3.8.2020 | Svátek má Miluše


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co jíst v létě?

Ne každý má letní kuchyň, takže se mu nechce zvyšovat teplotu ještě vařením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 10.8.2018 16:12

Re:

Mrkev je bezva - energie, skladovatelnost, s trochou tuku pomáhá se sluncem...

Z. Xerxová 10.8.2018 6:55

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

strouhaná mrkvička s jablíčkem... to je pochutnáníčko :o) Což o věc, my si i ten salát k obědu občas dáme (k večeři častěji), ale když přijedou Trpajzlíci... tak prostě plotna horká být musí a trouba na něco upečeného taky. Nechápu, kam to dávají :o) vidět to rozhodně na nich není. A zeleninu a ovoce milují... ale jako svačinku či dezert...

Z. Lika 10.8.2018 16:13

Re: hezký den

Vím, že stačí před několik málo trpajzlíků postavit přepravku s čerstvou karotkou, a po pár chvilkách chrupání je po ní :-)

Š. Matyášová 10.8.2018 6:32

k mrkvovému salátu....

velice dobrej dělá moje skorotchýně. Nastrouhanou mrkev smíchá s trochou oliváče, přidá plechovku mandatinek-oloupaných,málo slazených, sýpně čerstvý strouhaný kokos, přidá velké sultánky a podleje pomerančovou š ́távou, dá vychladit a potom se jen chodí ujídat, dokud salát nezmizí...říkala,že to kdysi bylo ve Vlastě a recept tam prý dával Jiří Krampol...

komu to přijde málo sladké,dosladí lžicí medu....

T. Zana 10.8.2018 10:01

Re: k mrkvovému salátu....

Jo, tenhle znám, je luxusní :-)

Z. Lika 10.8.2018 16:14

Re: k mrkvovému salátu....

No tak to je luxusní verze pro nedělní návštěvu! S trochou rumu se hodí i na Silvestra :-)

Š. Matyášová 11.8.2018 8:24

Re: k mrkvovému salátu....

Rum ne,to hořkne!

Z. Lika 11.8.2018 12:21

Re: k mrkvovému salátu....

Páni, tak to dík za varování, Šárko!

Š. Matyášová 10.8.2018 6:29

a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

stačí když si udělá takové to základní "lečo" ,ale na skus, ne úplně do měkka... olol, cibulka,česnek,papriky,cukety, rajčata, trochu pepře a trošku sardelové pastys místo soli..potom jen počkat až to schladne, nandat do sklenic nebo do krabiček,zavíčkovat a studené j eto naprosto super, třeba jen k suchému toastu nebo tmavému chlebu...když se do toho přidá ráno trochu strouhaného sýra (tvrdého,ale ne eidam) nebo žervé či mozzarella...je z toho velice dobrej kancelářskej oběd...někdo do toho přidá i uzeninu, ale nemusí tam být, lze dát i orestované kuřecí nebo v páře uvařené a vychladlé filé z tresky...

Z. Lika 10.8.2018 16:34

Re: a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

To je dobrý tip, s tím "lečem" do lednice, i pro domácí "krysu" jako já. Akorát s tím česnekem musím pomalu, nějak se mi poslední dobou stává, že tepelně zpracovaný mi připadá nějak pachutný.

Š. Matyášová 11.8.2018 8:26

Re: a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

Pouzivam odrudu Havran,super cesnek to je...

Z. Tečka 11.8.2018 12:01

Re: a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

Ano, připojuji se. A taky Havel je vynikající, letos v nabídce nebyl. Mám objednaný Bjetin.Ten je taky dobrý, i pro žlučníkáře. (to nejsem).

Š. Matyášová 13.8.2018 9:14

Re: a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

beru Havran,Bjetin a Bělský rusák....všechny tyhle odrůdy jsou skvělé,potvrzuju,že Bjetin je skvělej rpo žlučníkáře.....

K. Holubová 10.8.2018 0:52

pokračuji

Prý mi došly odstavce.

Ráda mám i pečenou řepu, oloupanou, pokrájenou, nastrouhaný křen a zálivka s příchutí anýzu. Výborná je s mozzarelou a bazalkou.

Také "sendvič" z čínského zelí je výborná večeře - listy bílého zelí prokládám trošičkou strouhané šunky, strouhaného dobrého sýra do výšky cca 5 cm, průběžně kápnu do těch náplní dobrý olol a lístky bylinek. Lze např. i šunkové strouhání nebo strouhaný sýr smíchat se zakysanou smetanou, dodá to šťávu i chuť.

Cuketové špagetky se studenou omáčkou z plísňového sýra jsou úžasné a taky už jsem si je udělala.

Obdržela jsem jako dárek k nějakému objednanému zboží špagetovací přístrojíček na zeleninu, trochu jsem nad tím ohrnula nos, ale jednou jsem zkusila a od té doby studené špagetky ze zeleniny jsou mým favoritem. Rychlé a dochutím si tím, co mám ráda a na co mám právě chuť. Toustík z opečeného chleba nebo toustového nesmí chybět.

Z. Lika 10.8.2018 16:16

Re: pokračuji

S tím špagetovačem mám podobnou zkušenost, je opravdu zajímavé, že tatáž zelenina jinak nakrájená chutná úplně jinak (podobný princip jako u těstovin :-)

Tu řepu mám ráda i zasyrova - jemně nastrouhat a smíchat s čerstvým nastrouhaným křenem. Jinak s nedochucuje. Ta lahoda! A pokud je křenu víc, dutiny mají posvícení :-)

Z. Tečka 11.8.2018 11:57

Re: pokračuji

Křen se pokouším pěstovat na zahrádce, dostala jsem kus kořene, Malín je blízko. Taky mám ráda syrový, ale nedaří se. Křen byl běžně v zahradách až nevyhubitelný, já to mám opačně. Vysadila jsem ho kousek od libečku a těšila se, že jím bude rpzpínavý libeček poněkud eliminován. Leč nedaří se, opak je pravdou.

Syrovou červenou řepu jsem nikdy nejedla, ale můžu to zkusit.

Kdyby nakoukla Inka, slíbila recept na super nálev na řepu.

Š. Matyášová 13.8.2018 9:21

Re: pokračuji

buď ráda za libeček..malínskej křen se ti nevyvede,neb v Malíně je složení půdy velice specifické a bohužel kousek od Malína končí, takže malínský křen mít prostě nebudeš...o to s epokoušelo mnoho lidí,ale bohužel..

https://www.tyden.cz/rubriky/apetit/malinsky-kren-nasladla-chut-bez-stipani_97722.html

K. Holubová 10.8.2018 0:41

Co jíst v létě?

Dršťkovou, gulášovku, ovarovou...... no, na tom jsem kdysi taky ujížděla. Dneska mám chutě jiné. Takže si dělám saláty dost často.

Mrkev strouhanou kombinuji s kousky jablka, drobně pokrájeným ananasem, zálivkou a ořechovým olejem, protože ořechy nemůžu, rozinky také občas neškodí.

Salát ledový mám moc ráda. Dělám ho jemně natrhaný s cherry rajčátky, okurkovými špagetkami, nebo jen tak samotný s kvalitní zálivkou a kousky tučnějšího sýra a bylinkami. Někdy i pár sekaných oliv a najemno pokrájené ančovičky. Toustík k tomu, báječná večeře.

Rajčata obyčejná s olivami obou barev nebo kapary, cibulkou, bylinkami, dobrou zálivkou s olejem a byť jsou čerstvá skvělá, tak přikrojím i pár sušených, naložených v oleji. Kombinaci se meze nekladou.

Okurku nejraději jako tzatziki. Se smetanou, česnekem, koprem. Ale skvělé jsou i okurkové špagetky, zalité zálivkou z kefíru a bylinek. Okurku nechat dost pustit šťávu, tu slít a pak zalít hutným kefírem a hned jíst.

Z. Lika 10.8.2018 16:21

Re: Co jíst v létě?

Ledový salát už svým názvem vybízí k ochlazení. Pěkná přehlídka tipů na saláty, díky.

Výborně se mi osvědčily i domácí kvašáky - už hotové jsem je uložila do lednice a jejich příjemně nakyslá chuť mi přijde ve vedru velmi vhod. S kvašáky jsem se nemazala - na trhu měli okurkové přerostky a hned vedle hrst kopru, doma jsem vyštrachala patičku chleba. Všechno jsem to nacpala do pětilitrové zavařovačky (chleba dolů, pak okurky co nejtěsněji a hustě prokládat koprem, každou vrstvu opravdu pořádně posolit), zalít vodou rovnou z kohoutku, aby nic nečouhalo, zakrýt papírovým ubrouskem s gumičkou - za čtyři dny byly hotové, tj. přestaly bouřlivě kvasit. I s lákem jsem je uložila do krabiček do lednice. Silně doporučuju!

K. Holubová 10.8.2018 18:03

Re: Co jíst v létě?

Také jsem je dělala.

Z. Tečka 10.8.2018 20:44

Re: Co jíst v létě?

Já je mám zrovna na okně, ale už budou asi špatné. Přidávám ještě vinné listy a stroužek česneku. Chleba nedávám, začnou kvasit i bez toho, Mám jen normální malé sklenice. Tu vodu z nich pak popíjím. Moc mi chutná. Přes hrdlo dávám potravinářskou folii a víčko mírně utáhnu.