24.8.2017 | Svátek má Bartoloměj


MLSOTNÍK: Čočkový „prejt“

10.3.2017

O mně se ví, že mám ráda cukety a jiné zhůvěřilosti, tak se připravte i dneska. Ale tohle bude recept ověřený a dobrý, neb jsem se inspirovala kuchařkou Tajemství židovské kuchyně od pánů Janalíka a Marholda.

Suroviny

Suroviny

A taky jsem se inspirovala onehdy jednou Zvířetnicí pátrající po jídle, které by bylo možno dát si ve dnech před návštěvou laborky.

V souladu s receptem jsem si připravila čočku (obyčejnou) a jáhly, cibuli, česnek, majoránku, nové koření, pepř, sůl, majoránku. V rozporu s receptem jsem si nepřipravila žádný tuk.

Jelikož jsem jídlo plánovala jen pro sebe, usoudila jsem, že mi bude stačit poloviční dávka oproti receptu, který počítal s půlkilem čočky a půlkilem jáhel.

Suroviny ve stadiu příprav

Suroviny ve stadiu příprav

Takže jsem čočku zalila studenou vodou a nechala stát pár hodin (od rána). Pak jsem čočku dala vařit – zatím bez uvedného koření i bez soli, jen jsem ze zvyku přihodila bobkový list (abych nepřispívala ke globálnímu oteplování :-)

Hned jsem si 3x spařila jáhly („spařit“ znamená zalít vroucí vodou, promíchat a slít, zde 3x po sobě) a na sucho osmažila nakrájenou cibuli (kuchařka radí osmažit na husím sádle nebo oleji, což jsem ctnostně a taky ze zvědavosti vynechala.)

Čočku dovaříme s jáhlami

Čočku dovaříme s jáhlami

Když byla čočka napůl uvařená, přidala jsem k ní jáhly a trochu vody, a opět bez jakéhokoli dochucování nechala dovařit.

Všechna voda se pěkně vsákla – raději pomalu dolévejte v průběhu vaření, než mít na konci řídkou polívku.

Užasla jsem, kolik té hmoty nakonec bylo, klidně jsem toho mohla udělat půlku z půlky a stejně bych to měla na dva dny nejmíň.

Už je upečený

Už je upečený

Zamíchala jsem do toho opraženou cibuli, majoránku, kterou jsem dostala od Evy Sissinkové, natlučené černé koření, nakrájený česnek (má se rozmačkat, ale byla jsem líná či čo) a konečně i sůl.

Recept radí vymazat pekáček nebo mísu husím sádlem či olejem, já jsem sáhla po pečicím papíru a remosce. A pekla jsem asi hodinu. Ale myslím, že kdybych to pekla v otevřeném pekáčku normálně v troubě, nebyla by toho taková macatá vrstva a upeklo by se to asi dříve.

Chutná s kvašenou zeleninou

Chutná s kvašenou zeleninou

Ale i tak se „prejt“ povedl. Křupavá kůrčička, moc dobré to je. Slupla jsem čtvrtku remosky, jen to hvízdlo. Takže za sebe doporučuju.

A dobré je k tomu kvašené zelí anebo i jiná zelenina – tu jsem dostala v bulharském obchodě, mají zrovna sezónu kvašených okurek, květáku, rajčat, paprik, mrkve...

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv!

Foto: autorka

Lika Neviditelný pes


Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Diskuse


L. Bláža
18:26
10.3.2017

L. Bláža
18:32
10.3.2017

T. Zana
19:11
10.3.2017

L. Bláža
9:55
11.3.2017

M. Crossette
18:03
10.3.2017

T. Zana
18:05
10.3.2017

M. Crossette
18:33
10.3.2017

M. Beda
18:57
10.3.2017

T. Zana
19:14
10.3.2017

Š. Matyášová
6:31
13.3.2017

K. Holubová
21:34
10.3.2017

Z. Lika
22:10
10.3.2017

K. Holubová
23:00
10.3.2017

Z. Jenny
23:15
10.3.2017

Š. Matyášová
6:33
13.3.2017

Š. Matyášová
6:31
13.3.2017

D. Ruščáková
17:06
10.3.2017

Z. Lika
17:20
10.3.2017

Z. Yga
17:41
10.3.2017

T. Zana
17:46
10.3.2017

T. Zana
16:33
10.3.2017

Z. Lika
16:36
10.3.2017

M. Crossette
17:39
10.3.2017

T. Zana
17:43
10.3.2017

M. Crossette
15:56
10.3.2017

Z. Lika
16:01
10.3.2017

Z. Jenny
16:12
10.3.2017

M. Beda
13:38
10.3.2017

M. Crossette
15:57
10.3.2017

Š. Matyášová
12:44
10.3.2017

E. Šusová
11:41
10.3.2017

Z. Lika
12:13
10.3.2017

E. Šusová
13:07
10.3.2017

Z. Matylda
OT
10:25
10.3.2017

Z. Lika
10:30
10.3.2017

Z. Matylda
10:51
10.3.2017

Z. Lika
10:54
10.3.2017

Z. Jenny
12:46
10.3.2017

T. Zana
11:23
10.3.2017

Š. Matyášová
12:42
10.3.2017

Z. Lika
12:53
10.3.2017

Z. Yga
13:40
10.3.2017

M. Crossette
15:58
10.3.2017

T. Zana
9:46
10.3.2017

Z. Lika
10:15
10.3.2017

T. Zana
11:27
10.3.2017

Z. Lika
11:31
10.3.2017

Z. Jovo
13:08
10.3.2017

T. Zana
14:04
10.3.2017

Š. Matyášová
6:37
13.3.2017

Z. Yga
8:43
10.3.2017

Š. Matyášová
8:46
10.3.2017

Z. Lika
9:10
10.3.2017

Š. Matyášová
10:07
10.3.2017

Z. Jenny
12:39
10.3.2017

Z. Lika
13:03
10.3.2017

Z. Lika
8:54
10.3.2017

Z. Yga
8:57
10.3.2017

Z. Lika
9:06
10.3.2017

V. Glover
22:03
10.3.2017

Z. Vave
8:13
10.3.2017

Š. Matyášová
10:08
10.3.2017

Z. Lika
10:56
10.3.2017

Z. Matylda
7:08
10.3.2017

Z. Lika
7:32
10.3.2017

Z. Xerxová
6:34
10.3.2017

Z. Lika
7:06
10.3.2017

Z. Lika
7:09
10.3.2017

T. Zana
9:52
10.3.2017

Z. Lika
10:36
10.3.2017

Z. Yga
12:02
10.3.2017

Z. Lika
12:14
10.3.2017

T. Zana
12:33
10.3.2017

Z. Lika
12:38
10.3.2017

Z. Jenny
12:45
10.3.2017

Š. Matyášová
12:46
10.3.2017

T. Zana
14:06
10.3.2017

Š. Matyášová
6:20
10.3.2017

Z. Lika
7:04
10.3.2017

Š. Matyášová
8:27
10.3.2017

Z. Lika
9:23
10.3.2017

M. Beda
13:47
10.3.2017

počet příspěvků: 95, poslední 13.3.2017 06:37









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !