29.3.2024 | Svátek má Taťána


DRAHOTA: Ministr Nekula se o cukru nedozvěděl nic

2.3.2023

Jen nedlouho poté, co se vládě podařilo zkontrolovat marže pumpařů a nepodařilo se zkontrolovat předražené tarify telefonních operátorů, jen záhy poté, co se vládním zedníkům podařilo zastropovat ceny energie, propuká další zásadní vládně-cenový konflikt. Cukr.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula si pozval na kobereček zástupce zemědělců, potravinářských výrobců a obchodníků kvůli maloobchodním cenám cukru, které stouply v posledním loňském čtvrtletí o 77 procent. Ministr chtěl od všech povolaných znát důvody.

Ty se nedověděl. Každý si sice k tomu řekl své, ale do černého trefil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, když řekl: „To setkání bylo velmi prazvláštní, protože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jasně ministrovi řekl, že je zakázáno bavit se o jakýchkoliv cenách, obchodních strategiích a podobně.“ Načež věcně připodotkl, že jestli chce vláda, a autor komentáře podtrhuje vláda, zlevňovat potraviny, nechť sníží daň z přidané hodnoty.

Nekulovi se nelíbí ani slevové akce. Ministerstvo podle něj zaznamenalo podnět, kdy cukr krystal byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 33 koruny a cena bez slevy byla 40 korun. „Toto není žádná sleva, pokud podle dat ČSÚ je to běžná cena. Vnímáme to jako klamání spotřebitele,“ zlobí se Nekula. Zvláštní měřítko. Kdybychom porovnali například statistické ceny benzínu a nafty s cenami na benzínových čerpadlech, musela by zabručet jedna každá pumpa na všech českých dálnicích.

Ve Francii, která má inflaci sotva třetinovou proti Česku, o cenách potravin jednali maloobchodníci s prezidentem Emmanuelem Macronem. Pročež vynulovali své marže u desítek základních a běžně nakupovaných potravinových položek. Prezident, to je holt jiná šajba.

Ještě na tom nejsme tak, jako spotřebitelé ve Velké Británii, kde některé potraviny prostě došly. Zelenina se tam prodává na příděl. Prý v důsledku špatného počasí. Nad tím zdůvodněním se vznášejí pochybnosti. Pro zemědělce žádné počasí není dost dobré. A země je kulatá, každým dnem na ní někde cosi raší a dozrává. Tak jestli ono to v té Velké Británii nebude také obchodními předpisy, dovozními cly, technickými a hygienickými normami, dotační politikou a jinými vynálezy liberální ekonomiky.

Ministr Nekula své spotřebitele jen tak nedá. Oznámil, že se obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, zda si některá z velkých firem nemastí kapsy díky své velikosti, přesněji velkému podílu na trhu. Jak mu nepřímo doporučil Prouza. Také prohlásil, ministr Nekula, že se ještě podívá na ceny jiných potravin.

V samoobsluhách tak lze v příštích dnech očekávat nával úřednictva, které se přijde dívat na ceny potravin, a zaměří se, jak rovněž vyhrožoval Nekula, na ty slevové akce.

Tím se ovšem zaměstnanci ministerstva zemědělství umně maskují mezi běžné obyvatelstvo, které ceny potravin pozoruje a na slevové akce se zaměřuje už dlouho a stále více. A které všem potravinářským dodavatelům a maloobchodníkům již vyslalo svůj vzkaz, když útraty za potraviny v prosinci snížilo o 1,4 procenta a meziročně o 10,2 procenta.

Poskytl server Svět hospodářství