23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

To by nesměl být Sobotka

Protože ve zhruba desetiminutovém projevu nelze říct všechno, co by člověk chtěl, a i to málo je nutné zredukovat, lze považovat včerejší novoroční projev Václava Klause za dostatečně obsáhlý a přiměřený.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kombercová 2.1.2012 20:32

Re: Já to dělám podobně, akurát nechávám maso v kostkách napité sádlem k prasknutí,

No... nechtěl byste být tím vybraným, že? :)

M. Mařák 2.1.2012 20:53

Re: Já to dělám podobně, akurát nechávám maso v kostkách napité sádlem k prasknutí,

Co to je, Tesáku, Armitranský beránek? Nic mi to neříká a od Vás se jako od gurmána dá ledacos pochytit .

S. Lazárek 2.1.2012 20:28

Re: Já to dělám podobně, akurát nechávám maso v kostkách napité sádlem k prasknutí,

Nekecejte, že jste ho jedl.....tedy toho beránka.....apropos, kdy jste pozvaný na kukandu do kuchyně?....:-)))

R. Tesařík 2.1.2012 20:32

Re: Já to dělám podobně, akurát nechávám maso v kostkách napité sádlem k prasknutí,

Já ho vařím:-)))

S. Lazárek 2.1.2012 20:34

Re: Já to dělám podobně, akurát nechávám maso v kostkách napité sádlem k prasknutí,

Pracujete u Sbirry?

R. Tesařík 2.1.2012 20:48

Re: Já to dělám podobně, akurát nechávám maso v kostkách napité sádlem k prasknutí,

mám vlastní.:-))

R. John 2.1.2012 20:38

Kapouna musím koupit v němcích, nebo u taliánů,

 na Elbě jsem je viděl, jak husa  velké, již pohled byl slibný.  Kůže žlutˇoučká, hergot, jestli něměl kapoun žloutenku. :-)

M. Mařák 2.1.2012 20:41

Re: Já to dělám podobně, akurát nechávám maso v kostkách napité sádlem k prasknutí,

Na rozdíl od paštiky, kdy hmotu pomelete v mlýnku na maso a jsou v ní hlavně játra, se rillettes dělají jen z různého masa a musíte to ve finále rozdrobit prsty na vlákna a zalít sádlem, jež proteče celou hmotou a když zchladne, tak je vše bílo-hnědé. Mají specifickou chuť i strukturu. Bůček do toho dávám také, i ovar, někdy i nějaké uzené, prostě různé kusy vepřového. Zbyly mi od vánoc žebírka z divočáka, tak jsem dnes vyrazil do obchodu, dokoupil fůru vepřového a zítra mám robotu na celý den :-)))

Kapoun není špatný, také jedna ze zdejších vánočních klasik, stejně jako krůta, nebo krocan. S láskou vzpomínám na doby, kdy jsme si od babičky na Moravě odvezli domácí husu, to bylo pochutnání. Nebo klasické zabíjačky, to už snad ani není pravda :-)

R. John 2.1.2012 21:04

párkrát jsme se s kámoši pobláznili a udělali zabíjačku u mne na dvoře.

   ohobloval jsem fošny a prkna, postavil kamna, nasekal dříví, připravil óbr hrnce a již se "jelo" , je fakt, že nám tři a půl prasete přivezl již očištěné a vnitřnosti ve velké lorně,  ale stejně to byla prácička, asi 100 jitrnic, né malých, co prodávají, pořádné obry.  Přikoupili jsme několik  balíčků střívek. A ještě vinnou a smetanovou klobásu, tu budu tedˇv lednu dělat, také hezky tlustˇoučkou, žádnou anorektickou. Vevnitř je po upečení červeńoučká, melu na hrubo, takže v puse žádné neidentifikovatelné bláto. A ta chu´t, s bramborovou kaší,to je tedy papáníčko, když se klobása zakrojí, pomaloučku pramínkem z ní teče št´áva, mísí se s kaší, radost pohledět. :-))) Pan Slanina zde přítomen Vám pane Mařáku dá potom koncem ledna reference, a jestli pojedu k panu Vadasovi, tak ten také poreferuje. :-)

J. Kombercová 2.1.2012 21:19

Re: párkrát jsme se s kámoši pobláznili a udělali zabíjačku u mne na dvoře.

Se z vás picnu.

M. Mařák 2.1.2012 21:26

Re: párkrát jsme se s kámoši pobláznili a udělali zabíjačku u mne na dvoře.

Jelita jsou super, ty se dají sehnat velmi dobré a kvalitní i na Alsasku, zabíjačka se dělá zhruba podobným způsobem jako u nás (Mitteleuropa), ale dobrou domácí vychlazenou jitrničku jsem nejedl už přes dvacet let :-(

Bydlím bohužel ve městě, což má své výhody a nevýhody. K těm nevýhodám patří, že si domácí zabíjačku jako Vy bohužel nemohu dopřát.

R. John 2.1.2012 21:34

Já bydlím v Praze na Vinohradech, v chráněné památkové zoně ! :-)))))

M. Mařák 2.1.2012 21:40

Re: Já bydlím v Praze na Vinohradech, v chráněné památkové zoně ! :-)))))

Ale máte barák, my jsme se na přání mé ženy uhnízdili v bytě. Nicméně ty tři budovy, kde bydlíme, jsou oplocené a obehnány slušným pozemkem. Tudíž by něco podobného šlo podniknout. Navnadil jste mne a začnu o tom přemýšlet, příští zimu bych něco podobného mohl zrealizovat...

R. John 2.1.2012 21:54

Půl prasátka jsem sám dělal u sebe v dílně ve sklepě, na ponku, jeden mám na dvoře druhý ve sklepě.

  Lončáka bych ale rozpicnul i v kuchyni, a ta není velká. Tak chutě do toho pane Mařáku, nejsme ořezávátka, ne ? :-)

M. Mařák 2.1.2012 22:08

Re: Půl prasátka jsem sám dělal u sebe v dílně ve sklepě, na ponku, jeden mám na dvoře druhý ve sklepě.

Opravdu jste mne navnadil, pane Johne,  budu o tom vážně přemýšlet. Jsem pro každou srandu :-)))

J. Kombercová 2.1.2012 20:21

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

To jsem se vás ptala posledně, když jste se zmínil, pane Mařáku, tehdy jste říkal 8 hodin, ptala jsem se proč 8 hodin,proč tak dlouho? To, co jste uvedl, je starý recept, něco jako Rettigová, už jen ten litinový hrnec na plynovém sporáku mi přijde kontra... ale popis vaření tohoto jídla je pěkný, výsledek věrohodný a chutě natěšeně vzbuzující.

Jen bych to nechtěla dělat, jíst, to ano a ráda.

J. Václavíková 2.1.2012 20:24

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Mně už tady po vánocích a Silvestru nikdo s ničím chutě neudělá. Jó, hlad je nejlepší kuchař.

R. Tesařík 2.1.2012 20:24

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

i déle. Maso musí být na hadry..-))

J. Kombercová 2.1.2012 20:35

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Je mi jasné, jen ta doba, tu prostě jídlu nechci dát, stále ještě mám v paměti období, kdy jsem jedla, abych žila a ne naopak. :)

R. John 2.1.2012 20:48

Trefila jste to, bylo období , že jsem rohlík s mlékem považoval za lahůdku. Fakt.

   Já vždy říkám, že kdo má opravdu hlad, pochutná si na suchém chlebu. Také jsem to zažil,mnohokráte. Dědeček s babičkou z otcovy strany leta letoucí večeřeli suchý tvrdší chleba s bílou meltou. Mohli si vzít třeba se sádlem, ale to snídali, večer jen suchý.

M. Mařák 2.1.2012 20:48

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Minimálně šest hodin, klidně i deset. Maso se tím pomalým vařením samo rozpadne. Je to samozřejmě starý recept z dob, kdy měl každý doma kamna, topilo se dřevem a uhlím a nebylo energeticky náročné nechat hrnec s jídlem na plotně klidně celý den. Rillettes se vařily na podzim a vydržely ve sklepě přes zimu.

Co se týče litinového hrnce, tak si myslím, že ta tlustá hmota litiny dokáže lépe rozprostřít a udržet teplotu. Mám plynový sporák s jednou elektrickou plotýnkou, ale je to v dnešní době energeticky náročná záležitost. Stejně nejlepší by to bylo na kamnech, ale ty bohužel nemám.

J. Kombercová 2.1.2012 20:53

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Jo, aha, asi jsem před tím nečetla tak pozorně... takže vlastně konzervované maso, tak to je jiná, beru zpět všechny námitky.

M. Mařák 2.1.2012 20:57

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Spíše taková jinak udělaná paštika, která není paštika. Zapomněl jsem totiž na to nejdůležitější, rillettes se mažou na chleba.

J. Kombercová 2.1.2012 21:04

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Ale jo, je mi jasné, že je to dobré. Já jsem masová.

J. Kombercová 2.1.2012 20:59

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Pamatuji jako dítě, kdy ještě mrazáky nebyly a na vsi, i moje babička, se chovala prasata, jak rodiče konzerovali vepřové, skutečně do kovových konzerv, měli půjčený putovní strojek na uzavírání víček, ale jestli to maso předtím vařili osm hodin, to nevím a zeptat se nemůžu... jen mám takový dojem, že to maso i zakonzervované bylo dobré.

M. Mařák 2.1.2012 21:09

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Tak to nepamatuji, paní Kombercová, když jsme se celá velká rodina sjeli k babičce na zabíjačku styl hejno hladových kobylek, tak jsme vše hned snědli a zbytek (jitrnice, jelita...),  jsme si odnesli do svých domovů :-)))

J. Kombercová 2.1.2012 21:24

Re: Klub přátel vepřové mastnoty, něco pro pana Johna

Jj., ale ono to tak bývalo, menší rodina roznášela po známých, protože zase ti, když zabíjeli, tak přinesli na oplátku, byl to takový koloběh v době bezledničkové.

V. Hajková 2.1.2012 19:22

Když si dovolím zeptat

V  čem  spočívá    ""  TEN  MAJSTRŠTYK"  -  vuči  postiženým    vy  dobytku???????????????

V. Hajková 2.1.2012 19:23

Re: Když si dovolím zeptat

KOMUNISTO   -  MARŠÁLKU!!!!!!!!!!!!!!!!!

J. Kombercová 2.1.2012 19:28

Re: Když si dovolím zeptat

Úúúúž je pryč.

A úúúúúž je zase tady. :)