26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co takhle domácí játrová paštička?

Nedá mi to se nepodělit, protože jsem byla překvapená, jak doslova překvapivě nenáročná na přípravu, rychlá a výborná pro chuťový pohárky domácí paštička je!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 16.1.2021 9:30

Ježiš, to musí být dobrota! R^V

Z. Asteris 15.1.2021 19:59

Při jedné oslavě přinesl kamarád domácí paštiku - výbornou. Dal mi recept a už jsem ji taky několikrát dělala. A ten recept je velice podobný Tvému, jen místo másla se v tomhle používá smetana na šlehání. Tedy játra se osmahnou na másle, dál je to stejné, jen se pak jatýrka rozmixují se smetanou, cca 120 - 150 ml na 500 g jater. A Nevím jaká je trvanlivost, vždycky jsem ji dělala pro větší společnost, takže se snědla. Díky, žes mi připomněla ten recept, s máslem musí být taky výborná.

V. Verenková 15.1.2021 19:23

Prečítala som si,zaslintala a spomenula som si,že naša mama robila falošnú kačaciu paštiku.I prešla som celú jej knižku receptov a našla.

Dovoľujem si recept pridat:

Pol kg kuracích pečienok/jatýrek/,15 dkg roztopenej kačacej/alebo husacej/masti,5 vajec,1 šľahačková smotana,1 kávová lyžička soli.Zomlieť,pomiešať všetko a piecť v srnčom chrbáte.Výborné.

A. Zemanová 15.1.2021 19:44

Milá Verenko/vá :), ráda Tě tu vidím. Doufám, že už jsi zcela zdravá a že Tě kovid příliš nepotrápil.

Tvůj recept je zajímavý, jen nevím, kde sehnat tu husací či kačací mast, protože tuhle velkou drůbež doma nepeču.

Z. Iva 16.1.2021 12:19

V obchodě, běžně se prodává v supermarketech v kelímku.

T. Zana 16.1.2021 12:38

Ahoj Verenko, doufám, že už jsi v pořádku :-).

Z. Yga 15.1.2021 18:44

Milá Petro, recept na paštiky je super a mám takový dojem, že na něj brzo dojde, neb v mrazáku je právě půl kila jater :-). Ale až příští týden- jsouce u Terka, cpememe se husou (játra jsme už zedli ;-D).

M. Crossette 15.1.2021 18:07

Petro, recept vypadá zajímavě a navíc snadný. Neslibuji, že vyzkouším, ale "nikdy neříkej nikdy" :-). Možná ji zkusím jen ze zvědavosti, pak zavezu ke kamarádce a budeme porovnávat chutě :-) Je to totiž několik měsíců, co jsem od české kamarádky dostala dvě malé skleničky domácí pašitky z hovězích jater. Zkoušela ji poprvé a měla z toho myslím pět skleniček. Co přesně v paštice bylo mi sice kamarádka řekla, ale už jsem to zapomněla, protože jsem neuvažovala o její výrobě. Když k nám ještě létala maminka, která paštiku milovala , kupovala jsem ji často, ta zdejší jí moc chutnala. Já jí mám také moc ráda, ale koupím jí jen vyjímečně pro sebe, protože manžel paštiku nejí. Takže doma jsem tu od kamarádky ochutnala, byla krémově jemná a chuťově vynikající!!! A to tak, že jsem se ani nenamáhala ji na něco mazat, lžičkou jsem jí během dne ujídala rovnou ze skleničky. Výborná, ale i hodně sytá, takže jsem věděla, že obě skleničky rychle za sebou nesním a nechtěla jsem, aby se druhá zkazila. Tak jsem riskla tu druhou zamrazit. Paštiku jsem vyklopila ze skla, dala do zazipovacího sáčku a šoupla do marzáku (a zapomněla, že tam je :-/). Byla tam snad dva měsíce, když jsem jí vyndala Nedočkavě jsem po mírném změknutí kousek odkrojila a ochutnala. Přišlo mi, že paštika je sušší, drolí se, ale chuťově dobrá. Zavolala jsem to kamarádce, která věděla o mém mrazícím pokusu a chtěla pozdější hlášení. Další ráno, když jsem ji vyndala z lednice, kde celý den pozvolna rozmrzla, byla zase nádherně hladká, měkk a původní chuť neutrpěla ! Hned jsem opravdu volala kamarádce, která byla ráda, protože si také při příští výrobě část zmrazí.

Takže jistě Petro i ty tu svojí můžeš případně mrazit.

Z. Nítkovská 15.1.2021 14:53

Jak jsem zblblá z mlsotníku: nahoře na stránce čtu reklamu: SIM s dorty zdarma? COŽE? 8-o rozevřu více oko. Tak ne, dorty nebudou. Jde o data zdarma

Petro! Super nápad a ještě lepší popis v diskusi: pohonit játra a bzzzzm. Naprosto výstižné. Líbí. Moc.

E. Šusová 15.1.2021 14:56

No, ono to tak zkrátka je, nejni to věda. A pokud to někdo odzkouší a bude mu chutnat budu ráda.

A. Zemanová 15.1.2021 14:18

Milá Petro, paštika je pro mě vyšší dívčí, ale třeba se někdy pochlapím a udělám ji. Mívala jsem ráda tu klasickou v alobalu, hranatou, obloženou špekem, voňavou, s čerstvou houstičkou... mňam!

E. Šusová 15.1.2021 14:21

Vave - to vůbec právě nejni vyšší dífčí, vážně ne, je to o tom, že pohoníš játro po pánvi a pak uděláš bzzzzm. Éto fsjo, vážně. Tím že to pak zaleješ máslem a přihodíš kuličky pepře - tak v tom nejni žádná věda. Zkus to a budeš neuvěřitelně překvapená, jak to jde snadno a hlavně rychle.

A. Zemanová 15.1.2021 14:30

Jsem si to přečetla znovu a nejspíš je vážně zkusím. Jak by to asi fungovalo z krůtích jater? Mám je obecně raději než ta kuřecí.

A. Zemanová 15.1.2021 14:15

O.T. pro YGU:

Dnes konečně došlo na šumajstra a oba jsme si skvěle pochutnali. Vašek byl přímo nadšen a mám vyřídit poděkování. Jsem za tohle jídlo ráda, protože si škvařím sádlo sama, i když teď jsem si tedy spolu se škvarky koupila od pana hraběte sádlo hotové. Vždycky mi pak zbývají škvarky, protože zažívání už není, co bývalo. A tohle jídlo je skvěle zužitkuje.

E. Šusová 15.1.2021 14:22

a druhý O.T. pro Ygu - Vave mě předběhla, šla jsem sem proto, abych napsala, že se právě dneska chystám šumajstra vyrábět, cestou do prasé jsem koupila škvarkyyyy a jsou výborný, tak snad se mi to povede a budem další, kdo si na tom pochutná.

Z. Yga 15.1.2021 18:35

Tak to jsem ráda, že tohle jidlo chutná i ostatním. A navíc je to rukcuk, že jo ! ;-)

A. Zemanová 15.1.2021 19:09

Jojo, je to rukcuk, potvrzuju. Jen brambory by Vašek mohl loupat rychleji. :)

E. Zvolánková 15.1.2021 12:49

Jéé, paštika. Já teda paštiku nejím, ale dcera ji zbožňuje, takže to asi zkusím udělat domácí, anebo to deleguju na našeho tatínka...Ten rád zkouší tyhle speciality.;-D Teď začal dělat různé druhy domácí šunky. To je taky bašta a to si občas dopřeju i já, neb ji speciálně kvůli nám dělá málo slanou.:-)

E. Šusová 15.1.2021 14:22

Navrhnuju udělat to do hezký skleničky a máte malinkej dárek pro cérku.

Z. Jenny 15.1.2021 12:00

Níže je řeč taky o husích játýrkách atd. Na Vánoce jsem objevila toho, kdo se touhle mlsnou výrobou zabývá a tak jsem zakoupila pár skleniček se sádlem s játry, bez jater,husí,kachní,se škvarečky bez škvarků atd. Výrobce znám,vím o koho jde,firma je moravská z Poštorné a mají i eshopík(Šveda). Ještě mám v ledničce pár skleniček na tuhou zimu.R^

J. Fialová 15.1.2021 12:46

Dík za další recept! Píši si do sešitku: "Dobrůtky podle Jenny: Eshop Šveda."

Přijedou zítra ;-D

Z. Yga 15.1.2021 18:32

Jo Švéda, a víte, že má výrobnu na naší ulici? Kdy dělá paštiky nepoznám, za to kdy vaří svíčkovou vždycky ;-D!

L. Jakovljevičová 15.1.2021 11:19

To je ale určitě veliká dobrota! Já mám paštiku ráda, dokonce i kupovanou, ale tuhle zkusím. Petro dík za jednoduchý recept, takové mám ráda.

Tady sněží, malinko ale tak nějak furt. A ptícy už od rána vymetly podruhé krmítko. Jdu dosypat!

E. Šusová 15.1.2021 11:22

Nejni vůbec zač, budeš unešená. R^

Z. Jenny 15.1.2021 10:53

Petróó! Díky za mňamózní paštiku. Určitě jdu do toho ale až někdy kolem masopustu, to bude akorát vyhladověno chuťově po Vánocích.R^

U nás je sněhu tak na lyžovačku,vytahuji běžky,půjdu se projít,snad to trochu i přimrzne. Zvířectvo chrápe hlasitě,nevím co dělali v noci?!:-)

E. Šusová 15.1.2021 11:21

Jenny - vřele doporučuju, pokud jsi milovník paštik, tak budeš nadšená. Mě fakt dostala to jednoduchost a že to nesežere moře času. Určitě se to dá vylepšit o tenké plátky mandlí třebas.

Joo, procházku závidím. Trčím v kanclu a ranní procházku, na kterou jsem se těšila, mi Tali zazdila, takže prt.

Z. Lika 15.1.2021 10:17

Vypadá to chutně! Já to zatím dotáhla na husí játra zalitá sádlem, tohle je vyšší levl. Ale vypadá to opravdu jednoduše a fakt dobře. Díky za recept!

Š. Matyášová 15.1.2021 10:59

a to se pleteš Liko, husí jatýrka v sádle, to je hodně vysokej level...u paštiky konzistenci i chuť můžeš doladit...u poctivejch husích jater v sádle, když je neohlídáš, nedoladíš nic...

Z. Lika 15.1.2021 11:15

Tak teď jsi mě znejistěla - jen počkám, až nejsou syrová (dělám je v sádle sebraného z pekoucí se husy), a pak je zaliju do skleničky. Sama to nejím, ale reklamace žádné nebyly, tak se to snad sníst dá.

E. Šusová 15.1.2021 11:22

Hmmm husí játra! Bych si dala.