8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

DOKUMENT: Veto energetických štítků

Vážená paní předsedkyně, využívám pravomoci dané mi článkem 50 Ústavy České republiky a vracím Poslanecké sněmovně zákon ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. Zákon mi byl doručen 27. července 2012.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kulhánková 10.8.2012 21:04

Pokud bude mít kupující zájem,

může si energetické vyhodnocení nemovitosti objednat sám - potom má záruku, že není zfalšované.

E. Sevrát 10.8.2012 16:38

V roce 1999 jsem bydlel u svého kamaráda v USA,

přiletěli jsme v noci a tak nebyl čas na nějáké vysvětlování co a jak.V noci nám byla v přidělené ložnici zima a tak jsem posunul páčku el.termostatu (či jak se ta věc jmenuje) na maximum.Ráno přišel kamarád ve svetru a kožené vestičce a říká "máte tady nějáké teplo".Já mu bezelstně řekl,že jsem zvýšil teplotu.Jeho odpověď " Evžene,až budu tento dům prodávat tak první co budou chtít vědět a vidět případní zájemci jsou účty za elektřinu a plyn minimálně rok po měsících zpětně.To jsem opravdu v té době z ČR neznal.Závěr:není třeba platit za nějáké drahé a možná i zmanipulované energetické štítky.Při nákupu nemovitosti, tedy stačí vidět pouze tu energetickou náročnost a minulost objektu.   

P. Novák 10.8.2012 20:40

Re: V roce 1999 jsem bydlel u svého kamaráda v USA,

Omyl! Je třeba ještě vědět, že v něm bydleli eskymáci.

Š. Hašek 10.8.2012 15:06

Klaus má pravdu.

Umím si představit, že stát dbá, aby  občan nebyl ohrožen. Napíšu to ještě jednou pro krasohledy, levičáky a duhysty: aby nebyl občan ohrožen.

Pokud mi stát čučí do mého talíře, naplněného za moje vydělané peníze a nařizuje, že to tedy ne! Jsme již opět v polootrockém lidopolitikzřízení. A nenechme se mýlit tím, že zatím se v tom hrnci nevaříme, že zatím je voda jen vlažná. Teplota stoupá.

To dokáže i laik, co dával bacha ve fyzice na ZŠ, že takhle postaveno, to prostě bude náročné na otop. Na to nemusí být cedule. Prý pomůžeme, usnadníme - to ať povídají Máně vodvedle!!!! Chtějí se dále živit z cizího!!!!!

Doufám, že vbrzku budeme dostávat do ucha čip/na krk ceduli s uvedením naší konkrétní občansko, váhově, zdravotně, gender, obecnou, uhlíkovou, prdivou kategorii. A bez toho nebudem smět na ulici. Ani z postele.

Komise určitě už ladí detaily.

P. Lenc 10.8.2012 16:32

Re: Klaus má pravdu.

Pane Hašku máte nejen naprostou pravdu, ale to co jste napsal by se mělo vylepovat jako veřejná vyhláška.Pak že Orwel nebyl vizionář.

J. Vintr 10.8.2012 13:33

Na druhou stranu je pravda

že u nás mezi lidmi i projektanty přežívají "tradiční" představy o stavebních technologiích, které energetickou náročnost vůbec neřešily. A přitom postavit energeticky úspornou stavbu nemusí být o moc dražší, než je "klasika". Naopak dodatečně opravovat takovou sprasenou stavbu, u níž se nepoužíval mozek, bývá drahé, složité a někdy i nemožné. Proto by měly fungovat nějaké mechanismy, které by chránily lidí, investující spoustu peněz do svého bydlení před tím, aby se pak dodatečně nemuseli tlouct do hlavy při pohledu na účet za energie.

V. Mlich 10.8.2012 14:25

Ano, lidi vždy potřebují někoho s patentem na rozum.

Protože obyčejný člověk je blbej, neví, na jaký program se má dívat v televizi, neví, jaké firmě dát stavět svůj dům. Proto je dobře, že nád náma blbcema bdí vševědoucí Unie.

Š. Hašek 10.8.2012 15:12

Re: Ano, lidi vždy potřebují někoho s patentem na rozum.

Bohužel část politiků se vůbec netají tím, že tady jsou pro lidi, že pro ně přímo dýchají a budou jim pomáhat i ze svého - když na přijde!

A ještě smutnější je , že tito politici budou dál zdárně voleni a rozdávat cedulky s půčovinami na soukromé domy. Bohužel lid to chce. Furt nějaký státní lejstro.

Ale zůstávám optimistou. Co mi taky zbývá.

M. Martin 10.8.2012 17:23

Re: Ano, lidi vždy potřebují někoho s patentem na rozum.

Jak tady čtu zdejší diskusi tak by se chtělo dodat,,Proto je dobře,že nad náma blbcema bdí vševědoucí Unie a vševědoucí pan Pavlovský středoškolský profesor,téměř disident a nyní také pomocný zámečník."

Š. Hašek 10.8.2012 15:26

Re: Na druhou stranu je pravda

Když někdo investuje spoustu peněz do svého bydlení .... Nevím jak Vy, ale já, než někam dám svoje peníze, tak si "to vošéfuju", jak se dnes říká. Tatík mi to říkal jinak. Ale platí to.

Mě už nebaví řešit za svéprávné lidi, že dobrovolně a se svým (asi blbým) rozmyslem si nesednou na židli, ale vždycky si na tu židli stoupnou a strčí hlavu do oprátky. A když nahodou mají štěstí a provaz je zpuchřelý tak ještě to dají do NOVY jací jsou všude kol nich gauneři!

Pokud chcete - dejte si na svůj dům klidně 10 certifikátů (i že je ošetřen proti molům) za svoje peníze a pak dům prodejte přednostně na certifikovaném trhu za certifikovanou (doufejte, že i dokonce vyšší) cenu.

P. Fiala 10.8.2012 13:22

Ano, ty ZÁKONY, kdo je vlastně tvoří a PROČ?

Jistě je to tým mnohoprofesní. Ale nakonec tomu dají konečné znění poslanci či senátoři. Podle PARLAMENTNÍ DEMOKRACIE je to ten "nejskvělejší zákonný proces".

Vláda - moc nezávislá výkonná - pod kuratelou velkých parlamentních stran - navrhne zákon.

Parlament - moc nezávislá? zákonodárná - pod kuratelou parlamentních stran - schválí zákon.

Občan a jeho potřeby, kdepak je? A občanů, nestraníků? Mraky a mraky. A straníků nejskvělejších to lidí, hrstka a ještě méně, možná špetka.

J. Kanioková 10.8.2012 12:20

Vidím, že není moc jasné, kdo a co bude muset, tak odkaz

i když je to konina..

PŘEHLEDNĚ: Kdo musí žádat o energetické štítky budov a jak na to - http://jdem.cz/vn7k8

A k argumentu, že je to ochrana zákazníků.... jsou snad nesvéprávní? Proč má stát kdekoho před kdečím "ochraňovat", vodit za ručičku? To jsou naprosto levicové představy. Jde jen a jen o to, že určitá lobby zvítězila v Bruselu, aby si zajistili kšefty. Jako se ekologické pijavice vlomí do kdečeho. A tak to začíná štítkem, z toho vzniknou další kolonky v evidenci, pak si někdo vymyslí, že určitý energetický zdroj je takový/makový a že nějaký nový je z jakéhosi hlediska "zdravější" či výkonnější. Co asi bude následovat? Když budou mít evidenci? Nejdřív nenápadné informace, jak je ten náš zdroj fuj, pak se to časem hodí do zákona, že odteď musí mít zdroj takové a makové parametry a časem přijdou pokuty!

U politiků bychom měli vnímat zákl. záležitost - jestli důsledek jeho činnosti mi přinese další POVINNOSTI, POPLATKY či zvýšené DANĚ... nebo NAOPAK..

R. Langer 10.8.2012 12:37

Re: Vidím, že není moc jasné, kdo a co bude muset, tak odkaz

Mě by hlavně zajímalo, jakým konkrétním způsobem ten štítek toho zákazníka ochrání. To jako když se mu bude zdát, že moc protopil, tak zažaluje stavitele toho baráku, nebo jak jako?

P. Pavlovský 10.8.2012 12:59

Re: Vidím, že není moc jasné, kdo a co bude muset, tak odkaz

Ano, nechá si udělat posudek, který prokáže, že izolace domu (bytu) není taková, jaká byla při koupi uvedena; je výrazně horší, a proto šlo o podvod!

R. Langer 10.8.2012 12:40

Re: Vidím, že není moc jasné, kdo a co bude muset, tak odkaz

Ty "ekologické" a "neekologické" energetické zdroje už dávno existují, ty "ekologické" jsou certifikovány v rámci projektu "Zelená úsporám" a můžete na ně tedy dostat dotaci... ;-)

R. Langer 10.8.2012 11:29

Je to klasický tunel jako prase,

stejně jako povinné výměny autolékárniček a podobně.

F. Kusák 10.8.2012 9:47

Nedovedu si představit

jak asi prodáte zchátralý a dlouho neudržovaný (stavebně) domek, který získáte dědictvím po své babičce. K čemu mi takový certifikát za 10 000 asi bude.

Také se obávám, že certifikáty se budou uplácet, takže bude ještě potřeba nějáký supervisor, který na to bude dohlížet. No je to celé velká ptákovina. Sněmovna se zabývá kdejakou ptákovinou a tohle přehlédne (tedy ve skutečnosti asi těžko, byl to mistrný tah lobistů).

P. Pavlovský 10.8.2012 12:40

Re: Nedovedu si představit

Certifikát nebude něco pro vás, certifikát je něčím pro toho, kdo to bude od vás kupovat! Podobné certifikáty by např. měly být na ojetinách!

Když dovede stát ohlídat např. lékařské atestace či certifikáty léků, musí být schopen ohlídat i toto.

Ani TK automobilu není " nic nerikajici cár papiru, ktery urcite pujde nejak uplatit", i když občas uplatit lze a právě v těchto dnech jdou chycení do basy.

J. Mrázek 10.8.2012 12:52

Ráthova atestace,certifikáty léků..?

Větší podvody jako ukázku jste si nemohl vybrat a obcházení toho všeho MUSÍ  být českým národním sportem, jinak by lidé už díky katastroficky přemnoženým úředníkům nemohli vůbec trochu normálně žít. A já nic nehodlám prodávat, bude to dědictví pro děti , tak mi nevnucujte šmejdský paskvil navíc za moje peníze! TK automobilu je bezva věc, ale také zneužitelná, leč jak donutíte chudý národ k zakoupení nového auta, když má sotva na provoz toho dvacet let starého ??? Dej úředníkovi právo kontroly a vleze ti i do postele !!! NIKDY !

J. Mrázek 10.8.2012 12:54

Ráthova atestace,certifikáty léků..?

TK aut donutíte chudé lidi si koupit nové auto, když sotva mají na provoz starého? Bylo krásné konstatování : Co je to: tisíc právníků na dně moře?  Dobrý začátek.....sto tisíc úředníků by byl ještě lepší!

M. Sedláček 10.8.2012 14:36

Re: Nedovedu si představit

Ale proč to nenechat na kupujícím a prodávajícím? Proč na to potřebujeme zákon a další parazitické úředníky a jejich spřátelené firmy?

Když budu prodávat dům a kupující po mne bude chtít nějaký takový štítek, mile rád jej nechám vyhotovit u soukromé firmy na vlastí náklady (pokud tedy nemám jiného zájemce, který jej chtít nebude).

Navíc mi není úplně jasné, jakou metodikou bud tento štítek zpracován. Jestli např. pouze podle projektové dokumentace, tak je to na nic. A reálné měření by zase stálo mnohem víc než 10 tisíc.

A jen tak mimochodem, TK u mnoha automobilů JE jenom cár papíru. Lze běžně získat, aniž byste autem vůbec STK navštívil. Tož k tomu, jak "stát dovede ohlídat". Stát nedovede vůbec nic.

M. Sedláček 10.8.2012 14:40

Re: Nedovedu si představit

Nechte to na kupujícím a prodávajícím! Stát stejně nedokáže ohlídat vůbec nic. Třeba ta TK lze běžně získat, aniž by Vaš auto vůbec STK vidělo.

Prostě další buzerace. Když vidím, jak nějaký parazit z teroristického Hnutí duha vehementně tento paskvil brání a dovoluje si tvrdit hovadiny, že nějaký štítek Vám sníží náklady na energie, jenom mne to utvrzuje, že je to celé k ničemu.

P. Pavlovský 10.8.2012 12:40

Re: Nedovedu si představit

Certifikát nebude něco pro vás, certifikát je něčím pro toho, kdo to bude od vás kupovat! Podobné certifikáty by např. měly být na ojetinách!

Když dovede stát ohlídat např. lékařské atestace či certifikáty léků, musí být schopen ohlídat i toto.

Ani TK automobilu není " nic nerikajici cár papiru, ktery urcite pujde nejak uplatit", i když občas uplatit lze a právě v těchto dnech jdou chycení do basy.

J. Mrázek 10.8.2012 12:57

JÁ ho nepotřebuji! Tak mi ho nenuťte!

To už můžete rovnou nařídit taky povinnou konzumaci  česneku, protože evidentně prospívá....

P. Pavlovský 10.8.2012 13:06

Re: JÁ ho nepotřebuji! Tak mi ho nenuťte!

Proboha pochopte už konečně, že dokud nebudete se svým domem podnikat, prodávat jej nebo pronajímat, tak po vás nikdo nic chtít nebude! Nikdo vám nic nenutí, dokud nechcete jít na trh a nabízet své zboží (/bydlení) zákazníkům!

J. Mrázek 10.8.2012 18:23

Vy JIM po zkušenosti s Lis.smlouvou ještě věříte?

Jste naivní, udělají cokoli pro "blaho občana". Tihle vnucovatelé dobra jsou v žebříčku zločinců hned na druhém místě za nájemnými vrahy !!!

J. Balcar 10.8.2012 8:13

Kšeft dekády...

Tak jako akce "zelená úsporám" pomohla hlavně certifikovaným kamarádům projektantům a certifikovaným stavitelům, pomůžou štítky zejména jejich přidělovačům. Vždyť čísla jsou kulatá, na bankovkách i ve výpočtech a za peníze (v Praze dům, ve Vídni dva) se dá koupit jakýkoliv certifikát. Smutná - avšak jen dočasně, vždyť s těmi prostředky, které z té taškařice koukají to protlačí parlamentem jako po másle, je certfikační parta hlídačů úniků tepla.

Z. Kulhánková 10.8.2012 6:31

To se bude dobře krást

V ČR nám nesčetněkrát přes noc ukradli desetikorunovou známku na popelnici. Co teprve tohle!

P. Pavlovský 10.8.2012 7:33

Re: To se bude dobře krást

Co je tu k ukradení? Ta cedulka? Ta by snad nikomu k ničemu nebyla, je nepřenosná!

Z. Kulhánková 10.8.2012 7:38

Re: To se bude dobře krást

To je ta nálepka na popelnici taky.

Myslíte, že Češi nevykoumou, jak ukradený štítek upravit a vyrobit k němu příslušnou dokumentaci?