28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

DŮCHOD: Tahle země levné práce není pro starý

Ze 13 na 21 procent aktuálně narostl počet „nestabilních domácností“. Ty mají příjmy a výdaje alespoň jakž takž vybalancované, ale úspory jim také vystačí nejvýš na pouhé dva měsíce. Tedy opravdu „nehrozí“ že by si samostatně našetřili na důchod. Pokud nemáte na novou pračku nebo úhradu u zubaře, tak myšlenku na důchod opravdu neřešíte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 3.3.2023 9:58

A tušíte vůbec, proč? Podívejte se, do čeho důchodové fondy s͇m͇í͇ investovat ...

Nějaké peníze mám i v investičních fondech, pochopitelně ne všechny a v jednom. Vesměs vydělávají, ovšem dlouhodobě.

A investovat může i člověk sám, bez fondů. Třeba koupí bytu, který pronajímá. Třeba do schopnosti práce, kterou může vykonávat i v pokročilejším věku. Třeba do dětí. Třeba ...

V. Novak 3.3.2023 10:16

A tušíte PROČ nesmějí investovat do rizikovějších titulů?

P. Sura 3.3.2023 10:23

Do těch si investujte sám na vlastní triko a riziko.

V. Novak 3.3.2023 11:33

Diviš to nejspíš dělá.

A. Renjascu 3.3.2023 10:20

Důchodové fondy prohrávají od roku 2010 boj s inflací! Co je na tom nesrozumitelného? Přeci právě investice do těchto fondů nám radí vládní ekonomové i když tomu říkají spoření na důchod.

Koupě bytů či přesněji nemovitostí? Také jsme investovali a právě, protože to udělala velká část občanů (což vedlo mimochodem k růstu cen nemovitostí, nájmů a nedostatku bytů, které se zázračně uvolnili po dotacích pro ukrajinské uprchlíky), tak se je stát snaží potrestat růstem daně z nemovitostí a nic nevím o tom, že by Piráti opustili myšlenku, aby tato daň v budoucnu dosahovala výše 1% z ceny nemovitosti. Každopádně po pár letech pronajímání musíte počítat s velice výraznou částkou na rekonstrukci. A samozřejmě platí, že investovat do nemovitosti může jen ten, kdo na to má, což u velké části nižší a nižší střední třídy bude asi problém, který jim situaci s důchodem nevyřeší.

Schopnost práce ve vyšším věku? No většina bojuje s tím, aby je někdo vůbec zaměstnal po padesátce a kdo má ve vyšším věku práci, tak se jí snaží držet a čelí mnohdy "blbým" kecům svých kolegů, že jim zabírá pozici.

Investice do dětí? Jediná smysluplná, protože průběžný důchodový systém je jediný, který v daném čase pracuje s reálnými penězi. Pro jeho udržení je však potřeba, aby byla porodnost minimálně cca 2,1 dítěte na ženu. To by však aspoň zpočátku vyžadovalo vyrazné daňové bonusy pro pracující, kteří mají děti, aby tyto rodiny mohly žít a nikoliv živořit. Ze současné generace není nikdo připraven na to, aby několik let nemohl jet třeba na rodinnou dovolenou, protože na ní nebude mít, tak jako jsme to zažili dříve.

Dáváte samé knížecí rady...

P. Sura 3.3.2023 10:22

To máte úplně stejné jako úroky v bankách. Spořící (dlouhodobě blokovaný) účet má úrok 3,9% (někdy AŽ 5,3%) při inflaci 17%. Zkrátka tohle všechno investování jen trochu zmírňuje účinky inflace. a důchodové investiční fondy jakbysmet.

A. Renjascu 3.3.2023 10:28

Přesně o tom mluvím, protože můžete spořit čtyřicet let a inflace vám tyto úspory bude průběžně "užírat " a ještě budete trnout, že v průběhu tohoto velice dlouhého období přijde nějaká hyperinflace, která vám z těchto naspořených peněz udělá podestýlku pro dobytek...

D. Rakous 3.3.2023 13:06

Nebo neobolševici, pardon neokonzervativci provedou měnovou reformu ...... a bude i na další tank!

R. Vacek 3.3.2023 9:03

Průběžný systém je optimální způsob, jak zajistit, aby ve světě, kde (téměř) nejsou vícegenerační rodiny, potomci živili své rodiče na penzi.

J. Roškota 3.3.2023 8:26

Pan autor má nejspíš pravdu z pohledu státního makroekonoma. Ale z pohledu individuálního zabezpečení na stáří, je opravdu jediným lékem osobní zodpovědnost každého z nás.

To, že státní důchod nám nezajistí důstojné stáří můžeme tušit už od dětství. A je potřeba tomu přizpůsobit svou "zaměstnaneckou strategii". Někdo se takto zařídil a někdo ne. Někdo vynaložil spoustu energie na to aby si zvýšil kvalifikaci, začal podnikat, vyhrál ve sportce. Někdo se spokojil s nekvalifikovanou prací 8hod denně a otázku důchodového zabezpečení nechal na státě.

Opakuji, neřeším celospolečenský problém s nezajištěnou masou důchodců, ale individuální zodpovědnost. Domnívám se, že pokud bychom všichni vzali svůj vlastní profesní a příjmový osud vážně, tak by z toho profitovala celá společnost a dostalo by se i na ty, kteří z objektivních příčin úspěšní být nemohou.

F. Kusák 3.3.2023 8:34

Ano, s tím já plné souhlasím. Jen to zajištění na budoucnost by mělo být ve stabilních společensko ekonomických podmínkách, v systému, který má tendenci se zlepšovat. A ten bohužel schází. A kdo za to může? Těžko říct. Asi my všichni, šalamounsky řečeno.

J. Roškota 3.3.2023 8:42

Vývoj je cyklický a krize vždycky přijdou a systém nikdy nebude stabilní.

Celá naše společnost je letadlo, "ponziho schema". Potřebujeme růst, abychom udrželi rozpočty vyrovnané. Pak ale když přijde krize, ať už ekonomická, nebo COVID a Ukrajina, tak se systém začne hroutit.

V. Novak 3.3.2023 10:18

A co udělají peníze, které jste si naspořil (podle Diviše nainvestoval) když se systém začne hroutit?

Mimochodem - proč se NÁŠ systém hroutí kvůli Ukrajině?

Z. Lapil 3.3.2023 10:32

Nás systém se nehrouti kvůli pár miliardam venovanym Ukrajině. Náš systém se hroutí, něm nutně v tomto pořadí důležitosti, kvůli dluhům státním/veřejným, kvůli dluhům osobním (milion exekuci na 7,5 milionů dospělých? To je naprostý průss... průšvih), a kvůli dotacím, protože ty zpusobuji, že nikdo, od Babise po dítko brečící kvůli panence nemá správnou představu, kolik co stojí, respektive je-li to dostatkove či nedostatkove zboží.

J. Dostál 3.3.2023 9:48

Problém je, že každý z nás se narodí s určitými dispozicemi a představa, že vše se dá zlomit je iracionální stejně jako návod sázet, aby se člověk zajistil na stáří. Přesto nic jiného než urputná snaha nám subjektivně nezbývá. No a ti slabší jsou přírodním výběrem zpracováni.

P. Diviš 3.3.2023 9:54

Pan autor není ekonom a není divu, že článek je z levičáckého Práva.

Základní omyl je jeho "Cum grano salis - od devadesátých let se zde vsadilo na levnou práci."

Nevsadilo se. Prostě to bylo a z části stále je to, co bylo možné. "Drahá práce" totiž nepřijde sama. Je nutno investovat. Do vzdělání pracujících. Do nových technologií, Do vědy a vynálezů. Do pověsti země a značky. Do ....

To vše je dlouhodobé a někde se na to musí vzít kapitál. Kapitál zvenčí je dobrý pro začátek, ale ten chce ze své investice své dividendy a je to tak správně. Musí se tedy vytvořit domácí kapitál, u nás zlikvidovaný komunisty. A ten se tvoří pracně a dlouho. Mimochodem, jeden ze zdrojů domácího kapitálu jsou důchodové fondy. V nichž se i͇n͇v͇e͇s͇t͇u͇j͇e͇, ne spoří. A druhý, v asijských zemích, které se vzmohly, úspory na vzdělání, které byly také investovány.

A ano, máte pravdu, bez osobní zodpovědnosti to nefunguje.

V. Novak 3.3.2023 10:20

Tak tak - stačí správně zainvestovat - a z horníka nebo kopáče je špičkový ajťák!

U Divišů doma...

I. Schlägel 3.3.2023 10:55

Zjednodušil jste si argumentaci jako žák zvláštní školy opakující ročník. Jak pohodlné.

V. Novak 3.3.2023 14:06

To aby mi i schlägelové rozuměli.

Nepovedlo se...

J. Roškota 3.3.2023 11:14

Z horníka nemusí být zrovna ajťák, ale může z něj být kvalifikovaný svářeč, který se domluví německy.

I. Schlägel 3.3.2023 10:58

Máte pravdu. Ovšem většinový požadavek současného voličstva je paternalistický stát. A politici opět většinově ovcím rádi vyhoví. Udrží je to v jejích funkcích a ani se při tom moc nenadřou. Stačí mnohým slíbit jitrnici, jakou svět neviděl.

J. Karlík 3.3.2023 8:14

Knížecí rady, ty mám nejradši. Ale co s tím, doopravdy? Asi by se mělo říci, nemohu vám slíbit nic, než krev, pot a slzy. Ale musel by začít u sebe. Snazší je okrádat báby a dědky. A tvářit se při tom zodpovědně, jak ten traktorista.

V. Němec 3.3.2023 7:51

Jsme země levné práce, protože jsme vše v devadesátkách prodali jako pouliční děvky za levný peníz. Teď jede průmysl systémem práce ve mzdě pro cizí vlastníky. Hospodářství stojí na jedné noze automotivu, a třeba ve Španělsku je 13% nezaměstnanost, ale my, jejich otroci tady, kteří pro cizí firmy vyrábíme díly do aut, máme menší příjmy než ti nezaměstnaní tam. A stejné je to vůči Německu, Belgii a dalším "chlebodárcům".

Nebo: "naše zdravé banky", ovšem se zahraničními vlastníky, měly loni zisk přes 100 miliard Kč.

A obdobně (podle příjmů) se počítá produktivita práce, z čehož vyplývá, že český pracovník je lenoch.

A abychom se z toho sajrajtu nedostali, jistí to šílená EU, US jestřábi a jejich domácí pětikoloví kolaboranti.

Čest práci.

PS: Nebyl to můj pozdrav, ale na jeho obsahu nevidím nic závadného. Ctil ho i Baťa.

[>-]

K. Kovařovic 3.3.2023 8:24

Pravda ! Jen bych doplnil " ... v devadesátkách prodali a rozkradli ... No ale ta současnost: čtu konečně pravdu o covidu , která byla u nás soustavně potlačována a např. Prof. Beran dehonestován atd. atd. Když vidí venkovští myslivci co se dělo v Lánské oboře, kdo střílel trofejní zvěř ? Hanba padá na stát a vládnoucí garnituru !

J. Roškota 3.3.2023 9:00

Nesouhlasím. Jsme země levné práce, protože jsme s tím smířeni.

P. Diviš 3.3.2023 10:05

Protože změnit to trvá dlouho a je to namáhavé.

Ale lepší se to, byť pomalu.

P. Diviš 3.3.2023 10:04

Jsme "země levné práce" (ne tak docela, ale budiž), protože komunisté po světové válce zlikvidovali domácí kapitál, finanční, morální, technický ...

A nový se tvoří jen velmi pomalu, rozhodně pomaleji, než ničí.

J. Rybník 3.3.2023 7:50

Nedávno jsem dočetl knihu Dějiny antického Říma. To impérium skončilo svou zdegenerovaností. Čtenáře pak hned napadne srovnání se současnou Evropou, a je doma! Naši civilizaci rozvrátí kmeny z východu, což se již začalo dít.

F. De Winter 3.3.2023 7:53

Jen vás doplním, kmeny z východu a jihu. Ti z jihu jsou horší.

F. De Winter 3.3.2023 7:46

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci února deficitem ve výši 119,7 mld. Kč. Vloni ve stejnou dobu činil deficit jen 45,3 mld. Kč. To představuje naprosto brutální zhoršení veřejných financí. Pamatuji roky, kdy takový deficit byl za celý rok a ne jen za dva měsíce.

Pokud by další měsíce pokračovaly na stejné trajektorii, činil by deficit na konci roku 718 mld. Kč. Připomeňme, že za celý rok jsou v rozpočtu schválené příjmy 1932 mld. Kč. Jinými slovy, deficit by činil více jak třetinu příjmů rozpočtu. To tu ještě nebylo.

Kde je chyba? Jednoznačně na straně výdajů. Výdaje stouply o 35,4 % a příjmy jen o 9,5 %.

Za velký problém považuji to, že mezi předními politiky státu nejsou žádní ekonomové. Pustili byste na operaci mozku elektrikáře? Na státní rozpočet jste ho pustili, tak se nedivte. :-(