2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

DANĚ: Na důchody musíme jinak

„Pojištění“ je docela normální daň. Rozumní lidé se shodnou, že daně by měly být vyšší a nižší by měla být jejich progrese. Ale opravdu málokoho napadne tak bizarní věc, že kdo platí vyšší daně, měl by od státu dostávat lepší „služby“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kuhaj 14.9.2023 9:50

Do samostatné, svrchované, zdravě sebevědomé, autonomní České republiky. Dá to práci, ji takovou mít, ale podařit by se to mohlo.

V. Pavelka 14.9.2023 9:53

Pryč !

V. Pavelka 14.9.2023 9:56

Co pr..de.lko kolaborantská ,Diviš ? Seš vůbec Čech! Nebo máš Akcie v Bruselské firmě !!?

L. Novák 14.9.2023 11:06

Největší česká hovada a Putinovi ;-O slouhové jako ty to tady povedou? ;-D

R. Langer 14.9.2023 11:15

Myslíš ty Putinovy pohůnky z Brusele, soudruhu? ;-D

Š. Hašek 14.9.2023 9:50

Píši "brusele". Nic jiného si to nezaslouží.

Kolosální přidělovna, rozdělovna, komandatura, uplácení dotační, neznalost přírodních věd, ....... . A k tomu si to ještě drze říká "Evropská". Ani ten zeměpis neumějí.

V. Pavelka 14.9.2023 9:52

Vládu zabalit do bedny a poslat do Bruselu !!!![>-]EU Než nás pošlou na frontu proti Rusku ! A tihle darebáci , se nezakecají ...!!

M. Pivoda 14.9.2023 9:39

Občané vyjádřili své názory v diskusní aréně. To je v pořádku, dle pravidel současné (proklamované) demokracie.

Jenže podstatné je, KDO bude rozhodovat o nějakém systému zajištění těch, kdo už dnes pracovat nemohou, nebo jako zaměstnanci v neatraktivních odvětvích ekonomiky zásadně nechtějí pracovat.

Pak je také důležité sledovat vývojové trendy. Trendy technologické (tzn. historicky trvalá náhrada lidské práce technologií) a také trendy sociální.

Jaké sociální trendy? Budou i nadále rozhodující silou současného kapitalismu akcionáři (shareholders), nebo se prosadí zájmy všech ostatních, kdo mají něco v sázce (stakeholders) při zlepšování výkonnosti ekonomiky? A k tomu samozřejmě se přidružuje otázka: Prosadí se ty většinové (tedy demokratické) zájmy cestou nějaké dohody (například přes odbory), nebo to vyprovokuje nějakou krvavou revoluci?

Pravicová vláda ČR například nedávno schválila dobrovolnou práci nedostatkových lékařů (což nutně zvýší počet chyb z přepracování lékařů), protože alternativou by zřejmě asi byla nějaká krvavá revoluce z nedostatku lékařů. Když vás totiž dnes šíleně bolí zub, máte napuchlou hubu a lékař je nedostupný, pak vám asi nepomůže rada: "Běž se dnes vymočit na hrob toho, kdo takový současný zoufalý stav v minulosti v této zemi přivodil."

V. Pavelka 14.9.2023 10:04

Nemáme žádné zbraně ? Armáda (jestli se jí tak dá vůbec říkat) je paralizována a rozdělena na část která leží se slováky na ukrajinské hranici. Odzbrojili jsme na ukrajinu , Díký fanatičce Černochové (Moravcové) která Čechy nenávidí a pohrdá jimi ! ! Co za to má ta pizda !!EU[UA]

J. Kulheim 14.9.2023 10:11

To je také zajímavé. Lékařů chrlí vysoké školy čím dál víc, v nemocnicích je lékařů čím dál víc, náklady se velmi rychle zvyšují a je nedostatek lékařů. Lékaři jsou přepracovaní. Čím to je?

M. Pivoda 14.9.2023 13:36

Občan J. Kulheim je zřejmě špatně informovaný o současném počtu lékařů v ČR. Těch lékařů je v ČR dnes opravdu málo. Nebo že by J. Kulheim chtěl zde záměrně vyprávět nějakou pohádku?

Možná, že J. Kulheimovi by mohl pomoci místní vytrvalý magor L. Novák s nějakým seznamem nadbytečných lékařů v ČR. Tipuji, že nadbytečných asi proto, že to nutně musí být nějací proruští trolové. I Saša Vondra vám rád vysvětlí, jak kdysi kádrovali a kádrovali (dle fake news mazaných darebáků), až se prokádrovali k současné české montovně.

K věci: "Každé zlo je i k něčemu dobré". Současný nedostatek profesionálních lidí, v tomto případě drahých lékařů, bude mít i pozitivní dopad na technologický rozvoj. Jaký? Povede totiž k tomu, že nějaké druhy práce se přesunou na technologii (která nestávkuje a neprotestuje), aby se tím práce nedostatkového lékaře zproduktivnila, tzn., aby méně lidí se stroji mohlo odpracovat více.

Obecné rady dávám zdarma.

J. Kulheim 14.9.2023 15:52

Vy jste snad něco požil. Takový blábol napsat ve stavu střízlivosti není možné vytvořit.

V. Kuhaj 14.9.2023 9:38

Sto tisíc důchod rozhodně nemám, ale myslím si, že ti, kteří ho mají, mají ho na základě nějakých platných pravidel. Oni ty karty nerozdávali, proč se teď mají potýkat s pocitem, že jejich důchod je nespravedlivý? Tím narážím na vaší šalomounskou otázku, jestli by skutečně bylo nespravedlivé stanovit horní hranici důchodu. Pokud by to spravedlivé bylo, znamená to, že dnešní vysoké důchody jsou nespravedlivé.

Podívejte se, řekněme jasně, že na to nemáme a musí se důchody snížit a stanovit strop na max. důchod. Tohle poněkud progresivistické mávání spravedlivostí, tedy morálkou, to nechte progresivistům, vy jste psávala vždycky na rovinu!:-/

V. Petr 14.9.2023 9:36

Stát především nemá nutit pilné a pracovité, aby živili lemply a kriminálníky! To NIKDY v minulosti nedělal.

Na důchod si nelze našetřit kvůli inflaci a státní zlodějně, jako je třeba grýndýl.

Š. Hašek 14.9.2023 9:46

Ano, ani Bismarck to nedělal. Ten už vůbec!

Na stáří to "lze uspořádat tak", aby se dalo žít. Nemusí být ani moc nasušeno. Spíš kupecky počítat, a tak. Zdraví vše podmiňuje. Všechno.

V. Kuhaj 14.9.2023 9:49

Souhlas.

Š. Hašek 14.9.2023 9:33

Ale jak? Co skupina občanů, to poněkud jiný názor.

Současný system je vlastně přidělováním peněz pokud možno všem stejně (zkráceno). Funguje a je poměrně stabilním. Předvídaví (nikoliv nejbohatší) občané zvládnou i jeho případné výkyvy. Protože vždy hospodaří s rezervou.

No, dle mého, je to docela vychytralé přeposílání peněz těch, kteří tam poslali více. Komu? Přeci těm, kteří tam posílali málo (nebo skoro nic).

Bismarck to myslel hodně (zásadně) jinak. Toho by z účetnictví současného systemu kleplo (Hirnschlag).

V. Pavelka 14.9.2023 10:31

Neodklánějte na důchodovou záležitost , To nikdo v současnosti nebude řešit Průběžný systém funguje a basta .

Š. Hašek 14.9.2023 11:42

Napsal jsem snad, že nefunguje? Dle mého názoru je to ale značná lumpárna k těm, co vložili nejvíce.

Moje poznámky byly plně k věci. Viz článek.

J. Jurax 14.9.2023 13:37

Zatím. Dokud je jakž takž únosný poměr plátců a příjemců.

Na průměrný důchod cca 20 000 musí jeden každý z cca dvou průměrných plátců připadajících dnes na jednoho důchodce šoupnout do systému cca 10 000 každý měsíc.

J. Kulheim 14.9.2023 9:15

Průběžné financování důchodů je v koncích. Průběžný systém financování mohl fungovat před 100 lety, když na jednoho důchodce pracovalo 50 lidí. V současnosti je to 1,72 na jednoho důchodce. Situace je dneska odlišná a pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× víc peněz, než budou čerpat. Mladí lidé budou mít důchody mizerné. Jejich finanční situace jim nedovoluje na dobu když nebudou schopni pracovat, nějaké peníze našetřit. Zrovna tak lidé, kteří se po padesátce ocitnou bez práce, většinou nemají možnost si našetřit na stáří.

Úmrtnost v ČR v posledním desetiletí 20. století sice zřetelně klesá, ale na druhé straně výskyt dlouhodobých a chronických nemocí, zejména nádorových, trvale stoupá. Tím narůstá počet nemocných, které je třeba léčit, často pomocí finančně velmi náročné terapie.

Věk dožití se prodlužuje, ale o kvalitě prožitého života nejvíce vypovídá ukazatel délky života prožitého ve zdraví. Ten byl v ČR roce 2010 stejný jako v roce 1960, tedy 62 let. Prodlužování délky života u nás spočívá ve zvyšování počtu let prožitých v nemoci.

Stárnutí z fiskálního pohledu zasahuje i oblast zdravotnictví a dalších sociálních výdajů.

Situace vyžaduje systémové změny financování systému důchodového, vzdělávacího a zdravotního zabezpečení. Jak to dopadlo s MUDr Julínkem víme. Žádný politik se dobrovolně do něčeho takového nepustí.

P. Dvořák 14.9.2023 9:25

Vy jste evidentně nezaznamenal, že dnes 5 lidí vyprodukuje totéž, jako před 100 lety 50 lidí.

J. Kulheim 14.9.2023 9:42

Kde jsou ty peníze? Produktivita se zvyšuje a vláda dělá čím dál větší rozpočtové dluhy. Proč?Produktivita se zvyšuje, ale zvyšuje se i počet lidí, kteří nevytvářejí prodejné hodnoty. Vláda utratí každý rok o x miliard korun víc než občané odvedou na daních.

Vláda lidem sebere jenom na daních z příjmů, sociálním, zdravotním a důchodovém pojištění kolem 45% příjmů. Pokud k tomu připočítáme další daně a poplatky ze zákona, dojdeme k číslu kolem 75%. Z čeho si mají lidé z nízkými příjmy ušetřit?

P. Dvořák 14.9.2023 10:09

Právě proto, že se zvyšuje produktivita, tak vláda může "vybírat daně" i od těch, co žádné hodnoty nevytváří, nic nevyprodukují. A tvářit se, že se "jako podílí" na tvorbě HDP.

Je to jen otázka ostré tužky.

R. Langer 14.9.2023 11:17

Přesně! ;-€

M. Pivoda 14.9.2023 9:52

Ano, historicky produktivita (dle HDP per capita) vzrostla díky nástupu kapitalismu (včetně průmyslové revoluce), ale posledních 50 let prý sobectví lidí podnikajících v ekonomice vyžaduje znuvu-vynalezení (reinvention) současného kapitalismu v současném digitálním věku.

I o tomto tématu budou koncem listopadu 2023 diskutovat v sousední Vídni, na 15. globálním fóru Petera Druckera.

Na kterého (agresivního) diskutujícího z Neviditelného psa si asi někdo vůbec vzpomene, po cca 15 letech od jeho úmrtí?

V. Pavelka 14.9.2023 10:12

Kecy Kuldheim ! Jedinný spravedlivý a funkční systém je průběžný .Vše ostatní je chytračení skupinových darebáků , kteří začnou kutat v systému, ve svůj prospěch ?

J. Kulheim 14.9.2023 10:23

Já nevím co to "spravedlivý". Vy to víte?

1/ Stát není schopen nahradit solidaritu, kterou poskytovala vícegenerační rodina zajištující péči o staré. Nevytváří žádnou solidaritu novou, kromě té, státem regulované a vynucované. Lidé jsou přesvědčeni o tom, že „stát“ by se měl o ně postarat. Socialistická revoluce rodinu ekonomicky vyvlastnila a mocensky bránila vzniku jakékoli spontánní rodinné organizace, která by nebyla v souladu se socialistickými hodnotami a normami. Za ztrátu možnosti svobodně se rozhodovat, slibovala socialistická společnost většinu rodinných odpovědností přejmout: postarat se o bydlení, o dětí, o spokojené stáří.

2/ Současný důchodový systém je založen na vizi vynucené solidarity. 3/ V ČR je nejvyšší podíl sociálního a zdravotního pojištění na daních v celé Evropské unii.

4/ Stále se zvyšují a budou zvyšovat náklady důchodového systému a zdravotní péče. 5/ Zvyšuje se věk dožití, ale věk dožití v dobrém zdraví se nezvyšuje nebo dokonce snižuje.

6/ Pracujícím lidem vzali levicoví politici důstojnost. Kdyby ho před tím neobrali na daních o více než polovinu jeho skutečného přijmu, zbylo by mu dost na to, aby sám přispěl svým rodičům na stáří a svým dětem na vzdělání.

7/ Socialismus zbavuje člověka svobody, zodpovědnosti a individuálních ctností. Zvyšuje závislost na státu a v dlouhodobém horizontu prohlubuje chudobu jak jednotlivce, tak společnosti. Zničilo se povědomí o přirozené lidské solidaritě a lidé se stali celoživotním rukojmím socialistického pokrytectví. Úspěch se pomalu měří tím, jak moc je kdo šikovný a dokáže, vysávat z eráru. Na krátkou chvíli sice může účinkovat. Jako drogy - chvíle extáze, bezstarostnost, pak přichází absťák a pád na tvrdou zem.

A. Koukolík 14.9.2023 11:05

Tak přesný rozbor se tu najde opravdu málo kdy. R^R^R^

R. Langer 14.9.2023 11:18

R^ [>-]