28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

2040: Solární panely vyrobí 1-2 % světové energie

Americké ministerstvo energetiky (DOE) každoročně vydává ročenku International Energy Outlook. Obsahuje nejen zhodnocení současného stavu, ale také výhled do budoucnosti. Podle IEO 2013 autoři předpokládají, že i v roce 2040 neobnovitelné zdroje budou stále tvořit více jak tři čtvrtiny světových zdrojů energie. Většinu obnovitelných zdrojů budou stále představovat vodní elektrárny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 16.5.2014 13:10

Re: Problém

Ve financiách by vám to vyšlo ještě zajímavěji, pokud bychom energii získávali třením dřev...

A. Bocek 16.5.2014 7:23

Na pochybný zdroj,

jehož roční diagram výroby je čitelný jen silnou lupou každý rok vydotujeme 44 mld. Kč. Prezident prská, politici mudrujou, novináři mlží, ale nikdo  nekoná. Nakonec nám nezbyde než najít větev tvaru Y dvě letecké gumy a jazyk vyřazené boty.

Š. Hašek 16.5.2014 10:54

Re: Na pochybný zdroj,

Dobrá poznámka stran elektřiny.

I stran toho návodu, už jsem skoro zapomněl, děkuji za připomenutí. Co s vnuky při neděli.

V. Halašta 16.5.2014 20:15

Re: Na pochybný zdroj,

Zabij panel, zachráníš pracovní místo:)

J. Kostelanský 16.5.2014 7:13

Babka k babce...

To je klasika - vybrať jeden z alternatívnych zdrojov energie, aplikovať na neho globálne štatistiky a ukázať tým na jeho mizivý podiel.

Čo sa dá k tomu povedať? 1. Slnečná energia nie je JEDINÝ eko zdroj energie, 2. Rôzne štáty ju využívajú rôzne a majú aj rôzny potenciál na jej rozvoj (iné možnosti sú v Nórsku a iné v Austrálii) 3. Svet nie je statický, ale dynamický. Štatistiky čo bude za 30-40 rokov, sú väčšinou úplne nepresné. Nedokážu (a samozrejme to ani nemôžu) predvídať, aké nové technológie budú "vynalezeny" a používané. 4. Každé percento vedúce k zníženiu závislosti na fosílnych zdrojoch je dobré - podobne ako každé percento na úrokoch v banke, 5. Ekologické zdroje energie a ich nové možnosti môžu byť katalyzátorom ekonomického vývoja v nasledujúcich desaťročiach (tak ako bola v 2.pol. 19.storočia železnica či v 2.pol. 20.storočia kozmický výskum a mikroelektronika) 6. To že sú ekologické zdroje semenišťom korupcie a rozkrádania, ešte neznamená, že samotná táto myšlienka je zlá. Diaľnice ako prvý podporoval Hitler a dnes sú zdrojom obrovskej korupcie. Myslí si však niekto, že by bolo lepšie diaľnice vôbec nestavať? 7. Čo je alternatívou k alternatívnym zdrojom energie? Spotrebovať všetku ropu, uhlie a urán a potom sa uvidí? Kedy potom? Kedy sa majú hľadať náhradné riešenia? Keď sú štáty bohaté ako nikdy predtým alebo keď budú na okraji priepasti-energetickej, ekonomickej, demografickej? 8. Každá civilizácia raz skončí - aj tá naša (hoci VŠETKY predchádzajúce a aj tá naša si mysleli/myslí presný opak). Aké energetické zdroje necháme tej civilizácii budúcej? Na čom si postaví ona svoj rozvoj, keď celý rezervoár energetických zdrojov bez rozmýšľania minie civilizácia súčasná? A čo sa bude o 5-10 tisíc rokov vyučovať na školách a písať v knihách o súčasnom ľudstve?

Ekológ nie som. Dokonca ani neseparujem odpad. Ale to nie je dôvod, aby som o týchto veciach trochu nerozmýšľal.

A. Bocek 16.5.2014 7:26

Na Vás by stačil

jeden podmračený a bezvětrný únorový mrazivý týden, ten by Vás přivedl k rozumu.

J. Kostelanský 16.5.2014 7:33

Re: Na Vás by stačil

Think different. Steve Jobs

M. Šálek 16.5.2014 11:42

Re: Na Vás by stačil

Steve Jobs ale nepotřeboval, aby nějaká zelenorudá komise nařídila povinný výkup jeho ajfounů. Co byste říkal tomu, kdybyste ke každému mobilu MUSEL nutně koupit nějaký "zelený" mobil, který by stál 5-10x tolik a jede jenom když svítí slunce jako v případě fotovoltaiky?

B. Uhlich 16.5.2014 8:20

Re: Babka k babce...

Problém je v Tom,že Vy a Vám podobní nejste schopni rozlišit co jsou je jen demagogie a co je realita.Samozřejmě,že vývoj alternativních zdrojů je nutný a může se tím zabývat jen bohatá společnost....jenže realita je taková,že drtivá většina tzv.obnovitelných zdrojů slouží jen jako ekonomický tunel jak obrat obyvatelstvo,které se nemůže bránit.Ono by se to ještě dalo skousnout kdyby bylo patrné,že získané prostředky jdou opravdu na další výzkum,ale realita je taková,že OZE jsou jen prostředkem jak dobře investovat,moc neriskovat a hodně rychle vydělat....a na nějaký vývoj nejde nic.Nehledě na jednu maličkost...že by bylo možná dobré připustit,že je tady nějaká fyzika,chemie se svými limitami,které asi jen tak nepřekročíme i když si myslíme,že to nebude problém...proto bych byl v tomto směru velmi opatrný v ocekáváních.Nakonec se já osobně domnívám,že budoucnost neni v tom,jak energii vyrábět,ale spíš jak ji nespotřebovávat....

S. Donát 16.5.2014 12:13

Re: Babka k babce...

V zásadě souhlas s Vaším příspěvkem. Jen k té poslední větě, bych doplnil, že nejpalčivější není ani výroba, ani spotřeba, ale hlavně a především efektivní způsob skladování. Vyrobit energii umíme celkem levně, problém je v tom, že ne vždy, když ji zrovna potřebujeme (a naopakú. Jestli někdo příjde na účinný způsob, jak energii efektivně a ve velkém skladovat, rázem budou mít obnovitelné zdroje daleko větší smysl.

B. Uhlich 16.5.2014 20:32

Re: Babka k babce...

Tak princip skladování energie je asi tak nějak jasný... umíme skladovat v malém... akumulátory a akumulátorové stanice a umíme skladovat ve velkém... přečerpávací elektrárny. Vše ostatní je sci-fi..a já se obávám , že zatím i sci-fi to zůstane. Navíc je zde nezanedbatelné veličina a to je účinnost takového skladování... která, přiznejme si, není zrovna valná. Vzhledem k tomu, že se pokládám za realistu ..opravdu se nehodlám zabývat chimérami, které nejsou...proto já osobně spíše preferuji úspory. To mi nějak připadá pro budoucnost relevantnější, než se ukájet nějakým věcmi, které zatím nikdo ani nevymyslel. Problém je v tom, že žijeme v neuvěřitelně schizofrenní době..na jednu stranu chceme spořit na druhou stranu se to tak nějak spoustě firem a společností nehodí moc do krámu. Já např. už léta prosazuji, že je potřeba úplně vyřadit veškerý ohřev pomocí elektrického proudu (prosím nebrat dogmaticky..někde je ten ohřev nenahraditelný...) Ohřívat se dá ledasčíms jiným...to ovšem zas není v zájmu dalších hráčů..ať už v politice či průmyslu... tedy co vlastně řešíme.. :-)

P. Švejnoch 16.5.2014 8:31

Re: Babka k babce...

Pane Kostelanský, sepsat sáhodlouhou tirádu na obnovitelné zdroje energie a uzavřít ji hrdým prohlášením, že netřídíte odpad, mi přijde poněkud nepatřičné. Či spíše chucpe, abych tak řekl. Jistě mi sáhodlouze vysvětlíte, že je to tak vlastně v pořádku, ale já se (příslušně k Vašemu bodu 8.) ptám: Jak se vyrovnáte s tím, že následujícím civilizacím tu po sobě Vy nenecháte nic než bordel?

Souhlasím s Vaším bodem 3. - svět je dynamický a my nemůžeme předvídat technologie a postupy, které budou vynalezeny. Což ovšem tak trochu stírá Vaše obavy vyjádřené v bodech 7. a hlavně 8. Je totiž docela dobře možné, ba pravděpodobné, že ty Vámi zmiňované budoucí civilizace svůj rozvoj postaví na úplně jiných základech, než jsou fosilní paliva. A dost možná i na jiných základech než jsou větrníky a solární panely.

Takže já trochu opravím Vámi níže použitý citát Steva Jobse: Think, Mr. Kostelanský. A pokud možno předtím, než něco napíšete.

J. Kostelanský 16.5.2014 9:07

Re: Babka k babce...

Vaša domnienka má jednu malú chybičku. Predpokladáte, že budúca civilizácia bude vyspelejšia ako tá naša. Ale tak to zvyčajne nefunguje. Civilizácie vznikajú, rozvíjajú sa a potom zaniknú. Ak som myslel, že naša civilizácia zanikne, tak som tým nemyslel, že sa transformuje do nejakej vyspelejšej. Len jednoducho zanikne. Ľudia sa znovu vrátia (resp. sa budú musieť vrátiť) ku klasickej forme živobytia - manuálnej práci v prírode. Zostane to tak pár storočí/tisícročí a potom sa civilizácia (možno) opäť dostane na nejakú vyššiu úroveň.

Chcete príklad? Ako žijú súčasní Egypťania v porovnaní s tými, čo postavili pyramídy? Resp. ako žili ešte pred 100 rokmi? Ako žijú Mayovia v súčasnosti - potomkovia tých Mayov, ktorí určili presnosť roka v dňoch na 4 desatinné miesta? Vývoj nejde lineárne smerom hore - je to sínusoida.

Chápem, že váš základný pilier vo vzťahu k ekológii predstavuje kniha "Modrá, nikoli zelená planeta". Klausa uznávam - pokiaľ nezačne fušovať do ekológie. Potom má už V.K. menej rozumu ako môj dedo, čo mal ukončené len 4 triedy ľudovej školy...

P. Švejnoch 16.5.2014 9:29

Re: Babka k babce...

Zapomněl jste mi odpovědět, kterak je to s Vaším vyrovnáním se s faktem, že tu po Vás nezůstane nic než bordel, Vy ekologický disidente.

Nevím, proč mi podsouváte domněnku, že příští civilizace bude vyspělejší. Napsal jsem jen, že pravděpodobně bude postavena na jiných (m.j. energeticko-technologických) základech, než ta naše. To, že Vy si je neumíte představit, neznamená, že nejsou k dispozici takříkajíc "za rohem a přece na dosah ruky".

Knihu "Modrá, nikoli zelená planeta" sice vlastním, ale ke své hanbě (a možná škodě) musím říct, že jsem ji nepřečetl ani ze čtvrtiny - nevyhovoval mi její styl. Takže Vaše úvaha je v tomto směru lichá. A Váš dedo je, jak vidím, Váš oblíbený argument. Já ovšem srovnávat Vašeho deda s V.K. nehodlám, neb Vašeho deda neznám - a i kdybych ho znal, tak mi to jako argument nepřijde úplně relevantní. Ostatně myslím, že se nebavíme o ekologickém názoru Václava Klause. Nebo Vy ano?

B. Uhlich 16.5.2014 9:46

Re: Babka k babce...

Jen malá poznámka: V.Klaus do ekologie nikdy nefušoval,to mu neustále podsouvají různí okopávači kotníků.Klaus jako ekonom má jen poměrně dobře vyvinutý cit pro vnímání ekonomických nesmyslů....a těch produkuje environmentalní dogmatika bezpočet.Já samozřejmě Klause nepovažuji za žádné zjevení geniality,ale zatim jsem nenarazil na nic v čem by se nějak zásadně mýlil...nehledě na to,že některé nesmysly,které produkují zeleně uvažující jsou tak zřejmé,že k tomu není potřeba velkého vzdělání ani inteligence,aby to člověk rozpoznal....

P. Joch 16.5.2014 8:37

Re: Babka k babce...

A můžete nám prozradit co jste, pokud ne Ekolog? Já jsem kupříkladu vzděláním inženýr mikroelektroniky, celoživotně se dál vzdělávající v ekonomii. A každý jeden Váš bod bych dokázal rozcupovat "na franforce", ale nestojí mi to za to.

J. Kostelanský 16.5.2014 9:18

Re: Babka k babce...

Mohli ste rozcupovať aspoň jeden bod. Mimochodom som inžinier ekonóm a súkromne podnikám. Vyrábam produkty a len jedna firma na svete ich dokáže vyrábať v lepšej kvalite ako ja. Na celom svete pritom existujú len 4 výrobcovia podobných výrobkov.

Píšem to preto, že veľmi dobre viem, o čom je vývoj, ako dlhá cesta je od jednoduchej myšlienky k jej realizácii. Mojím životnými mottom je: "Nič nie je nemožné alebo všetko sa dá, keď sa chce."

Istý čas som pracoval ako obchodný zástupca na Slovensku v jednej veľmi známej americkej firme. Tam bolo zakázané pod trestom vyhadzovu z práce používať výrazy: "to sa nedá, to neviem, to nie je možné urobiť". Veľmi dobrá škola do našich pomerov.

Uvediem ešte jeden citát Henryho Forda: „Většina lidí spotřebuje více energie na mluvení o problémech než na jejich řešení.“

A. Bocek 16.5.2014 9:34

Jedno řešení jak omezit Solar barony by bylo,

Energetický zákon ve své moudrosti předepisuje ochranné pásmo energetického zdroje (u FVE od krajního panelu k plotu ). Jen důsledným přeměřením pomoci pásma by bylo možné snížit jejich výkon. ČSN pro zdroje s polovodičovými měničemi předepisuje přípustnou hranici vyšších harmonických proudů a napětí ( 5,7,11,13,17,19 ) stačí jen měřit a při nesplnění odstavit. Nebude pak dodávky z energetického nesmyslu nebude příspěvek na OZE ba ani DPH z něj.

A. Bocek 16.5.2014 9:45

Další řešení mne napadají,

A. Bocek 16.5.2014 9:51

Další řešení mne napadají,

Za neskutečných 44mld.Kč,které bychom v jediném roce nevyhodili Solar-baronům by se dala pohodlně zvednou hráz Dlouhých Strání o nějakých 20 m a tím zvětšit akumulační kapacitu pro FVE a VE . Další nápad Nové Heřminovy jsou pouze 2 km od Slezské Harty, výškový rozdíl obou nádrží je kolem 50 m - další možnost pro přečerpávačku.

P. Švejnoch 16.5.2014 9:39

Re: Babka k babce...

Vztahuje se uvedený citát Henryho Forda krom mluvení i na psaný projev? Protože v takovém případě při počtu a délce Vašich příspěvků musíte být nejpozději okolo 11 A.M. úplně vyřízenej... :-)

Je dobře, že jste nám připomněl, že jste byl zaměstnancem "jednej veľmi známej americkej firmy" - už jsme málem zapomněli...

A, jestli dovolíte, mám trochu pochybnosti o Vašem tvrzení týkajícím se Vašeho podnikání. Neumím si totiž úplně představit majitele Vámi popsané firmy, kterak tráví šest a více hodin denně planými diskuzemi na internetu.

J. Kadeřábek 16.5.2014 14:12

Ano existují i jiné zdroje energií.

Slovensko by třeba mohlo využít přílivových elektráren. Za 5-10 tisíc roků až bude mít přístup k moři.

J. Strakoš 16.5.2014 6:10

Rozpor s nadpisem

Mám pocit, že je tam nějaký ropor - v nadpisu je uvedeno 1-2 procenta, v textu pak 2-3 procenta a následně 4 procenta pro energie i neelektrické.

Ne, že by to něco měnilo na smyslu článku.

A. Richter 16.5.2014 3:56

Člověče

Vy nemáte rád soudruha ( přítele, kamaráda, hýzla atd. ) Bursíka a Káťu Jaujau?

Styďte se!

.... *8-((