17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Globální oteplování není náš problém

Globální oteplování postupuje a bude postupovat dál. Bez ohledu na naivní úsilí Evropy. Produkci CO2 ovládá (spolu s USA) Čína, Indie a další přelidněné asijské státy a Evropa, která produkuje pouhých 10 % světového CO2 nemá šanci na oteplování nic změnit, i kdyby se pro samé úspory hospodářsky zničila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zinga 28.1.2019 10:47

K té poslední větě:

Poručíme větru, dešti!

Ta poslední věta popírá vše ostatní! Anebo je to ironie?

J. Ráž 28.1.2019 10:40

"Boj" s oteplováním v Evropě

urychlí ztrátu konkurenceschopnosti EU v globální ekonomice. Na oteplování životního prostoru Evropanů to mít vliv nebude žádný. Prostě se Evropané budou muset novým podmínkách přizpůsobit i za cenu snížení počtu obyvatelstva, což v západní Evropě zřejmě nastane jakmile tam vypukne občanská válka kvůli přelidnění. (Přistěhovalci se množí jako kobylky, ale jejich zapojení do produkce pro život potřebných věcí je minimální, což se dřív nebo později projevit musí) Ale to nakonec nemůže být na škodu. Středoevropané si nesmí dovolit nastěhovat teplomilné, ale neproduktivní Afričany, musíme přestat být "humánně přecitlivělí" vůči tomu, jak si řeší své interní problémy Afričané a bezpodmínečně se musíme urychleně věnovat přednostně Evropským problémům.

Příroda si pomohla s dinosaury a věřím, že si pomůže i s lidmi. Schopní se přizpůsobí a co bude s ostatními vyřeší příroda po svém.

V. Kolman 28.1.2019 10:39

Re: zelený magor Rada

Skromně si dovoluji pane L.Nováku 475 s vašim "výkřikem" (bez dalších - zdůvodňujících argumentů) hrubě nesouhlasit, byť se tím vystavuji reálnému nebezpečí, že stejným titulem označíte i mojí maličkost :-)

P. Rada 28.1.2019 10:35

Re: My nic my muzikanti?

Pane Lepko mě nejde o to jak vypadám já (to bude spíš Váš osobní motiv) ale o to jak vypadá naše životní prostředí.

Dominantně jej nyní devastují dopady sucha a může být i podstatně hůře a to tím spíš čím více fosilů do uhlíkového cyklu planety lidé uvolní.

P. Rada 28.1.2019 10:31

Re: My nic my muzikanti?

Zkuste si vedle výlevů afektivity někdy vzít měřič kyselosti vody a testovat srážky. Vloni jsem tu a tam ještě naměřil pH 5. Jindy to bylo v normě. Extrémě vygradovaná 80tá léta se sice nevrátila ale vlastní kyselá depozice poklesla od té doby jen na 1/4! Kyselé depozice dusíku dokonce od té doby rostou. Překyselení lesů je proto vedle sucha dalším významným stresovým faktorem našich lesů.

http://www.lesaktualne.cz/vyzkum/ceske-horske-lesy-se-potykaji-s-prekyselenim-pudy-a-nevyvazenou-vyzivou

P. Rada 28.1.2019 10:21

Re: pane Hašku

Něco na tom "bolševizmu" být může. Třeba v tom smyslu, že ještě v dobách jeho nástupu mělo Česko na Moravě svou vlastní ropu a i v ledačem dalším bylo tehdy prakticky samostatné.

Naděje, úspěšně se opevnit v českém dolíku ale vzaly za své už s koncem prvé republiky. I takový posun od vzniku ranného bolševizmu Jirátovi uniknul.

Širší souvislosti života dokonce na dnešní planetě, už ale nechápe vůbec.

P. Rada 28.1.2019 10:10

Re: rozporuplný článek

Souhlas jen k autorově vizi: ..."porostou-li u nás pomeranče a olivovníky"... dodávám, že leda tak ve sklenících, protože dynamika vývoje teplot se v krajnostech může zvednaout na obě strany. Výška slunce nad obzorem se totiž nezmění ale rizika vpádů chaneného arktidského vzduchu narostou. Vzroste také riziko nástupu pozdních mrazů na předčasně vzrostlou vegetaci.

V součatnosti Jsou v např v Kanadě na stejné zeměpisné šířce jako je ta naše vlivem zvlnění jet-streamu mrazy kolem -30C a podoná situace polárního vortexu může tu a tam nastat i u nás. V létě to pak sice překompenzují o to vydatnější vedra a tak bude sice zachován veloroční trend nárůstu průměrných teplot ale s dosavadní vláhou potřebnou pro průběžné hospodaření na polích a v lesích může být dlouhodobě konec.

V součstnosti např ještě na většině vrtů klesá hladina podzemních vod (http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_pzv.php) i když vrcní vrstva půdy se nad nimi už nadějně provlhčila - ale na jak dlouho?

M. Šejna 28.1.2019 10:07

pane Hašku

cituji autora:

"žádné investiční pobídky, naopak vysoké zdanění, omezit i veřejné stavby konzumující krajinu, hlavně silnice, ... omezovat turistický ruch, zdražit víza, místní poplatky atd."

To je jak z příručky ekologického bolševika.

Š. Hašek 28.1.2019 9:57

Re: rozporuplný článek

Nemyslím si to.

Stejně to nakonec bude více "podle autora", než podle "plánovačů růstu". Nezdá se mi ani, že by autor byl ekofanatik.

M. Marek 28.1.2019 9:52

Re: My nic my muzikanti?

Ano, pan Rada neví ale píše.

M. Šejna 28.1.2019 9:51

v pražském rodném městě ...

v pražském rodném městě nejsou jen Vinohrady. Jsou tam i Hrdlořezy, Smíchov, Dejvice, Modřany, Strašnice.

Posledních 100 let tam také neřežou hrdla, nesmějí se tam, nedávají tam více, nejsou tam modří a nestraší tam.

A v moravské Lednici také posledních sto let nevyrábějí ledničky.

P. Rada 28.1.2019 9:51

Re: My nic my muzikanti?

Nevím jak si kdo co bere k srdci ale při mezinárodních jednáních rozvojové země pravidelně argumentují tím, že produkují nižší měrné imise na hlavu a vykazují podstatně nižší imise akumulované. Právě proto totiž řada takových jednání selhala.

Např Čína pak má zároven v rukou jak atomové zbraně tak praktický monopol na strategické suroviny jako je fosfor či prvky vzácných zemin, bez kterých dnes prakticky nelze vyrobit nic sofistilovanějšího jak lopatu a krupáč - či intenzivním zemědělstvím živit početnou populaci na malém území.

M. Šejna 28.1.2019 9:45

rozporuplný článek

autor má pravdu, že globální oteplování dnes už nezastavíme a že je tedy potřeba se na teplé klima připravit. Jenže to, co autor navrhuje, je ekofanatická utopie, za kterou by se nemuseli stydět ani ti nejextrémnější ekologičtí fanatici.

M. Hoblík 28.1.2019 9:30

Lokální oteplování?

To je pravda, vždyť jenom televize je plná teplých.

L. Novák 28.1.2019 9:26

Re: My nic my muzikanti?

Kyselý déšť, jak jsme jej znali za komunistické totality, už neexistuje. Odsíření uhelných elektráren bylo jedním z prvních úkolů po pádu komunistického režimu, do něhož polistopadové vlády investovaly obrovské prostředky jako součást likvidace ekologických škod po "budování socialismu". Tehdy byl stav takový, že v postižených severočeských oblastech (a nejenom tam) byla kyselá siřičitá příchuť v době inverzí cítit na jazyku. Dnes už se s ničím podobným nesetkáte. Podobné zážitky mám třeba z blízkosti elektrárny Prunéřov, kde na blízkém kopci při větru od komínu elektrárny bylo cítit siřičitý zápach i s chuťovým efektem na jazyku.

Pokud dnes někdo píše o "kyselém dešti", pak nejspíš netuší, jaké parametry měl, když byl opravdu kyselý. :-)

K. Janyška 28.1.2019 9:12

Musíme se naučit adaptovat na cokoliv.

Tak to je !!! Dzp.

J. Vavruška 28.1.2019 9:05

No, to je teda "yntelygence"

Máme jednu z nejhorších silničních infrastruktur v Evropě, ale měly by se "omezit stavby silnic"...

V. Kotas 28.1.2019 8:09

Re: Beru!

Ty meliorace měly v té době svůj účel, bylo dost srážek takže mokro. Dnes jsou již dávno mimo provoz - přerušené, zaniklé. Mnoho rybníků zaniklo už před 2sv. válkou, kdy byly při povodních protrženy jejich hráze. Nyní je v lesích začínají obnovovat, protože lze kácet dorostlou vegetaci v jejich bývalém dně. A když se řekne přehrady, tak to neznamená, že budou velikosti Lipna, Orlíku, jak to dávají ekoteroristi na vědomí.

J. Lepka 28.1.2019 7:51

Beru!

Jen mám dojem, že k zadržení vody v krajině by více než přehrady přispěla likvidace melioračních zločinů komunistů. Ale stačí přehrady nahradit rybníky (on to zas tak velký rozdíl není) včetně těch náhonových, které také komunisti likvidovali a jezy, staletí začleněné do krajiny. Dosud jsem nepochopil, proč musely být právě jezy na Vltavě v okolí Temelína zlikvidovány.

J. Lepka 28.1.2019 7:44

Re: My nic my muzikanti?

Vím, že se opakuji, milý Rado, ale kdybyste mlčel, vypadal byste (pravda z dálky a za tmy, možná) jako filosof. Viz Anicius Manlius Torquatus Severinus Boëthius : Útěcha z filozofie.

R. Langer 28.1.2019 6:51

Re: My nic my muzikanti?

Nelži zase, Zelený sedmilháři! :-P

B. Baron 28.1.2019 6:14

Nestavte fotovoltaické elektrárny a Číňani nebudou svoje životní prostředí ničit výrobou panelů. Nepřesunujte výrobu do Číny a Indie. Nekupujte jejich zboží. Pak se v těchto zemích možná sníží znečišťováni.

Restrikce v Evropě jenom zvyšují zavislost na těchto zemích a do budoucna přinesou jenom zaostávaní Evropy a v konečném důsledku zhroucení.

J. Anděl 28.1.2019 6:14

Re: My nic my muzikanti?

Racionální sobeckost je nezbytná. O konkrétních krocích je nutná i odborná diskuze, kyselý déšť samozřejmě není plodem racionálního sobectví.

P. Dvořák 28.1.2019 4:54

Re: My nic my muzikanti?

Vaše slova si jistě berou k srdci v Číně, Indii. Hlavně ty "... zásadní změny proudění vzduchu. Dlouhodobá zimní inverze v českém nevětratelném dolíku ... " jim nedají spát.

A mně zase nedá spát " ... svědomí a tutlám minulost jak zloděj, co už si nakradl ... "

K. Pavlik 28.1.2019 3:37

Vinohradky

V mem rodnem meste je cast zvana Vinohrady. No poslednich asi 100 let se tam vino nepestovalo. No holt ted se bude - bude to opravdu tragedie?

L. Novák 28.1.2019 2:04

Re: zelený magor Rada

Blbe! :-)

P. Rada 28.1.2019 1:07

My nic my muzikanti?

Tak by se dal přirovnat postoj pana Jiráta ke změně klimatu. Zapoměl totiž kdo ví proč zvažovat kumulativní měrné imise v přepočtu na jednotlivce. (https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-ma-v-eu-nadprumerne-emise-sklenikovych-plynu-na-obyvatele) Naše svinstvo takto dlouho dopadalo a dodnes dopadá i na cizí území. Autor sice píše pod hlavičkou ekologie ale fakticky se snaží vychytrale kalkulovat kolik kdo dnes čeho má momentálně na svědomí a tutlat minulost jak zloděj co už si nakradl. Pozapomíná, že v jiných zemích nejsou jen hlupáci, mnozí mocní tam mají příslušné mocenské prostředky a budouli se cítit znevýhodnění až postižení vyumělkovanou bilanci pak se k nám mohou začít nápodobně chovat.

Dnes je totiž informatika už daleko dál než si pan Jirát připouští, sobeckost je záhy patrná s kdejaké družice a provázanost mezinárodních obchodních vazeb se stává mocným nástojem. Surovinově i technologiemi jsme přitom už závislí i na velmi vzdálených zemích a takto i na celosvětové soudržnosti při řešení globálních problémů.

Jako by globálních ale bylo málo tak Jirát radí zadělat si tuplovaně i na domácí. Sice správně doporučuje hospodárnost ale nedomyšleně radí: ..."využívání uhlí a atomové energie" ... Je mu zřejmě jedno jaké všechny vedlejší dopady těžba i spalování fosilů přináší a že jaderná energetika je dnes s hlediska hospodárnosti jednou s nejméně efektivních cest vedoucích dokonce pravidelně k mezinárodnímu zadlužení.

Tento pán má sice údajně rád "vlhkou středoevropskou přírodu" ale fakticky radí dál ji zalévat kyselými dešti a dalšími polutanty s uhelek. Podstatnější je ale to, že pokud se celosvětově lidé nepostaví k problému seriozně, může se středoevropské klima stát i velmi nepříjemným pro zásadní změny proudění vzduchu. Dlouhodobá zimní inverze v českém nevětratelném dolíku je jen jednou z možností. Zvlněný jetstream k nám s postupem GW nutně začne přinášet takovéto doposud nevídané extrémy na které nebude platit sobeckost ani vychytralost jedinců.