11.5.2024 | Svátek má Svatava


MLSOTNÍK: Kuře Asopao

11.3.2016

Asopao je hustá polévka z Portorika, může se vařit s plody moře, kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem, nebo s fazolemi jako vegetariánská verze.

Já mám z pradávného kalendáře vařících mužů recept na kuřecí asopao, a protože kuře s rýží na téměř jakýkoli způsob je moje nejoblíbenější jídlo, tak žádné jiné verze nedělám. Kalendář vařících mužů sice pochází z velice dávných dob mého dětství, ale díky internetu vím, že recept je opravdu autentický, a hlavně velice dobrý.

Nedejte se odradit množstvím ingrediencí, ve skutečnosti je lehké je sehnat a dát dohromady; je to jídlo velice rychlé, snadné, a pěkně barevné, a nemůžete říct, že vám neuvařím nic exotičtějšího než anglickou kuchyni. Budeme potřebovat:

Ingredience (rajčata jsou ještě v lednici)

  • 1 kg kuřete nasekaného na kusy, nebo kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 2 kapie
  • 50 g slaniny
  • Česnek
  • 1⁄2 kg rajčat
  • 1,5 litru kuřecího vývaru
  • 300 g mraženého hrášku
  • Kapary
  • Olivy
  • Oregano
  • Tvrdý sýr
  • Uvařená rýže

Kuřecí čtvrtky si opečeme na trošce oleje a vyndáme z hrnce na talíř. Nakrájíme si cibuli, dvě kapie jakékoli barvy, a slaninu, vhodíme do hrnce a začneme opékat.

Směs cibule, kapií a slaniny zvolna opékáme

Průběžně mícháme a opékáme asi deset minut, mezitím si nakrájíme rajčata a několik stroužků česneku, které přihodíme do hrnce. Máme-li trpělivost, opékáme dalších pět minut, potom k zelenině přidáme opečené kuře, zalijeme vývarem a necháme na pomalém ohni asi půl hodiny zlehka povařit. Na posledních pět minut přidáme mražený hrášek.

Zbylý čas využijeme k uvaření rýže, já většinou používám uncle bens long grain, protože se nelepí. Také si můžeme vycedit kapary ze skleničky, nakrájet olivy, pokud jsou moc velké, a nastrouhat sýr.

Nakrájené olivy

A nebo si na půl hodiny sedneme a dáme si čaj s mlékem a jedním cukrem na posílení, když jsme se tak vypjali v kuchyni.

Po posílení čajem můžeme přistoupit k dokončení našeho asopao; kapary, olivy a oregano nasypeme do hrnce, aby se vše pár minut prohřálo, rýži dáme na misky, zalejeme hotovou polévkou, zasypeme sýrem, servírujeme a sklidíme obdiv a pochvalu vděčné rodiny.

Dobrou chuť!

Výsledek sestavený na misce

Foto: autorka

Fallen DragonKin Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !