27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Daň za blbost

Evropský parlament bývá často vysmívaný. Ale jeho „boj proti plastovému odpadu“ je jiná liga. Plastový odpad je skutečný problém. Doloží to osobní zkušenosti každého, kdo občas chodí po venkově či lesích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 27.10.2018 10:13

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Ano, mám je za blbce, pokud uvažují jako vy. Proč?

Zaprvé. Separační nádoby jsou k ničemu, pokud je výsledek sběru ze separačních nádob nepoužitelný k recyklaci nebo tzv. "recyklace" (za každou cenu) nemá praktický smysl a je dražší, než spálení organického obsahu a příp. využití tepla. Papír (znečištěný, laminovaný apod.) snadno spálit lze, není důvod zatěžovat prostředí ekologicky náročnou "recyklací"ať to stojí co to stojí... Dřeva roste na Zemi dostatek. :-) Chápu, že v Austrálii s velmi řídkým osídlením je problematika odlišná od české, nicméně základní fyzikální, biologické a chemické (a také ekonomické) principy platí globálně bez omezení.

Zadruhé. Směsné plasty ze sběrných nádob jsou rovněž nepoužitelné k rozumné recyklaci, ať už se jedná o potravinářské nebo průmyslové použití. Nikdo o ně nestojí a vytřídit je přesně podle druhu plastu a očistit je od zbytků všeho možného je rovněž mnohem dražší, než použití nových k výrobě a spálení starých s využitím tepla. Není to tak dávno, co tiskem proběhly snímky velkoskladu balíků směsných plastů, kde bylo na dobu nejistou uskladněno řádově 200 tisíc tun plastů ze sběrných nádob, které nikdo nechce k dalšímu využití. I takové skladování stojí mnoho peněz a obsah nejspíš skončí nakonec ve spalovně, která jej umí zlikvidovat bez produkce škodlivých emisí.

Takže celé to separační šílenství je jenom humbuk vyvolaný zelenými magory, ale praxe je taková, že se na tomto systému živí obrovské množství lidí s pochybnou kvalifikací a kontrolní pravomocí, vytváří se kolem toho obrovský byrokratický kolotoč, a nakonec se všechno stejně odešle do spalovny pohromadě... ;-)

J. Svoboda 27.10.2018 9:48

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Zajděte si na hudební fesťák, dostanete plastový kelímek proti záloze 50Kč, zkuste ho odhodit na zem :o)

Ale Bursík je prý blb, když prosazoval podobný a zjevně fungující nápad ...

Pěkný den.

P. Černoch 27.10.2018 9:36

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Co je platné,jak vám zabalí zboží,když australan,američan,evropan a další jiní,odhodí vypitou lahev či plechovku z okýnka auta,vedle silnice.Cyklisté obaly od energetických sajrajtů houfně odhazují v přírodě.

Je to o výchově občanů a ne o zákazu výroby obalů.Učí se snad děti ve školách,jak nakládat s obalem od Tatranky,bonbónu,či pití v přírodě?Rodiče kteří sami dělají "bordel",to své děti nenaučí.Výchova je systémové opatření.Náhrada plastů se bez výchovy bude dál povalovat kolem silnic,v lesích,na plážích a pod.

P. Rada 27.10.2018 8:55

Re: Zase mimo podstatu problému ?

Podstatu problému vnímám na rozdíl od L.N. v přebujelosti systému "nakup a vyhod".

Příklad dle L.N. 475 :.... "... třeba v lékárně, kde si zákazník odnáší léky ..."

Celek balení léků si donese domů. Cca 90 % prakticky nerecyklovatelných obalovin hned vyhodí a desetinku hmotnosti snad využije. Tedy v případě že léky mají opravdu hodnotu navráceného zdraví. Hmotností ale jde hlavně o obal který "prodává" jak lákavostí balení tak reklamou ktreou kdosi roznáší svěrtem zas s cílem "nakup a vyhod"... Léčiva se ale také sotva kdy zmetabolizují a tak vzniká koloběh otravující životní prostředí až tak, že si posléze jde kdosi pro lék...

Praktická nerecyklovatelnost plastů je dnes ztížena celou plejádou obalů zdánlivě podobných ale velmi rozmanitého chemického složení. Takováto směs plastů bývá ekonomicky netříditelná = nerecyklovatelná. Vyjímku tvoří prakticky jen ty PETky a protože tohle nedávno pochopili na rozdíl od L.N. už i v Číně tak ostatnímu světu náhle zatrhli dovoz netříděných pastů. Také Evropa proto letos přišla o lacinou skládku.

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/cina-omezuje-dovoz-plastu-problem-kam-s-plastovym-odpadem-re/r~14ff3b8e004c11e8be860cc47ab5f122/?redirected=1540622641

V. Hájková 27.10.2018 8:23

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

ps. A ještě takovou maličkost! Zkuste si ve svém městě udělat procházku okolo popelnic :-:-))) a nazdvednou víko! 100% zjistíte , co je v nich plastu a papíru - ač jejich majitelé mají k separačním nádobám za které nic neplatí pár kroku!!!!

V. Hájková 27.10.2018 8:06

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Pokládáte australany za blbce - jako Bursíka- když už před 10 lety se v Austrálii zakázali používat plastové tašky? Pokládáte američany za blbce, když už možná déle než australené vám skládají váš nákup u pokladen do pevných velkých sáčku z recyklovaného papíru ?

L. Novák 27.10.2018 7:39

Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Vývoj a zavádění plastů do lidského života jde racionální cestou a uplatní se tam, kde přináší významné výhody (např. minimální poměr celkové hmotnosti výrobku k hmotnosti použitého obalu). Vidím to denně kolem sebe, při práci ve firmě i v osobním životě.

Jestliže v dnešní době někdo "řeší problém" tím, že vymyslí zákaz používání, je to typický příklad blba, který dostal do rukou moc (a vymyslel papír). Nejde samozřejmě o manipulaci s jedy či výbušninami, ale o použití a likvidaci obalů. Není za ně náhrada a rozhodně to není papír, a už vůbec ne ten speciálně laminovaný, aby se nerozmáčel nebo získal větší pevnost.

Známý expert na těžbu renty Bursík se pokoušel zavádět zálohované PET láhve, další zelení magoři prosadili, že reklamní plastové tašky obchodníků pochybné pevnosti a kvality si musí zákazník ještě zaplatit z vlastní kapsy. Takže třeba v lékárně, kde si zákazník odnáší léky v obchodní ceně řádu tisíce Kč, mu nesmějí dát bezplatně malou PE tašku, do níž by si krabičky s léky uložil? Je to proti zdravému rozumu a k ochraně přírody tohle rozhodně nepřispěje. Příkladů lze uvést stovky...

Nevím, jestli si "eko"-aktivistky balí menstruační vložky z uschlého listí, aby zbytečně nezatěžovaly koloběh odpadů výrobky z buničiny a umělých tkanin, jejich nápady, jak znepříjemnit život ostatním občanům, však jakoby z oka vypadly podobným zjevným nesmyslům.

Jestliže je ve společnosti jisté procento bezohledných blbů, kteří odhodí jakýkoliv odpad (nejenom plastový) v pytli někde z auta u silnice, nelze vzniklé problémy řešit zákazem vyrábět a používat cokoliv z obsahu pomyslného pytle pro většinu občanů. Je potřeba na tyto blby políčit past a vyměřit jim odstrašující trest. Ostatní nechat v klidu žít. Zelení magoři to ale vidí jinak. Přes plošnou buzeraci všech.