30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Další EU směrnice, další euronesmysl

Po křivých banánech, teplých žárovkách, silných vysavačích apod. je tu další snaha EU vychovávat vlastní občany k obrazu svému. Tentokráte skrze plastové tašky. A naše ministerstvo ŽP na to vyrobilo videoagitku, samozřejmě, za naše peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 8.1.2018 12:34

Re: Osvěta :o)

Máte prabdu, že pravidla pro energetickou účinnost, vysavačů nebo osvětlovacích zdrojů, jsou kontroverzní. Spotřeba vás neohrožuje na zdraví přímo, jako je to třeba u emisí, a možná by bylo vhodnější to ponechat vývoji bez regulace. Jen bych tady nenasazoval psí hlavu EU, ta jen sledovala trend z USA, kde podobná regulace platila o několik let dříve.

M. Prokop 8.1.2018 12:34

Re: Svobodní

To je právě ten problém: Jakmile se jednou taková lumpárna nařídí, nalepí se na ni ekonomické zájmy (pokud si lumpárnu nějaký ten zájemce přímo neprosadil) a je to k nezrušení. Rozumné a výhodné věci se prosadí i bez nařizování.

M. Prokop 8.1.2018 12:31

Re: Bylo by zajímavé zjistit

Já jsem si plastovou tašku bral velmi vyjímečně, protože když už jdu na nákup, mám bytelnou tašku. Ale pokud už jsem si ji vzal, tak skončila jako ten obal do koše. Rozkládaly se se stejně, ne-li lépe než ty košové pytlíky, jak zjistil každý, kdo si v takové tašce nechal něco na balkoně. Třídím také, protože rozumné věci dělám i bez nařízení.

V. Braun 8.1.2018 12:30

Re: Svobodní

Biopaliva jsem nějak detailně nestudoval, ovšem souhlasím s vámi, že to byl zřejmě krok špatným směrem. Ovšem pokud si pamatuji, dotace na biopaliva mají skončit a i v ČR jsme mohli již nyní mít dotace o dost menší, pokud by si minulá vláda s panem Babišem neodhlasovala maximální možnou variantu.

M. Šejna 8.1.2018 12:29

pane Hanzale

ta směrnice zakazuje rozdávání igelitek zdarma. Za poplatek si můžete těch igelitek koupit jak je libo. Jinými slovy ta směrnice zakazuje socialismus, takže chápu, že některým lidem se to tady nelíbí.

Mimochodem ti samí, co obhajují rozdávání igelitek zdarma, tady bojovali za regulační poplatky ve zdravotnictví.

V. Braun 8.1.2018 12:28

Re: Svobodní

Ještě bych doplnil, že ta odpovědnost bez regulace v praxi naráží na jinou část liberalismu, tedy co není zákonem zakázáno je dovoleno. Vždy se najde někdo, kdo odhodí širší odpovědnost se zdůvodněním, že přece nedělá nic protizákonného, a proč by tedy třeba měl složitě likvidovat odpady, když je může levně vypustit do řeky, když to zjednoduším.

M. Prokop 8.1.2018 12:27

Re: Svobodní

Jenže každý takový příkaz/zákaz jde nějak obejít, takže ve finále se bez té zodpovědnosti stejně neobejdete a zbytečné až škodlivé zákazy/příkazy máte navíc.

Stačí kouknout na "biopaliva". Dneska už i pachatelé nařízení ví, že působí víc škod než užitku (ekonomických i ekologických), ale příkaz je stále platný.

M. Šejna 8.1.2018 12:26

přesně tak, pane Hašku

ta směrnice zakazuje rozdávání igelitek zdarma. Za poplatek lze prodávat igelitky libovolně. Zbytek už zařídí lidská mentalita, protože když má člověk za něco zaplatit, rozmyslí si, jestli to opravdu potřebuje.

M. Prokop 8.1.2018 12:24

Re: Další euronesmysl?

Jak jinak taky reagovat na pitomost?

V. Braun 8.1.2018 12:24

Re: Svobodní

No, já bych to preferoval taky, ovšem to je podobná utopie jako komunismus, ani jedno v praxi nefunguje, v tomto případě tedy ta odpovědnost. Proto je nejlepší formou zlatá střední cesta, t.j. tam kde to jde zprůhlednit náklady na externality a nechat zaplatit tyto náklady původce daných externalit.

M. Prokop 8.1.2018 12:23

Re: Drze prohlašuji,

Pan Hašek může za to, že vy si takové věci kupujete?

V. Braun 8.1.2018 12:20

Re: Bylo by zajímavé zjistit

No, taky jsme to tak kdysi dělali, ovšem přestali jsme už dost dávno. Nyní si na nákup nosíme látkové tašky a do koše dáváme sáčky na odpadky. Kromě toho, že neprotékají se také snadno rozloží. Ostatně, vychází to tak na jeden malý sáček na týden, protože prakticky všechno kromě bio odpadu jde do tříděného.

M. Prokop 8.1.2018 12:20

Re: Svobodní

Máte dost socialistické pojetí liberalismu.

V liberálním prostředí je věcí jednoho každého, zda vám dá něco "zadarmo", tedy započítané do ceny nebo ze svého zisku, nebo zda vám to počítá extra.

Na určení ceny tašky ministerstvem může připadnout jen velmi kovaný zeleně socialistický dobroser.

Liberál holt preferuje svobodu a s ní spojenou zodpovědnost.

V. Braun 8.1.2018 12:05

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

Můžete sem prosím dát odkaz na zdroje k diskusi o této směrnici EU, které vás vedou k názoru, že tan došlo k dehonestaci? A můžete prosím dát i odkaz na zdroje z UK, nejlépe k danámu návrhu zpoplatnění kelímků, kde je patrný ten rozdíl v přístupu? Děkuji.

A. Hrbek 8.1.2018 11:50

Svobodní

jsou patrně osvobozeni od přemýšlení a znalosti problermatiky.

Směrnice je zcela v duchu liberalismu - žádné dotování a když něco chceš, tak za to zaplať. A je na každém zda to bude chtít nebo ne.

Směrnice je zaměřena na omezení zátěže životního prostředí v nejširším slova smyslu neodbouratelnými plasty. To, na rozdíl od autora pochopily i některé velké obchodní řetězce, které plastové tašky nedávají, ale prodávají a spolu s tenkými plastovými taškami nabízejí papírové pytlíky.

Podle znění zákona "Plastová odnosná taška smí být v místě prodeje výrobků poskytnuta spotřebiteli minimálně za náhradu nákladů,které odpovídají nákladům na její pořízení. To neplatí, jde-li o velmi lehkou plastovou odnosnou tašku.“.

Jádro pudla je v tom, jak budou kontrolovány "náklady na její pořízení", protože v tom lze nádherně čarovat. Odborník ANO pan Brabec se neodvážil dát do zákona klausuli, že minimální cenu tašky určuje ministerstvo životního prostředí, nebo že minimální cena nákupní tašky je....(třeba 5 Kč).

J. Svoboda 8.1.2018 11:11

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

Debata v GB ovšem nevede přes dehonestaci, ale přes argumentaci. Tam nemáte šanci.

Pěkný den.

J. Svoboda 8.1.2018 11:06

Re: Drze prohlašuji,

Tak si bez směrnice pochutnejte na uzeninách ze separátů, rostlinném "másle", umělém medu, jahodové marmeládě z jablek, čerstvém mase rovnou s antibiotiky a dalších šmakoládách.

Pěkný den.

J. Svoboda 8.1.2018 11:01

Osvěta :o)

Každý si má svítit a luxovat s enegretickou náročností, do které je EU houbeles, ale u mikroténových sáčků SSO volá po osvětě. Uvěřit tomu nelze.

Pěkný den.

P. Rudolf 8.1.2018 10:25

"Svobodní jsou toho názoru

opakovaně, že žádné restrikce, omezování svobody rozhodnutí a sankce nepřinesou kýžený výsledek. Ten přinese jen poctivá osvěta a výchova k zodpovědnosti k sobě a svému okolí."

Takže, žádné sankce za špatné parkování či rychlou jízdu, nýbrž osvětu. Propustit všechny vězně, neb oni za to nemůžou, neboť byla nedostatečná osvěta. Stavíš načerno? Špatná osvěta. Topíš petkama plnýma vyjetého oleje? Špatná osvěta....

Zlínští "svobodní", to musí být nějaký dobrý oddíl!

A. Alda 8.1.2018 10:24

S Evropským svazem jak s jedovatým plazem.

Cokoli z EU vychází, k poblití jest.

P. Rada 8.1.2018 10:21

Re: zas další "Svobodný"

Vyhláška sama o sobě opravdu nemusí nic vyřešit.

Patrné je to na totalitnosti pojetí které předvádíte... "Samozřejmě, že ta vyhláška je absolutní nic neřešící nesmysl" ....

Budeli společnost takovýchto principiálně negativistických dušiček dostatečně plná, budem žít bud v totalitě nabo zkolabuje sama pro neřešitelnost rozporů a to i bez problémů s palasty a dalším odpadem.

Š. Hašek 8.1.2018 10:18

Re: zas další "Svobodný"

Pane Šejno,

skromně se domnívám, že plýtvání čímkoliv nezabrání směrnice, ale pouhé zavedení již vyzkoušeného "za konkrétní věc ihne zaplatit". Někteří lidi stále používají blábol "zadarmo". Můj otec (licence Gremia obchodníků 1928) mě naučil používat výraz "v ceně ", zdá se mi přesnější. I ta taška má cenu - chceš, zaplať. Na brusele kašlu.

Přeji společnosti brusele další zvýšení daní a další směrnice. Tuhle jsem zjistil, že asi ničím lesy nadnormativní/neměřenou/nehlášenou/nekontrolovanou spotřebou toaletního papíru ........... mezery máme, rezervy taky, že soudruzi.

P. Rada 8.1.2018 10:10

Re: Další euronesmysl?

Selhává dlouhodobá lidská soudnost a např. u Vás jsem díky ní vyvolal jízlivou reakci.

R. Tesařík 8.1.2018 10:08

Re: Spíše se zajímejme,

Kdyby nebyla spotřeba, z čeho byste byl placen?

P. Lenc 8.1.2018 10:07

Re: zas další "Svobodný"

To nic, on je pouhý oportunista.

Š. Hašek 8.1.2018 10:05

Re: Bylo by zajímavé zjistit

Bylo by zajímavé napíchnout počítačmašinky brusele a zjistit, kolik taková jedna směrnice koštuje.

Uznávám, že jsem poněkud naivní. Zkráceno.

Až se příště narodím, budu komisařem brusele a budu normalizovat pytlíky na rohlíky.

R. Tesařík 8.1.2018 10:05

Re: Další euronesmysl?

Hlavně, že neselháváte vy.

P. Rada 8.1.2018 10:05

Re: Spíše se zajímejme,

Typuji, že do obtížné situace přivádí člověk sám sebe svou přebujelou chtivostí a nedostatečnou odpovědností.

Zejména všudepřítomná podbízivá reklama (často ji obsahují právě ty plastové tašky) roztáčí bezohledně kola spotřeby pro spotřebu.

Ekonomcký systém jsme si nerozumě nastavili jen jako extenzivně růstový - který by bez tohoto pojetí už s bankovních důvodů zkolaboval.

Plasty jsou v něm jen jakousi pěnou na "zkalené" hmotě oceánů.

Š. Hašek 8.1.2018 10:01

Drze prohlašuji,

že jsem docela čistotný, nic nepohazuji po lese/do silniční škarpy, PETflašky poctivě zplácnu a dám na určené místo, ........... , jezdím vlakem, ani na chodník neplivám .

Nepřeji brusele nic zlého stran tvoření směrnic. Tady ale trošku soudruzibrusele zaváhali. Určitě se všichni (napříč politspektrem) shodneme, že za distribuci těch tašek by měl být zaveden trest smrti, za nečinné přihlížení distribuci těch tlustostěnných, nadmikronových, propadnutí majetku. Co půl melounu, to je jako prd. A kontrolora/kamery do každého TESCA! Tu obchodní síť, co maká 24 hodin denně a dává furt plastpytlíky, převést na odborářské vůdce pokladních, co nechtějí makat, zabijeme dvě mouchy jednou ranou.

Bláboly o čurbesu v Rumunsku neberu, čurbes nedělá taška, čurbes dělá lid.

Směrnicáři brusele, jen dál!!! Kupředu!!!

J. Hanzal 8.1.2018 9:55

Re: zas další "Svobodný"

Pane Šejno, obhajujete neobhajitelné. Samozřejmě, že ta vyhláška je absolutní nic neřešící nesmysl. Ovšem Vy to vidíte, patrně, jiném světle.