3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Globální oteplování není náš problém

Globální oteplování postupuje a bude postupovat dál. Bez ohledu na naivní úsilí Evropy. Produkci CO2 ovládá (spolu s USA) Čína, Indie a další přelidněné asijské státy a Evropa, která produkuje pouhých 10 % světového CO2 nemá šanci na oteplování nic změnit, i kdyby se pro samé úspory hospodářsky zničila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sedlář 29.1.2019 0:52

Re: My nic my muzikanti?

Nojo, ale co s tím. Vše co jste popsal je "konání dobra" a to se mufííí, aj keby fotra věšali. Je to totiž eko (vrtule) a bio (nafta). Dobře to zní.

L. Novák 28.1.2019 21:58

Člověku se nechce věřit, když čte zelené fantazie...

V každém domě spalovací motor s kogenerací a ostrovním provozem elektrické sítě... To jsou pěkné fantasmagorie v hustě obydlených oblastech zasíťovaných rozvody elektrické energie s profesionálním dohledem a údržbou... :-)

L. Novák 28.1.2019 21:50

Re: Vědci se shodnou

No jo, ale to by "Rada" radič poraděnko přišel o kšeft a musel by začít něco pořádného dělat. Třeba pěstovat zeleninu. :-)

L. Novák 28.1.2019 21:48

Re: My nic my muzikanti?

Žvaníš blbosti. Kyselé deště v ničivém rozsahu už byly zastaveny odsířením uhelných elektráren v 90. letech. Moc by mě zajímalo, čím takový zelený magor měří kyselost dešťové vody. Ta je samozřejmě kyselá vždy, už jenom obsahem rozpuštěného CO2, protože neobsahuje stabilizující uhličitanový systém...

Škoda s blbem ztrácet čas.

L. Novák 28.1.2019 21:38

Re: Oteplování?

Články o výzkumu na jehličnanech a dalších rostlinách by se určitě daly najít i v časopise Živa, Vesmír...

L. Novák 28.1.2019 21:34

Re: Oteplování?

To je blábolení psychicky narušeného zeleného magora. :-D

M. Prokop 28.1.2019 21:30

Re: Oteplování?

To je česky?

J. Jurax 28.1.2019 21:27

Re: "Boj" s oteplováním v Evropě

Souhlas.

Akorát ten poslední odstavec - způsob, jakým si příroda pomohla s dinosaury, ať přijmeme jakoukoliv z teorií jejich vyhynutí, bych nepovažoval pro člověka za optimální.

J. Jurax 28.1.2019 21:22

Re: Oteplování?

Podobný pokus probíhá na Bílém Kříži v Beskydech - viz http://abicko.avcr.cz/2012/10/17/

J. Jurax 28.1.2019 21:18

Re:

Ale to já všechno vím, já se právě proto jen ptal pana Ráže, jenž píše doslova - cituji - "Přeměnit dům na energeticky samostatný zase takový problém není, jak jsem se sám na svém domě přesvědčil" - konec citátu, jak to přesně má.

A to jsem se ho raději ani neptal na návratnost investice a na to, jaký energetický komfort toto řešení poskytuje. A jak topí (ono je třeba řešení s tepelným akumulátorem a slunečními kolektory, tepelnou pumpou a tak) a o jaký dům původně šlo ... a trochu zlomyslně i na ten panelák, poněvadž to je taky dům ...

P. Rada 28.1.2019 19:58

Re: Oteplování?

Nevím co míníte větou ..."Nové věštecké odhady ICP potvrzují "růst" o 0,3°C do roku 20100"... Možná jde právě jen o Vaši věštbu.

Věštbám bych se proto raději vyhnul. Naopak IPCC modely uvádějí několik scénářů a ty se všechny v nejbližších desetiletích neliší od růstové trajektorie kterou u nás fakticky naměřili meteorologové:

http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1546437271

R. Vacek 28.1.2019 19:55

Re: Vědci se shodnou

Prezentované závěry "vědců" nám poslední desítku let tvrdí stále to samé - musíme něco dělat a bude to stát spoustu peněz. Přitom pokud se podíváme na historická data (sta miliónů let zpět) o globálních teplotách a globálních koncentracích CO2, tak zjistíme, že žijeme v období s nejnižší koncentrací i velmi nízkou teplotou http://1gr.cz/fotky/pes/14/102/pnesd/WAG56a8ae_g4.png . Těžbou fosilních paliv jenom vracíme do oběhu životadárný uhlík, který se z biosféry stále ztrácel (v hlubinách Země jako nerosty - uhličitany). Z návratu koncentrace CO2 k běžným úrovním bude profitovat nejen rostlinstvo, ale následně i další články potravinového řetězce.

P. Rada 28.1.2019 19:49

Re: Spíše, než nestavět silnice bychom měli zkrouhnout

Pane Vanuro lidé občas slyší a čtou jento co chtějí. Rozumným by mohlo dojít, že ropa nikdy nedojde - jen se stane nedostupnou. Vývoj ceny ropy je snad znám dostatečně.

Jiný pohled nabízí vyhodnocení ropných vrcholů jednotlivých zemí. Mnohde k němu už došlo. Ani tam ale zcela vyčerpána nikdy nebyla - jen už nikdo nemá tolik prostředků aby se to při dnes známých technologiích vyplatilo. Viz pokles EROEI. Je dnes i krajním otazníkem zdali a komu se vlastně vyplácí těžit ropné písky - pokud kdosi toleruje devastaci krajiny a takto těžbu subvencuje - pak těžba může pokračovat - a po nás potopa?:

https://www.info.cz/cestovani/kanada-jak-ji-neznate-u-athabaskych-ropnych-pisku-romantickou-prirodu-necekejte-12376.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ropn%C3%BD_zlom

P. Rada 28.1.2019 19:32

Re: Vědci se shodnou

Ochlazení přijít může. Pokud jej vyvolá sopka - pak třeba na několik let. Pokud jaderná zima - pak dokonce na několik desetiletí, meteorit kilometrových rozměrů na celá staletí...

O všech těchto variantách věda apekuluje, proměřuje, znovu a znovu testuje hypotézy... a vše proto aby v úhrnu mohla udělat co možná věrohdný pravděpodobnostní odhad. Ten dnes např zní, že pokud nezůstanou fosily pod zemí bude s civilizací jak ji známe takřka jistě konec. Jak se ale lidé ve své emotivitě budou dál rozhodovat a co všechno ve své rozvojové dětskosti ještě za výtržnosti i rozumné kousky na úlanetě udělají asi neví nikdo.

Pokud by se ale život civilizací rozvíjel tak snadno jak se nám to donedávna zdálo, je už nyní krajně s podivem, že po něm nikde ve vesmíru nenalézáme žádnou stopu. Vědci jsou proto dokonce na vážkách zdali je inteligence lidí jak ji známe životaschopnou vývojovou cestou nebo zdali tato anomálie častěji vede k urychlení druhového kolapsu.

P. Rada 28.1.2019 19:18

Re: Oteplování?

Kde kdo s pěstitelů rostlin na prodej jim sytí atmosféru CO2, dopuje supstrát živinami... jen aby ryche narostli a vypadali při prodeji co možná báječě.

Co na tom, že rekamou "zmagořenému" kupujícímu brzo skolabují?

Podobně bylo vloni nejvíce CO2 v atmosféře Česka oproti celé civilizační historii. Jen právě "magoři" ale předpokádali, že biosféře se bude dařit. Opak byl a je pravdě blíže.

Jak čtu diskusi tak fosilně spitým "magodům" realita k vystřízlivění nestačila a přidávají další a další hloupé úvahy na téma jak je prospěšné, že koncentrace CO2 v planetární atmosféře rostou.

V. Kolman 28.1.2019 18:28

Re:

Pane Juraxi, život bez elektřiny by byl méně pohodlný, ale možný by byl. Moje babička, kde jsem trávil dětství, zavedenou elektřinu neměla - svítilo se petrolejkou a pro vodu se chodilo s vědry do nedaleké studny, záchod byl suchý. Používal se pouze na "velkou stranu", čůrat se chodilo na hnůj před chlévem. A přežili jsme.

O ostrovních systémech získávání elektřiny toho bylo napsáno dost. Mám na mysli zavedené a fungující soběstačné ekologické stavby, kde jenom občas startovali benzino-elektrický agregát v ojedinělých případech za dlouhých zimních večerů, když bylo potřeba dobít akumulátory. Topit elektřinou pochopitelně z FV na běžně velké střeše nejde, ale na svícení, provoz A+++ chladničky, TV a radia, notebooku (+občasný pohon elektrického nářadí) to stačí. Vytápěním automatické pračky (cca 2kW) si nejsem jistý. Snad nějaký eko-program praní při nízké teplotě.

S panelákem by to bylo nerealizovatelné, hned z několika důvodů. Mnoho bytů nad sebou = malá plocha pro FV potřebného výkonu pro jeden byt a také fakt, že by nejspíš musela mít každá rodina svojí FV + aku. A v zimě na lodžii(?) blafající a smrdící elektrocentrály si také nedokážu představit.

L. Novák 28.1.2019 18:26

Re: Za dotace do OZE už jsme mohli mít JE několik

a z nich levnou elektřinu.

"Rado", blbe jeden zelený, ty tady budeš ty své LŽI o drahých JE vylepovat pořád dokola...

L. Novák 28.1.2019 18:23

Re: Oteplování?

Akvaristi, co mají pěkná vodními rostlinami zarostlá akvária, si do nich "foukají" CO2, aby jim rostliny dobře rostly. A fakt, rostou a bují... :-)

Jenom zelení magoři považují CO2 za škodlivý plyn... :-D

Ś. Svobodová 28.1.2019 18:14

Re: Vědci se shodnou

Ano. Celý ten klimatický panel je jen banda šamanů dojících věřící. Dejte jim peníze a budou bubnovat za déšť i za sucho, co je libo.

Ś. Svobodová 28.1.2019 18:08

Re: Oteplování?

Nové věštecké odhady ICP potvrzují "růst" o 0,3°C do roku 20100. Téměř bych se vsadila, že za deset let bude oficiální dokrtínou boj proti ochlazování nejlépe vypouštěním CO2. Což už bylo navrhováno v 70tých letech.

V. Kotas 28.1.2019 18:02

Re: Pro přehrady velikosti Lipna a Orlíku není už skoro

Nejde o Vltavu, ale o Berounku, Sázavu o toky v podhůří hor.

J. Jurax 28.1.2019 17:39

Ne vše je ekofanatická utopie, něco je rozumné, ale něco docela šílenost je ...

J. Jurax 28.1.2019 17:35

Ano.

Vy jste zvela odstřižen od přívodů elektřiny i plynu, když máte dům energeticky samostatný?

A přeměnit osmipatrový panelák se stovkou bytů na energeticky samostatný taky takový problém nebude, není-liž pravda?

M. Prokop 28.1.2019 16:27

Re: Oteplování?

A kadeta Bieglera tu máme taky, říká si Rada.

J. Ráž 28.1.2019 16:26

Re: "Boj" s oteplováním v Evropě

Není to cynismus, ale pragmatismus:No a co se stane, když vymřou miliardy lidí hladem? Jediný problém pro ty přeživší bude, jak se ekologicky zbavit mrtvol.

"Najít optimální volbu řešení" je ryze subjektivní a jasně relativní pojem. Pro mne je optimální volbou nechat vývoj běžet "samospádem" s tím, že je mi jasné, že zcela samozřejmě dojde k početní i kvalitativní selekci obyvatel planety. Pro jiné, je optimální volbou hledat cesty,jak geometrický nárůst obyvatel vykompenzovat zvýšenou produkcí potravin. Takže si myslím že "nejoptimálnější volbou" je nechat vývoj samovolně běžet...příroda si, jako vždy s problémy poradí sama nejlíp. Stačí jeden obrovský výbuch sopky na Islandu, v Tichomoří, či někde jinde (o Yellowstonstské hrozbě ani nemluvě) a všechny prognózy klimatologů i hospodářských expertů budou v háji a k selekci dojda zcela přirozenou cestou. Bavíme se o změnách podnebí vyvolaných změnami v proudění Golfského proudu a já si kladu otázku, proč se nebavíme o reálnější hrozbě v podobě výbuchu Vesuvu, který prochází svým aktivačním cyklem, což by střední Evropu ovlivnilo víc, než kdyby Golfský proud tekl naopak.

M. Prokop 28.1.2019 16:26

Re: Spíše, než nestavět silnice bychom měli zkrouhnout

Pokud by se přestaly dotovat OZE, bylo by i na těch několik jaderek a levnější elektřinu.

Co vše dojde za 100 let, to je čiré věštění. Jak dojde ropa, to už slyším a čtu tak asi půl století - a pořád nic.

M. Prokop 28.1.2019 16:23

Re: Vědci se shodnou

Hlavně aby byly granty, na tom se shodnou. Ať už se bude bojovat proti oteplení nebo proti planetární zimě.

L. Písařík 28.1.2019 16:22

Oteplování?

Elementární poučka z termodynamiky praví, že když se oteplí, nebude třeba tolik topit, bude méně CO2 a asi se ochladí, pokud za to může ten CO2. To zatím pokusem ve velkém rozsahu nikdo neprokázal. Psal jsem jinde - 2 velké skleníky, uzavřené, jeden s normální atmosférou, druhy se zvýšením o 50 ppm. CO2 na m3 a měřit a vyhodnotit. A ten pokus vést nejméně 2 roky.

R. Vacek 28.1.2019 16:07

Vědci se shodnou

že je potřeba něco dělat. A to jak proto, aby se zabránilo oteplení, tak i proto, aby se omezila globální změna klimatu. A tím spíš je něco dělat, kdyby nedejbože přišlo ochlazení.

A ještě se shodnou, že to bude drahé.

J. Novotny 28.1.2019 15:29

Re: Vinohradky

To bude spíše souviset se zlevněním a zrychlením dopravy.