6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co takhle domácí játrová paštička?

Nedá mi to se nepodělit, protože jsem byla překvapená, jak doslova překvapivě nenáročná na přípravu, rychlá a výborná pro chuťový pohárky domácí paštička je!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 16.1.2021 12:38

Ahoj Verenko, doufám, že už jsi v pořádku :-).

Z. Iva 16.1.2021 12:19

V obchodě, běžně se prodává v supermarketech v kelímku.

L. Blaza 16.1.2021 9:30

Ježiš, to musí být dobrota! R^V

Z. Asteris 15.1.2021 19:59

Při jedné oslavě přinesl kamarád domácí paštiku - výbornou. Dal mi recept a už jsem ji taky několikrát dělala. A ten recept je velice podobný Tvému, jen místo másla se v tomhle používá smetana na šlehání. Tedy játra se osmahnou na másle, dál je to stejné, jen se pak jatýrka rozmixují se smetanou, cca 120 - 150 ml na 500 g jater. A Nevím jaká je trvanlivost, vždycky jsem ji dělala pro větší společnost, takže se snědla. Díky, žes mi připomněla ten recept, s máslem musí být taky výborná.

A. Zemanová 15.1.2021 19:44

Milá Verenko/vá :), ráda Tě tu vidím. Doufám, že už jsi zcela zdravá a že Tě kovid příliš nepotrápil.

Tvůj recept je zajímavý, jen nevím, kde sehnat tu husací či kačací mast, protože tuhle velkou drůbež doma nepeču.

V. Verenková 15.1.2021 19:23

Prečítala som si,zaslintala a spomenula som si,že naša mama robila falošnú kačaciu paštiku.I prešla som celú jej knižku receptov a našla.

Dovoľujem si recept pridat:

Pol kg kuracích pečienok/jatýrek/,15 dkg roztopenej kačacej/alebo husacej/masti,5 vajec,1 šľahačková smotana,1 kávová lyžička soli.Zomlieť,pomiešať všetko a piecť v srnčom chrbáte.Výborné.

A. Zemanová 15.1.2021 19:09

Jojo, je to rukcuk, potvrzuju. Jen brambory by Vašek mohl loupat rychleji. :)

A. Zemanová 15.1.2021 19:04

Naše zahrada je průchozí pro kočky. Zásadně chodí po cestičkách. Ta hlavní cesta k pergole je taková lehká zdvojená vlna. Okouzleně sleduju, jak kočky kráčí po betonových dlaždicích a cihlách a ani je nenapadne vzít to přímkou. Taky se po cestičce procházím já. :) Ráno, večer a v noci, někdy i v poledne jdu bosky tam a zpátky, k pergole a ještě za roh domečku, protože tam jdu přes další povrchy.

Z. Yga 15.1.2021 18:44

Milá Petro, recept na paštiky je super a mám takový dojem, že na něj brzo dojde, neb v mrazáku je právě půl kila jater :-). Ale až příští týden- jsouce u Terka, cpememe se husou (játra jsme už zedli ;-D).

Z. Yga 15.1.2021 18:35

Tak to jsem ráda, že tohle jidlo chutná i ostatním. A navíc je to rukcuk, že jo ! ;-)

Z. Yga 15.1.2021 18:32

Jo Švéda, a víte, že má výrobnu na naší ulici? Kdy dělá paštiky nepoznám, za to kdy vaří svíčkovou vždycky ;-D!

M. Crossette 15.1.2021 18:07

Petro, recept vypadá zajímavě a navíc snadný. Neslibuji, že vyzkouším, ale "nikdy neříkej nikdy" :-). Možná ji zkusím jen ze zvědavosti, pak zavezu ke kamarádce a budeme porovnávat chutě :-) Je to totiž několik měsíců, co jsem od české kamarádky dostala dvě malé skleničky domácí pašitky z hovězích jater. Zkoušela ji poprvé a měla z toho myslím pět skleniček. Co přesně v paštice bylo mi sice kamarádka řekla, ale už jsem to zapomněla, protože jsem neuvažovala o její výrobě. Když k nám ještě létala maminka, která paštiku milovala , kupovala jsem ji často, ta zdejší jí moc chutnala. Já jí mám také moc ráda, ale koupím jí jen vyjímečně pro sebe, protože manžel paštiku nejí. Takže doma jsem tu od kamarádky ochutnala, byla krémově jemná a chuťově vynikající!!! A to tak, že jsem se ani nenamáhala ji na něco mazat, lžičkou jsem jí během dne ujídala rovnou ze skleničky. Výborná, ale i hodně sytá, takže jsem věděla, že obě skleničky rychle za sebou nesním a nechtěla jsem, aby se druhá zkazila. Tak jsem riskla tu druhou zamrazit. Paštiku jsem vyklopila ze skla, dala do zazipovacího sáčku a šoupla do marzáku (a zapomněla, že tam je :-/). Byla tam snad dva měsíce, když jsem jí vyndala Nedočkavě jsem po mírném změknutí kousek odkrojila a ochutnala. Přišlo mi, že paštika je sušší, drolí se, ale chuťově dobrá. Zavolala jsem to kamarádce, která věděla o mém mrazícím pokusu a chtěla pozdější hlášení. Další ráno, když jsem ji vyndala z lednice, kde celý den pozvolna rozmrzla, byla zase nádherně hladká, měkk a původní chuť neutrpěla ! Hned jsem opravdu volala kamarádce, která byla ráda, protože si také při příští výrobě část zmrazí.

Takže jistě Petro i ty tu svojí můžeš případně mrazit.

T. Zana 15.1.2021 16:59

Víš, jde mi o to, jestli bych to neměla - až se rozhoupu ;-) - zkusit z menšího množství. Přece jenom pro dva...

Z. Lika 15.1.2021 16:55

A co cestičky na zahrádce - kdo se ti tam prochází?

E. Šusová 15.1.2021 14:56

No, ono to tak zkrátka je, nejni to věda. A pokud to někdo odzkouší a bude mu chutnat budu ráda.

Z. Nítkovská 15.1.2021 14:53

Jak jsem zblblá z mlsotníku: nahoře na stránce čtu reklamu: SIM s dorty zdarma? COŽE? 8-o rozevřu více oko. Tak ne, dorty nebudou. Jde o data zdarma

Petro! Super nápad a ještě lepší popis v diskusi: pohonit játra a bzzzzm. Naprosto výstižné. Líbí. Moc.

A. Zemanová 15.1.2021 14:33

U nás v noci napadl jen poprašek, ale nýčkonc se nějak rozchumelilo. Zatím to ale na umeteném chodníčku na zahrádce odtává.

A. Zemanová 15.1.2021 14:30

Jsem si to přečetla znovu a nejspíš je vážně zkusím. Jak by to asi fungovalo z krůtích jater? Mám je obecně raději než ta kuřecí.

E. Šusová 15.1.2021 14:22

Navrhnuju udělat to do hezký skleničky a máte malinkej dárek pro cérku.

E. Šusová 15.1.2021 14:22

a druhý O.T. pro Ygu - Vave mě předběhla, šla jsem sem proto, abych napsala, že se právě dneska chystám šumajstra vyrábět, cestou do prasé jsem koupila škvarkyyyy a jsou výborný, tak snad se mi to povede a budem další, kdo si na tom pochutná.

E. Šusová 15.1.2021 14:21

Vave - to vůbec právě nejni vyšší dífčí, vážně ne, je to o tom, že pohoníš játro po pánvi a pak uděláš bzzzzm. Éto fsjo, vážně. Tím že to pak zaleješ máslem a přihodíš kuličky pepře - tak v tom nejni žádná věda. Zkus to a budeš neuvěřitelně překvapená, jak to jde snadno a hlavně rychle.

A. Zemanová 15.1.2021 14:18

Milá Petro, paštika je pro mě vyšší dívčí, ale třeba se někdy pochlapím a udělám ji. Mívala jsem ráda tu klasickou v alobalu, hranatou, obloženou špekem, voňavou, s čerstvou houstičkou... mňam!

A. Zemanová 15.1.2021 14:15

O.T. pro YGU:

Dnes konečně došlo na šumajstra a oba jsme si skvěle pochutnali. Vašek byl přímo nadšen a mám vyřídit poděkování. Jsem za tohle jídlo ráda, protože si škvařím sádlo sama, i když teď jsem si tedy spolu se škvarky koupila od pana hraběte sádlo hotové. Vždycky mi pak zbývají škvarky, protože zažívání už není, co bývalo. A tohle jídlo je skvěle zužitkuje.

E. Zvolánková 15.1.2021 12:49

Jéé, paštika. Já teda paštiku nejím, ale dcera ji zbožňuje, takže to asi zkusím udělat domácí, anebo to deleguju na našeho tatínka...Ten rád zkouší tyhle speciality.;-D Teď začal dělat různé druhy domácí šunky. To je taky bašta a to si občas dopřeju i já, neb ji speciálně kvůli nám dělá málo slanou.:-)

J. Fialová 15.1.2021 12:46

Dík za další recept! Píši si do sešitku: "Dobrůtky podle Jenny: Eshop Šveda."

Přijedou zítra ;-D

Z. Jenny 15.1.2021 12:00

Níže je řeč taky o husích játýrkách atd. Na Vánoce jsem objevila toho, kdo se touhle mlsnou výrobou zabývá a tak jsem zakoupila pár skleniček se sádlem s játry, bez jater,husí,kachní,se škvarečky bez škvarků atd. Výrobce znám,vím o koho jde,firma je moravská z Poštorné a mají i eshopík(Šveda). Ještě mám v ledničce pár skleniček na tuhou zimu.R^

E. Šusová 15.1.2021 11:30

Jak píše Jarka ;-D , Tvůj recept je jednodušší. Ale zase - je to vlastní a ruční výroba.

E. Šusová 15.1.2021 11:29

Noooo to vono jako já nevim:-(, Zano. Páč mám z toho tři skleničky, který jsou každá úplně jinak velká. Jedna je taková ta zavírací/zavařovací s gumičkou od Ikei, ta je z nich největší, jedna je od paštiky z Lidlu - ty větší, francouzský a jedna je malá od marmošky. Takže to Ti moc nepomůžu. Ale podle mě je toho hodně. ;-D;-D;-D Jestli chceš, můžu to příště nějak vyzjistit. Nicméně je toho fakt dost. Ty játra se nijak moc nesrazej, navíc tam přidáš, máslo.

E. Šusová 15.1.2021 11:22

Hmmm husí játra! Bych si dala.

E. Šusová 15.1.2021 11:22

Nejni vůbec zač, budeš unešená. R^