30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Další EU směrnice, další euronesmysl

Po křivých banánech, teplých žárovkách, silných vysavačích apod. je tu další snaha EU vychovávat vlastní občany k obrazu svému. Tentokráte skrze plastové tašky. A naše ministerstvo ŽP na to vyrobilo videoagitku, samozřejmě, za naše peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 8.1.2018 17:21

Re: Svobodní

Takže rozumím-li tomu dobře, tak problém byl v tom, že lesy nepatřily nikomu konkrétnímu. To je totiž problém obecní pastviny.

M. Prokop 8.1.2018 17:20

Re: Svobodní

Já ale nikde nenapsal, že žádné regulace. Některé zákazy skutečně být musí. Ale měly by to být skutečně jen životně důležité věci, ne páchat dobro zákazy a příkazy na každou blbinu.

M. Prokop 8.1.2018 17:16

Re: Globální smetiště.

Klimatická změna nejenže bude trvat nejméně 10 tisíc let, ale hlavně už nějakých 4,54 miliardy let trvá. Za tu dobu už jste si na ni mohl i zvyknout.

M. Prokop 8.1.2018 17:13

Re: to je opravdu zábavné ...

To by bylo krásné, kdyby jediný Šejna a víc blbů nebylo.

A to zdravotnictví by bylo nejlépe řešitelné spoluúčastí, jak je v pojištění vyzkoušeným zvykem, jenže to by se Šejnové posrali do výše.

M. Prokop 8.1.2018 17:11

Re: řešení

Řešení je, nechat obchodníky i nakupující dělat to, co jim připadá výhodnější. Dobroserné nápady obvykle způsobí jen další a větší průser.

P. Rada 8.1.2018 17:07

Re: Globální smetiště.

Těch hrozeb které začínají spolupůsibit na smetišti Země je skutečně více ale mám za to, že právě znečištění atmosféry uhlíkem velmi podcenujete. Klimatická změna je totiž teprve na počátku a bude mít nejspíše trvání alespon 10 tis let. Pravděpodobně je to dokonce konec dob ledových tak jak se periodycky hlásily v kvartéru který trval několik milionů let. Zapomínáte asi, že jsme jen na počátku tohoto procesu který překoná životnost běžných plastů mnohanásobně.

Záznam v zemských sedimentech přitom zřejmě zanechá ledacos naprosto neobvyklého za celou existenci planety. Je ale spekulativní otázkou zda je bude jednou někdo studovat obdobně jak třeba dnešní paleoklimatologie..

M. Šejna 8.1.2018 16:39

Jedině Schwarz nepochopil, ...

že regulační poplatky ve zdravotnictví regulovaly přistup zdarma ke zdravotnímu pojištění, no a poplatek za igelitku zas reguluje přistup zdarma k materiálu, který zasviňuje přírodu.

Ani přistup ke zdravotní péči, ani přístup k igelitkám není zakázaný. Je ale regulován povinnosti zaplatit.

J. Schwarz 8.1.2018 15:44

Re: pane Hanzale

Žádné "bingo" ale totální kravina. Pokud bude chalupník rozdávat třešně, je to jeho věc, soukromé rozhodnutí které nemá nic společného s jakýmkoliv "socialismem". Zato naše zdravotnictví, na které musíte ze zákona platit plně socialistické je a poplatky byly nepatrným omezením onoho socialismu.

J. Schwarz 8.1.2018 15:39

Re: Vážený pane Prokope

A tak jak je v Londýně? Taky jim tam kape na karbid?

J. Schwarz 8.1.2018 15:18

Re: Svobodní

To je ale známý "problém obecní pastviny". Pokud lesy v japonsku "patřily všem" a tedy nikomu, každý kácel o sto šest. Teprve když zemi prohlásil za svou šógun, císař či kdo a nepovolené kácení začal stíhat jako krádež majetku vrchnosti, byla obnovena rovnováha. Volné kácení by bylo možné tak při hustotě obyvatel jeden na 10 km čtverečních.

J. Schwarz 8.1.2018 15:13

Re: Svobodní

Takže vnučce, jako "Hrbatý liberál" nesmím dát čokoládu, ale prodat! Jinak se vyřadím z kruhu liberálů!

J. Schwarz 8.1.2018 15:11

Re: Globální smetiště.

kdyby se tak neblblo s hygienou a "zdravým životním stylem" nebylo by 90% plastových obalů vůbec potřeba...

J. Schwarz 8.1.2018 15:10

Re: to je opravdu zábavné ...

Jedině Šejna může klást rovnítko mezi tím, když někdo rozdává zdarma ze svého a tím, když je třeba regulovat přístup k veřejné službě, na kterou každý povinně přispívá...

S. Rádl 8.1.2018 13:57

řešení

Již před 25 lety v USA v supermarketech dávali nákup do velmi pevných papírových tašek s logem obchodu. Do tašky nákup samozřejmě dával u pokladny pomocník. Typický americký nákup se sestával minimálně z 5 těchto velkých tašek. A aby podpořili opětovné použití, pokud si kupijící přinesl tašky z minulého nákupu, strhávali mu z ceny nákupu symbolických 10 centů za tašku. A kupodivu to i u američanů fungovalo.

M. Šejna 8.1.2018 13:54

to je opravdu zábavné ...

... sledovat místní "bojovníky" za deregulace. Většina těchto "bojovníků" silně podporovala regulační poplatky ve zdravotnictví. Ale igelitky by chtěli zadarmo a regulační směrnice, nařizující za igelitky platit, je rozžhavuje do ruda.

Z. Lapil 8.1.2018 13:31

Re: Svobodní

Jenže biopaliva se povinně přidávají do paliv normálních (údajně zvyšují cenu benzínu o necelou půlkorunu), takže to, že přestanou být dotována, znamená jedině další zdražení u pumpy.

A. Pakosta 8.1.2018 13:30

Re: Svobodní

Mýlíte se, pane Hrbku,

nejsou to Svobodní, které v osobě pana Procházky osočujete, nýbrž jste to Vy, kdo naprosto nepochopil jednoduchý čtený text. Podstatou páně Procházkova příspěvku je fakt, že směrnice EU a zákon vzniklý z jejího působení, strašící likvidační pokutou za jedinou zdarma poskytnutou tašku, vyřazuje z působnosti regulace právě tu nejproblematičtější část, kterou jsou mikrotenové sáčky, lehoučké tak, že se vznesou ve větru do výše a letí pak i stovky kilometrů vzduchem, a ve vodě se vznášející, takže připomínají medúzy - potravu většiny mořských ryb. Právě tyto nebezpečné sáčky se i nadále volně a zdarma šíří - to je ta hovadina, kterou pan Procházka kritizuje!

Z. Lapil 8.1.2018 13:26

Re: "Svobodní jsou toho názoru

Pořád lepší osvěta, než nechat starostu Nehvizd říct, že na silnici dali max. 40km/h, protože doufají, že by to mohlo omezit rychlost aspoň na tu sedmdesátku. A když ministr policajtů nebo čeho řekne, že nechce vidět měřit na přehledných rovných úsecích.

Oba mi tedy říkají, že dodržování zákonů není až tak důležité. Co si z toho mám vybrat, tedy kromě toho, že v Nehvizdech jsem v životě nikoho 70 jet neviděl ani "za padesátky"? Tedy ve dne, noční situaci neznám.

Z. Lapil 8.1.2018 13:15

Re: Drze prohlašuji,

Rozhodně bych si bez směrnice pochutnal na tuzemském rumu a pomazánkovém másle.

M. Pesat 8.1.2018 13:11

modrobolsansti svazacci

"P.S. Pokuta za darovanou tašku je stanovena do výše 500.000 Kč. Velká většina velmi lehkých tašek, které se nadále rozdávají zdarma, je vyrobena ve východní Asii."

Autor je předseda Svobodných ve Zlínském kraji

------------------------------

Silne pochybuji ze ty plast. sacky se vyrabi ve vychodni Asii, material/PE je za stejnou/svet. cenu a vyrabi to masina/lis. Takze predpokladam Granitol Moravsky Beroun. Soudruh horlivy modrobolsanek/svazacek zplodil dalsi agitku a "diskuteri"/mlatici milionkrate vymlacene slamy vrsi dalsi hromady virtualniho hnoje. Soudim , ze ta svazacka parta soudruha Kunkala Macha ma vice clenu/predsedu/mistopredsedu/pokladniku/pisalku nez volicu :-). Cest :-)

https://www.granitol.cz/

Z. Lapil 8.1.2018 13:11

Re: zas další "Svobodný"

Tak.

Já se zase s oblibou dopouštím formulace "jakoby zadarmo", většinou když je řeč o nějakém paušálu.

R. Langer 8.1.2018 13:07

Re: Drze prohlašuji,

Když vám to chutná, tak si poslužte. Ale jestli si myslíte, že na tohleto má vliv nějaká "směrnice", tak jste dost naivní. :-P

P. Khail 8.1.2018 13:06

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

Řekl bych, že p. Svoboda reaguje na p. Prokopa.

Z. Lapil 8.1.2018 13:05

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

V Čechách se vyskytují (vyskytovaly? Už jsem to dlouho nepotkal) kafeautomaty, kde jste měl korunu slevu "bez kelímku". U nás v práci je volba bez kelímku široce využívaná, přestože na cenu nemá vliv.

A zároveň už se mi stalo, že paní za pultem odmítla natočit kafe do mého nádobí, protože kdybych se ze své vlastní nečistoty po..., bylo by to na nich.

Obecně mám za vysloveně pitomé vydávat směrnice, které přikazují něco, co se stejně děje.

P. Khail 8.1.2018 13:04

Re: pane Hanzale

Bingo!

R. Langer 8.1.2018 13:02

Re: Svobodní

Aha, takže japonská diktatura z 16 století je váš vzor řízení společnosti, ano? Ano, s vašimi názory na regulace mě to nijak nepřekvapuje. :-P

B. Lukáš 8.1.2018 12:49

Globální smetiště.

Neuvážená ideologie konzumu mění postupně přírodu v globální smetiště, které z hlediska kvality života v současnosti zejména však v budoucnosti je větší hrozbou, než globální oteplování. Protože lidské pudy mají v tomto případě větší sílu než rozum, nebude asi tento problém dobrovolnou změnou chování řešitelný.

V. Braun 8.1.2018 12:42

Re: Svobodní

To je jen slovíčkaření, protože vše se dá popsat buď jako zákaz nebo jako příkaz, stačí si vybrat, buď zakážete dávat tašky zadarmo případně je prodávat pod náklady nebo přikážete je prodávat nejméně za náklady, výsledek je stejný.

V. Braun 8.1.2018 12:39

Re: Svobodní

Nemáte pravdu, některé oblasti se bez regulace neobejdou. Zrovna včera jsem viděl pěkný dokument, kde byla popsána situace z Japonska někdy ze 16 století, kdy Japonsko stálo před katastrofou z důvodu odlesnění. Pouze přísnou, chcete li státní, regulací se katastrofě podařilo zabránit. Odpovědnost zkrátka nefunguje, protože se vždy najde dost neodpovědných. Ovšem pro regulaci je třeba najít vhodnou míru, tedy například nikoli prohibice ale kolky a spotřební daň - příklad pro tabák nebo alkohol.

M. Prokop 8.1.2018 12:37

Re: Svobodní

Já celkem nic nemám proti zakazování zla, je-li průkazné, což váš příklad vypouštění odpadů do řeky je. Takže, co není zakázáno je dovoleno je něco jiného, to je teoretická zásada.

Něco jiného je páchání dobra, to znamená aktivní přikazování.