7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Je horší pálení biomasy v EU...

O kácení amazonského pralesa média informují pravidelně. Ale o tom, kolik dřeva by spotřebovaly evropské biomasové elektrárny, se mluví jen málo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 10.6.2021 8:28

Skoro tak to je pane Nováku. Dokonce ale už celosvětově objemu dřevní hmoty ubývá. V česku to v minulých létech bylo vypočítáno na ekvivalent provozu tří uhelných elktráren:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/221562248410003-kacenim-lesy-nezachranime/

To co zůstává ba roste je reklamou hnaná lidská chtivost a tím i celková spotřeba energie. U nás evropanů přetrvává právě neudržitelná rekordnost ve spotřebě - tedy odklon od "průběžně obnovitelného rozsahu".

P. Rada 10.6.2021 8:17

Pokud by měl Souček pod hlavičkou ekologie opravdu zájem více "pohovořit" o tom kolik čeho dlouhodobě spotřebovává Evropa, svět... - mohl/měl by vycházet s měrné spotřeby a přepočtujejí zátěže na území. Tomuto pohledu se ale doposud paradoxně vyhýbá:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Součkovou doménou je i přes extrémnost spotřeby evropanů a konkrétněji extrémnost kumulativních imisí CO2/osobu je, zasadit se za každou cenu ještě o jejich růst zátěže těžbou fosilů. V poktračování extrémního drancování na úkor životního prostředí mu zřejmě vadí zejména postoj EU a tak dnes paradoxně neváhá vyzdvihovat na odiv drancování které se děje v Amazonii. To co hoří v kotlích elektráren, tepláren... v česku přece není tolik vidět. Vyčíslit, porovnávat to přesto jde a právě o kvalitativním i kvantitativním popisu vstahů organismů k prostředí je ekologie:

https://chmibrno.org/blog/2018/12/08/co2-emise-podle-zemi/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_oteplov%C3%A1n%C3%AD#/media/Soubor:Percentage_share_of_global_cumulative_energy-related_carbon_dioxide_emissions_between_1751_and_2012_across_different_regions_CS.svg

L. Novák 10.6.2021 7:49

Každá tzv. bioplynová výrobna potřebuje zásobník plynu. A zdá se, že četnost výbuchů spojených s výrobou "bioplynu" není zanedbatelná. Ostatně, z dlouhodobého hlediska výrobní kapacita bioplynových stanic stagnuje už řadu let.

V. Tichý 10.6.2021 7:44

Ono nemusí jít jenom o dřevo a o pálení v elektrárnách. Jsou i technologie na zplyňování (dřevoplyn a dalšího odpadu). V každém případě touto metodou lze vyrobit poze 20% energie. A to se nezmiňuji o dalších problémech. Již tehdy EU stanovila požadavek na max. vzdálenost pro dovoz surovin 200 km, která měla zamezit mimo jiné případné drancování Amazonie a dalších lokalit v chudších zemích. Celé to ekošílenství je ale hrozivé a falešné. Co to je bezuhlíková technologie? Já vše okolo spálení, zplyňování a využití zemního plynu považuji za uhlíkaté technologie. Bezuhlíkatovou je možná energie z jádra (a to nedovedu odhadnout kolik uhlíkové energie padne na výrobu a likvidaci jaderného zařízení po uplynutí doby životnosti). Taky solární energie vedená směrem k získání vodíku je obdobně zatížená uhlíkovými náklady na výrobu a likvidaci. Obávám se, že jedinou cestou jak splnit limity, které si dala EU je vrátit se do doby kamenné a produkovat minimální množství oxydu uhlíku pálením ohníčků pro ohřev a vaření! Rv

L. Novák 10.6.2021 7:44

Protože tolik stromů, aby jejich kácením a štěpkováním bylo možné nahradit současnou energetiku, na planetě Zemi neroste v průběžně obnovitelném rozsahu.

V. Církva 10.6.2021 7:37

No já myslel, že pálení stromů je uhlíkově neutrální. Kdesi vysvětlovali proč ne. Možná by ale bylo dobré dat linky.

J. Lukavsky 10.6.2021 7:07

"by nikoho nenapadlo kácet lesy kvůli tomu, aby se spálily v elektrárně." jistěže by nikoho rozumného také nenapadlo kácet les v Amazonii, dřevní štěpku převést lodí přes Atlantik a slavnostně jí ekologicky spálit v eko-elektrárně. Ale jurodiví věrozvěstové bezuhlíkatého světa se nebudou zatěžovat nějakými trojčlenkami či dokonce myšlením. Oni vědí... a to je hlavní. J.L. end

L. Hančar 10.6.2021 6:52

Jako vystudovaný elekrotechnik si nedělám iluze o energetické účinnosti provozu bioplynek, bude to podobně nastaveno jako solární byznys ( dotace na cenu prodávané el. energie ) ). Máme jednu bioplynku za vsí v agrofertí farmě Uhelná Příbram. V létě nám pod okny denně projíždějí obří traktory s kukuřičnou drtí, která slouží jako 100% ekologické palivo.

Jak vypadá tento ekologický proces ničení naší přírody a státní kasy?

Pole se zabije roundupem. To už něco stojí + vše živé je eliminováno. Pak se pole připraví, oseje, vzrostlá kukuřice se poseká, rozemele, doveze do bioplynky. Tato náklady a spotřebovanou naftu ale ekologové nepočítají, stejně jako u el. auta nevidí emise na výrobu el energie. Drť se nechá zkvasit , vzniklý plyn se smíchá s 8% nafty a prožene vznětovým motorem s el. generátorem. Tepelné ztráty se zase nepočítají: toto teplo využijeme třeba v červenci ke chlazení! A máme výsledek: v Uhelné Příbrami až 549kW elektrického výkonu. Za jakou cenu? Za dobrou! Jinak by se to nevyplatilo!

L. Novák 10.6.2021 5:45

Největší zhovadilostí tzv. "zelené politiky" je kácení tropických pralesů (nejenom v Amazonii) a lodní doprava vyrobené štěpky nebo dřeva přes půl planety lodí do EU nebo USA, kde se štěpka (prý ekologicky) spálí ve velkých elektrárnách. Dokumentaci o této zločinné "BIOpalivové " praxi poskytl například film Planeta lidí / Planet of The Humans (2019) https://planetofthehumans.com/, který se stal trnem v oku ZELENÉ MAFIE po celém světě. Ta donutila YouTube pod vylhanou záminkou stáhnout film z volného přehrávání (8,3 mil krát, než byl zablokován.)

https://www.fastshare.cz/13472435/planet-of-the-humans-2020-dokument-1080p-ac3-2.0-en-cz-titulky.mkv (volně ke stažení s českými titulky).