhu nad kontinenty severní polokoule.

Nestabilní podnebí + produkce hnojiv (vzdušné NOx + pozemní fosfor) sice může zprvu pomoci k plošně (opticky) zelenější planetě pro nárůst rychle rostoucích ale i rychle degradujících lišejníků a travin.

S poklesem zalesnění se však dál umocní místní dynamia lokál teplot. Vodní a větrná eroze navodí rychlejší pokles úživnosti půdy. S růstem hladin oceánů dojde nutně na zasolování a tedy na pokles produkce potravin v přímořských oblastech (úživné delty řek..) pro miliardy lidí.Toto nevodí napětí ve společnosti, migrační tlaky tenze posílí... Nestabilita sociální a ekonomická podnítí rizika pandemická... Nadějí jsou zázračné technologie na které se ale čeká už roky... Raději nedomýšlet a tonout v omylu - že?

Uznávám ale, že něco na tomto postoji začíná mít smysl podobně, jak nemá smysl těžce nemocnému připomínat nevyhnutelnost.

L. Novák 8.7.2021 5:34

Hlásáš idiotské nesmysly pořád dokola. Měl bys dostat zelený Goebbelsův řád za šíření hloupé ;-O propagandy a tisíckrát opakovaných lží.

J. Lukavsky 8.7.2021 6:03

" odtávání až ztrátě zejména severní polární čepičky" v principu máte pravdu. Kdysi sahal krásný, veliký severní kontinentální ledovec až na Šumavu, ale před cca 10 000 lety ustoupil (s malým návratem - malá doba ledová) a tím skončila poslední (z cca 20ti dob ledových) a teď jsme v době meziledové. To znamená, že v intervalech cca 20 000 let se střídají doby ledové a meziledové a to v době kdy po člověku a spalování fosilů nebylo ani potuchy. J.L. end

J. Lukavsky 8.7.2021 6:09

"rychle degradujících lišejníků a travin"a proto je zapotřebí nechat na Šumavě degradovat i miliony kubíků dřeva. Kdyby se totiž to dřevo vytěžilo, prodalo a udělaly se z něj trámy a prkna tak by C vypadl z koloběhu na desítky-stovky let. A to by bylo ne-eko=fuj. Ty traviny a lišejníky se rozšiřují rychle tam, kde stromy ještě nemají šanci se uchytit. Ale časem to zarostou také. J.L. end

J. David 8.7.2021 7:52

A co kdysi Grónsko (Greenland) kde Vikingové pásli kozy, ovce a krávy, vy filuto? A dnes? Vysvětlete tu diskontinuitu podnebí. Zelený ostrov, dnes zmrzlá H2O. Jo, za vše může oteplovač CO2. Vysvětlete, proč tam kdysi mohli lidé pást dobytek?

J. Jurax 8.7.2021 20:09

Dobytek Vám to vysvětlí ;-D

V. Mertan 8.7.2021 14:54

https://sciencemag.cz/polarni-cepicky-na-marsu-se-meni-v-zavislosti-na-sklonu-osy/ Polárne čiapočky Marsu sú priamo zo zlovestného CO2. Napriek tomu mrznú a zase sa roztápajú či sublimujú podľa zmeny náklonu planéty.