17.8.2018 | Svátek má Petra



DISKUSE K ČLÁNKU

Nejste přihlášen/a. Vkládat příspěvky mohou pouze registrovaní čtenáři.

Formát tel. čísla "+420 xxx xxx xxx"

MLSOTNÍK: Co jíst v létě?



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 51, poslední: 13.8.2018 9:21, přehled diskusí

jéé mrkvový salát:
Autor: M. Crossette Datum: 10.8.2018 18:12

s jabkem jsem už nejedla ani nepamatuji. Úplně jsem na něj zapomněla, při tom mrkve mám stále v lednici velká balení (hlavně pro psy :)). Určitě udělám. Klasický rajčatový salát s cibulí dělám při přebytku rajčat často.

Bohužel mi před pár dny rajčata na záhoně zcela došla, udělala jsem z nich poslední lečo. Letos, vzhledem k hodně mokrému jaru a létu (pravý opak u vás)se mi zahrada vyčerpala mnohem dřív, než jindy. Hlavně zelené papriky brzy skončily, co mě mrzí. Mám sice stále žluté, ale ty se na plnění (Nelinin recept) nehodí.

Zrovna, když došla rajčata, dostala jsem včera mail od kanadské kamarádky na "máslo z pečených rajčat" (Roasted tomato butter). Psala, že byla na trhu a tam nabízeli ochutnávku i recept. Moc jí to chutnalo, tak do zkusila hned doma a může vřele doporučit. Já o tomhle zpracování rajčat čtu poprvé, sice to není salát na schlazení, ale můžete to zkusit. Já si ho také vyzkouším, jen si musím rajčata koupit.

Takže: 4 hrnku rajčat. Druh Roma, ale jistě půjdou jiná, typ roma asi proto, že mají méně semínek. Jen nevím, jak se "odměří" 4 hrnky celých rajčat, asi odhad? Dále 1 polév. lžíce olivového oleje, 2 snítky čerstvé mateřídoušky (Thyme), lžičku soli (kamarádka dala ochucenou), mletý pepř, 1 polév. lžíci octa (balsamic)a libru másla (necelých půl kg).

Rajčata podélně rozkrojit a řeznou půlkou položit na plech vyložený pečícím papírem. Posolit, opepřit a zakápnout olejem. Péci na 200' asi 20-30min. Vychladlé rozmixovat, přidat mateřídoušku, ocet a po kouskách máslo. Mixovat na "máslo". Použít na chleba, přidat do míchaných vajíček, potřít jím kuře atd. Možno i zamrazit.

Re: jéé mrkvový salát:
Autor: Z. Lika Datum: 11.8.2018 12:16

Maričko, to je pěkný jednoduchý recept, a zase úplně jinačí. Akorát bych asi vzala tymián místo mateřídoušky, i když... proč to nezkusit i s ní.

Z vedra jsem nervózní:
Autor: Z. Vave Datum: 10.8.2018 17:08

a když jsem nervózní, tak jím. V posledních letech vždycky v létě přiberu; ve vedru sice většinou nevařím, ale se cpu čímkoli a prokládám to nanuky a zmrzlinou. A když je, tak melounem. Což šlo v Praze, tady je pro řez z melouna docela daleko.

Noc na dnešek byla příšerná, skoro jsem nespala. Večer a nad ránem maličko sprchlo, zahradnický deštíček tak na deset dvacet minut. Jen zvlhčil povrch půdy, už dva tři centimetry pod povrchem je sucho. Dnes je pod mrakem, ale nepadla ani kapka. Ochlazení je velice úlevné, jen ten déšť chybí. A předpověď pro nejbližších 10 dnů je totálně suchá. :(

Děkuju všem za recepty, budou se hodit.

Re: Z vedra jsem nervózní:
Autor: K. Holubová Datum: 10.8.2018 18:08

Dnešní noc byla příšerná, ale aspoň jsem neskončila na těch kapačkách jako nedávno. Nicméně - ve 2.00 ráno jsem odesílala mailem hotový technický překlad. Když mi známý ráno volal cože to mám za program, který si maily odešle kdy mu poručím, tak jsem mu vysvětlila, že jsem u toho compu ještě seděla. Až do 3.00, pak jsem si hodinu četla a konečně usnula. Hnus. Teď tu několikrát sprchlo, ale takové nic to bylo. Hned sucho. A venku se ochladilo, tak honím fofrníkem teplo z pokoje ven do chodby, protože tu sedí jak dekl. Ale už se mi podařilo teplotu snížit na 25°. Jak to bylo vyhřáté, tak to zkrátka déle trvá.

Re: Z vedra jsem nervózní:
Autor: Z. Tečka Datum: 10.8.2018 19:03

Jaky z toho vedra a tím, že jsem zavřená doma, neb toho moc v tom vedru neudělám, nevím, do čeho bych ještě strčila čumák. Včetně těch zmrzlin a melouna. Ten tu naštěstí krájený seženu.

Přes noc jsem měla otevřené všechno, co se otevřít dalo, ale bylo to nanic, Ráno, asi v šest hodin už bylo zase na teploměru 22st. Běhm dne bylo chladněji, tak jsem zase větrala, trošku to pomáhá. Ale nespadla ani kapka, lísky naproti začínají žloutnout. A vyhlídky mizerné.

Re: Z vedra jsem nervózní:
Autor: T. Zana Datum: 10.8.2018 19:09

Tady se zaplaťpánbu někdy nad ránem ochladilo (hodně, aktuálně asi na 20 - což je sešup málem na polovic :P ), skoro celý den byly mokré chodníky, ale to je tak všecko, déšť se tomu říct nedá - prostě tak chvílemi mrholilo...

No, aspoň že tak, co člověk nadělá.

U nás:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.8.2018 14:59

pořád jen žár a žár, ani kapka ani mráček, trpíme už všichni.

Jím jen studenou rajskou polívku. Potřebuji upéct maso ale nemám odvahu zapnout troubu,tak ho jen naložím. Noc byla strašná,vypnula jsem ve 23:30 klímu a otevřela okna, to jsem neměla dělat, z venku šlo těžké noční horko, už druhou noc, před tím byly noci svěží, jako po sv.Anně.Slibované ochlazení se bohužel nekoná.

Přeji všem krásný víkend.

Nezapomeňte, zítra v noci budou padat Perseidy! My jdeme na oslavu, tak se to bude hodit místo nablbaného ohňostroje.

Re: U nás:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:05

Jenny, myslím, že se brzy ochladí i u vás. U nás je dnes tak, že by se Ti líbilo jít i na Grébovku.

Re: U nás:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.8.2018 16:16

.... a to zase jó. :-)

Re: U nás:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.8.2018 8:19

Za draho vychladis a pak otevres okno????

Jablka:
Autor: K. Holubová Datum: 10.8.2018 13:11

Dostala jsem jich - letních, takové množství, že se to nedalo zpracovat. Tak jsem jich pár obrala, postrouhala, zamíchala s jogurtem a rozinkami, přislazovat nebylo třeba, přidala rumovou a vanilkovou tresť a nechala odležet. Zbyla mi troška drceného tvarohu z LIDLu, tak jsem ho do toho zamíchala taky. Vynikající. Až se to vychladí, tak to bude mňamka.

Re: Jablka:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:06

U nás se jablka i strouhala do zavařovaček, v zimě z toho byly štrúdly apod.

Syrové s jogurtem, to musí být dobrota, vlastně jsem tuhle kombinaci ještě nezkoušela. Dobrý tip, paní Holubová, děkuji!

Re: Jablka:
Autor: T. Zana Datum: 10.8.2018 16:11

Jako tip je to výborný, teď ještě ty jablka... :P

Re: Jablka:
Autor: K. Holubová Datum: 10.8.2018 18:01

Jsem asi cvok, ale strouhaných mám už 20 zavařovaček. Ještě budou hrušky a podzimní jablka. Jinak už je mám i jako dřeň (jednu várku se skořicí a vanilkou, druhou várku s badyánem a rozinkami). Natřené na koláč mřížkový budou super.

Okurky, maliny, černý rybíz, třešňový džem..... špajzka se mi pěkně naplnila

Re: Jablka:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.8.2018 8:20

Nestrouham,nakrajim na patky,dam do sklenice a zavarim,tak jak jsou,do strudlu jsou super. Stejne takto delam s hruskama!

Re: Jablka:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.8.2018 8:21

Plátky!!!!!

Re: Jablka:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.8.2018 16:19

Nachystám si Tvůj typ na neděli, po sobotní oslavě přijde svěží dezertek k chuti. Dík za typ.

Na tuhle dobu:
Autor: Z. Tečka Datum: 10.8.2018 11:37

se vždycky těším, okurky a rajčátka ze sluníčka, z vlastní zahrádky. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Po těch různých salátech už tělo chtělo něco vařeného. A tak jsem si včera uvařila hrnec frankfurtské polévky a přidala ke sladké paprice trochu chilli. Ne aby nějak příliš pálila, jen to dělá takový příjemný ocásek. (připomínka britských koloniálních důstojníků v Indii, a jejich curry, dovedené až k dokonalosti, čím pálivější, tím lepší). A fakt to má něco do sebe, moc jsem si pochutnala.

Ráno jsem byla nakupovat v Č.P. (a zmokla, tady nic), teď jsem právě strčila 2 vajíčka vařená natvrdo pod studenou vodu, a udělám si svůj oblíbený salát. Paprika, rajčata, cibulka, vejce na tvrdo, když je dobrý šunkový salám taky přidat, všechno pokrájet na kousky, přidávám i steril. hrášek, ten já moc ráda, osolit, opepřit, majolka, kterou ředím smetanou, protože mám ráda ten salát řidší. S pečivem bohatě nahradí večeři, a zbyde ještě na zítra.

Protože nemám tak chlupatý jazýček, jako zde některé kuchařky, stačí mi salát z obyčejné čočky, najemno přistrouhat jablíčka, nadrobno 2-3 kyselé okurky, majolku půl na půl se zakysankou (nebo jak komu chutná), osolit, trošinku pepře. Nechat v lednici do druhého dne, ta majolka se vsákne, takže čočka je sypká, kdo má rád řidší, může přidělat tu zálivku.

A sladká tečka nakonec. Do dobrého jogurtu pokrájíme dobré broskve, dostala jsem půl tašky těch "ze sluníčka", alespoň zpracujeme ty trochu omačkané, rychle podléhající zkáze. Podle chuti přisladíme, nemusí se moc, opatrně promícháme, neměl by z toho vzniknout maglajs. Tohle nám kdysi dělávala paní v Bulharsku, tam tehdy taky měli dobrý jogurt, a nosila nám to v míse o velikosti umyvadla.Ráno jsme podnikli výpravu na padané broskve a večer futrovali a futrovali.

Re: Na tuhle dobu:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:08

Hm, čočka s jablky, to taky neznám, zajímavé, určitě lepší než s kukuřicí.

A na bulharské broskve taky dodnes vzpomínám!

Jo a když už jsme u těch kolonií, britští plukovníci taky pili whisky s odůvodněním, že v horku otevírá póry a člověk tak líp "větrá" :-)

Re: Na tuhle dobu:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.8.2018 16:22

Nejlepší jsou ty placatý broskve, co jsou u nás v marketech k dostání, jsou o něco dražší než ty kulaté.Poradila mi je moje italská kamarádka, intenzivní chuť, nehnijí a ty tvrdší jsou do dvou dní na stole akorát.

Re: Na tuhle dobu:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:30

Tak ty placaté ve mně vyvolávaly nedůvěru, že jsou tvrdé. Takže díky za osobní zkušenost a tip, Jenny.

Re: Na tuhle dobu:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.8.2018 8:22

Taky cena je exclusive,obycejne spanelske belomase jsou za tretinu,chut stejna.

Re: Na tuhle dobu:
Autor: Z. Tečka Datum: 10.8.2018 19:09

Ale ta na hvězdičkách nastrouhaná jablíčka se spojí s tou majolkou a zakysankou v jakousi omatlánku :) a ta se přes noc do té čočky vsákne, nejsou tam k poznání :).

A s tou whisky je to asi pavda, mně teda stačí trochu piva :-). Taky hned líp "větrám", asi jako dveře od chléva.

V tom vedru, co bylo do včera:
Autor: T. Zana Datum: 10.8.2018 10:00

se prakticky nic jiného než saláty jíst nedalo... Dvakrát jsme teda měli gazpacho a pak nějaký koláč z remosky, ale přišlo mi, že - i když bylo skvělé, že mi remoska hřála na balkoně a ne doma - je to příliš hutné jídlo...

Jedli jsme saláty jednoduché až primitivní - tu mrkev, když jednou bylo ráno (v půl šesté) výjimečně chladněji a odvážila jsem se uvařit čočku, tak čočkový salát. Ale většinou klasiku - běžnou zeleninu, oliváč, nějaká semínka + balkánský sýr, cizrna (obvykle si ji raději uvařím, ale teď jsem byla ráda za plechovku), nějaká rybičková konzerva... prostě co se mi v tom vedru povedlo najít :P

V noci mírně pršelo, teď chvílemi krápe. Doufám, že už se počasí zklidní.

Re: V tom vedru, co bylo do včera:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:09

Mrkev je pro výletníky nezbytnost, říkám já. Dělá s sluncem pěknou pleť :-)

Déšť:
Autor: K. Holubová Datum: 10.8.2018 9:55

Noc byla tak brutální, že jsem usnula až ve 3,00, to už tu začalo pofukovat a k ránu sprchlo. Konečně se trochu ochlazuje, ale déšť zatím nic moc. Takže jsem dostala chuť na salát, prohrábla ledničku a vylezl z toho príma oběd: povařená červená čočka, na jemno nasekaný zbytek šunky, kousek kyselé okurky, zbylá jarní cibulka taky na jemno, zálivka olol, balzamikový bílý ocet, bílý pepř, sůl, salátové bylinky a lžička hořčice. Promíchat v ruční třepací nádobce až se nálev napění a zmatní a zalít tím tu čočku. Už se to chladí v ledničce a já lezu zpátky do postele, jsem jak zbitá.

Re: Déšť:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:10

Snad se brzy ochladí i u vás, paní Holubová. Jen doufám, že i tak je to pro Vás snesitelnější než v Praze :-)

A díky za další dobrý salátový tip.

prší, konečně prší....:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.8.2018 9:42

normálně jsem vyšla na dvůr a nechala se zmoknout :-D to je nádhera....

Re: prší, konečně prší....:
Autor: Z. Lika Datum: 10.8.2018 16:11

Byla jsem si už dvakrát :-)

:
Autor: Z. Maw Datum: 10.8.2018 6:57

tyjo, mrkvax sem.nejedla toky, hmmm :)