28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

DRAHOTA: Ministr Nekula se o cukru nedozvěděl nic

Jen nedlouho poté, co se vládě podařilo zkontrolovat marže pumpařů a nepodařilo se zkontrolovat předražené tarify telefonních operátorů, jen záhy poté, co se vládním zedníkům podařilo zastropovat ceny energie, propuká další zásadní vládně-cenový konflikt. Cukr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 2.3.2023 10:54

Jestli to není tak, že od výrobce až po prodejce si každý něco, z objektivních důvodů, něco málo neprokazatelně přisadí. Stokrát nic prý umořilo osla. Před léty se objevila zpráva, že budou potíže s brambory. Hned druhý den došlo v obchodech k jejich nemalému zdražení. Stejné to bylo později u vajec.. Těžko hledat altruismus tam kde jde o zisk.

L. Novák 2.3.2023 13:22

Vyytrubování v médiích, že je něčeho málo a ceny porostou, je už desetiletí zavedená metoda od doby liberalizace cen po roce 1990. Dělají to hloupí nebo podplacení novnáři, a nebo si pozvou k rozhovoru výrobce či obchodníka, který to vytroubí sám. :-P Ceny se hnou, ale trh to nakonec srovná. Zákazník se nesmí nechat oblbnout a držet peníze v kapse. :-)

M. Hoblík 2.3.2023 9:41

Mysleli jsme si, že po Babišovi nemůže přijít nic horšího. A vida, mohlo!

L. Hančar 2.3.2023 9:18

Nejvíce si mastí kapsu ČEZ, který který řídí vládu ČR skrzevá 70% pupeční šňůru tak, aby 70% zisku šlo m.j. na Ukrajinu a 30% kasírují loutkovodiči přímo. Zisk financují koncoví spotřebitelé energií. My. Zaslechl jsem zprávu, že do vyúčtování za elektřinu přibude, vedle sponzoringu solárních baronů, další položka. Ať bude její název jakýkoli, budu ji chápat v zelenskofialkových válečných barvách.

R. Polášek 2.3.2023 12:20

Nesmysl. ČEZ má 50 % produkce prodanou na tři roky dopředu, 70 % na dva roky a víc dopředu a 90 % na rok a víc dopředu. Za nějaké paušální ceny , které Čezu přinášejí určitý menší zisk. O ty ostatní násobky dřívějších cen zvyšují cenu elektřiny různí překupníci a spekulanti, kteří tu produkci od Ćezu mají skoupenou. A kteří ji prodávají zpátky za okamžitou spotovou cenu nebo nějakou podobnou nyní vysokou cenu.

J. Dvořák 2.3.2023 13:16

ČEZ vesele účtuje státu 12 Kč/kWh. (google: ceník ČEZ 2023). To je hlavní důvod kolabujícího státního rozpočtu. To že se najedí i jiní pacholci je jasné. Jen dráteníci od ČEPsu si nárokují 23 miliard za ztráty v přenosové soustavě.

L. Novák 2.3.2023 13:25

Stát ČEZ zase obere na dividendách a Windfall Tax. Ale až v březnu. :-P

J. Dvořák 2.3.2023 13:16

ČEZ vesele účtuje státu 12 Kč/kWh. (google: ceník ČEZ 2023). To je hlavní důvod kolabujícího státního rozpočtu. To že se najedí i jiní pacholci je jasné. Jen dráteníci od ČEPsu si nárokují 23 miliard za ztráty v přenosové soustavě.

P. Čech 2.3.2023 9:07

Ministr Nekula se může dívat kam chce. Ničeho tím nedosáhne. Ono totiž v tomto systému nelze dosáhnou naprosto ničeho pomocí socanských výdobytků, jimiž jsou všelijaké přídavky, pobídky, příspěvky, socanské dávky a dotace. Nic z toho totiž nefunguje a fungovat pořádně ani nemůže. Stát se totiž nemá starat přímo o občany, ale pouze jim vytvářet púodmínky, aby tito mohli sami o sobě rozhodovat. A to náš socanský stát nedělá, protože to představitelé vedoucích politických stran ani neumí. Zásadně jde o to, vychovávat lidi k odpovědnosti k sobě samým třeba tak, aby se tito začali už konečně chovat tržně. Zásadně to znamená, aby nekupovali předražené zboží, jimž je dnes třeba máslo, květák, okurky, rajčata, rohlíky a pod. Toto zboží není třeba kupovat skoro vůbec a nebo jen v nezbytné míře. Dále zde je zboží, které je možno kupovat v zásadně omezené míře a takovým zbožím je chléb, cukr, brambory, mouka a pod.Oni se někteří lidé tržně chovají a vyjmenované zboží kupují zásadně méně. Důsledkem je klesající cena másla, ale i toho cukru. Dnes lze již koupit kostku másla za 29,90 Kč. Na straně druhé, máslo za 54 Kč kupuje jen obecný hlupák a tomu dobře tak.

Z. Lapil 2.3.2023 10:44

Já s vámi souhlasím 8-oR^.

Snad až na to, že máslo za 54,- kupuju, protože mi víc chutná a - pozor - můžu si to dovolit. Ale to není podstatou vašeho příspěvku

K. Filip 2.3.2023 12:14

Já na to mám, já si poskočim, vyskočím...

P. Čech 2.3.2023 14:56

Tady vůbec nejde o to, zda si to můžete dovolit. Dovolit si můžu mnoho věcí a nedělám to. Jde o to, zda se dobrovolně chceme nechávat okrádat výrobci a obchodníky, stát nevyjímaje. A tady je ten problém. Jedinou smysluplnou cestou, jak se nenechat okrádat je předražené zboží nekupovat. Oni to obchodníci dlouho nevydrží a nezodpovědné výrobce ke snížení cen donutí, aby sami mohli mít co prodávat.

Z. Lapil 2.3.2023 21:02

Neexistuje objektivní cena zboží. Máslo za 54 pro mě (!!!) má cenu 54. Zrovna dnes jsem nekoupil máslo za 45. Ne že by bylo předražené, ale nechtěl jsem koupit žádné máslo.

P. Čech 2.3.2023 23:27

Objektivní cena zboží je ta, za kterou jsou zákazníci ochotni nakupovat. Zákazníci obecně, ne jen Vy nebo já. Máslo za 54 je pro mne nepoživatelné nikoliv pro jeho kvalitu, ale pro jeho nemravnou cenu. Osobně jsem ochoten za kostku másla zaplatit nejvíce 30 Kč. Za cenu vyšší mohou existovat hory másla. Takové mne však nezajímá. Totéž je u papriky za více než 30Kč/kg, okurky ze více než 12 Kč/ks, květáku za více než 22Kč/KS a pod. Jsem přesvědčen o tom, že pokud by se takto chovala většina zákazníků, ceny by šly rychle dolů. Pouze pár zlodějských podniků by zkrachovalo.

Z. Lapil 3.3.2023 13:50

Tak to by mě zajímalo, co jíte 😀.

Vážně- zkuste se zamyslet, co se musí stát, aby se ten květák dostal na pult, kde si ho koupíte. Dovolím si odhadnout, že 50% ceny je "technika", od nájmu pole přes naftu do traktoru až po amortizaci strojů i budov a hnojivo a vůbec. Na pracujícího člověka tedy zbývá, ať se to dobré počítá, 10 Kč. Minimální mzda je, odhaduji, 100 Kč/hod, na jeden květák tedy vychází nějakých 6 minut péče, včetně zaseti seminka a té pokladní, co vám ho odpípne na pokladně.

J. Rejzek 2.3.2023 8:45

Nekula řeší cukr, u Jílkové v TV to byla vejce. Tepat zlořády se tomu říkalo. Lid obecný je spokojený. Ten jim - ta jim to dala, říkají si na dobrou noc. Budou mít klidný spánek, někdo se o ně stará, někdo za ně bojuje. Zapomenou na drahé nájmy, energie, benzin, naftu, nižší důchody . Druhý den, když se vrátí z nákupu, si notují: včera o tom mluvila Jílková, no a dnes jsou vajíčka o třicet haléřů levnější. Ono to jde, když se chce.

No a tak si tu žijeme.

R. Polášek 2.3.2023 12:40

Ale občas nějaká zajímavá informace vyleze na světlo. Třeba u Jílkové (J), zástupce Svazu producentů vajec (třeba S.)

S: My budeme ještě do jara vajíčka zdražovat.

J: Jakto zdražovat, copak už dnes nejsou moc drahá?

S: Musíme vydělat navíc asi 80 miliónů.

J: Naco 80 miliónů?

S: Na nové výrobní haly. Musíme rušit stávající klecové chovy a předělat je na podestýlkové, jak na nátlak aktivistů schválil stát. A na to nám nikdo nedá, ani pojišťovna ani stát nebo EU dotace. Musíme si ty peníze sami vydělat, nebo skončit.

F. Navrátil 2.3.2023 8:28

Ministr Nekula je obrazem fialové vlády. Neschopnost se snoubí s neznalostí a nechutí něco udělat. Cena zemědělských produktů se tvoří v řetězci producent, zpracovatel, prodejce. Po privatizaci zůstala v českých rukou jen základní zemědělská výroba, kterou je třeba dotovat. Ziskové zpracovatelské podniky jsou v zahraničních rukou, stejně jako supermarkety. Např. francouzský výrobce cukru koupil za pár šupů české cukrovary a pak je z konkurenčních důvodů zlikvidoval. V devadesátkách se u nás prodávala jablka za dumpingovou cenu pět korun za kilo. A až začaly české velkosady krachovat a pustnout, cena vyskočila na pětinásobek. Úlohou vlády není patlat se v cenách, ale strukturou potravinářství a strategií jejího vývoje. Jen idiot nakupuje tanky a stíhačky a nevěnuje se otázce potravinové (stejně jako energetické) bezpečnosti.

J. Prečuch 2.3.2023 8:42

Už nějakou dobu nějaké aktivní matky a otcové asi taky zveřejnili mapu kde je volné přístupné ovoce k natrhani posbirani i s informacemi o vlastníku.

Podél cest ještě stále jsou tisíce Jabloni třešní a hrušek , meze plné mirabelek a svestek. Ani na ty povídla to nenabírají .

Tolik k ochotě chudých přilepšit si. Kdysi za socialismu nebylo raritou vidět auto s cikánskou pracovitou rodinou jak ty silniční padavčata sbírají do pytlů a dávají do běžného výkupu ovoce a prilepsuji si. Dnes asi výkup vypestku neexistuje, zpracování na most taky málokde.

J. Vorlický 2.3.2023 9:57

Ano, je to tak. Ještě přidám dříví, co jen tak hnije na krajích lesa. Prostě se máme moc dobře,abychom lezli po stromech, nebo se ohýbali k zemi. Nevím, co tu lidi pořád fňukaj. Tu a tam jsou vidět lidi, jak na podzim sbírají ořechy.

P. Čech 2.3.2023 9:14

To máte pravdu, idiot. Paní Černochová nemá ani pořádnou maturitu. Tu však k vykonávání funkce ministryně obrany nepotřebuje. U nás stačí být loajální k některé z politických stran a máte nadosmrti vystaráno. Tady je základ nefunkčnosti státu, stejný základ, jakým byl stav před listopadem 1989. Tehdy stačilo být v KSČ a poslušně zvedat ruku pro politické zásady na schůzích základních organizací. Dnes je to naprosto stejné, jen zde není ta protiobčanská KSČ. Zato zde je cca 150 mnoha různých politických stran a hnutí, které se chovají stejně, jako ta KSČ.

I. Širůček 2.3.2023 2:42

Ono se vždycky nejsnáze bohatlo v dobách krize. Přece "o peníze jde až v první řadě".

V. Mokrý 2.3.2023 6:35

R^

Bohatli však jenom ti vybraní a dobře informovaní.

J. Soldát 2.3.2023 7:15

Bohatli hlavně členové všech vlád od listopadu 1989. Ignorují a nedodržují vlastní zákony. Restituce byli vypořádány pouze se šlechtou, židy a církví. Těm co byly vydrancovány a vyrabovány statky dosud nebyly vráceny ani všechny pozemky. Soudruhům se hodily. Byly vráceny pouze papírově, aby je přinutili platit daně z toho, co nemohou dodnes užívat. Hanba politiků a našim vládám

V. Mokrý 2.3.2023 7:55

To ani živnostníkům, majitelům fabriček do 50zaměstnanců a sedlákům podíly ve spotřebitelských družtvech/výkup, cukrovar, atd. !

Z. Lapil 2.3.2023 10:54

To není dobré zjednodušení. Krize spočívá v tom, že víc lidí chudne než bohatne.

Bohatnou kupodivu ti, kteří dokážou nabídnout zboží dostupné i schudnuvším.

T. Kohout 2.3.2023 1:16

Pan ministr Nekula v tom "pěkně plave", to byl můj dojem, když jsem sledoval rozhovor s ním v ČT, předevčírem, myslím. Podobně jako většina ostatních ministrů. Vlastně mě nenapadá jediný, který by v tom "neplaval". Pozoruhodná parta.

Z. Lapil 2.3.2023 7:59

Pan ministr v tom plave, protože se plete do věci, které mu NEpřísluší. Cena je přírodní živel, ne něco, do čeho může ministr efektivně kecat.

Když do toho nekecám, ale koná, skonci to prusvihem, a to nezavisle na jeho svhopnosti či neschopnosti. Protože ať se na mě nikdo nezlobí, ale rozkaz snížit ceny je přímou cestou k plánovanému hospodářství, protože když snížíte ceny, musíte motivovat výrobce k práci jinak, než vidinou zisku. Neboli bičem/zákonem. Což je přesně to, nač dojela RVHP.

Protože nevím jak vy, ale já zadarmo chodit do práce nebudu.

J. Vorlický 2.3.2023 9:59

to snad na vás někdo chce?

Z. Lapil 2.3.2023 10:38

Jistě. Zatím jen část pracovní doby. Nemluvím ale o daních, mluvím o dotacích. Na větrníky, na elektroauta, na řepku, na zastropování ceny energie pro domácnost, na zastropování ceny benzínu u pumpy (to snad jako jediné neprošlo).

Co vím, tak jediné, kde jsem v plusu, je veřejná doprava, tou zřejmě jezdím natolik hodně, že jsem v plusu.