28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Daň za blbost

Evropský parlament bývá často vysmívaný. Ale jeho „boj proti plastovému odpadu“ je jiná liga. Plastový odpad je skutečný problém. Doloží to osobní zkušenosti každého, kdo občas chodí po venkově či lesích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 27.10.2018 20:48

Není to tak dávno,

kdy nám ÚV EU nařídili liberální demokraté, aby se například veškeré pečivo balilo do mikrotenových sáčků? Pamatujete? V časech socialistické demokracie koloval vtip: "Socializmus se rázně vypořádá se problémy, které si sám způsobil." Liberální demokraté již dosahují kvality svých předchůdců.

Souhlasím s omezením plastů na nejnižší minimum.

Většina plastů ve světových oceánech nepochází z nepořádných spotřebitelů, ale z bouří, zejména z tropických bouří.

L. Novák 27.10.2018 20:41

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Zálohování je neekologická blbost. A taky nehygienická. Najděte si to sám, aktivisto. :-)

J. Kanioková 27.10.2018 19:32

Přesně..!

Je to o výchově. Ačkoliv mám k "zeleným" dost odtažitý vztah, tohle téma mě kdysi chytlo, právě v době, kdy se u nás zaváděly kontejnéry na separovaný odpad a já v tom oboru pracovala. A tak jsem u našeho baráku honila všechny, kdo to nedodržovali. A vyplatilo se. Máme u nás v tomto směru skvělý pořádek, na rozdíl od jiných míst.

L. Novák 27.10.2018 18:20

Re: Kdo nevidí?

Rado, už jsem ti několikrát psal, že jsi blb a nejspíš i nemocný na hlavu, ale to, co tady předvádíš, už je daleko za hranicí mého stručného hodnocení. A blbovi jako ty je nutné připomenout, že nejdražší (jedno zda za hotové nebo přes pojišťovnu) jsou např. léky na chemoterapii metastázující rakoviny. Jestli mají nějaké obrázky, aby upoutaly pozornost pacientů v obchodě, silně pochybuji.

P. Rada 27.10.2018 17:44

Re: Kdo nevidí?

Pane Lepko špatné pořádky vedou k zlozvykům které soudným a svéprávným stojí za to pojímat kriticky už jen proto aby o svéprávnost co možná nepřišli.

Mě na rozdíl od Vás zkušenost říká, že běžně předepisované léky nebývají zas tak drahé a nepotřebují k aplikaci novou reklamní plastovou taštičku.

Zato nejrůznější produkty prodávané taky v lékarnách jako potravinářský doplněk, vitamín až léčivo ale bez předpisu - to už něco stát může a obvykle astojí a to včetně umělecky zpracovaných obalů dělajících reklamu něčemu co fakticky k životu nepotřebujeme.

J. Lepka 27.10.2018 16:10

Re: Kdo nevidí?

Použil jste vskutku přesný příklad, zřejmě jste kromě zarputilého bijce špatných pořádků i lékař, že víte, že předepsané léky nezabírají.

P. Rada 27.10.2018 14:55

Re: Kdo nevidí?

"Ach jo" ... blbosti, pomluvy, náleplkování... to je zřejmě to jediné na co zas má hulvát L.N.475.

Autor má pravdu. Pokud něco nelze recyklovat - nemělo by se to hromadně vyrábět a distribuovat jako spotřební zboží.

(Zejména né trolovi co chodí do lekárny pro zbytečně drahé a zbytečně balené léky - které zjevně nezabírají.... a tak dotyčný trolí dál a dál a ještě vyžaduje present taštičku aby ji po té mohl hodit do směsného odpadu.... L. Novák 475 Datum: 27.10.2018 7:39).

J. Svoboda 27.10.2018 14:45

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

To je rada typu - jsou i jiné problémy, tak přece kvůli tomuhle nebudeme vytahovat ruce z kapes :o)

Pěkný den.

J. Svoboda 27.10.2018 14:27

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Ale zálohování funguje a k tomu jste ani nepíp ... asi protože Bursík :o)

Pěkný den.

Š. Hašek 27.10.2018 13:49

Kdopak to kam

dodával máslo v plastu, když místním stačilo do ruky nebo v papíru?

Ať to zaplatí ti samí, co mi nabízí fazolky z Maroka v plastobalíčku. V Bille. Když je mám o kus vedle do ruky a vyberu si. Jsou dražší, protože "je nepěstuje bruseleparta". Amusím popojít, že?

Momentálně to jsou dotační šíbři v brusele, co zas potřebují zalátat nějakou svojí díru. Obrátil bych se plně na Jourovou a Teličku.

A když turisti blejou na lodích kolem Lipari, protože nevydrží drncání, dostanou pytel z plastu. Lodník to hodí do moře. Maj bejt doma a houpat se na kolenou, když nevydrží houpání větříčkem. Za šichtu třicet tašek!!! Je to těžké .....

Zjednodušeno, zcela nevystihuje detaily.

L. Novák 27.10.2018 13:11

Re: Neviditelná ruka viditelně poškozuje

Dokážete definovat, co je to ta "užitná hodnota" a jak ji lze měřit? Marxistická politická ekonomie tento termín používá, ale změřit jej neumí. :-P

http://marxismus.cz/hismat/ekonomika2.htm

M. Pivoda 27.10.2018 12:42

Požadavek na recyklovatelnost je docela starý požádavek. Právě toto odkazoval například Ing. Mackerle svýma dětem z vězení před svou popravou v době Heidrychády.

M. Pivoda 27.10.2018 12:40

Požadavek na recyklovatelných je docela starý požádavek. Právě toto odkazoval například Ing. Mackerle svýma dětem z vězení před svou poptávku v době Heidrychády.

P. Rada 27.10.2018 12:21

Re: Neviditelná ruka viditelně poškozuje

Vesměs souhlas. Intenzivní inovace jsou obecně žádoucí - ale na druhou stranu by právě zdravě inovační v uzavřeném systému bylo, pokud by narůstala recyklovatelnost a nikoliv naopak.

P. Rada 27.10.2018 12:17

Re: Misto aby?

Konečným spotřebitelem bývá pravidelně nikoli B.Bussines ale široká chamtivá lidská populace. Nejhorší aspekt toho v případě platových odpadů tkví v tom, že jejich naprostá většina se nevyuřívá dlouhodobě ale jako nežádoucí externalita naopak na dlouho končí v přírodním prostředí. Toto vede pro jednostrannost procesu k neudržitelnému toku surovin s převážně negativním dopadem.

Pokud se obeně cokoliv živého v přírodě chová neekologicky a neekonomicky zároven - mívá to relativně krátkou životnost. Většina živé přírody se proto zásadně chovala symbioticky na bázi recyklací biogenních prvků s cílem poklesu entropie systému která nadlepšuje šance pro přežití komplexu.

Přišel egoistický homo konzuments - a všechno je během pár desetiletí jinak. Na jak dlouho? Na kom to záleží?

M. Pivoda 27.10.2018 12:00

Neviditelná ruka viditelně poškozuje

Petráček: "Každá civilizace se snažila zvyšovat užitnou hodnotu svých produktů – aby vydržely více a déle. Dnešní západní civilizace se rozhodla pro opačný postup ..."

Zvýšená užitná hodnota neznamená vždy jen to, že se vždy zvýší trvanlivost výrobku. V některých případech je zvýšení životnosti sice opodstatněné, ale jako obecné pravidlo to určitě neplatí.

Dnešní doba je doba intenzivně inovační. Takže s četnými výrobky s omezenou dobou použitelnosti se musí počítat. Když ale něco přeženete, tak to má vždy negativní důsledky.

Pokud jde o plasty: Vyvážení a vypouštění tisíců tun použitých plastů na širý oceán je vynikající příklad omezeného ekonomického myšlení.

L. Novák 27.10.2018 11:13

Re: Tak zase kampaň?

Přestaň blábolit a vkládat sem nesouvisející propagandistické odkazy zelených magorů.

L. Novák 27.10.2018 11:12

Re: Kdo nevidí?

Ach jo, tušil jsem, že zelený komunista "Rada" to zady zase*e spoustou blbostí...

M. Mikulec 27.10.2018 11:09

Misto aby

pristrihli kridylka chamtivemu Big Businessu, budou dusit a peskovat konecneho spotrebitele. Obcanek tridi odpad a jeste si za to paradoxne zaplati. Obcanek si nemuze vybrat, do ceho mu v super-hyper- zabali zbozi. Kdyz se Velky Byznys chova tak strasne ekonomicky, proc by se maly obcan mel chovat jinak nez ekonomicky?

P. Rada 27.10.2018 11:01

Re: Kdo nevidí?

Pane Prokope Vám možná vadí, že se EU snaží omezovat svinčík uvnitř i kolem svého kontinentu a je Vám zřejmě bližší svivník sovětů které se často dostali k moci právě cestou bezohlednosti k přírodnímu okolí.

P. Rada 27.10.2018 10:58

Re: Tak zase kampaň?

Mohl by jste upřesnit své tvrzení: .." Lze se dočíst, že většina je de facto k přírodě inertní a problém je spíše estetický"... Já se dočítám něco jiného:

https://euractiv.cz/section/obehove-hospodarstvi/press_release/plasty-zkaza-nebo-vyzva-pro-budoucnost/

http://www.osn.cz/fakta-o-znecisteni-mori-a-oceanu/

M. Prokop 27.10.2018 10:52

Re: Kdo nevidí?

Ve spojení s EU ne zas až tak moc.

L. Novák 27.10.2018 10:48

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

:-)

P. Rada 27.10.2018 10:47

Re: Kdo nevidí?

Je vidět, že k tématu recyklace plastů Vám v hlavě leží ještě sověty... - což se mi jeví "na hlavu padlé".

L. Novák 27.10.2018 10:46

Re: Tak zase kampaň,

Materiály, u nichž se recyklace vyplatí (ekonomicky), jsou v koloběhu neustále a bez zbytečných dotací. Stačí si vzpomenout, jaký byl dlouhá léta problém se "sběrači kovového šrotu", kteří rozkradli veškeré kovové předměty ze staveb a okolí a odvezli je do sběren, kde za ně dostali zaplaceno. Tato "živnost" známé skupiny českých občanů skončila až povinností bezhotovostního placení na účet sběrače. :-D

Ve firmě, kde pracuji, probíhá bezproblémový sběr kovového odpadu, použitých kartonových obalů, dřevěných obalů a jejich částí. Dokonce je o ně zájem i mezi zaměstnanci. :-) Problémový je především sběr obalových plastů, který zcela postrádá smysl, protože stejně skončí ve spalovně a jeho tříděný sběr vyvolává jenom zbytečné náklady. No a pak ještě okrajové záležitosti typu "nebezpečné odpady", které ve skutečnosti z velké části nijak nebezpečné nejsou a mohly by by být klidně odvezeny do splaovny s komunálním odpadem. Potíž je, že na odvozu se dobře živí specializované firmy, a umím si představit, že dalším pečlivým tříděním zbyde skutečně rizikového odpadu jenom zlomek z původního množství. Jsou v něm např. plastové láhve od lihového ("ekologického") čističe, plechovky od acetonu nebo ředidel apod., které samozřejmě žádné nebezpečí nepředstavují, nicméně byrokratický systém "tříděného odpadu" je pohltí jako nebezpečné...

K. Janyška 27.10.2018 10:42

Kdo nevidí, že EK je jako sovětská vláda a EU jako SSSR

je na hlavu padlý. Cožpak to fakt není vidět ? Dzp.

F. Kusák 27.10.2018 10:31

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Obecně nepokládám za blbce nikoho, ale jak je známo z Paretova principu, jde o to, kdo ovládá veřejné mínění a co tím sleduje. Snížit spotřebu plastů je jistě žádoucí, ale to samé platí o používání i jiných materiálů a výrobků. Tak omezme třeba použití jednorázových plen, papírových kapesníků nebo tzv. dřevěného nábytku, který se už dávno nevyrábí je ze dřeva, nebo antibiotik atd. atd. Možná by bylo lepší spáchat okamžitou sebevraždu, protože stejně neděláme nic jiného, než že to protahujeme v čase.

L. Novák 27.10.2018 10:27

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

No a takhle to vidí zelení magoři: :-)

https://www.novinky.cz/ekonomika/465072-vic-nez-polovina-tridenych-plastu-konci-na-skladce.html

F. Kusák 27.10.2018 10:20

Tak zase kampaň,

místo, aby se k problémům vyjadřovali chemici, obaláři a podobní specialisté, mluví za nás zdivočelí "ekologové" a navedení novináři. Předně si musíme položit otázku do jaké míry jsou plasty (zejména ty potravinářské) v přírodě škodlivé. Lze se dočíst, že většina je de facto k přírodě inertní a problém je spíše estetický, což samozřejmě vadí i mně. Pak se podívejme na používání plastů jinak, a hlavně, vyvíjejme takové, které přírodě škodí co nejméně. A hlavně se snažme plasty recyklovat. To ovšem platí o veškerých, průmyslově používaných materiálech. Mně vždy rozesmálo, když zákazník požadoval obal z toho hnědého papíru, který měl být vyroben z papíru recyklovaného. Ve skutečnosti se o žádný recyklovaný papír nejednalo, nýbrž o tzv. čistý sulfátový papír barvený ve hmotě. A jinak, kdyby totiž byla třeba papírová taška vyrobena jen ze starého papíru, nemohli byste si do ní dát ani větší svačinu. Jo, svět chce být klamán a tak ty tuny plastů se dostávají do oceánů spíše od obyvatel třetího světa, ale my přestaneme vyrábět plastová brčka.

L. Novák 27.10.2018 10:16

Re: Zase mimo podstatu problému - lidská blbost u moci

Obávám se, že pletete hrušky se švestkami. Jako obvykle. Bursík je samozřejmě blb a darebák k tomu. Hledá kšefty pro svůj klan.