26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jak tak 4.1.2010 22:33

Česko samo má vlastní projekt "Energia-Utopia"

Na polích máme 4,9 GW fotovoltaiky, což nám spolehlivě naruší rozvodné sítě a v příštím roce důsledně zvedne cenu elektřiny. www.jakbydlet.cz

Zdá se, že tam vědí, o čem píší.

ver 4.1.2010 9:38

dobrý článek , ale s chybou

píše se " Greenpiss "

david 4.1.2010 8:59

Ona ta humanitární organizace

má více problému se svými projekty. Podívejte se na odkazovaný článek a diskuzi k němu.

Ano, vypadá to, že humanitární organizace je vedena humanitně vzdělanými lidmi a podle toho vypadají výsledky jejich práce, když se potkali s technikou.

Naneštěstí stejných výsledků dosahují jiní "humanisté" i v ekologii. Evropa také není daleko od doby kdy se tu bude svítit jeden a půl hodiny denně a voda poteče taky jenom někdy.Že by už vyšla i kniha "Solar Energy for dummies"? třeba tady http://www.shearersbookshop.com.au/DummiesBooks.asp

Jan 4.1.2010 11:29

Re: Ona ta humanitární organizace

Je třeba si uvědomit, že základním programem této organizace (jmenuje se ADRA,obč. sdružení, proč to tajit) v ČR je, dle jejích vlastních údajů:

"V České republice vede vzdělávací programy Projekt není problém (určen pracovníkům neziskových organizací) "

Takže si to doplňme: Projekt není problém, hlavně když výsledek je na ho... a peníze v kešeni.

R 4.1.2010 14:50

Re: Ona ta humanitární organizace

Dneska se projektem nazývá každá blbost, kterou někdo zamýšlí. Podle toho to pak leckdy dopadne.

Dříve projekt a projektové řízení či příprava defakto znamenalo modelaci či simulaci skutečného chodu zařízení či obecně prováděné akce a jako taková se v průběhu těchto modelací vychytala spusta různých kiksů a "much"  To ovšem znamená v papírové podobě pečlivou, nudnou, mravenčí a hodně technickou práci těch, co projekt tvoří a příslušné technické znalosti všech těch, co projekt oponují a připomínkují.  Dneska v době humanitně vzdělaných lidí na to nejsou ani znalosti, ani trpělivost a peníze a dokonce humanitní šéfové takových projektů absolutně nechápou, k čemu by takové projektové řízení vůbec mělo být dobré, pokud vůbec o takové možnosti ví.

jd 4.1.2010 8:58

Energia-Utopia

Byl-li tento technicky a organizačně nedořešený projekt financován přímo či nepřímo z našich daní, tak by zodpovědný pracovník měl celou škodu uhradit a jít do vězení. Navíc je to jasná ukázka výsledku cpaní peněz do rozvojového světa. 

Sirena 4.1.2010 8:54

V Nairobi lze všechno sehnat

Také mne zaujaly ceny a kvalita vybavení dodávaných do Afriky, (Etiopie, Zambie) českými organizacemi. Jimi udávané ceny jsou nehorázné, opravy zařízení téměř nemožné o ceně za dopravu ani nemluvě. Humanistické organizace nemají ani páru o tom, že Keňa je stabilní stát a v Nairobi lze sehnat téměř jakékoli zařízení, nábytek, potraviny v dobré kvalitě za daleko nižší ceny, než u nás. Stačí si internetem vyhledat ceny zboží, např. malé solární elektrárny, či vybavení škol a poté si internetem najít šikovného afrického dopravce, který zboží dopraví na místo určení. Včetně obtelefonování dodavatelů je to práce na pár hodin. Potom člověk dojde k závěru, že humanitární organizace a) nemají páru o poměrech v Africe, b) mají příšerně drahou režii a reklamu, c) sprostě okrádají dárce. Staral jsem se o logistiku zboží a živých zvířat z celého světa, vím, o čem mluvím. Sirena

m.l. 4.1.2010 13:17

Re: V Nairobi lze všechno sehnat

Víte, že jsem tou vší propagandou tak zblblý, že mě ani nenapadlo o téhle možnosti uvažovat? Tak jsem to zkusil a hned na první dotaz vypadlo pár použitelně vypadajících odkazů, jeden z nich třeba zde: http://www.electrowatts.co.ke/plant_machinery.html (pro rejpaly: nemám s tou firmou nic společného a jejich stránky jsem teď viděl poprvé v životě). Samozřejmě nevím jestli a jak jsou schopní, ale logicky je na postavení a údržbu solární elektrárny najmutí místní firmy první volba. Jenom na to asi nikdo nepřišel...

badaxe 4.1.2010 14:27

Re: V Nairobi lze všechno sehnat

Ale přišel, různí představitelé cčlvěk v tísni se naopak už řadu let chlubí že prakticky vše nakupují na místě. je to podle nich levnější a výhodnější. U tohohle příkladu to ale nemusí být tak jednoduché. Základem je projekt, ten někdo evidetně odflákl. v projektu se má řešit nejen návratnost, ale i obsluha, zajištění údržby a možnosti oprav. To tady asi niíkdo neřešil a tím sice zlevnil "projekt" ale v podstatě znemožnil jeho využití. To jestli je lepší nakoupit na místě, nebo si věci které znám a mohu spolehlivě zajistit od dodavatele který dává nějakou záruku dovezu odjinud je opět věcí projektu. To že to třeba v Nairobi dokážu koupit za polovinu, ještě neznamená že to opravdu v dané době koupím a hlavně že to bude fungovat, řada firem bohužel dělá pro různé regiony různou kvalitu.

Jinak je tohle samozřejmě ukázkou jak to dopadne když "humanista" zkusí práci technika. Obyčejně je to problém, ono to není o nadšení černoušků okolo a dalším bobříkovi za dobrý skutek, ale taky o tom že zařízení má nějaké podmínky, třeba údržbu, musí se ošetřovat a obsluhovat. To si většina lidí kteří ví že "když otočí vypínačem tak to svítí" nějak neuvědomuje.

Sirena 4.1.2010 15:18

Re: V Nairobi lze všechno sehnat

Souhlasím, chybný byl v tomto případě hlavně projekt. na kvalitu je také potřeba dávat pozor, ale tu lze ověřit referencemi. Odkazem na nairobské firmy jsem chtěl poukázat na to, že je možné také získat servis poblíž (víceméně:-))) místa určení. Člověk v tísni se sice chlubí, že prakticky vše nakupuje na místě. Ověřil jsem ceny nábytku, vybavení a stavebních prací, které deklaruje u svého projektu Postavme školu v Africe také u nairobských dodavatelů. Ceny Člověka v tísni byly nejméně 10x vyšší, než ty nairobské a to jsem si ještě započetl náklady na dopravu školního vybavení z Nairobi až sever Etiopie. Je velice smutné, jak tato hurá pomoc diskredituje upřímnou snahu dárců někomu pomoci. To nemluvím o evidentně obrovských rozkradených (režie, marketing) částkách. Od nevládek a neziskovek ruce pryč:-)

R 4.1.2010 15:17

Re: V Nairobi lze všechno sehnat

Ano, třeba české  humanitární organizace, co pomáhaly po tsunami v Azii, to takhle dělaly. Aspoň to tvrdily.

Předpokládám, že ve velkých městech těchto afrických zemí už funguje globální trh a není problém, když se to nevyrábí tam, objednat přes nějakou místní africkou firmu tyhlety v podstatě sériové komponenty v požadované technické úpravě od takového výrobce, který už tam svůj trh má a má svoje výrobky pro tamní podmínky vyladěné. Předpokládám, že není problém tyto nakoupené sérivé komponenty potom přímo na místě pod dohledem kvalifikovaného projektanta smontovat do funkční fotovoltaické elektrárny, je to v podstatě stavebnice. Předpokládám, že není problém to smontovat stejnými lidmi, kteří se tam pak budou starat o tu elektrárnu, klidně třeba i učiteli příslušné školy, ta potřebná kvalifikace pro odstranění běžných poruch takového zařízení zas není nijak závratně vysoká.

Mně celá akce spíš připomíná nepovedenou akci výrobce fotovoltaiky za humanitární peníze proniknout do Afriky.  Panely se  normálně nakoupí, takže výrobce to nic nestojí, jen dohlídne, aby na každém panelu bylo v kvalitní stálé barvě vyvedeno velké logo společnosti. A pokud se to povede, do školy budou jezdit televizní štáby a bude celosvětová kvalitní reklama zadarmo. Pokud se to nepovede, padne vina na ty hlupáky v humanitní organizaci, co to neuměli zařídit.

MLOK 4.1.2010 6:50

JESTLI SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNU POUZE POSTAVILI...

...a pak ji ponechali svému osudu - bez oplocení, ostrahy a pravidelné údržby, pak se není čemu divit. On Temelín by bez údržby a ostrahy také dlouho nefungoval.

       Bylo by docela zajímavé, znát podrobnosti o celém projektu.

Talián 4.1.2010 23:27

Re: JESTLI SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNU POUZE POSTAVILI...

Při stavbě A1 v Jaslovských Bohunicích byly sice technické problémy, ale největší starostí bylo zabránit rozkradení dodávek technologie místním obyvatelstvem najatým stavebními firmami. V některých etapách výstavby to mělo masivní charakter a ochrana staveniště spolupracovala se zloději. Jako ilustrace: Jeden domorodec večer v hospodě vytáhl z aktovky třífázový stykač a přišel se zeptat co to vlastně ukradl a za kolik se to nechá prodat.

honzak 4.1.2010 6:13

onehdá byla v televizoru

reportáž na toto (nebo podobné?) téma. Zvonku to vyzeralo tak, že afričtí soudruzi to rozkradli a nadšená českí knoflenka, která to popisovala neměla o lektřině ánunk. Ale jak praví klasik - blbost přinese užitek teprve tehdy až vykvete.

Mimochodem, STÁVAJÍCÍ prováděcí projekt by mě opravdu zajímal!