Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J. Bu 26.11.2022 12:40Tažený štrůdl dělala moje babička a uměla ho tak, že těsto bylo průsvitné, tak ho neumím, ale tažený mi chutná daleko víc jak listový |
T. Zana 25.11.2022 20:13Štrůdlové orgie tady . U nás se štrůdl dělal vždycky z listového těsta - a co pamatuju, tak z kupovaného. A to ho dělala moje babička, takto skvělá kuchařka. Jen jednou se zapřela a udělala listové těsto domácí, abych viděla, jak takový věc vznikne - uměla ho, ale prohlašovala, že za tu práci nestojí . Pokračuju v jejích šlépějích a dělám klasiku na listovém těstě s papírem vespod. To je pro dva tak akorát. Jo, kde jsou ty časy, kdy jsem pekla najednou ze tří velkých těst - pro nás a oboje rodiče. Jo a štrůdl u nás je z jablek (taky strouhaných), skořice, rozinek a vlašských ořechů. Žádný cukr, to obstarají ty rozinky (nešetřím). Ta Verenčina slaná verze nezní špatně. |
Z. Yga 25.11.2022 19:01Tažený štrůdl jsem svého času hodně dělávala - recept jsem našla v Kuchařce naší vesnice (svého času jsem ji hodně používala), protože u nás doma se tažený nedělal - vždy z kynutého těsta. Jo kynuté těsto, toť základ slovácko-hanácké kuchyně . Nedávala jsem ocet, za to lžíci sádla. Důležité bylo dostatečně vypracovat těsto (těsto nepřemísíš, děvče nepřemiluješ - tak to říkali naši stařenka), následně vybouchat o stůl, rozdělit na dvě těsta, pomastit povrchu a půl hodiny pod nahřátou mísou (já taky pokládala navrch konvici s vařící vodou jako Xerxová) - pak se s těstem pracovalo jako s plastelínou a nádherně se vytahovalo. No ale včil mám v lednici několik kusů váleného listového, takže bude závin z něj. P.s. - aby mi šťáva z jablek nevytekla, dávám místo strouhanky vanilkový pudink. Super vychytávka, vyzkoušejte |
M. Skálová 25.11.2022 23:23Jablka promíchaná s pudinkem dávám mezi dvě placky křehkého těsta /zrovna jsem večer dopekla/. Pudink používám 1/2 citronového a 1/2 půl vanilkového. Jablka netečou a mají příjemnou konzistenci. Těsto nesladím, jen trochu vanilkového cukru - asi lžičku. Vrchní placku pomažu zbylým bílkem a posypu sekanými ořechy promíchanými s hnědým krystalem. Byly by lepší opražené s tím cukrem ale kdo by se s tím dělal Upeče se to stejnak. |
A. Alimo 25.11.2022 17:49Tažený štrůdl dělávala moje babička, vím, že byl výborný, ale bohužel jak ho dělala nevím. Mamka ho nedělala. Já dělám štrůdl buď z kupovaného rozváleného testa, to je pak raz dva nebo podle recepisu mojí tchýně, je to něco jako linecké těsto jen se tam dává ještě PDP. A ten fígl s utěrkou dělám v obou případech |
V. Verenková 25.11.2022 16:11Ježiši chlapoV/dávama tomu slovenčinovi/ |
V. Verenková 25.11.2022 16:10Este raz sa vraciam:z 500dkg múky sú štyri cestá.Vžsy sme robili:tvarohovú s hrozienkami,orechovú s jablkami,makovú s vičňami a slanu takto: Podusene kysnute zelí,,na drobno posekana klobása alebo údené,pokropené kyslou/zakysanou/ smotanou.Bezvadne pre chlapou k vínu |
M. Skálová 25.11.2022 23:27Na večer mi volala moje slovenskomaďarská kamarádka /žije v Praze/ a říkala, že pekla tento slaný štrůdl se zelím |
V. Verenková 25.11.2022 16:06Ach Lika,neviem ako to napísať čo najjemnejšľie.To nie je ťahaná štrudľa.Veru nie.V našej rodine od prababičky sa štrudľa ťahá.A ako-cez celý kuchynský stol tak,že visí z neho ako obus.Je to ľahke pri dodržaní niekoľkých zásad:1.mú ka hladka s vysokým obsahom lepku 02-ka.Ocot vôbec nemusí byť,.Cesto sa musí poctivo miesiť dobrých 30 minút-ručne,potom sa netrhá,je na povrchu leskle./Udajne teplom ludských rúk a mikroskopickými čiastkami bunie k povrchovej časti kože sa výborne spojí,fakt žiadny robot/.po odpočinutí cesta v teple ho dáte na pomúčený čistý obrus na kuch.stol.Cesto potriete olejom,aj svoje ruky.Najskor valkom vyvalkáte kruh tak 40-50cm a hne ́d začnete ťahať-obomarukami dlaňami od stredu cesta,postupne ho vytiahnete až visí zo stola.Pootom dobre bohate,ale fakt bohate pokvapkáte roztopeným maslom a plníe-na sladko alebo na slano. No takýto dôkladný popuis a ja žijuca sama už štrudľu neťahám ale kupujem si starých babiičiek už hotové cesto za pár drobných. Štrudľove cesto je tak tenke,že musíte jasne vidiež štrukturu obrusu,alebo obrazkov na obruse. |
Z. Yga 25.11.2022 19:03Na ja Verenko, když u nás tažený štrůdl nikdo nedělal. Naše předkyně přísahaly na kynuté těsto a věř, že závinu z něj se málokterý tažený vyrovná! A navíc zasytí |
Z. Lika 25.11.2022 20:10No prosím, jaké poklady se tu najdou, díky |
M. Gillová 25.11.2022 13:48Liko, skvělý popis i pro štrůdlově opožděný Ten taženej se mi krutě nevede, a to jsem zhlédla dost videí s rakouskými cukráři, kteří dokážou roztáhnout těsto na jídelní stůl místo ubrusu. Se mi to trhá! Já tomu teda dám ještě šanci a zkusím to podle tebe, přece jen je tažený těsto dietnější než listový. A moje jediná připomínka typu, jak to vylepšuju já: náplň pokapu šťávou z citronu pro výraznější sladkokyselost. |
Z. Lika 25.11.2022 14:21Důležitý je ten ocet - nevynechat! - a pobyt pod horkým hrncem. Těsto je pak jako koťátko, ale bez drápků :-) Budu držet palce |
Z. Jenny 25.11.2022 12:54Liko, dobrý recept, určitě zkusím a úspěšně zapomenu,pak zas vytáhnu listové těsto ale jsem taky dost konzerva, takže jestli se mi tento Tvůj jednoduchý povede,zůstanu u něj forever. |
Z. Lika 25.11.2022 14:27Jenny, zkus - je s ním zábava |
Z. Dalmi 25.11.2022 9:31Ahojte všichni. Tažený štrůdl dělala moje maminka. Bylo to skvělé. Já (lenora) dělám z listového těsta. Můj muž je ještě větší lenora a tak došel k úspoře času. Dá čtvrtky jablek i se slupkou, vlašáky a jen malinko cukru se skořicí. Je to vynikající. Nakyslé a šťavnaté, šťáva neproteče, nemusí přidávat strouhanku. Zkusím to vajíčko s medem, to mi připadá jako skvělý nápad. |
Z. Lika 25.11.2022 9:44No prosím, ty máš pečícího muže, ty se máš! Jablka taky neloupu, šlupky vydají nelepší vůni |
Z. Dalmi 25.11.2022 16:21No, on se mezitím co já byla pořád pryč, naučil ten štrůdl. A hovězí polévku. Dvě jídla. Teď se pokládá za Polreicha a radí mi |
Z. Jenny 25.11.2022 17:46
|
Z. Lika 25.11.2022 21:06To je vidět, jak je hrdý na svůj um |
Z. Matylda 25.11.2022 8:06Udělala jsem tažený štrůdl jednou a bylo mi zdvořile řečeno, že zajímavý, ale příště radši zas ten listový. No a experimenty s náplní mi byly nedoporučeny, hlavně děti tam nenávidí rozinky i ořechy. U muže by zas došlo na zdvořilé upozornění |
Z. Lika 25.11.2022 9:46"Děti nenávidí rozinky..." Připomněla jsi mi Garfielda, ten rozinky vydloubává z každé buchty Já mám tažený ráda, na rozdíl od listového se dá těsto rychle udělat i doma. A hlavně jsem na něj od mala zvyklá, v tom je ta finta. |
M. Skálová 25.11.2022 13:01taky nemám ráda rozinky a pes to taky nemá jíst. Ostatní se musí přizpůsobit , jablka pokapu rumem ve kterém jsou rozinky naloženy....alkohol vyprchá, vůně zůstane. |
E. Zvolánková 25.11.2022 7:32Krásný den všem, jakož i celý víkend Tažený štrůdl byl vždy specialitou mé prababičky, která recept předala babičce a ta zase mamce. Všechny ho pekly ( mamka samozřejmě ještě peče) skvělý. Mám ho ráda, ale musí být ještě teplý, pak už to není pro mne ono a studený už si nedávám. Já tažený nedělám, občas peču listový....Těsto si koupím už to rozválené, ale hraju si s náplní...místo strouhanky dávám strouhaný kokos, hrozinky předem namáčím v rumu, nasekám do toho všelijaké oříšky. Když nejsou hrozinky, použiju klidně brusinky. Se skořicí nijak nešetřím. Jednou si moje dcera koupila sušené mango - chtěla zjistit, jaké to je, a došla k závěru, že "blé", tak jsem to ochutnala taky a řekla si, že na jídlo fakt moc ne, ale do štrůdlu to bude fajn a taky bylo. A když dělám ten "lisťák" a už ho mám zabalený, rozšlehám si vajíčko se lžící medu a tím tu šišku (nebo šátečky), potřu...Drží to i pak lépe při sobě a udělá to ňamňovou krustičku |
Z. Lika 25.11.2022 7:35Tak to máš věru samé dobré vychytávky. Já doma peču pro "konzervu", takže lecčeho se preventivně vystříhám, novinky jsou podezřelé |
Z. Jenny 25.11.2022 12:51No, jo, vzpomínky drahých poloviček na vlastní matičky či babičky,vyžadují zvláštní ohledy. |
Š. Matyášová 25.11.2022 6:42tažený štrůdlový maxirohlík z remosky,je super...povedl se ti.. (oblizovací) |
Z. Lika 25.11.2022 7:33Díky, "maxirohlík" se mi moc líbí |
Z. Xerxová 25.11.2022 6:28hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům těsto mám maličko jiné - postup stejný. Na nahřátý kastrůlek se u nás ještě stavěla konvice s horkou vodou - teplo vydrželo intenzivnější a lepek lépe makal... |
Z. Lika 25.11.2022 7:32Však jsem hrnec chodila ošahávat a hezky držel Ale s tím dalším horkým kastrůlkem je to dobrý nápad. |