18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 20.3.2021 10:16

Tiskem peněz (inflací) k nižším úrokům z dluhů? Velmi alternativní myšlenka. Neudivila by mne u zdejšího Pepíka montovny, u Kovandy přece jenom trochu jo.

P. Kunc 20.3.2021 10:07

Jedinne reseni : pestovat brambory ..kraliky..vinnou revu a na politiky slibujici zarne zitrky se ..

F. Kusák 20.3.2021 10:02

Víte, socialistická československa koruna nebyla žádným platidlem, byla to jen pofidérní zúčtovací jednotka s několika směnnými kurzy a zadluženost byla extrémní v podobě vnitřního dluhu. Jen si spočítejte obrovské investice potřebné do bytového fondu, dopravní infrastruktury, výrobních procesů, vzdělání, ekonomiky služeb atd. A majetek občanů byl minimální a úspory také. Na tehdejší situaci bych se neodvolával. Je ovšem otázkou, jestli se stav změnil tak, jak by bylo žádoucí. Obávám se, že ne. Když jsem se živil zahraničním obchodem, tak jsem si uvědomoval, jak málo máme vlastních konkurenčních výrobků, které bychom mohli zákazníkům nabídnout. Mám na mysli takové výrobky, které byly mimo odbytové sítě zahraničních vlastníků. A dostat na trh nový, nezavedený výrobek je běh na dlouhou trať a dost finančně náročný. Pokud budeme uplatňovat fedrování kvazi peněz do ekonomiky, je otázka, koho tím vlastně budeme podporovat, když se většina výrobků do Česka dováží a průmysl má zahraniční vlastníky. Dost prekérní situace. Jednoduché řešení neznám a neznám ani politiky, kteří mají odvahu, říkat lidem pravdu.

P. Kunc 20.3.2021 9:56

Souhlasim. Nemá smysl mít penize v bance. Proč za 0.00 ? A jeste v bankach cizích států ? Je vůbec nějaká česká banka ? Snad ji p.Kellner pro nas ČR zaridi ? Napr. p. Baťa byl po celym světě...

J. Nevrkla 20.3.2021 9:48

Alespoň v něčem jsem optimista. Nemyslím si, že západ může ještě mít sílu a vůli válčit, u lidí by se to těžko setkalo s jakýmkoliv pochopením, u protistrany s ráznou odvetou.

P. Kunc 20.3.2021 9:40

Za sociku..byl bohaty stat a chudi lide kteri si pestovali angrest jahody..po plyšåku chudy stát a bohatí lidé..a dnes po 31 letech..chudý stát i lidé viz sliby marka za 3.50... ani za 200 let nebudeme mitstejny prijem za praci..sliby a kecy

P. Kunc 20.3.2021 9:25

Souhlasim. Vetsim prusvihem bude valka do ktere as zatahne west. A mensim.. znehonoceni měny..což už se děje.. a bude sýr 10 deka za 179 Kc nikoli pivo za 1.70 ci 2.10 a 20 startek za 4 Kc a gulas ci jine za 4.40 Kc . .. a uz zde jiz nebudou cesti delnici v 5.tride ale migranti.. a ti urcite nebudou resit hodnotu Kč.

J. Nevrkla 20.3.2021 8:23

Prusvihem to kvantitativní uvolňování zákonitě skončit musí. Peníze ztratí hodnotu v hyperinflaci. Venezuela budiž příkladem. Co bude pak, nebude vůbec hezké.

P. Kunc 20.3.2021 8:15

Ješté že máme svou Kč korunu českou a svoji ČNB... do ktere by rūzni Rotchildove by radi sve prstiky strcili....ci uz je maji ?

S. Sidlichovsky 20.3.2021 8:04

V rámci EU řešení není. (můj názor). Jakákoliv reforma je iluze, na všechny neduhy bude aplikováno "více Evropy".

P. Kunc 20.3.2021 7:56

A jak s tou ... eu diktatourou to muzeme vyresit ?

S. Sidlichovsky 20.3.2021 7:42

ECB je nucena nakupovat dluhopisy ve velkém rozsahu , aby zabránila tomu, že trhy provedou nové ocenění dluhových rizik "Club Med! zemí. Neděje se to bez odporu.

16 německých profesorů/ ekonomů podalo další stížnost k německému Ústavnímu soudu. Obviňují ECB z porušení článku 123 lisabonské smlouvy a z pokračování fiskální záchranné mise. V podání k Ústavnímu soudu se říká, že není funkcí ECB držet EU pohromadě, ale primárním legislativním mandátem je cenová stabilita.

Lagarde si protiřečí. Říká, že ECB se snaží kontrolovat finanční podmínky tak aby snížila tlaky, ale zároveň říká, že ECB vůbec nesleduje výnosové křivky dluhopisů. Což je totéž.

Ohlášený záměr ECB dále - ve zvýšené míře - nakupovat dluhopisy přinesl opravdu pokles výnosů, ale to pouze na několik hodin. Výnosy jsou nyní výše než před vysoupení Lagarde.

P. Kunc 20.3.2021 5:57

Československo patřilo za 1.republiky mezi 10 nejvyspělejších průmyslových zemí světa a čs. koruna byla mezi 10 nejhodnodnotnějsimi platidly světa. To by měli znát všichni a vzít si poučení. A možná se učit i v dějepisu na ZŠ. Když p.Řašín ministr financí údajně doporučoval nåkup českého ovoce před dovozem exotického. Jen doporučoval. Naší ČNB , a buďme za ní šťastní, bych nic jako přes sítě a u jako tzv. ekonom nic nevzkazoval...to je spiše oblbování občanů ČR, která za krutovlády KSČ a po předání moci v roce 1989 byla nejmíň zadluženou zemí na světě. Uvolňování nesmí řešit politici, kteří jsou ve funkci jen 4 roky...a po nich potopa...nebo aby ČNB řidil jiný stát...když už naše rozvědka nekoná..či nemůže ?

M. Grundmann 20.3.2021 3:06

Autor vysvětluje vliv kvantitativního uvolňování na dlouhodobé úrokové sazby chybně. Tato politika centrálních bank vede ke zvyšování úrokových sazeb a nikoliv k jejich snižování. V případě eurozóny je situace poněkud složitější, protože jednak hrozí její rozpadnutí, jednak se jedná o dluhopisy různých národních států. V případě České republiky tato komplikace není a kvantitativní uvolňování povede ke zvýšení úrokových sazeb podobně jako v USA.