6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

Zdali svět pochopí

Vyčleňte Židům území na Aljašce a přestěhujte je tam, doporučuje íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád... komu vlastně? Kdyby hovořil na rohu Václavského náměstí a byl českým občanem tak, jak promluvil v íránské televizi jakožto hlava státu, měl by popotahovačky s policií a soudy. Jenže on je íránský prezident.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Radim Chvála 16.12.2005 8:45

Ahmadínežád Mluví jako Hitler a (snad) tak též dopadne.

Lojza Kohos 3.1.2006 10:28

Re: Ahmadínežád Mluví jako Hitler a (snad) tak též dopadne.

Jen by se nemělo tak dlouho čekat, jako to Evropa bohužel dopustila u Hitlera. Poučili se Evropani nebo za sebe zase nechají udělat tu práci Izrael či USA, aby se pak mohli pokrytecky pohoršovat, že u toho tekla krev nevinných nepoučitelných muslimů?
Foundryman 15.12.2005 23:47

PeSi,

pokud se dostaneš do Vídně, rozhodně si tam zajdi, já ani nevím, jak se tam ty všechny jídla jmenujou. Mimochodem, já i k Číňanům si radši zajdu v Rakousku, u nás mi to připadá nějaký zmršený. Možná kvůli tomu, že se snaží ušetřit na surovinách, aby se vešli do obvyklých cen, nevím. Ale i v tom rakousku je skvělý čínský menu za cca 8,- €, tak to zas takovej rozdíl není.
PeS 15.12.2005 23:38

2 Foundry

znám, suši je dobrý, ale sašimi je IMHO lepší. No teď, jak o tom píšem, už jsem na to dostal chuť, budu muset zas někdy udělat. Dneska už se tu dá sehnat docela dost hlubokozmraženejch ryb, že je člověk může bezpečně jíst i syrový. No a trocha wasabi a sójovky... No kvůli syrovejm rybám jsem ochoten v Japonsku omluvit ledacos... (ale přiznám se - fugu jsem nejed. Ne, že bych se toho tak bál, ale je nechutně drahá a nikdo mě na ní nepozval...)
DJing cheb pako 15.12.2005 23:59

A co uni

aneb morske jezky - ty rad? Ja delim sushi na zacatecnicke - tam patri unagi, protoze to je vlastne grilovana ryba a taky saba, skoro jako kysela ryba. Potom pokrocilejsi - kam patri uni, ci syrova amaebi i s jemne fritovanou hlavickou a vsemi tykadly. Do prostredni kategorie vsechny ty hamachi, sake apod.
V SaFra se da na sushi existovat a v Japonsku taky obcas prebyvam. Sushi tam jsou vetsi a nekde drazsi. A maji tam konske a velrybi sashimi.
Mirek 15.12.2005 23:35

Vykolejená diskuze

Nevím, co má Ahmadínneřád co společného s kaprem, snad jenom to, že pořád otvírá hubu......
Foundryman 15.12.2005 23:35

Re: Vykolejená diskuze

Ahmaneřád byl vyřízenej už asi tak v půl páté odpoledne úřednictvem.
ziralek 16.12.2005 0:21

Re: Vykolejená diskuze

 tady je to hnuty vsechno,bez na lidovky
Foundryman 15.12.2005 23:32

PeSi,

já mám tu výhodu, že u nás kapra nikdo kromě mě nejí, dělá se kapr pro mě a filé pro zbytek. A pro sebe klidně experimenty risknu :-)
Foundryman 15.12.2005 23:28

PeSi,

ve Vídni, na Favoriten, je skvělej Roll-on-Buffett, mají to Japonci. Zaplatíš 7 € paušál, zasedneš a po pásovým dopravníku před tebou běží miniporce japonských specialit - suši a všechno možný. Můžeš žrát, dokud nepukneš. A Japonec když si všimne, že oceňuješ, tak ti lifruje speciál laskominky.
PeS 15.12.2005 23:27

2 Foundry

jediná rada - vyvaruj se revolučních změn. Mírný pokrok v mezích zákona a trpělivostí k přijatelným výsledkům budiž Tvým mottem. Takže pro sichr udělej to, nač jste dosud zvyklí a pak experimentuj - stejně, jako já jsem udělal ty mořský a pak teda ještě toho kapra - když teda chcete vědět, jaký to je... Já znám své Pappenheimské...
PeS 15.12.2005 23:23

2 aida

no já jsem zas spíš na tu jihovýchodní Asii. A kurkumu dávám skoro do všeho - btw, je docela hodně zdravá. Ale možná jsem tam v tom receptu popsal něco "nečitelně". Ten recept jsem tehdá odkoukal od svého indického kamaráda a sám jsem to několikrát dělal celkem s úspěchem. Ale ne často, vegetariáni rozhodně nejsme, jak je z obrázku patrno...
Foundryman 15.12.2005 23:19

PeSi,

vidím, že taky dáváš přednost sádlu. Já jsem si říkal, že letos zkusím jinou úpravu, než smažení.
PeS 15.12.2005 23:16

2 Foundry

Na kapra to dávám taky, ale snažím se vybírat menší, mladší, méně tučný. Ideální je, když má sotva míru. Ty tučnější se snažím vypražit víc do sucha - hodně pomalu na mírným plameni a hodně sádla, aby z něj vytáhlo ten jeho tuk - a pak tu paprikovou směs až na konec, aby nezhořkla. A hodně kmínu... Ale každýmu chutná něco jinýho - kamarád má zase rád tučnější kapry.
PeS 15.12.2005 23:11

2 AeroKarel

to by na mě bylo moc kyselý - nerad. Losos buď pečenej, nebo grilovanej, nebo syrovej (nezapomeň, že jsem byl v Japonsku, tam jsem si na to zvyknul.) Syrovej losos je vynikající, jen musí bejt dost čerstvej...
Foundryman 15.12.2005 23:10

PeSi,

a to je použitelný i na kapra?
ziralek 15.12.2005 23:13

Re: PeSi,

 kdyz vzmes pres sito ty zuby tak jo.
aida 15.12.2005 23:19

Re: Re: PeSi,

Ziralku, už několikrát mě Vaše poznámky docela rozesmály, dnes taky. Vytrvejte.
PeS 15.12.2005 23:07

2 aida

žralok je vynikající, když se dobře udělá, chutná líp jak telecí (jen je nechutně drahej - hlubokozmraženej...). Ale když jsou ty vánoce, já jim to rád udělám, jen když to snědi...
PeS 15.12.2005 23:04

2 Foundry

Na začátku - zasyrova - "koření na ryby" - není špatné. V tom ty kousky obalím a nechám odležet - tak půl hoďky. Pak do vyšší vrstvy rozehřátýho sádla a naprudko opéct - při tom je posejpám drceným kmínem. Pak stáhnu plamen a zvolna pražím a přidávám směs kurkumy, sladký papriky a česneku (obvykle sušeného) - udělá to takovou hezkou kůrčičku. Nepatrně soli, skoro žádnou. Na začátku obvykle neobaluju v mouce, jen to zlehka opatlám v tom koření. A všechno odhadem, žádný přesný poměry. Hlavně starší dcera se po téhle úpravě může užrat - už teď se připomínala, ať nezapomenem na tresku a lososa...
aida 15.12.2005 23:13

Re: 2 Foundry

Kurkumu prosím nezmiňovat. To si vzpomenu na všelijaký ty asijský koření a ten Váš recept na lilky.
Já vím, myslel jste to dobře, ale já jsem nastavená na středomořskou kuchyni, kterou Vy nerad.
Foundryman 15.12.2005 22:59

Šumaváku,

pokud by se na politiky dávaly licence, snad bych i to byrokratický martýrium byl ochoten absolvovat.
aida 15.12.2005 23:01

Re: Šumaváku,

Prosím vysvětli.
Foundryman 15.12.2005 23:02

Re: Re: Šumaváku,

No ten schvalovací proces :-)
Šumavák 15.12.2005 23:05

no já bych jich taky pár schválil.

A někteří by se kvalitou vyrovnali i ruským oficírů v čínském plechu. Nakonec, s Čínou už vyjednává, třeba tu Číňani postaví továrnu na konzervy......
aida 15.12.2005 23:09

Re: no já bych jich taky pár schválil.

Pánové, snažili jste se, všichni. Asi už jsem moc ospalá, ale - já  Vám fakt nerozumím.
Šumavák 15.12.2005 22:54

Aido, já kdyho slyšel, tak mě napadlo, abyste se podívala nejen jestli kromě koní nemá taky někdo oprávnění na politiky.

Ten by měl kšeft !!!
aida 15.12.2005 22:57

Re: Aido, já kdyho slyšel, tak mě napadlo, abyste se podívala nejen jestli kromě koní nemá taky někdo oprávnění na politiky.

Co oprávnění, schválení se tomu říká a že je to proces.
PeS 15.12.2005 22:53

2 aida

no píšu to tam - klasický smažený. Ovšem kapr, nikoli kapřík. Tedy prase rybniční, plnotučné. (sama si ho vybrala...) Já jí varoval, že jí to nebude chutnat, ale musela se přesvědčit sama... (už tak trochu vím, co jí chutná a co ne...)
Sch.žravej 15.12.2005 23:11

Kapřík ?

Nejlepší je okolo tří kil. Tedy ten rybniční. Ve fotbalu připlouvá mnoho zejména pětikilových. Pak z nich může být po dlouhou dobu i chléb a voda....