27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

DRAHOTA: Ministr Nekula se o cukru nedozvěděl nic

Jen nedlouho poté, co se vládě podařilo zkontrolovat marže pumpařů a nepodařilo se zkontrolovat předražené tarify telefonních operátorů, jen záhy poté, co se vládním zedníkům podařilo zastropovat ceny energie, propuká další zásadní vládně-cenový konflikt. Cukr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Poláček 2.3.2023 15:03

Cena je přírodní živel tam, kde funguje konkurenční trh. Tam, kde ceny neúměrně zvyšuje monopolista, ne. Myslím, že od toho máme stát, aby v takových případech zasáhl. Tím nechci říci, že to má dělat pan Nekula, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by v takovém případě zasáhnout měl.

Z. Lapil 2.3.2023 21:24

Potravinářství není monopol.

Pokud vás tedy vláda nedopustil kupovat jen "narodni" výrobky. Porozhlednete se v Globusu po masle: Olomouc, Kyje, tuším Planá nad Lužnicí (jihoceske), polský Pilos, Německo. Sýry totéž. Krmivo pro kočky rovněž tak.

A pořád platí, že jsou-li vám drahé těstoviny, můžete si koupit brambory. S trochou soli, cibule a když se rozsoupnete, tak jablkem, uděláte výborný salát. A když do něj zvrhnete majetku, tak kam se hrabou všechny coleslawy za 10 korun deset deka.

J. Poláček 3.3.2023 11:00

Na reakci už je pozdě, ale alespoň stručně. Neměl jsem na mysli výrobce, ale obchodní řetězce, kde se podle mne o monopolním chování či kartelových dohodách hovořit dá. Ignorovat je při nákupu potravin není jednoduché a oni toho podle mne zneužívají. Rád bych, aby tento můj dojem nějaká věrohodná autorita potvrdila nebo vyvrátila. Bylo by dobré alespoň vědět, jak to je.

Z. Lapil 3.3.2023 14:00

Ono asi jak v čem a jak kde. Spíš věřím na finty tipu "každý kupuje rohlíky, tak je dáme do slevy, a napalime limonady".

Supermarkety ne, ale sleduje benzínu. Jsou období, kdy se všichni vejdou do koruny dvou rozdílu, pak se někdo urve jedim či druhým směrem a par tydnu je rozdíl klidně 15 až 20%.

Podle mě se tedy všichni vzájemně sleduji ostružin zrakem, ale že by se systematicky dohadovali o cenách na Jižní spojce, to asi ne. Už proto, že v tomhle vesmíru se vykeca všechno. Ona ta cena etsinou prostě vyjde a při drobné zaokrouhleni všem stejně.