1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

Pomazané hlavy a pomazánkové máslo

Rum, ten jsme skousli. Je to slovo používané na celém světě a je definované specifickou výrobní technologií. Ale pomazánkové máslo, které nám nyní chce Evropská unie zakázat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
j. Tměj 1.10.2010 12:49

Re: Ale ono to není svinstvo.

 Ale je to svinstvo. Prostě to máslo není,tak proč to tak nazývat? Také jsem překvapen,že ten název existuje už 30let. Nejmenovalo se to dříve skutečně jinak?

J. Kejkrt 1.10.2010 12:59

Re: Ale ono to není svinstvo.

Myslím, že se to jmenovalo Pomazánkové máslo.

A tady píšou, že to uvedli na trh v roce 1977.

S. Netzer 1.10.2010 12:56

Re: Ale ono to není svinstvo.

O existenci "pomazánkového másla" jsem se dozvěděla poprvé včera. A ač jsem mocná českého jazyka, tak by se mi při nákupu v Česku bylo mohlo stát, že místo skutečného másla koupím ono "pomazánkové".  Tomu říkám já klamání spotřebitelů.

K. Janyška 1.10.2010 13:00

Re: Ale ono to není svinstvo.

Gunther, psssss.... Dzp.

K. Machala 1.10.2010 13:44

alles "frisch"

No, ale to máte všude. Většina běžně prodávaných jogurtů i na západ od našich hranic taky nemá s pravým jogurtem nic společného a laktobacily (v lepším případě živé) byste spočítala na prstech jedné ruky.

Jeden margarín se jmenuje Perla, a taky nikdo nepředpokládá, že obsahuje perly. Rakouská limonáda Almdudler taky "Alm" neviděla ani zdálky, je to cosi syntetické s umělými sladidly a rafinovaným cukrem. A časté používání - jak u nás, tak v německy mluvících zemích slova "frisch"/"čerstvé" na obalu je taky úplně mimo realitu, když je něco zabalené a plné konzervantů.

Rozumná regulace by žádala, aby byly na obalech všech vyrobených potravin napsány veškeré ingredience, aby se spotřebitel mohl spolehnout na to, co je uvnitř, to je napsáno na obalu. Ale regulovat, jak se co jmenuje? Když je to český název, nemůže nikoho mást než Čechy, a Čechy opravdu nemate. Tak co do toho má co pindat Evropská komise. Mluvil jsem s Rakušanem, co má obchod s potravinami, zlobil se, že u nich EU zakázala používat slovo Rum. Aha, tak to odněkud znám, říkám.

Princip subsidiarity v EU myslím říká, že co se dá lépe řešit na nižší úrovni, má se řešit tam. Tím se eurokrati vůbec neřídí. Tak jako obcházejí vlastní pravidla ohledně zákazu pomoci zadluženým zemím, nebo o dodržování maximálních limitů zadlužení států a jejich pokutování (tady byly náznaky, dokud porušovaly limity malé země, jakmile se to stalo velkým, byl s náznaky pokut konec). Takže EU spěje do záhuby, bohužel. Integrace se dala udělat dobře, ale ne v tomto institucionálním uspořádání. Několik let už jen nevěřícně zírám, co je v EU možné, zejména ohýbání práva jako za komunistů tady. A neustálé chrlení tolika směrnic, které nedokáží přečíst ani právnící, natož aby se tím někdo mohl řídit. Fuj, to je právní nejistota par excellence.

M. Prokop 1.10.2010 14:23

Re: alles "frisch"

Souhlas.

J. Kejkrt 1.10.2010 12:53

Re: Kdyby nešlo

No, někdo to tak možná cítí, ale mně je celý máslo ukradený - já mám problém s tím, že nám někdo vykládá, jak máme říkat něčemu, co se tady už přes 30 let etablovalo od nějakým názvem - a je mi fuk, jestli je to blivajz. Prostě mi přijde, že se to trošku přehání.

Já, pokud bych měl tu moc, bych lidem cvakal konduktérskýma kleštičkama dírky do jazyka ne za "pomazánkové máslo", ale za "Česko".

S. Netzer 1.10.2010 12:57

Re: Kdyby nešlo

Co byste místo toho navrhoval? Čechie?

J. Kejkrt 1.10.2010 13:07

Re: Kdyby nešlo

Netřeba nic navrhovat. Jsem občan České republiky. Při množství nažvaněného balastu už opravdu to jedno slovo nehraje roli. Nesnáším tu polovinu bývalého slovenského názvu pro společný stát.

Česko - to od základu Čech (podobně mech, dech, pach, vích, loch) prostě česky neutvoříte. A vidíte - protože to lidi používají, nikdo s tím nehne - a tak to uznal i ústav pro jazyk český.

Nevadí, zchladíme si žáhu na "pomazánkovém másle" a pak se dáme do "indiánků" nebo "utopenců" - tam taky není název v souladu s obsahem. O "rybích prstech" ani nemluvě, tam kolikrát je víc prstů, než ryb.

S. Netzer 1.10.2010 13:15

Re: Kdyby nešlo

Mýlíte se. Rybí prsty ( viz 

http://translate.google.com/translate?hl=cs&langpair=en|cs&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Fish_finger :-))) obsahují mimo panýrky jenom rybu.

J. Kejkrt 1.10.2010 13:19

Re: Kdyby nešlo

Škoda, že to tak nebylo před deseti roky, v době, kdy jsem je naposledy jedl. Tehdy jsem měl pocit, který jsem popsal výše.

K. Machala 1.10.2010 13:52

Re: Kdyby nešlo

Problém je, že neschopnost Čechů a Moravanů dohodnout se na jednoslovném všem přijatelném názvu pak vede k tomu, že i naši hokejisti nosí na dresu jakési "Czech" a lidi ze zahraničí se pak ptají "Are you from Czech?". Jste z České, pane? No, nejsem, protože Česká je vesnice a tam nebydlím. Jiní výtečníci zase říkají "z Čech", což je ovšem geograficky něco jiného. Proto budu raději z Česka.

J. Kejkrt 1.10.2010 14:12

Re: Kdyby nešlo

No, tak já třeba jsem z Čech, někdo zase z Moravy. Proti tomu nic nelze namítat.

A v případě, že se někdo ptá vyloženě na stát, no tak Česká republika.

Jaký jednoslovný název má Velká Británie?

V. Pavel 1.10.2010 16:49

Re: Kdyby nešlo

IDOLE Kejkrte! Anglie! To jste opravdu nevěděl?

R. Sedláček 1.10.2010 17:59

Re: Kdyby nešlo

blbeee

http://cs.wikipedia.org/wiki/Anglie

J. Kejkrt 2.10.2010 13:54

Re: Kdyby nešlo

Jste trubky starého trubka mladá.

Anglie, Wales a Skotsko - to jsou země na ostrově Velká Británie, k tomu Severní Irsko: a máte stát Spojené království Velké Británie a severního Irska.

A teď, tupče, jednoslovný název! HONEM!

P. Vandas 1.10.2010 15:36

Re: Kdyby nešlo

Co třeba, Království České a Markrabství Moravské?

R. John 1.10.2010 14:10

Jó, Čechie Karlín, to byla jedenectka, rival Unionu Žižkov, za nějž válel múj děda.

V. Pavel 1.10.2010 13:02

Re: Kdyby nešlo

IDOLE Kejkrte! Kromě neovladatelné primitivní agresivitě trpíte též sklony k sadismu? Zajímavé! Neporadíte se o léčbě alespoň s V. Vlkem seniorem, nebo Slaninou - zdejšími odborníky?

K. Janyška 1.10.2010 13:06

Re: Kdyby nešlo

Netzer-Pavel zase spolu řádí jako pominutí ! Dzp.

J. Kejkrt 1.10.2010 13:09

Nešlo.

opravdu.

V. Novák 1.10.2010 13:12

Taky mě Česko tahalo za uši.

Načež jsem zjistil, že je používal a jako ústrojné schválil už Jungmann a snad ho uvedl jako existující Dobrovský. I řekl jsem si - co jsem já proti Jungmannovi a Dobrovskému, to je jako bych Komenskýho učil učit a Frištenskýho zápasit. Zvykneš si.

A zvykl...

J. Franke 1.10.2010 13:01

Re: Kdyby nešlo

Nechtěl jsem, ale musím... proč hned svinstvo? Nemusíte to konzumovat, nemusí vám to chutnat, ale nazývat takto výrobek, který svým složením není nikterak závadný, svinstvem jde mimo mé chápání. Já sám pomazánkové máslo nekupuji, protože mi vadí jeho konzistence, ale tady jde hlavně o princip, co si necháme líbit od unijních byrokratů. Je to sic víceméně k smíchu, ale on byl zpočátku k smíchu i jistý Adolf, než se stalo, co se stalo...

P. Vandas 1.10.2010 11:26

Margarin?

 Proč to neoznačí srozumitelně," Margarin", tomu rozumějí i v Německu.

P. Vandas 1.10.2010 11:29

Re: Margarin?

 Druhá verze řešení, je dávat to těch dnešních sajrajtů, zvaných pomazánkové máslo, skutečné máslo a to, od EU požadovaných 80%. Jak prosté. Stačí nepodvádět a je po problému.

M. Prokop 1.10.2010 11:36

Re: Margarin?

Máslo existuje, kdo ho chce, koupí ho. Nemá žádný smysl dávat ho ještě někam jinam.

Ta srračka, nazývaná Pomazánkové máslo se pod tím názvem prodává bez sebemenších problémů hodně dlouho. Jistě že by neškodilo přidat do závorky margarin. Jistěže by mohl stačit údaj, kolik je v něm mléčného tuku.

Typická bouře ve sklenici vody. Kdyby ovšem už s direktivami EU nebyla špatná zkušenost.

R. John 1.10.2010 11:37

Ježišmarjá! A co zisk ? Vy byste tomu dal pane Vandasi.

Včera jsem byl na houbách, nad Řevnicemi, až nahoře na Keltském opidu, teda, byla to štrapáce, hodně hub plesnivých, co bylo hnědé zase vyžrané. Každá tak třicátá houba šla do přepravky. Ovšem večer ten pohled na Brdy a pak ten sjezd na kole do Řevnic. Paráda. V sobotu jdu na houby zas, do Jabkenic,  mám zatím jen asi třicet zavařených sklenic, místo obligátních osmdesáti, osmdesáti. Tak budu chodit dokud to půjde. Jinak začínají opět masáci, již se pečou. Na sádle a kmíně. To bude obídek, ježišmarjá, já to snad nevydržím a sežeru je polosyrové.  Tak zdravím.

P. Vandas 1.10.2010 12:28

Re: Ježišmarjá! A co zisk ? Vy byste tomu dal pane Vandasi.

Právě jsem se vrátil z hub, před hodinou. Byl jsem na Brdech, na Hradci. Přinesl jsem pěkný košík, nicméně samé hnědé hříbky "modráky", a borové. Bílé hříbky nerostou, našel jsem jen dva, ale jeden je krásný. Nerostou, ani ryzce což touto dobou už bývá. Masáky jsem viděl asi čtyři, ale já je nezbírám, abych je nezaměnil s muchomůrkou tygrovanou.

J. Kejkrt 1.10.2010 12:33

Re: Ježišmarjá! A co zisk ? Vy byste tomu dal pane Vandasi.

Záměny s muchomůrkou se nebojte, to se vám určitě často nepřihodí.

P. Vandas 1.10.2010 12:35

Re: Ježišmarjá! A co zisk ? Vy byste tomu dal pane Vandasi.

 Já vím, všechny houby jsou jedlé, některé však jen jednou.