24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

Můj nejlepší dárek

Dostal jsem od svých blízkých několik dárků navzdory ujišťování, že jsem člověk nepředmětový a skutečně mě zajímají jen vztahy a zážitky, nikoli věci. Nicméně jsem přece jen dárky dostal a děkuji za ně. Nicméně musím přiznat, že nejlepší dárek mé srdce dostalo od serveru iHned.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vandas 25.12.2010 14:26

Re: Svátky Vánoční.

 My ty sbory pravidelně nacvičujeme, a o svátcíc si toho zpěvu užíváme. Máme skvělého varhaníka a v jedné osobě sbormistra, že Jan Jakub Ryba by jen hlavou pokyvoval.

R. Tesařík 25.12.2010 14:36

Re: Svátky Vánoční.

klobouk dolu.-))

P. Vandas 25.12.2010 15:02

Re: Svátky Vánoční.

Když jsou ty svátky vánoční a Vy jste mi odpověděl, pane Tesaříku, musím se Vám svěřit s jednou úvahou, která mne  pronásleduje. Zabrousím trochu do historie. Jak známo Čeští bratři, museli odejít s J.A.Komenským do exilu, ze kterého se nevrátili, ale ve světě se nijak neztratili. Přešli s těmi, kteří následovali první osadníky do Ameriky a tam vytvořili dnes významnou církev Moravských bratrů. Když se vrátil Masaryk z Ameriky a vznikla ČSR, mimo jiné s podporou těchto, součástí této podpory Bratrů Moravských, Bratrům Českým bylo i vydání kancionálu pro české bratrské sbory. Moravští Bratři se oprávněně domnívali, že uchovali přes tu dobu temna, to duchovní dědictví v exilu, včetně desítek původních písní, nicméně krása nechtěného se dostavila. Za ta staletí, přejali hudební vlivy všeho, čeho se v Americe mohli nadít, od jižanských soulů , přes anglikánskou tradici až po mormony a baptisty, a tak my když dnes zpíváme z tohoto kancionálu, je to mnohdy, jak střihový klip z  americké kovbojky. Skutečně, ty písně jsou krásné, avšak Americké, jak Dvořák. Já, z generace Beatles, nacházím takový soulad mezi melodikou Moravských bratrů a Anglosaskou zpěvností, že mne trápí myšlenka, proč někdo po tom kancionálu nikdo z muzikantů nesáhl, neb je v něm studnice nápěvů a hudebních nápadů v množství  obrovském. Nápady, jak od Paula Mc Cartneyho, škoda že je nikdo neuchopil a nepřevedl do mladistvější formy. Tož tolik, úvaha Hodobóžová.

R. Tesařík 25.12.2010 16:19

Re: Svátky Vánoční.

Těžko říci, proč nikdo ..

P. Vandas 25.12.2010 16:29

Re: Svátky Vánoční.

 Na to, je prostá odpověď, protože je ten původní kancionál, poměrně neznámý, alespoň v naší rodině se dědí z generace, na generaci. Navíc, Českých bratrů je už dost málo a to co se zpívá, je z velké části původu německého, Luteránského. K Luteránům nás též pojí blízkost ve vyznání, avšak pobělohorská.

P. Vandas 25.12.2010 17:00

Re: Svátky Vánoční.

 Vždy, když poslouchám tu Harrisonovu ,"My sweet Lord." je to, jako od nápěv jedné z těch písní.

R. John 25.12.2010 16:23

Hod Boží byl dovršen, a tak to má být.

Jenom k těm mešním  vínům, za bolševika jsem chodil pro mešní v Praze na Perštýn do Charity, někdy měli z Rakouských vinic, láhev stála asi 40 korun, dělal jsem radost kamarádům a kamarádkám kvalitním vínem, já to tedy k všeobecné radosti a veselí nepil, takže nemohu podat svědectví mých chuťových pohárků. Dnes po Půlnoční jsem tam ovšem šoupnul několik lehce okoralých chlebíčků se sladkým čajem , byli jsme vymrznutí, přišlo to k chuti, přímo dar Boží. Takže takhle "přijímají "ateisti .:-)) Přeji hezkou Štěpánskou koledu.

P. Vandas 25.12.2010 16:37

Re: Hod Boží byl dovršen, a tak to má být.

 I Vám přeji hezkou koledu. Na Štěpána bude u nás veselo, už teď kmitáme, avšak i ochutnávat nezaškodí.

S. Netzer 25.12.2010 16:38

Re: Hod Boží byl dovršen, a tak to má být.

Ty chlebíčky, i lehce okoralé, Vám závidím, ani nevíte jak. Ale to myslím víte od j. :-)))

R. John 25.12.2010 17:02

Nevím nic ohledně chlebíčků. ?????

Jestli chcete na Silvestra si nějaké udělat, musíte si udělat bramborový salát, jestli je Vám jak již vím česká kuchyně trošku vzdálenější, neva, povedu Vás. Budu dělat před Silvestrem další salát, tak budeme dělat spolu, na dálku.  Místo české veky koupíte buď obyčejnou "zeml",za třicet centíků, nebo italskou "panini" , musí to být pečivo lehounce gumové, bageta není ono, je moc křehká a po uschnutí ztvrdne na šutr. Pak již  jen salám, okurka, vajíčko, paštika, kousek sýra, já nejradši na chlebíčku kousek měkého, jakýkoliv druh camembertu, ještě ho trošičku popaprikuji, když Vás opravdu honí mlsná, tak můžete na chlebíček dát i kousek olejovky. Vajíčko ve finále přelijeme majionézou, do které dávám špetku hořčice, trošinku cukru, soli a lžíci okurkového láku. Zamíchám a tou lžící polévám to vajíčko. na tu polevu bacha,nesmí mít moc řídká, když, tak se vezme jeden žloutek z vajíčka na tvrdo,co již máte na chlebíčky přpravené a hezky se rozetře v té řídké polevě. Hnedka zhoustne. Na to přelité vajíčko dáte snítečku kudrnky, na sýr proužek nakládané kapie, aby i oko mělo něco z té chuťové nádhery. A pak jž zbývá jen "trestat a trestat" jeden za druhým. Tak mě napadá, vždt já bych mohl veky zabalit a poslat expres, to by šlo, co říkáte ? :-))))

P. Vandas 25.12.2010 17:06

Re: Nevím nic ohledně chlebíčků. ?????

 Super, předběhl jste mne, pane Johne. Konstatuji však, že jste ještě vynalézavější. Tu majonézu, která chybět nesmí, tu bych, tak jako Vy, nevymyslel.

S. Netzer 25.12.2010 17:16

Re: Nevím nic ohledně chlebíčků. ?????

Přestaňte mi dělat chutě!! Kaním.

Ne opravdu. Když suroviny neodpovídají, tak neodpovídá ani výsledek.  Tu zkušenost jsem udělala už před lety.

Když jsem po roce 89 přijela poprvé do Prahy, tak mě jedna z mých prvních cest vedla do Domu potravin. Tam jsem , nestydím se to říct, sežrala asi tucet chlebíčků na postÁNÍ. Obsluha byla ještě, v bolševické tradici, ne indiferentní, nýbrž řekla bych, skoro nepřátelská.  Ale zkušenost, i z dalších pobytů v Česku,je, že to chutná jinak. Není to ono.

Ne hůř, ne líp, prostě jinak.

R. John 25.12.2010 17:38

Tak buďte v klidu,

nad svým uměním dělat chlebíčky, opravdu je umíte, ovšem psýcha je mrcha, fakt. Mě také chutná chleba se špekem a cibulí jinak v lese na vandru, než v pohodlíčku doma za kamny, doma to prostě není  v tomto případě ono. Schází mě právě ta správná atmosféra lesa, která tu chuť doladí a umocní. :-))

R. John 25.12.2010 17:59

Ještě k těm chlebíčkům ,

v té době , co jste tak "řádila" v domku potravin, tak v té době nejlepší byly v Nekázance, v mlíčňáku na Vinohradech a na Můstku, v tom podlubí, co jezdila a měla stanici tramvaj, jo,a u Zlatého Kříže, roh Jungmańáku a Jungmanky. Tam je to dnes posunuté, ale chlebíčky tam maj také exelent  dodnes, fakt, stavuji se tam ,když drandím kolem na kole. Jinak je to také salátem, v mlíčňáku byly jeden čas výborné, pak se najednou zhoršili, chutově, potom jsem si všiml, že hledají salátku a byl jsem "doma". A čímpak jste ty chlebíčky "zazdila "? Já vždy v mlíčňáku jahodovým koktejlem. :-)))

S. Netzer 25.12.2010 16:47

Re: Hod Boží byl dovršen, a tak to má být.

Teď,  v těchto okamžicích,  totiž chystám takovou napodobeninu chlebíčků, ale nikdy to nechutná jako v Česku. Snad i ta blbá vajíčka mají jinde jinou chuť.

R. John 25.12.2010 17:26

Nechejte ty vajíčka vařit klidně i půl hodiny,

pak je nechte v té vodě i vystydnout, budou tvrdá,nemazalvá a mají jinou chuť,než dyž jsou jen tak pět minut povařená. To se žloutek nedá ani rozkrojit, jak je mazlavý. Nejlepší je uvařit je den dopředu. Hezky se "zatáhnou".:-)) Tak ať se Vám povedou, dobrou chuť přeji !!!!

S. Netzer 25.12.2010 17:38

Re: Nechejte ty vajíčka vařit klidně i půl hodiny,

Děkuji. :-)

S. Ševeček 25.12.2010 20:23

Re: Hod Boží byl dovršen, a tak to má být.

Chlebíčky na Silvestra, to je moc velké dobrodružství, zvláště později - potřísníte se až příliš snadno. Nic proti nim, ale raději jindy a právě jen v tom bufetu, kde je vyrábějí a kde nám chutnají. I když - ty co zůstanou po oslavě na druhý den ... výtečné.

My jsme si doma zvykli na Silvestra dělat jednohubky (z rohlíků) s "rašovickým vlašákem": Tři nožky "telecích" párků - to jsou ty 2-3 centimetry  v průměru s jemně mletým "masem", v umělém střívku - oloupeme a nastrouháme na jemno (všechno strouháme na jemno, tak už to nebudu opakovat) na klasickém českém čtyřstranném struhátku. Pokud se to někomu při strouhání příliš "maže" dejte je předem vymrazit. Pak nastrouháme 4-5 středně velkých "znojemských" - dnes Hamé, ale zase sklizeň od Znojma - sterilovaných okurek, propasírujeme (zbavíme je co nejlépe tekutiny na silonovém sítku - aby byly do vlašáku co nejsušší) a kyselou vodu odložíme na novoroční jitro, smícháme s párkem, přistrouháme 4-5 natvrdo uvařených vajec a dodáme 250 gramů majonézy (Poličanka, dnes i Hellmans po úpravě receptury - bez těch hořčic a jiných svinstev). Mírně přisolit - pozor, slaná chuť se později zvýrazní. Bez dalších přísad, ozdob a chuťovek mažeme na příčné řezy rovných "rohlíků". Rohlíky, ty běžné, "tukové" v množství větším než velkém zakoupíme v Česku na podzim (paní Netzer!, dovezeme do Reichu) a zmrazíme; sice jsou to pak nejdražší rohlíky na světě, ale po rozmrazení jsou právě vhodné na jednohubky.

J. Mrázek 25.12.2010 12:58

BŮH S VÁMI by bylo lepší rozloučení

Asi také poslední s Bohem v názvu ....stejně bude zajímavé sledovat roky 2050-60, jak TADY bude uzákoněn korán a šátky a Čína svou nově skoupenou zem bude bránit před tím vším..

R. Tesařík 25.12.2010 13:33

Re: BŮH S VÁMI by bylo lepší rozloučení

to si račte sledovat beze mne.-))

R. Sedláček 25.12.2010 12:48

Tak nám zabili Ferdinanda.

Tak dlouho sa chodí se slangem pro víno, až se Hejl utrhne. Přesně tohle nám chybělo k těm hezkým svátkům vánočním.

J. Kombercová 25.12.2010 12:50

Re: Tak nám zabili Ferdinanda.

Spíš byl utržen, jako vnadné cukrátko z vánočního stromečku. Snězen  a ani ten staniol nezbyl. :)

R. Sedláček 25.12.2010 12:56

Re: Tak nám zabili Ferdinanda.

To byla smršť nesmyslů, která zcela zmrazila jakoukoli debatu. Přes nespornou inteligenci pana Hejla se na povrch vyvalila jakási úchylka. Snaha působit sebejistě a ještě sehnat sponzory pro jeho geniální vyhledavač. Viděl  jsem jej v televizi, když žádal finančnbíky o zafinancování projektu. Tam trošku koktal a zdaleka nebyl tak sebejistý, jak se prezentoval zde. A diskuze se náhle zcvrkla na 1/5.

J. Kombercová 25.12.2010 13:05

Re: Tak nám zabili Ferdinanda.

Tady na Psu to jde v periodách... vždycky! to ovládne jeden, dva, jsou odsunuti, nastoupí další... kdopak bude ten další? :)

S. Maršálek 25.12.2010 14:47

Re: Tak nám zabili Ferdinanda.

Jen pravičáci vydrží na barikádách pevně semknuti. U nich doma to musí ale vypadat, když tady melou pantlí až 18 hodin denně a mluví ve smyslu bez práce nejsou koláče. Hájková ta musí mít nemyté nádobí aspoň týden. Piho ahoj, známe se dobře z dřívějška. To byly aspoň diskuze. Škoda těch smajlíků.

V. Hajková 25.12.2010 13:27

Re: Tak nám zabili Ferdinanda.

Já už jsem  se s jeho existencí  smířila -  a ani jej  nečtu. Spíš mně  vadí, stupidní napadání  od zn:  Maršálek,  který si mě bere do svého nevymáchaného zobáku  a  a  píše o mě ŽVÁSTY-   jen aby  urazil!!  Prostě hlupák

P. Kylchap 25.12.2010 13:45

Madam,

( píše ŽVÁSTY- jen aby urazil!! Prostě hlupák )

objevila jste Ameriku? A proč jste použila jednotné číslo?

Vždyť takových tady je.

S. Maršálek 25.12.2010 14:52

Re: Madam,

Ano, takových tady je, ale pouze jediná Hájková to nedělá. )))chicht)))))

S. Maršálek 25.12.2010 11:27

Očekávaná realita.

Janyška s Hájkovou si opět připravují překabátění a žehlí prapory. Návyky těchto osob se nemění. Jak nás obsadí korejci, tak už frčí na plastiku.

R. Tesařík 25.12.2010 13:35

Re: Očekávaná realita.

Maršálek jdou domu, maminka jim vaří psí nohu.