17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Globální oteplování není náš problém

Globální oteplování postupuje a bude postupovat dál. Bez ohledu na naivní úsilí Evropy. Produkci CO2 ovládá (spolu s USA) Čína, Indie a další přelidněné asijské státy a Evropa, která produkuje pouhých 10 % světového CO2 nemá šanci na oteplování nic změnit, i kdyby se pro samé úspory hospodářsky zničila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 28.1.2019 15:25

Re: "Boj" s oteplováním v Evropě

Vesměs souhlas ale k vyjádření:...."buď najdou jiné, nebo razantně změníme způsob života" ... ..."Dojdou fosfáty...no a co?"...

Nau otázku je možné odpovědět tak, že pozdní reakce může stát miliardy lidských životů a to tím více čím později budou lidé na poznání reagovat. Doposud se to přitom jeví tak, že máme celý vesmír jen pro sebe. Později to může znamenat minimálně pozemské domácí vězení.

Fosfáty totiž tuplovaně dojdou i proto, že se budou s půdy s narůstající dynamikou počasívětrnou a vodní erozí vytrácet, vyplavovat. Dnes úbytek úživnosti ještě řešíme dotováním skrze umělé hnojení ale s růstem eroze i úbytkem dostupnosti hnojiv to bude stále více populačně limitující faktor.

Výraz ..."razantně změníme"... může znamenat pozdější nevyhnutelnost - nikoliv odloženou volbu a nikoliv optimální volbu. Dnes se ještě můžeme relativně svobodně volit. O co možná zachování této možnosti by lidem se zdravým úsudkem mělo jít.

P. Zinga 28.1.2019 15:25

Re: Oteplování?

Pokud, když, asi atd.

Asi, asi, dáme si klobásy.

J. Brunner 28.1.2019 15:24

Re: Oteplování?

Bohové zkázy jsou lidé vašeho typu.

P. Rada 28.1.2019 14:32

Re: Spíše, než nestavět silnice bychom měli zkrouhnout

Po uvedení JE a asi i dlouho před tím by se v domácnostech... muselo především začít razantně šetřit aby na investici aby si na násobně drahou energii s dnešních reaktorů oproti jiným zdrojům systém vůbec vydělal.

Pokud by už někdo takovouto cestu odstoupil pak by to klima na planetě sotva změnilo, protože zásoby jaderného paliva jsou i při dnešní spotřebě jen zhruba na století. Jaderní vědci si sice už půlstoletí slibují zdokonalené technologie s uzavřeným palivovým cyklem a vedle nich takové bláboly rádi opakují mnozí další - ale skutek utek a utíká stále dál. Viz trendy poklesů efektivity těžby energií.

Dnes sice oproti minulosti využívá každý člověk v rozvinutém světě zhruba energie na úrovni zhruba stonásobku své bytostné ale využívá ji hlavně na krytí plytkých potřeb a fantazií, že z něj jednou bude jejšště větší monstrum podobné bohům. Podobni bohům zkázy ale už jsme.

P. Rada 28.1.2019 14:22

Re: Oteplování?

Zásadně se mýlíte v možnostech člověka devastovat okolí. Za celé stamiliony let existence života je totiž prakticky jediným druhem který je schopen sice nepřímo ale za to to masivně využívat prakticky čistý uhlík, který byl do té doby nedtknutwlně uskladněn miho hlavní uhlíkový cyklus. Podobně využívá jiné suroviny. Atmosféru planety tak s hlediska uhlíku změnil o 40%.

Jiným příkladem je vliv lidí na množství aktivního dusíku - dusičnanů.. - v celé biosféře. Ta ho obsahuje v důsledku výroby umělých hnojiv a spalování za vysokých teplot a tlaků už dvojnásobek toho co kdy na živé planetě bylo.

O tom, že lidé dokáží způsobit jadernou zimu nebo produkovat sloučeniny a radiiizotopy na planetě nikdy neexistující snad není obecných poxchyb. K soudnému dni se hodiny pomyslných ručiček dnes zas přiblížily hned s několika důvodů:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/dve-minuty-do-apokalypsy-lidstvo-je-blizko-zkaze-varuji-hodi/r~c3d479b2208511e98854ac1f6b220ee8/

Pochybuji naopak o tom, že je člověk po sobě toto všechno schopen poklidit nebo alespon zavčas navodit podmínky recyklovatelnosti všech typů "hoven" kterými zamořuje okolí.

V. Petr 28.1.2019 12:19

To, že země jako Čína a Indie emise CO2 zvyšovat

nepřestanou, berte jako fakt. Z tohoto hlediska je zcela bezpředmětné, jaká opatření přijme Brusel z hlediska "omezování emisí automobilů." Z hlediska evropské ekonomiky je toto ovšem šílenství se zásadníjm dopadem!

Ostatně soudím, že EU musí být zničena!

V. Petr 28.1.2019 12:14

Jak jsem už mockrát napsal, francouzskou cestu

budování jaderné energetiky ze 70-80 let lze snadno zopakovat, chce to jen vyřadit ze hry zelené škůdce!

A francouzská jaderná elektřina byla a je nejlevnější v Evropě s vyjímkou Norska, které dlouhodobě těžilo a těží z na jeho obyvatelstvo obrovského potenciálu svých hydroelektráren!

J. Ráž 28.1.2019 12:05

Re: "Boj" s oteplováním v Evropě

To, že dojdou některé zdroje, je nezvratný fakt. Dojdou fosfáty...no a co? Prostě se bude muset začít opět vracet do půdy to, co s ní odebereme. Výnosy pšenice (např.) nebudou 5-6t/ha, ale jen 4t/ha s jediným výsledkem , že se nebude jíst tolik chleba a knedlíků, bude méně otylých a na zahrádkách a balkonech se místo květin bude pěstovat zelenina. Strašení klimatickými změnami je na nic, důležité je navrhovat řešení a zbavit se přecitlivělosti k odpadním vodám a využívat je většinou na místě jejich produkce, omezit přehnané pohodlí na které jsme si v Evropě zvykli.

Nebudou-li stačit suroviny pro stávající zdroje energií, tak se buď najdou jiné, nebo razantně změníme způsob života. Přestanou se konečně budovat "gigantické" a dnes už zastaralé zdroje energií a lidé se více přeorientují na energetickou samostatnost v místě. Nechápu, proč bychom měli budovat další mohutné elektrárny a pak zásobovat elektřinou Německo. Přeměnit dům na energeticky samostatný zase takový problém není, jak jsem se sám na svém domě přesvědčil. Chce se jen uskrovnit, odpustit si na nějaký čas drahé dovolené a finančně náročnou zábavu a investovat doma.

V. Petr 28.1.2019 11:59

"Vlastní ropu" máme pořád ale naprosto nedostatečné

množství, jinak by u nás Hitler nestavěl závod na výrobu synthetického benzinu Hermann Goering Werke v Záluží, který byl v provozu až do roku 1972!

Samozřejmě, ani celá Hitlerem zabraná Evropa nebyla surovinově soběstačná! Jediný surovinově soběstačný stát je dnes Rusko!

V. Kolman 28.1.2019 11:54

Re: Spíše, než nestavět silnice bychom měli zkrouhnout

Nebál bych se vaši myšlenku pane Vaňuro rozvést ještě dále. Po uvedení dalších bloků jaderných do provozu - začít v domácnostech topit a vařit "na elektřině" a zbavit se tak ošidné závislosti na ruském plynu!

Ovšem, do té doby.......?

V. Petr 28.1.2019 11:52

Pro přehrady velikosti Lipna a Orlíku není už skoro

místo, i když jsem někde četl, že jedna-dvě další přehrady by se na Vltavu teoreticky "vešly."

M. Šejna 28.1.2019 11:49

bolševický spratku Nováku 475

přestaň onanovat nad mými komentáři, úchyle.

Pokud nechápeš ironii, tak aspoň ze sebe nedělej blba v přímém přenosu.

V. Petr 28.1.2019 11:47

Vaše "nerůstová ekonomika" skončí VÁLKOU a v té se

zdroje všech surovin drancují nebývalým způsobem, jak nám kdysi říkal profesor mineralogie.

A není pro to navíc žádný důvod. Lidstvo MOCKRÁT narazilo na limity existujících technologií, které byly překonány novými technologiemi.

Mimochodem, mám článek z roku 1937, kde sed můžete dočíst že "do 25 let dojde ropa."

V 50 letech se vážně psalo, že ropa stačí na 60-70 let (též bych to někde našel) a teď zelení ječí jak Američané těží ropu frakováním ve stále většíjm měřítku...

J. Hajský 28.1.2019 11:44

Re: Oteplování?

Jednoroční dobrovolník Marek:

"Pýcha předchází pád. Všechna sláva polní tráva. Ikarus si spálil křídla. Člověk by chtěl být gigantem, a je hovno, kamaráde."

V. Petr 28.1.2019 11:38

Spíše, než nestavět silnice bychom měli zkrouhnout

fotovoltaiku a pěstování "biopaliv!!!"

A postavit NĚKOLIK dalších jaderných bloků a tím snížit spotřebu uhlí a devastaci krajiny s jeho těžbou spojenou!

A také konečně začít likvidovat KŮROVCE!

V. Kolman 28.1.2019 11:34

Re: Oteplování?

"Oteplování", nebo "Klimatické změny". Zamlžovaná debata je o tom, jak dalece se na oněch změnách podílí činnost člověka "moudrého".

Jinak řečeno (bohužel si již nevzpomínám na autora citátu):

"Člověk si myslí, že je gigant a zatím jsi kamaráde úplný houno!"

P. Rada 28.1.2019 11:31

Re: Oteplování?

Pokud dojde např k masivnímu tání Gronských a Labradorských ledovců, změní se na několik desetiletí směr Ggolfského proudu a to ovlivní především západní Evropu.

Průměrné celosvětové teploty ale přesto dál porostou. Na nás spíše dolehne více kontinentální typ počasí s výskytem dlouhodobého sucha. Pro ztráty porostů a tím retenční schopnosti se ale tu a tam přesto mohou projevit nebývalé povodně.

Pro představu co asi u nás nastane se proto přikláním k pojmu "klimatický rozvrat" který už před léty použil fyzik Holan.

http://amper.ped.muni.cz/eave/klima_kolobehy.pdf

"Klimatický rozvrat" zejména na severní polokouli a jejich mírných šířkách lépe vystihuje nový fenomén kdy zde přestanou platit doposud běžné lidové pranostiky ale i nejdokonalejší předpovědní výpočetní systémy je nebudou schopny nahradit v lokálnosti pojetí.

J. Lepka 28.1.2019 11:25

Re: My nic my muzikanti?

To si vážně myslíte, že naše životní prostředí zachrání, když se budeme flagelantsky bičovat, chodit jen pěšky, v zimě mrznout a radši smrdět než se mýt, když zbývajícím 7 miliardám a cca 400 miliónům lidí na této planetě je to zcela u (_!_) ???

Brečíte, že se klima otepluje, ale zatím nikdo nebyl schopen dokázat proč a jestli to náhodou nesouvisí s faktory na něž lidstvo nemá absolutně žádný vliv. Pláčete, že je sucho, ale zatím nikdo nebyl schopen spočítat aspoň modelově, zda to náhodou nemají na svědomí větrné farmy v severním moři, které patrně odebírají tolik kinetické energie větru, že už nemá sílu dotlačit mraky do střední Evropy. Fňukáte, že se u nás v krajině nedrží vláha, ale vaši ideoví spojenci v EU prosadili povinné přimíchávání biopaliv, i když od počátku byla energetická bilance toho kroku ne pochybná, ale zcela negativní, protože se na produkci toho nesmyslu spotřebuje víc minerálních paliv, než vznikne. Nevyjadřujete se k faktu, že jediný efekt jsou zničená pole, snížená bonita půdy a kratší životnost motorů. Jo a ještě jeden miliardář. Takže možná můj osobní motiv, ale s velkým přesahem : mlčte, děláte hlupáka jen ze sebe.

V. Kolman 28.1.2019 11:16

Re: zelený magor Rada

K tomu ještě dodatek:

Byť s panem Radou v mnohém (i zásadním) nesouhlasím, považuji ho za rozumného a přemýšlivého člověka, jehož názory nelze jedním slovem smést ze stolu.

P. Rada 28.1.2019 11:16

Re: rozporuplný článek

Pokud se chcete vyhnout vytrhávání jednotlivostí s kontextů projděte si problematiku vzniku podnebních pásem na planetě a zejména fyzikální podstatu globálního proudění vzduchu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_cirkulace_atmosf%C3%A9ry

https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/vseobecna-cirkulace-atmosfery/

V těchto systémech začíná vlivem zmenšování zejména severní polární čepičky ke klimatickému rozvratu. Globální teplota sice jako výpočtový průměr přízemních teplot v čase dál poroste ale lokální okamžité dopady budou zejména o nebývalých extrémech v počasí.

L. Novák 28.1.2019 11:12

Re: téma nerůstové ekonomiky

Už zase blábolíš nesmysly, zelený magore?

L. Novák 28.1.2019 11:10

Re: génius ducha Miroslav Šejna

Trouba Šejna zase perlí... Lednice s výrobou ledniček nemá nic společného. Ale zkuste zapřemýšlet. Třeba tam skladovali led...

Ś. Svobodová 28.1.2019 11:10

Oteplování?

Autor by si mohl povšimnout, že o oteplování už se tolik nemluví. Mluví se o klimatických změnách. V poslední době se mezi vědci vyrojilo několik hypotéz, že nás naopak čeká prudké ochazování spojené s nyní probíhajícím faktickým poklesem sluneční aktivity a s faktickým zpomalením Golfského proudu.

P. Zinga 28.1.2019 11:09

Re: Hladina podzemních vod klesá

Zapoměl jsem na průmysl.

P. Zinga 28.1.2019 11:08

Hladina podzemních vod klesá

hlavně proto, že více dbáme o svou hygienu!

Je rozdíl koupat se jednou (?) týdně či denně. A dokonce i na vesnici se ho*no splachuje do odpadu, namísto, aby se vyvezlo na pole. Půdě chybí organické látky (hnůj), umělá hnojiva to nenahradí: sláma se spaluje či mění v plyn, kejda taky. Nesází se občas vojtěška. Zkrátka: půda vodu neudrží a co ano, to spláchneme do hajzlu.

Já se denně sprchuji a měnit nechci. Takže zbývá retence vody.

P. Dvořák 28.1.2019 11:07

Re: My nic my muzikanti?

Rozumím tomu správně, že když má Čína " ... praktický monopol na strategické suroviny ... ", tak my na rozdíl od Číny musíme bojovat za životní prostředí až k vlastní nejprve ekonomické, poté společenské a posléze nejspíš i ekobiologické smrti?

P. Rada 28.1.2019 11:06

Re: "Boj" s oteplováním v Evropě

Vaše tvrzení může být zásadně mylné. Konkurenceschopnost je dána totiž spíše mírou přidané hodnoty jak měrou masivnosti energetických zdrojů a zdroje obecně jsou na planetě omezené a jedním z nich je i civilizačně příhodná klimatická situace.

Domácí problém svébytnosti přesto doposud tkví i v závislosti na ropě a plynu s dovozu. navíc došlo k vyčerpání i neenergetických surovin. Nikde v Evropě už např není měd a i svět ji má na 30let. Nikde nemají evropané ložiska fosforu - přitom v nejbliším Maroku jim tento prvek který je klíčovou ingrediencí intenzivního zemědělství skoupila Čína atd.

"Boj s oteplováním" se stal pro vágnost pojetí běžně zneužívaným pojmem v propagandě razící utvrzování se v konzumních zlozvycích. Pro udržení životaschopnosti by bylo praktičtější bojovat s přebujelou mírou osobní spotřeby a na takové bázi se nikoli extenzivně ale intenzivně rozvíjet. Takoví lidé by nejspíše přišli o pohodlí a do takové situace se málo komu chce i když prakticky jako jediná vede k rozvoji druhu.

Nově se mnozí vědci proto přiklánějí k nutnosti vést rozpravu na téma nerůstové ekonomiky která jediná dokáže s principu fungovat v uzavřeném systému planety:

http://denikreferendum.cz/clanek/28295-je-cas-ukoncit-zavislost-evropy-na-rustu

L. Novák 28.1.2019 11:05

Re: Zelený jehovista Rada

Zelený bolševik vypustil moudro... :-P

P. Zinga 28.1.2019 11:00

Re: rozporuplný článek

Pane Rado, zdroje, na které se odvoláváte, jsou přesně ty, o kterých jsem psal včera:autoři studií vědí dopředu, co má vyjít.

Zde polemika s "oteplování vede k mrazům":

https://dailycaller.com/2019/01/20/polar-vortex-not-global-warming

I. Schlägel 28.1.2019 10:49

Re: K té poslední větě:

Autor to asi myslel jinak.