30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EET: Proč se nezvýší výběr daní z příjmu (3)

Pravím, že jediným cílem EET je, aby ANOfert získal údaje o své konkurenci. Případně o svých budoucích akvizicích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Macků 22.11.2017 11:27

Re: Když se odstraní všeliké výjimky z daňových zákonů

Zdá se že naprosto nevíte o čem hovoříte. Všichni podnikatelé jsou povinni vést předepsané účetnictví a taky jej vedou, bez i s EET. Výjimky se týkají placení daní, vůbec se netýkají účetnictví, výjimky dostávají většinou velké firmy z nějakého rádoby bohulibého důvodu. Paušální daň je možné již dnes dohodnout s FÚ, aby se ušetřila práce nejen podnikatelům, ale i FÚ. Dobrá myšlenka má ale provedení komplikované, tak se využívá jen málo.

A s tím, že zaměstnanci živí stát jste šlápl úplně vedle. Kdy jste (předpokládám, že jste zaměstnanec, nikoho jiného by taková pitomost nenapadla) jako zaměstnanec naposledy poslal státu nějaké peníze jako daň z příjmu, sociální nebo zdravotní pojištění. Pokud si vzpomenete, tak to by byla nějaká platba, kterou živí zaměstanci stát. Vy si nejspíše nemůžete vzpomenout, protože jste je nikdy neposlal. Pokud někdo posílá státu peníze, tak je to Váš zaměstnavatel, tak nehovořte o tom, že živíte stát.

D. Stirský 22.11.2017 11:25

Já jen vím, že

daň z příjmů podle § 7 (podnikatelé atd.) činil v r. 2015 nebo 2016 (teď nevím) asi 0,5 % z celkových daňových příjmů. Nedivím se, že Babišovi ruply nervy. A že bych se bál zneužití údajů? A jak, prosím? Nedávno jsem byl na Blaníku, pod rozhlednou bufet. Paní bufetní měla EET "krabičku". Dál jsme si pivo a kafe a platil hotově. Takže jaký údaj o mne by mohl být zneužit? Někde se objeví, že dne .... někdo koupil pivo a kafe v 10.15. Kdo byl kupující, zda 90-letá bába nebo 18-letý mlaďoch, to se z evidence nezjistí.

M. Vondráček 22.11.2017 10:39

Re: Výběr DPH

Je otázka zda to navýšení DPH nezpůsobil prodej registračních pokladen :-) :-) :-)

A. Alda 22.11.2017 10:29

Hospodám mnohem více ublížil

zákaz kouření než EET.

A. Alda 22.11.2017 10:28

Když se odstraní všeliké výjimky z daňových zákonů

a všichni podnikatelé budou povinni vést řádné účetnictví, nebude EET vůbec zapotřebí.

Právě paušály a výjimky způsobily nutnost zavedení EET.

Stát prostě nemohou živit jen zaměstnanci.

V. Halašta 22.11.2017 10:01

Re: pane Halašto

Skepse je zdravá. Jasný úspěch bych rád oslavil v hospodě, kterou nám ale zavřeli, nebo aspoň s flaškou z obchodu, který taky zavřeli či cigárkem z trafiky, kterou též zavřeli. Vlastně tu hospodu zase otevřela obec, EET netřeba, prostředí narovnáno. Hosana.

J. Vintr 22.11.2017 9:56

Re: Výběr DPH

A jak víte, že si tyhle čísla někdo nevycucal z prstu právě proto, aby odůvodnil prospěšnost zavedení EET? Před časem třeba musela rezignovat šéfka státního statistického úřadu, protože se její úřad ve stanovení nějakého významného ekonomického ukazatele spletl o 50c/o. Tahle čísla těžko někdo objektivně zkontroluje.

V. Halašta 22.11.2017 9:56

Re: pane Halašto

Klidně použiji i data MF, pokud jsou ale zhodnověrně zdůvodněna. Pouhé prohlášení nestačí. Růst výběru DPH byl +9% (nikoliv 8%, je třeba použít data celostátní, ne jen rozpočtová). Vlivy:

růst spotřeby: 5% ;inflace: 2,5%; kontrolní hlášení: 3%; nižší výpočtová základna minulých roků: 2%; EET: 0,3%. Zdůvodnění: Spotřeba a inflace viz ČSÚ.

Kontrolní hlášení viz odhady samotného MF a daňová statistika FÚ, kde je znatelný (cca10%) nárůst nadměrných odpočtů v roce 2014 (asi skutečně ty karusely) a jejich postupný návrat na poměr před nástupem současného vedení.

Nížší výpočtová základna - zohlednění nižšího výběru DPH v několika minulých letech v porovnání s vývojem tržeb v rozsahu uvedených 2%. EET: nekvaliikovaný odhad.

Přístě spočítám náklady, které samozřejmě nejsou jen na úrovni státu (tedy uváděné stovky miliónú) ale i na úrovni podnikatelů. A kdo je zaplatí (i vy).

V. Student 22.11.2017 9:36

Re: pane Halašto

Většinou se skepse vyjadřuje, pokud přijde neúspěch. Někde yjadřují skepsi, i když je to nerozhodně. Ale řekl bych že je typickou vlastností nás Čechů stavět se skepticky i k jasnému úspěchu...

V. Student 22.11.2017 9:34

No jo, no.

Američani mají ET Mimozemšťana, my máme EET Pozemšťana. A co?

M. Šejna 22.11.2017 9:34

pane Halašto

růst výběru DPH určitě nebyl jen díky EET. Každopádně změna růstu výběru HDP z loňských +3,3% na letošních +8,1% musí mít nějaký důvod.

Zkuste mi tedy sdělit, jaký. A nemusíte čerpat z dat MF. Čerpejte klidně z Vašich pravicově prověřených zdrojů.

V. Halašta 22.11.2017 9:01

Re: Výběr DPH

To jako byl celý nárůst díky EET? Asi ne, že. Takže jen část. A jak velká část a proč zrovna takováhle část ? Protože to prohlásil Babiš. Teda MF. Tak to jo.

M. Šejna 22.11.2017 8:52

Výběr DPH

na EET každý pravicový ideolog nadává, ale čísla z plnění státní pokladny hovoří jinak.

Výběr DPH z období leden-říjen v roce 2016 byl 203 mld.,ale letos je to 219 mld. Takže výběr DPH vzrostl letos o 8,1%.

Pro porovnání výběr DPH v období leden-říjen roku 2015 byl 196 mld., takže v roce 2016 (203

mld.) vzrostl výběr DPH jen o 3,3%.

Ten nárůst výberu DPH v letošním roce je tedy dost znatelný.

A. Pakosta 22.11.2017 8:31

Re: děs a hrůza

Tomáši Kubíne,

nemáte pravdu. Pan Bláha jasně ve svém textu píše, že EET neposkytuje žádná data, která by finanční úřady (a případně jiní oprávnění zájemci) už neměli odjinud. EET je pouze shromažďuje na jednom místě a v jednom databázovém formátu, což může někomu jejich využití usnadnit. Co je podle mne ale nejpodstatnější - EET používá pro přenos těchto dat nezabezpečené internetové připojení. To znamená, že kdokoliv by se v budoucnu ozval s podezřením na zneužití svých dat, nemá šanci kohokoli obvinit - na internetu mohl jeho data "hacknout" kdokoliv. Zatímco bez EET by byl ze zneužití dat odpovědný jejich dosavadní správce - finanční úřad. Podumejteo tom, než budete zase někomu nadávat...

A. Pakosta 22.11.2017 8:29

Re: děs a hrůza

Tomáši Kubíne,

nemáte pravdu. Pan Bláha jasně ve svém textu píše, že EET neposkytuje žádná data, která by finanční úřady (a případně jiní oprávnění zájemci) už neměli odjinud. EET je pouze shromažďuje na jednom místě a v jednom databázovém formátu, což může někomu jejich využití usnadnit. Co je podle mne ale nejpodstatnější - EET používá pro přenos těchto dat nezabezpečené internetové připojení. To znamená, že kdokoliv by se v budoucnu ozval s podezřením na zneužití svých dat, nemá šanci kohokoli obvinit - na internetu mohl jeho data "hacknout" kdokoliv.

J. Macků 22.11.2017 8:21

EET je nákladný experiment k ničemu.

TY první dva díly byly dejme tomu o něčem, tento už ne. Souhlasím s autorem, že EET je nesmyslný šikanózní projekt. Kde je slíbených 18 miliard. Výběr DPH se o o něco zvětšil, diskuse se vede o tom, je li to v důsledku hospodářského růstu nebo něčeho jiného, nejspíše to bude tak, že se pravdu nedovíme a asi to ani nejde spolehlivě zjistit. Anoisti budou tvrdit, že je to důsledek geniálního postupu soudruha Bureše, ostatní, že je to jinak. Určitě by bylo dobré seriozně zhodnotit náklady zavedení EET. Čekám, až se objeví na veřejnosti miliardy údajů ukradených dat pocházejících z mizerně zabezpečené komunikace podnikatel s FU. Pro mě osobně má EET jediný výsledek, a sice zdražení jídel v restauraci o cca 15 %, takže za rok se jedná o sumu asi Kč 3400,-.

V. Halašta 22.11.2017 8:15

jo: EET= děs a hrůza

Ovšem to, že autor vytáhl 1,5 roků starý, nekonzistentní, špatně strukturovaný a zbytečně roztáhlý text neznamená, že EET není ještě větší děs a hrůza. Číst tenhle text totiž není povinné, na rozdíl od EET.

J. Fridrich 22.11.2017 6:55

Re: děs a hrůza

Připojuji se.. Pan Bláha se vrátil z dlouhé mezihvězdné výpravy - a hned vstoupil do Fialovy ODS. Lísá se skvěle, ale o vedení země z pohledu ekonomického toho mnoho neví.

T. Kubín 22.11.2017 6:50

děs a hrůza

POctivě se, jako asi jenom málokdo, snažím přečíst tento pamflet, všechny díly. Budu se opakovat - tohle je nejhorší slátanina posbíraných nesmyslů a opakovaných lží a dogmat o EET, jakou jsem kdy viděl. V této části si vyberu alespoň jednu perlu - mýtus o tom, jak EET umožní komusi získat konkurenční výhodu rozborem dat o konkrétním sortimentu.Autor prokazuje mimořádnou dávku nekompetentnosti a neznalosti věci, když netuší, že tato data se dajíběžně získat levně, spolehlivě, v kvantitaitvní i kvaltiativní analýze rozpracovaná tak, že je může použít kdokoli, ne jenom autorův paranoidně vybájený Babiš sledující účtenky v EET.

No, pište, pane Bláho, třeba vám to nějak pomůže...