10.5.2024 | Svátek má Blažena


MLSOTNÍK: Co takhle zkusit brokolici?

22.9.2006 22:54

Maso u nás doma smí být jen jedinkrát v týdnu a to ještě jen drůbeží. Libové vepřové je sice s brbláním a jen občas tolerováno, ale zato hovězí mi nejí z rodiny nikdo. Na hovězím si občas pochutnám jen já sama. Z uzenin snesou jen šunku a to ještě jen v opravdu mizivém množství, ale uzené maso nejí skoro nikdo.

Zato ale všichni milujeme brokolici na všechny možné způsoby, takže posílám několik námětů na její úpravu a zvlášť pro ty, kdo vědí, jak je tato zelenina cenná kvůli obsaženým minerálům a svým protirakovinným účinkům, ale dosud se ji nenaučili připravovat. Všechny recepty jsou vyzkoušené a prověřené naší mlsnou rodinkou.

Tak tady jsou. Budu ráda, když někdo přispěje svou " troškou do mlýna" a obohatí můj repertoár o další zajímavé recepty a variace na toto téma. Podotýkám, že jsem recepty zkoušela udělat i s květákem, ale to jeho intenzivní a dosti vlezlé aroma přebilo chuť všech ingrediencí. Zkrátka s květákem to není ono.

BROKOLICE

Výběr

Při nakupování dbáme, aby čerstvá růžice měla JENOM zelenou nebo (modro- šedozelenou (podle druhu brokolice) barvu. Zahnědlou brokolici nekupujeme, protože již žádné hodnotné vitamíny a minerály neobsahuje.

Příprava a vaření

1. Brokolici zbavíme listů a oddělíme košťál od růžice. Pokud nechceme v brokolici nebo v květáku hmyz, namočíme je před přípravou aspoň na 10 minut do slané vody. Hmyz vyplave.

2. Košťál pomocí škrabky na brambory zbavíme svrchní tvrdé a dřevnaté slupky, kterou vyhodíme. Pokud se nám nechce syrový košťál loupat, můžeme ho uvařit zcela zvlášť, podélně rozkrojený v osolené vodě, a pak měkkou hmotu vyříznout nebo vydlabat. Povrch košťálu je "dřevovláknitý" a nechutný.

Doba varu košťálu: a) v obyčejném hrnci - asi 15 minut

b) v tlakovém hrnci - 6-7 minut od počátku unikání páry, je-li košťál vcelku.

3. Oddělenou růžici vložíme nad " pařák", pod nějž jsme dali mírně osolenou vodu, a dusíme ji přikrytou asi 10-12 minut podle velikosti. Pokud chceme vaření asi o 3 min urychlit, rozebereme brokolici na jednotlivé růžičky.

PRO URYCHLENÍ MŮŽEME PAK POUŽÍVAT I ZMRAŽENÉ BROKOLICOVÉ RŮŽIČKY. Doba varu se tak zkrátí asi na 8 minut. Mražené růžičky jsou sice podstatně dražší, ale zas odpadá vaření košťálu.

POKRMY Z BROKOLICE:

Polévka z košťálu, z několika růžiček a brambor

K syrovému a oloupanému košťálu přidáme asi 2 střední, oloupané a na kousky nakrájené brambory a 3-4 růžičky. Vše zalijeme vroucí osolenou vodou a ochutíme dle zvyklostí drceným (celým) kmínem. Po uvaření do hladka rozmixujeme. Brambory slouží v polévce jako zahušťovadlo. Pokud se nám však zdá polévka příliš řídká, můžeme ji zahustit a zároveň zjemnit, přidáme-li v trošce mléka (asi 100ml) rozmíchanou 1 lžíci hladké mouky, a vše 2 min provaříme. Polévku zjemníme mlékem nebo trochou smetany (sladké i zakysané - dle chuti), i když je hustá dost.

PRO DOSPĚLÉ můžeme přidat trochu muškátu (květ nebo oříšek), u dětí pozor na alergickou reakci na muškát!!

HLAVNÍ JÍDLA

Brokolicový nákyp (pro 4-6 osob)

500g celé brokolice i s košťálem nebo 1,5 sáčku zmražených růžiček, 150 g eidamu, nivy nebo obojího sýra, 100 g šunky (lze použít i tu sójovou- hlavně pro vegetariány), 250 ml polohrubé mouky smíchané s 1 vrchovatou čaj.lžičkou kypřícího prášku do pečiva (lze nahradit i jedlou sodou), 2-3 celá vejce ale (stačí bohatě jen 2), 200 ml mléka, 2 rozdrcené stroužky česneku, sůl a pepř dle potřeby a chuti, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání vysokého plechu.

Postup:

Do poloměkka uvařenou brokolici nasekáme na menší kousky a smícháme s moukou a kypř. práškem. Šunku nakrájíme na nudličky, sýr jemně nastrouháme. V mléku rozšleháme celá vejce, přidáme část strouhaného sýra a vše v míse zpracujeme v hustší hmotu, kterou rozetřeme na vymazaný a strouhankou neb hrubou moukou vysypaný plech. Posypeme zbylým sýrem a při 160°C ve středu předehřáté trouby upečeme dozlatova.

Podáváme s bramborovou kaší, s bramborovým nebo s jakýmkoliv zeleninovým salátem.

Vařená brokolice

Uvařené brokolicové růžičky můžeme podávat posypané

a) strouhaným sýrem(eidamem nebo nivou),

b)nasucho opraženou strouhankou a polité rozpuštěným máslem,

c) jako mozeček, s na másle zpěněnou, jemně sekanou cibulkou a zalité rozšlehaným a mírně osoleným a opepřeným vejcem.

Přílohou jsou vařené brambory.

Brokolicové krokety (řízečky)

50g másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 250 ml smetany na vaření, 1 vejce, 500-600 g brokolice, sůl, muškátový oříšek, 100 uzeného strouhaného sýra, 1 vejce a strouhanka na obalení,100g šunky nebo uz. masa, olej na smažení.

Postup:

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme smetanou a povaříme. Necháme zchladnout. Přidáme uvařenou a nasekanou brokolici, šunku, vejce a strouhaný sýr. Z hmoty tvoříme menší placičky, které obalíme v rozšlehaném vejci, ve strouhance a usmažíme. Podáváme s bramborem, kaší nebo zelenininovým salátem.

Zapékaná brokolice s bramborem a se šlehačkou (sladkou smetanou na vaření)

1kg brambor uvařených ve slupce, 300 g do poloměkka uvařené brokolice (celé, i s košťálem), 250 ml sladké smetany na vaření (nebo šlehačky), sůl a pepř dle chuti, 150 g strouhaného eidamu, 50 g šunky , tuk na vymazání zapékací misky.

Postup:

Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm tenká kolečka. Misku vymažeme tukem a dno pokryjeme osolenými a opepřenými bramborami. Brokolici (i košťál) nasekáme a smícháme s nakrájenou šunkou, solí a pepřem. Směsí přikryjeme vrstvu brambor. Vrstvy střídáme. Nahoře jsou brambory. Vše zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali sůl a strouhaný sýr. Při plném výkonu v horní části vyhřáté trouby nebo pod grilem 20 minut zapékáme...

Zapečená brokolice

600 g brokolice, 50 g másla,3-4 vejce, 1 lžíce hořčice, 200 ml mléka, 100g strouhaného eidamu, 1 lžíce sekaného kopru, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce oleje,

100 ml zakysané smetany a sůl.

Postup:Mléko,hořčici a vejce rozšleháme. Misku vymažeme máslem a dáme do ní na páře uvařenou a na kousky nasekanou brokolici, kterou zalijeme směsí. Na tuku osmažíme strouhanku. Do vychladlé vmícháme strouhaný sýr.Směs navrstvíme nahoru a v horké troubě asi 30 minut zapékáme.Podáváme sypané sekaným koprem a pokapané zakysanou smetanou.

Brokolice s rýží a s kuřecími stehny

300 g uvařené rýže, 600g vařené brokolice, kousky ze 4 vykostěných kuřecích stehen bez kůže, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla nebo rostl. tuku, petrželka, pažitka, pepř a sůl dle potřeby.

Postup: Vařenou brokolici (celou i s košťálem) nasekáme. Oloupanou cibuli a česnek jemně nakrájíme a opatrně udusíme na tuku doměkka. Přidáme kousky kuřete a opékáme ze všech stran až změknou. Vsypeme sekanou pažitku a petrželku, zamícháme, osolíme a opepříme.

Všechno to promícháme s vař. rýží a podáváme ozdobené kousky rajčat nebo salátové okurky.

Nudlový nákyp s brokolicí

250 g širokých nudlí, 20 g másla (rostl.tuku), 1 cibule, 400g drůbežího masa, 500 g uvařené brokolice, sůl, pepř, možno pro dospělé i muškát. Tuk na vymazání formy, pro dospělé 3 lžíce drobně sekaných vlašských ořechů, 3 vejce, 250 ml tekuté šlehačky nebo sladká smetana, 70 g sýrového žervé (Duko aj.), 1 lžička sekané pažitky, 4 lžíce strouhaného eidamu.

Postup:

Nudle uvaříme v osolené vodě " na skus", scedíme a necháme okapat. Na rozehřátém tuku zpěníme nasekanou cibulku, přidáme nudličky masa a opečeme. Na růžičky rozdělenou brokolici přimícháme spolu s nudlemi a vše přendáme do vymazané zapékací mísy, osolíme a opepříme. Povrch posypeme nasucho opraženými ořechy. Zalijeme směsí smetany, vajec , žervé, soli a koření, posypeme strouhaným eidamem a 15-20 min na plný výkon nebo pod grilem zapékáme.

Salát z brokolice, vajec a šunky

600 g brokolice, 300 g šunky nebo šunkového salámu, 8 lžic vinného octa (nebo rozředěného 8% ), pažitka, petrželka, pepř, sůl a 8 lžic oleje.

Postup:

Brokolici uvaříme a rozdělíme na růžičky, košťál použijeme na polévku. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a drobně nasekáme, šunku nakrájíme na nudličky. Ocet, koření, sůl a bylinky dobře rozmícháme. Jakmile se rozpustila sůl, přidáme olej a vše našleháme. Brokolici rozdělíme na talíře a přelijeme zálivkou. Uzeninu a vejce rozdělíme na porce salátu. Podáváme s topinkami.

PŘEJU VŠEM, KDO MÉ RECEPTY VYZKOUŠEJÍ, ABY S BROKOLICÍ SLAVILI U SVÝCH STRÁVNÍKŮ ÚSPĚCH, JAKÝ MÍVÁM I JÁ DOMA.

DOBROU CHUŤ

Lenka Svobodová