1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Globální oteplování není náš problém

Globální oteplování postupuje a bude postupovat dál. Bez ohledu na naivní úsilí Evropy. Produkci CO2 ovládá (spolu s USA) Čína, Indie a další přelidněné asijské státy a Evropa, která produkuje pouhých 10 % světového CO2 nemá šanci na oteplování nic změnit, i kdyby se pro samé úspory hospodářsky zničila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 28.1.2019 11:52

Pro přehrady velikosti Lipna a Orlíku není už skoro

místo, i když jsem někde četl, že jedna-dvě další přehrady by se na Vltavu teoreticky "vešly."

V. Kotas 28.1.2019 18:02

Re: Pro přehrady velikosti Lipna a Orlíku není už skoro

Nejde o Vltavu, ale o Berounku, Sázavu o toky v podhůří hor.

K. Pavlik 28.1.2019 3:37

Vinohradky

V mem rodnem meste je cast zvana Vinohrady. No poslednich asi 100 let se tam vino nepestovalo. No holt ted se bude - bude to opravdu tragedie?

M. Šejna 28.1.2019 9:51

v pražském rodném městě ...

v pražském rodném městě nejsou jen Vinohrady. Jsou tam i Hrdlořezy, Smíchov, Dejvice, Modřany, Strašnice.

Posledních 100 let tam také neřežou hrdla, nesmějí se tam, nedávají tam více, nejsou tam modří a nestraší tam.

A v moravské Lednici také posledních sto let nevyrábějí ledničky.

L. Novák 28.1.2019 11:10

Re: génius ducha Miroslav Šejna

Trouba Šejna zase perlí... Lednice s výrobou ledniček nemá nic společného. Ale zkuste zapřemýšlet. Třeba tam skladovali led...

M. Šejna 28.1.2019 11:49

bolševický spratku Nováku 475

přestaň onanovat nad mými komentáři, úchyle.

Pokud nechápeš ironii, tak aspoň ze sebe nedělej blba v přímém přenosu.

J. Novotny 28.1.2019 15:29

Re: Vinohradky

To bude spíše souviset se zlevněním a zrychlením dopravy.

P. Rada 28.1.2019 1:07

My nic my muzikanti?

Tak by se dal přirovnat postoj pana Jiráta ke změně klimatu. Zapoměl totiž kdo ví proč zvažovat kumulativní měrné imise v přepočtu na jednotlivce. (https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-ma-v-eu-nadprumerne-emise-sklenikovych-plynu-na-obyvatele) Naše svinstvo takto dlouho dopadalo a dodnes dopadá i na cizí území. Autor sice píše pod hlavičkou ekologie ale fakticky se snaží vychytrale kalkulovat kolik kdo dnes čeho má momentálně na svědomí a tutlat minulost jak zloděj co už si nakradl. Pozapomíná, že v jiných zemích nejsou jen hlupáci, mnozí mocní tam mají příslušné mocenské prostředky a budouli se cítit znevýhodnění až postižení vyumělkovanou bilanci pak se k nám mohou začít nápodobně chovat.

Dnes je totiž informatika už daleko dál než si pan Jirát připouští, sobeckost je záhy patrná s kdejaké družice a provázanost mezinárodních obchodních vazeb se stává mocným nástojem. Surovinově i technologiemi jsme přitom už závislí i na velmi vzdálených zemích a takto i na celosvětové soudržnosti při řešení globálních problémů.

Jako by globálních ale bylo málo tak Jirát radí zadělat si tuplovaně i na domácí. Sice správně doporučuje hospodárnost ale nedomyšleně radí: ..."využívání uhlí a atomové energie" ... Je mu zřejmě jedno jaké všechny vedlejší dopady těžba i spalování fosilů přináší a že jaderná energetika je dnes s hlediska hospodárnosti jednou s nejméně efektivních cest vedoucích dokonce pravidelně k mezinárodnímu zadlužení.

Tento pán má sice údajně rád "vlhkou středoevropskou přírodu" ale fakticky radí dál ji zalévat kyselými dešti a dalšími polutanty s uhelek. Podstatnější je ale to, že pokud se celosvětově lidé nepostaví k problému seriozně, může se středoevropské klima stát i velmi nepříjemným pro zásadní změny proudění vzduchu. Dlouhodobá zimní inverze v českém nevětratelném dolíku je jen jednou z možností. Zvlněný jetstream k nám s postupem GW nutně začne přinášet takovéto doposud nevídané extrémy na které nebude platit sobeckost ani vychytralost jedinců.

L. Novák 28.1.2019 2:04

Re: zelený magor Rada

Blbe! :-)

V. Kolman 28.1.2019 10:39

Re: zelený magor Rada

Skromně si dovoluji pane L.Nováku 475 s vašim "výkřikem" (bez dalších - zdůvodňujících argumentů) hrubě nesouhlasit, byť se tím vystavuji reálnému nebezpečí, že stejným titulem označíte i mojí maličkost :-)

V. Kolman 28.1.2019 11:16

Re: zelený magor Rada

K tomu ještě dodatek:

Byť s panem Radou v mnohém (i zásadním) nesouhlasím, považuji ho za rozumného a přemýšlivého člověka, jehož názory nelze jedním slovem smést ze stolu.

P. Dvořák 28.1.2019 4:54

Re: My nic my muzikanti?

Vaše slova si jistě berou k srdci v Číně, Indii. Hlavně ty "... zásadní změny proudění vzduchu. Dlouhodobá zimní inverze v českém nevětratelném dolíku ... " jim nedají spát.

A mně zase nedá spát " ... svědomí a tutlám minulost jak zloděj, co už si nakradl ... "

P. Rada 28.1.2019 9:51

Re: My nic my muzikanti?

Nevím jak si kdo co bere k srdci ale při mezinárodních jednáních rozvojové země pravidelně argumentují tím, že produkují nižší měrné imise na hlavu a vykazují podstatně nižší imise akumulované. Právě proto totiž řada takových jednání selhala.

Např Čína pak má zároven v rukou jak atomové zbraně tak praktický monopol na strategické suroviny jako je fosfor či prvky vzácných zemin, bez kterých dnes prakticky nelze vyrobit nic sofistilovanějšího jak lopatu a krupáč - či intenzivním zemědělstvím živit početnou populaci na malém území.

P. Dvořák 28.1.2019 11:07

Re: My nic my muzikanti?

Rozumím tomu správně, že když má Čína " ... praktický monopol na strategické suroviny ... ", tak my na rozdíl od Číny musíme bojovat za životní prostředí až k vlastní nejprve ekonomické, poté společenské a posléze nejspíš i ekobiologické smrti?

J. Anděl 28.1.2019 6:14

Re: My nic my muzikanti?

Racionální sobeckost je nezbytná. O konkrétních krocích je nutná i odborná diskuze, kyselý déšť samozřejmě není plodem racionálního sobectví.

L. Novák 28.1.2019 9:26

Re: My nic my muzikanti?

Kyselý déšť, jak jsme jej znali za komunistické totality, už neexistuje. Odsíření uhelných elektráren bylo jedním z prvních úkolů po pádu komunistického režimu, do něhož polistopadové vlády investovaly obrovské prostředky jako součást likvidace ekologických škod po "budování socialismu". Tehdy byl stav takový, že v postižených severočeských oblastech (a nejenom tam) byla kyselá siřičitá příchuť v době inverzí cítit na jazyku. Dnes už se s ničím podobným nesetkáte. Podobné zážitky mám třeba z blízkosti elektrárny Prunéřov, kde na blízkém kopci při větru od komínu elektrárny bylo cítit siřičitý zápach i s chuťovým efektem na jazyku.

Pokud dnes někdo píše o "kyselém dešti", pak nejspíš netuší, jaké parametry měl, když byl opravdu kyselý. :-)

M. Marek 28.1.2019 9:52

Re: My nic my muzikanti?

Ano, pan Rada neví ale píše.

P. Rada 28.1.2019 10:31

Re: My nic my muzikanti?

Zkuste si vedle výlevů afektivity někdy vzít měřič kyselosti vody a testovat srážky. Vloni jsem tu a tam ještě naměřil pH 5. Jindy to bylo v normě. Extrémě vygradovaná 80tá léta se sice nevrátila ale vlastní kyselá depozice poklesla od té doby jen na 1/4! Kyselé depozice dusíku dokonce od té doby rostou. Překyselení lesů je proto vedle sucha dalším významným stresovým faktorem našich lesů.

http://www.lesaktualne.cz/vyzkum/ceske-horske-lesy-se-potykaji-s-prekyselenim-pudy-a-nevyvazenou-vyzivou

L. Novák 28.1.2019 21:48

Re: My nic my muzikanti?

Žvaníš blbosti. Kyselé deště v ničivém rozsahu už byly zastaveny odsířením uhelných elektráren v 90. letech. Moc by mě zajímalo, čím takový zelený magor měří kyselost dešťové vody. Ta je samozřejmě kyselá vždy, už jenom obsahem rozpuštěného CO2, protože neobsahuje stabilizující uhličitanový systém...

Škoda s blbem ztrácet čas.

B. Baron 28.1.2019 6:14

Nestavte fotovoltaické elektrárny a Číňani nebudou svoje životní prostředí ničit výrobou panelů. Nepřesunujte výrobu do Číny a Indie. Nekupujte jejich zboží. Pak se v těchto zemích možná sníží znečišťováni.

Restrikce v Evropě jenom zvyšují zavislost na těchto zemích a do budoucna přinesou jenom zaostávaní Evropy a v konečném důsledku zhroucení.

R. Langer 28.1.2019 6:51

Re: My nic my muzikanti?

Nelži zase, Zelený sedmilháři! :-P

J. Lepka 28.1.2019 7:44

Re: My nic my muzikanti?

Vím, že se opakuji, milý Rado, ale kdybyste mlčel, vypadal byste (pravda z dálky a za tmy, možná) jako filosof. Viz Anicius Manlius Torquatus Severinus Boëthius : Útěcha z filozofie.

P. Rada 28.1.2019 10:35

Re: My nic my muzikanti?

Pane Lepko mě nejde o to jak vypadám já (to bude spíš Váš osobní motiv) ale o to jak vypadá naše životní prostředí.

Dominantně jej nyní devastují dopady sucha a může být i podstatně hůře a to tím spíš čím více fosilů do uhlíkového cyklu planety lidé uvolní.

J. Lepka 28.1.2019 11:25

Re: My nic my muzikanti?

To si vážně myslíte, že naše životní prostředí zachrání, když se budeme flagelantsky bičovat, chodit jen pěšky, v zimě mrznout a radši smrdět než se mýt, když zbývajícím 7 miliardám a cca 400 miliónům lidí na této planetě je to zcela u (_!_) ???

Brečíte, že se klima otepluje, ale zatím nikdo nebyl schopen dokázat proč a jestli to náhodou nesouvisí s faktory na něž lidstvo nemá absolutně žádný vliv. Pláčete, že je sucho, ale zatím nikdo nebyl schopen spočítat aspoň modelově, zda to náhodou nemají na svědomí větrné farmy v severním moři, které patrně odebírají tolik kinetické energie větru, že už nemá sílu dotlačit mraky do střední Evropy. Fňukáte, že se u nás v krajině nedrží vláha, ale vaši ideoví spojenci v EU prosadili povinné přimíchávání biopaliv, i když od počátku byla energetická bilance toho kroku ne pochybná, ale zcela negativní, protože se na produkci toho nesmyslu spotřebuje víc minerálních paliv, než vznikne. Nevyjadřujete se k faktu, že jediný efekt jsou zničená pole, snížená bonita půdy a kratší životnost motorů. Jo a ještě jeden miliardář. Takže možná můj osobní motiv, ale s velkým přesahem : mlčte, děláte hlupáka jen ze sebe.

J. Sedlář 29.1.2019 0:52

Re: My nic my muzikanti?

Nojo, ale co s tím. Vše co jste popsal je "konání dobra" a to se mufííí, aj keby fotra věšali. Je to totiž eko (vrtule) a bio (nafta). Dobře to zní.

V. Petr 28.1.2019 12:14

Jak jsem už mockrát napsal, francouzskou cestu

budování jaderné energetiky ze 70-80 let lze snadno zopakovat, chce to jen vyřadit ze hry zelené škůdce!

A francouzská jaderná elektřina byla a je nejlevnější v Evropě s vyjímkou Norska, které dlouhodobě těžilo a těží z na jeho obyvatelstvo obrovského potenciálu svých hydroelektráren!

V. Petr 28.1.2019 12:19

To, že země jako Čína a Indie emise CO2 zvyšovat

nepřestanou, berte jako fakt. Z tohoto hlediska je zcela bezpředmětné, jaká opatření přijme Brusel z hlediska "omezování emisí automobilů." Z hlediska evropské ekonomiky je toto ovšem šílenství se zásadníjm dopadem!

Ostatně soudím, že EU musí být zničena!