11.5.2024 | Svátek má Svatava


MLSOTNÍK: Zeeelííí!

4.4.2014

Mám ráda saláty ze syrového zelí. Jak ty, co dávají v restauracích (a nevadí mi ani s koprem, ani s křenem, jenže na ně nemám recept), tak ty, co jsem dostala způsobem „moc nám to chutnalo a kamarádka mi napsala recept, tady ho máš taky, zkus to.“ První recept přinesl můj táta ze sauny, kde ho mívali v baru s občerstvením, a saunující se pánové ho vymámili z majitelky.

Zelný salát s kukuřicí

Zelí nakrouháme na nudličky, trochu osolíme a pořádně rukama promačkáme. Přidáme na jemno nakrájený pórek, na kostičky nakrájenou červenou papriku a plechovku kukuřice. Přihodím špetku cukru, zatočím mlýnkem s pepřem a přidám zálivku- v mém případě je to zakysaná smetana smíchaná s trochou feferonkové tatarky (místní kuchařky se přestanou chytat za hlavu, prosím, nám to fakt chutná, doporučuju aspoň zkusit). Z půl hlávky zelí a velké kapie vyjde dost velká mísa salátu. Měl by se zaležet aspoň dvě hodiny, lepší je půl dne a vynikající je i druhý a třetí den (pokud zbude).

Zelný salát s mrkví

Menší hlávku zelí nakrouháme, přihodíme nasekanou malou cibulku, 2 na jemno nastrouhané mrkve. Zasypeme dvěma lžícemi cukru, přiměřeně osolíme a zakapeme lžící citronové šťávy. Zatočíme mlýnkem s pepřem a přidáme trochu smetany a majonézy.

Druhý recept je kombinací několika receptů z internetu. Některé jsem vyčetla na anglických stránkách, které se zabývaly tím, z čeho se skládá salát Coleslaw. Tak ten to přesně není, ale mně chutná taky :)

Matylda Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !