17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

ĆÍNA: Evergrande, čínští Lehman Brothers?

V právě vyšlých Zapomenutých příbězích 5 najdete kapitolu “Falešný čaroděj”, pojednávající o raketovém růstu a pádu chlapíka jménem Charles Ponzi. Ten vyplácel jedny investory z peněz druhých a nafoukl tak v Bostonu roku 1920 pořádnou bublinu, která pak také s pořádným rachotem splaskla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 27.9.2021 12:11

Takže celou velefirmu převezme stát (Čína) a drobní (koncoví?) věřitelé nepřijdou o peníze skrze soukromníka, ale skrze komunistickou vládu? To mi nepřipadá jako zlepšení...

M. Grundmann 27.9.2021 12:23

Čína není západní země. V západních zemích má skutečnou moc vyšší střední třída, která je hlavním investorem v celé ekonomice. Celá západní společnost se v případě ekonomických problémů finančně obětuje proto, aby tato třída investorů nepřišla o své peníze.

V Číně tato vyšší střední třída není hlavní oporou režimu, stát tedy nemá důvod se bát finančních ztrát těchto investorů.

F. Kusák 27.9.2021 10:35

Tak nevím, ale pokud neuhrazené pohledávky po lhůtě splatnosti činí cca 300 mld. USD, ale ve vztahu k zahraničí je to jen desetina, pak se hlavně jedná o vnitřní problém Číny. Nechme ten problém Číňanům, stejně tomu nerozumíme, minimálně máme nedostatečné informace. A víte jak se to říká o zametání a prahem, v tomto případě domu EU?

F. Navrátil 27.9.2021 8:19

Čínská bublina je vděčným tématem. Chtělo by to ovšem více psát i o evropských bublinách, ekonomických, politických i ideologických.

F. Kusák 27.9.2021 11:52

S tou bublinou EU máte pravdu, ale Čína není žádnou bublinou. Je mamutí továrnou, v mnoha ohledech se špičkovou technologií. Staví neskutečně moderní dopravní infrastrukturu, buduje úspěšný kosmický průmysl a armáda už není parta povstalců s klacky a kalašnikovy. Každý, kdo to nevidí, je nebezpečný pro své okolí. Musím se smát, když vyhlašujeme, že výrobu převedeme zpět do Evropy. Nejsou lidi, suroviny a potřebná technologická média. Průmyslový výzkum ustrnul. A samozřejmě, čest výjimkám. Připomíná mně to dobu, kdy jsme vyhlašovali hesla o míru a nejmodernější (a další nej) společnosti a pak my obyčejní blbečkové jsme stáli ve frontě na Škodovku nebo Oravan color a na telefon čekali deset let. Měli bychom to některým obhájcům levicové EU dost důrazně připomínat.

V. Čermák 27.9.2021 17:56

;-DR^

J. Nevrkla 27.9.2021 8:08

Zdá se, že ve velké bublině je už prakticky celý svět. Snad jen Rusko je opatrnější. Přichází velká krize.

Š. Hašek 27.9.2021 9:51

Zde bych poznamenal, že "bublina brusele" se mi zdá těsně před prasknutím.

Čína to (eventuelně) ustojí. Již jen díky velikosti, jiné mentalitě, výdrži, atd.

R. Langer 27.9.2021 5:55

No, ještě bude veselo... :-(

M. Grundmann 27.9.2021 8:24

Nemyslím. Čína nám pravděpodobně ukáže, jak je jednoduché určité ekonomické problémy řešit. Podle mě se nestane nic, pouze spekulanti zapláčou.

Z. Lapil 27.9.2021 9:26

Spekulanti jsou kdo? Ti, kteří zaplatili zálohu na barák dřív, než se koplo do země?

M. Grundmann 27.9.2021 9:34

Spekulant je každý, kdo si kupuje nemovitost určenou k bydlení za jiným účelem než pro vlastní bydlení. U nás nazýváme tyto lidi zatím investory.

Š. Hašek 27.9.2021 9:59

Vy to berete nějak zhurta!!! Bacha!!!

Nakonec řeknete, že ten kdo hromadí peníze na účtu, hned je nerozfofruje za novou televizi, auto a dovolenou, ....... - je spekulantem!!! Atd.

Mimochodem už se to děje! Občan, který nepoužívá peníze podle pokynů politiků (a bank) je "podezřelej". A odrbáván.

Dle současných bolševikpirátů (a socanů) jsem vlastně i já celoživotní spekulant! Byť nemám pět bytů.

Také jsou schopni z normálního obchodníka udělat "překupníka"! Jak se jim zamane a pokud budou lidi tleskat! Nebo zdanit cokoliv.

M. Grundmann 27.9.2021 10:05

Problém nastane tehdy, když se nějaký užitný předmět stane investičním nástrojem. Přesně to se děje u nemovitostí. Kvůli používání nemovitostí jako investičního nástroje máme dlouhodobě nedostupné bydlení. Pokud budou lidé investovat pouze do věcí, které nemají přímou užitnou hodnotu, jako jsou obligace, akcie, starožitnosti či umění, investiční činnost nemá přímé negativní důsledky pro společnost.

Nemovitosti nebo povolenky CO2 by naopak neměly být investiční nástroje.

Š. Hašek 27.9.2021 11:04

Problém nastane, když se urodí závistiví, nedomýšlející do konce, ........ a chopí se jich politici.

Dále nesouhlas. A konstatování nekonzistence Vaší poznámky.

Nelze obecně určit škodlivost počínání si jednotlivých občanů s penězi, investicemi. K "dokonalosti" to ovšem dovedly vlády "typ komunismus". Ty ostatně zrušily velkou část možností něco vlastnit a volně, tržně s tímto zacházet. A byl "klid", že?

M. Grundmann 27.9.2021 12:18

Pokud jde o komunisty, tak Ti udělali chybu v tom, že zcela změnili ekonomický systém. Kdyby pouze zabavili investiční majetek, případně ho dali někomu jinému a pokračovali podle podobných pravidel jako předtím, komunistická ekonomika by fungovala. K fungování ekonomiky není nutné trvale chránit majetek investorů. Ruský NEP fungoval i po znárodnění. Zabavení a přerozdělení pozemků už vůbec nemá negativní vliv na ekonomiku. Totéž platí i pro některá omezení trhu s investičními instrumenty.

Z. Lapil 27.9.2021 12:02

Jasně. Jenže ať chcete nebo nechcete, tohle se týká i lidí, kteří si byt pořizují za účelem bydlení.

M. Grundmann 27.9.2021 12:24

Zde mluvím o situaci u nás. V Číně to není tak podstatné.

R. Langer 27.9.2021 20:28

Jako že čínský komouš je jiný než český? 8-o ;-D

R. Langer 27.9.2021 20:30

Ale to víte, že se něco stane. Budou to chtít zaplatit PO NÁS. ;-)