19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

DOKUMENT: Veto energetických štítků

Vážená paní předsedkyně, využívám pravomoci dané mi článkem 50 Ústavy České republiky a vracím Poslanecké sněmovně zákon ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. Zákon mi byl doručen 27. července 2012.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 10.8.2012 20:50

Re: To se bude dobře krást

Tomu se dá snadno zabránit.Ať vám dají paušální platbu 1000 kč za rok (jako máme v Praze) bez ohledu na to, jestli nějaký odpad máte, a nebudete se muset strachovat o 10 kč.

J. Kanioková 10.8.2012 2:19

Děkuji, pane prezidente...

Lidová tvořivost EU je nebetyčná, jen aby dokázala smysluplnost své existence a dává nám bez ustání najevo - oj, ty lidský červe, bez našeho schválení a bumážky ani ň! To by tak hrálo ! Kdepák svoboda jednotlivce, nýbrž nadvláda byrokratických pijavic... to je to pravé ořechové...

Orwell 1984

J. Kanioková 10.8.2012 2:56

Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

Kde o něj mohu požádat?

PENB podle nyní platného zákona o hospodaření energií zpracovávají energetičtí experti, po přijetí novely tohoto zákona budou zpracovatelé PENB označováni jako energetičtí specialisté.

Jaké sankce hrozí při porušení pravidel?

V případě přestupku fyzické osoby (stavebník, vlastník, uživatel budovy nebo její části) může být uložena pokuta do výše 100 tisíc korun. V případě správního deliktu právnické osoby může být uložena sankce do výše pěti milionů.

O nějakou "záchranu planety" nebo co, jde až na posledním místě. Všichni ti pomatení ekologisti jsou v takových akcích jen v roli užitečných idiotů. Takže časem se ty databáze všelijakých evidencí propojí a pak už bude scházet jediné - aby nás očipovali... Velký Brácha

P. Pavlovský 10.8.2012 7:02

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

"O nějakou "záchranu planety" nebo co, nejde", jde o standardní ochranu zákazníků! 

J. Tachovský 10.8.2012 8:55

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

Nesmysl, jde o to prihrat kseft ruznym vykukum. Nevim, jaky zakaznik by potreboval nejaky povinny, nic nerikajici car papiru, ktery urcite pujde nejak uplatit.

P. Pavlovský 10.8.2012 9:05

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

Když dovede stát ohlídat např. lékařské atestace či certifikáty léků, musí být schopen ohlídat i toto.

Ani TK automobilu není " nic nerikajici cár papiru, ktery urcite pujde nejak uplatit", i když občas uplatit lze a právě v těchto dnech jdou chycení do basy.

J. Tachovský 10.8.2012 9:26

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

Ja o vooze, vy o koze. STK je treba kvuli bezpecnosti silnicniho provozu - tam spolu interaguji vozidla, ktera se nahodne potkaji. Lekarske atestace a certifikaty leku jsou neco uplne jineho. Tam jde o zdravi. Povinne energeticke stitky jsou opravdu paskvil bez realneho prinosu. Kupujici a prodavajici u nemovitosti se mojhou dohodnout na cem chteji. Stejne jako najemnik a pronajimatel. Statu je do toho kulovy, jestli se pronajima byt bez oken s minimalnimi isolacnimi vlastnostmi.

J. Vydra 10.8.2012 11:16

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

to je neuvěřitelný co někteří "odborníci" vyploděj... Stavebnictví je regulovaný snad od starověku, kde nebylo anebo bylo blbě (napadá mě daň z oken a následné vychcánkovství a pak nemoce z nedostatku světla), byly problémy. Šetřit na teple a na energiích si vyžaduje energetická bezpečnost celé Evropy, ale "odborníci" v čele s všeználkem brání svobodu... to je fakt neuvěřitelné...

R. Langer 10.8.2012 11:27

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

Jo, je neuvěřitelné co za blbosti ti ekofašos vypouští... :-P

M. Sedláček 10.8.2012 14:45

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

Mohl byste uvést jediný příklad, kdy neregulované stavebnictví přineslo problémy? Mohl byste uvést jediný příklad, kdy nějaká regulace přinesla užitek?

Díky moc!!!

R. Langer 10.8.2012 11:26

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

A před čím jsou ti zákazníci prosím chráněni?

P. Pavlovský 10.8.2012 12:53

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

Před koupí zboží se skrytou vadou!

R. Langer 10.8.2012 12:56

Re: Jasně... prachy, prachy, prachy... a džob pro spřátelené

A jak se to z toho štítku jako pozná?

P. Pavlovský 10.8.2012 0:31

Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

ČSSD, ODS a KDU, jak mohl návrh senátem projít? Mají v něm snad ostatní většinu?

Zákon nemluví o majitelích domů! Zákon mluví o VÝROBCÍCH DOMŮ A PRODAVAČÍCH DOMŮ a bytů, popř. o jejich pronajímatelích. Domy by snad prodražil, ale účelně! Podobně jako různé testy prodražují léky, hračky, el spotřebiče či automobily. Zákazník má právo na to, aby stát garantoval povinnost sdělovat pravdu o zboží - on sám si to prověřit nemůže!

Na dnešního majitele nečinžovního domu by se zákon vůbec nevztahoval. Vztahoval by se na všechny ty, kteří chtějí dům či byt někomu prodat nebo pronajmout.

Nemovitost je zboží jako každé jiné, a proto by i na ní měl být nápis s uvedením jejích parametrů (velikost, kvalita). Mezi tyto parametry patří i energetická náročnost. Dozvídáme-li se jí běžně u jakýchkoli elektrospotřebičů nebo u automobilů (spotřeba na 100 km), měli bychom mít, jako zákazníci, stejné právo i při koupi (pronájmu) domu nebo bytu, abychom věděli, kolik bude spotřebovávat a tedy kolik budeme platit.

To je naprosto liberální, tržní požadavek a jako konzervativec, který hájí elementární zájmy zákazníků, s tím plně souhlasím!

E. Vašátko 10.8.2012 6:49

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

To je sice, vážený pane Pavlovský náramné, ale představte si, že budu v domě, který je pod správou "společenství vlastníků", chtít ten svůj byt pronajmout. Jak asi budu zajišťovat ten energetický štítek ? Na byt ? nebo na celý dům ? Málokdy s panem Klausem v něčem souhlasím, ale v tomhle má stoprocentně pravdu, jako většina evropských nařízení je i tohle pěkná ptákovina.

P. Pavlovský 10.8.2012 6:59

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

Jako člen takového kondominia by jste měl standardní možnost převědčit ostatní, abyste si "visačku" pořídili společně. Pokud by ale někteří odmítli, mohli byste si to nechat na své byty udělat jenonom někteří - ti, kteří chtějí s byty podnikat. Možná, že byste v tom zůstalk sám, ale to se nedá nic dělat.

Podnikání není procházka růžovým sadem, má své náležitosti, včetně daní, a mezi ně by měl patřit i tento certifikát. Vaši potenciální zákazníci na něj mají právo!

J. Mrázek 10.8.2012 7:18

1930-1 úředník na 147 lidí.Dnes na 37 lidí...

Nejste jedním z těch úředníků? V roce 2000 bylo 170 000 úředníků, 2006 po vládě ČSSD nárůst na 270 000. Co dodat (kromě kulometné dávky)....občanská neposlušnost je asi jediným prostředkem, jak se tohoto plevele zbavit . uvědomujete si, že stačí, když budete dál takhle provokovat a nařizovat ptákoviny?  Lidé jsou už dost nas..štvaní, stačí pár takových "posledních kapek"...klacky ještě nikdo nezdanil  a neukradl ....

P. Pavlovský 10.8.2012 7:39

Re: 1930-1 úředník na 147 lidí.Dnes na 37 lidí...

Nikoli, jsem blahobytný důchodce :-).

Úředníkem jsem nikdy nebyl, bolševik nedovolil.

Zato jsem se už od 16 let důvěrně seznamnoval s dělnickou třídou jako pomocný zámečník v ČKD Sokolovo (po vyloučení ze všech středních škol v ČSR (ještě před vyhlášením socialismu v roce 1960).

E. Vašátko 10.8.2012 8:36

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

To není otázka podnikání, ale inteligence. Jakpak by se asi takový energetický štítek na jednotlivý byt v činžovním domě dělal ? To bych musel udělat ten štítek pro celý dům ? A co kdyby to ti druzí nechtěli ? Nezdá se Vám, že je to celé nesmysl ?

P. Pavlovský 10.8.2012 8:42

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

Sorry, mýlíte se! Nejenom ,že je to možné, ale např. ve Skandinávii se certifikáty na jednotlivé byty už místy praktikují, k všestranné spokojenosti nejenom zákazníků, ale i prodejců (pronajimatelů).

Certifikované zboží jde lépe na odbyt a je možno požadovat vyšší ceny.

K. Řežábek 10.8.2012 9:11

Místy se praktikují...

Ano souhlas - jde-li certifikované zboží lépe na odbyt, at si  obchodník nebo prodávající nechá udělat energetický štítek nebo cokoliv jiného, co zváží jako prospěšné.  ALE NUTIT DO TOHO VSECHNY ZAKONEM JE SPATNE !  Klaus je snad jediný rozumný politik...

R. Langer 10.8.2012 11:24

Re: Místy se praktikují...

Přesně!

K. Řežábek 10.8.2012 9:14

Místy se praktikují...

Ano prima - at si kdo chce certifikuje co chce, když mu to pak jde  lépe na odbyt.   Ale vyžadovat  to zákonem po všech a nechat je za to povinně platit - to je špatně ! Stejně špatně, jako když nám nyní každou kilowathodinu elektřiny  zdražují o  asi 10-30 % ( podle sazby) dotací obnovitelných zdrojů - opět z dílny EU !

R. Langer 10.8.2012 11:25

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

Nic proti, za svoje peníze si certifikujte cokoliv chcete! Ale po mně tu zbytečnost prosím laskavě nevyžadujte.

P. Pavlovský 10.8.2012 12:34

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

Jste oba stejní jako pan redaktor Kamberský v dnešních LN (s. 8) - účelové klamání čtenářů:

"Babičky a chaloupky nechme na pokoji". Houby!

Kde je v zákoně co o babičkách a chaloupkách? Je tam jen a jenom o podnikatelích s byty a domy! Nechce se to po všech, chce se to jenom po těch, kteří chtějí s byty či domy podnikat, prodávat je či pronajímat! Ten, kdo pouze bydlí ve svém a prodávat ani pronajímat to nehodlá, se nemusí o věc vůbec zahímat, netýká se ho!

Je to podobné, jako kdybyste pěstoval králíky či slepice. Sám si je užívejte jak chcete, ale pokud je chcete prodávat, musíte mít certifikát o kvalitě, nezávadnosti.

R. Langer 10.8.2012 12:55

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

To není pravda. Viz výše uvedený odkaz od paní Kaniokové. Bude se to týkat například každého zateplování domu. Což je zrovna naprostá hovadina, protože barák asi nebudu zateplovat proto, aby měl horší tepelné vlastnosti, že? Ale štítek ode mě úřad chtít bude. Pochopitelně za peníze. Mimochodem, když je to pro EU tak obrovsky přínosné, proč nezřídí úřad, který občanům ten barák zcertifikuje "zadarmo", když to budou muset mít prakticky všichni... :-P

P. Pavlovský 10.8.2012 13:03

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

Proboha pochopte už konečně, že dokud nebudete se svým domem podnikat, prodávat jej nebo pronajímat, tak po vás nikdo nic chtít nebude!

R. Langer 10.8.2012 13:11

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

Přečtěte si pořádně ten odkaz od paní Kaniokové, prosím, zejména tuto část: Je nutné o štítek či posudek žádat i při rekonstrukci domu či bytu?

R. Langer 10.8.2012 11:23

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

Můžete mi prosím vysvětlit, na co vy konkrétně potřebujete ten "energetický štítek"? On jako bude něco garantovat? A co jako konkrétně? Jako že v domě s takovým a takovým štítkem se bude platit tolik a tolik? To si myslíte? :-D

Vážený pane, co a kolik se spotřebovává zajisté snadno najdete v každém měsíčním/ročním vyúčtování celkového provozu domácnosti, a podle toho se samozřejmě velice snadno zorientujete ohledně energetické náročnosti. To jediné by vás mělo zajímat, nějaké "štítky" jsou zcela bezpředmětné... :-P

P. Pavlovský 10.8.2012 12:49

Re: Jestliže o vrácení zákona požádaly senátorské kluby

Pokud bych byl kupec nebo nájemnce bytu (domu) tak mi teb štítek bude velie užirečný! Není to ovšem cenovka a o pevnou cenu ani nejde .- ta je nutně smluvní!

Bude mi ale garantovat jisté kvality, které jako laik nedovedu posoudit, např. nakolik je dům (byt) dobře tepelně zaizolován.

Prodávají mi přece žádné "měsíční/roční vyúčtování celkového provozu domácnosti" nedá a i kdyby, nebylo by pro mne důvěryhodné. Já potřebuji u takhle drahého zboží certifikát, jištěný státem. Pokud by se později ukázal nepravdivý, musím mít na kom se hojit a tím někým nemůže být ten co mi důlm porodal, protože už může být dávno za horami nebo po smrti! Musí to být stát, protože jeho úředník (kontrolor) mi způsobil škodu!