10.4.2021 | Svátek má Darja


MLSOTNÍK: Co takhle domácí játrová paštička?

15.1.2021

Nedá mi to se nepodělit, protože jsem byla překvapená, jak doslova překvapivě nenáročná na přípravu, rychlá a výborná pro chuťový pohárky domácí paštička je!

Kdo máte rádi paštiku, třeba už je doma vyrábíte, tak pak je zbytečno asi číst, ale kdo nevyrábí – třeba proto, že mu to přijde náročný, tak jako kdysi mně, tak koukejte, jak snadný to je:

Začala jsem s kuřecíma játrama, aby to bylo jednodušší, možná časem postoupím o levl vejš (ano, už jsem postoupila, dělala jsem z vepřových, tam je to o trošku delší o tu dobu, než jsou hotový, ale jinak stejně nenáročný a výborný).

  • 500 kg kuřecích jater
  • necelá kostka másla
  • 2-3 lžíce smetany
  • 2-3 lžíce červenýho vína (kdo se chce rozšoupnout, může hýřit whískou, portským, koňakem, my obyč vystačíme s vínem - může být i bílý)
  • 1 menší cibulka
  • 1-2 stroužky česneku (dle velikosti česneku a chuti strávníků)
  • bylinky – směs doma sušených, ale v pohodě vystačíte třeba s tymiánem, jak je v původním receptu, nebo si přidáte svoje nějaký, co máte doma)
  • sůl a pepř.

Játra omyjeme, očistíme od takových těch „sajrajtů” (já je hodila za sebe slintajícím ohaříkům na pelíšek) a nakrájíme.


Na pánev hodíme hrudku z připravenýho másla (zbytek přijde na řadu potom) – prostě tak nějak no. Játra nesolíme, ale opepříme a posypeme bylinkama. A chvíli potrápíme na másle.

Pak když jsou játra opečený, ale ještě ne úplně hotový, přihodíme najemno nasekanou cibulku a nasekaný česnek. Potrápíme, až cibulka změkne.

Jakmile je cibulka měkká a játra komplet opečená a na řezu jsou ještě lehce hnědo-růžová, přilijeme víno. Chvilku vydržíme, než se alkehůl odpaří. A úplně nakonec přilijte tu smetanu, zamíchejte a odstavte.

Příprava játrové paštiky

Příprava játrové paštiky

A jde se ihned mixovat – játra se musí mixovat ještě horká! To je důležitý. Takže překydnout do mixéru, osolit a hned nahrubo rozmixovat.

Poté postupně!!! nikoliv najednou, vhazovat kousky másla a nechat lehce promíchat, než hodíte další. Až hodíte ten poslední, nechte ještě chvilku mixovat, aby se vše opravdu promíchalo.

Teď přichází fáze, kterou lze vynechat – když máte rádi třeba hrubší paštiky, aleeeeee… vyzkoušela jsem na vlastní kůži, že se vyplatí ji nevynechat. Prostě a jednoduše to propasírujete přes cedník a uvidíte, co všechno se i přes dokonalý promixování zachytí.


No a máte následně krásně hladkou a výbornou paštiku. Tu nandáte do skleniček a pokud nespotřebujete hned a nebo chcete být za hvjézdu, tak si rozpustíte kousíček másla a tím povrch ve skleničkách zalijte. Předtím lze na povrch umístit pár kuliček barevnýho pepře a při servírování budete za hvjézdu úplnou.

Játrovou paštiku, zalitou máslem a posypanou kuličkami pepře, uložíme do sklenic

Játrovou paštiku, zalitou máslem a posypanou kuličkami pepře, uložíme do sklenic

Ještě dovětek – když jsem vyráběla paštiku podruhý, nějak jsem se zamyslela a cibulku s česnekem frkla na pánev současně s játry. Rozdíl podle mě nebyl žádný. Takže tenhle mezikrok lze vynechat.

A překvapil mě Brtnik, kterej o paštiky nikdy moc nestál a vůbec ne o ty hrubšího ražení. Když jsem propasírovala, dala jsem mu ochutnat to, co cedníkem neprošlo. Byl tou hrubozrnností nadšen. Takže – příště možná zkusím vynechat i to pasírování . Ale u vepřových jater, z kterých už jsem to taky zkoušela (a paštika byla výborná), bych od toho pasírování asi neodstupovala. Protože tam je ta hrubost větší.

Tak jestli do toho půjdete, tak dobrou chuť – na chlebíček čerstvej je to mňam! A víte, co v tom máte, žádný éčko, žádnej sajrajt. Jen to, co jste si tam dali. A nezabere to fakt moc času, to je na tom to nejlepší. Já to zmákla třeba teď, po návratu z venčení, jako součást přípravy večeře, a poté jsem ještě stihla udělat ohaříkům játroví, když už jsem byla tak rozjetá, tak ať je to jedním vrzem a tematicky nastejno :-)

Foto: Petra K. Osobní stránky autorky: https://zrzavec.com.cz/

Petra K. Neviditelný pes


Největší odměnou je, že mi konečně říká maminko, vypráví Kristina o svém pětiletém autistickém synovi
Největší odměnou je, že mi konečně říká maminko, vypráví Kristina o svém pětiletém autistickém synovi

Na 2. dubna připadl Světový den porozumění autismu. Jeho cílem je poukázat na potřebu větší tolerance vůči rodinám vychovávajícím autistické dítě....