26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co jíst v létě?

Ne každý má letní kuchyň, takže se mu nechce zvyšovat teplotu ještě vařením.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 13.8.2018 9:21

Re: pokračuji

buď ráda za libeček..malínskej křen se ti nevyvede,neb v Malíně je složení půdy velice specifické a bohužel kousek od Malína končí, takže malínský křen mít prostě nebudeš...o to s epokoušelo mnoho lidí,ale bohužel..

https://www.tyden.cz/rubriky/apetit/malinsky-kren-nasladla-chut-bez-stipani_97722.html

Š. Matyášová 13.8.2018 9:14

Re: a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

beru Havran,Bjetin a Bělský rusák....všechny tyhle odrůdy jsou skvělé,potvrzuju,že Bjetin je skvělej rpo žlučníkáře.....

Z. Lika 11.8.2018 12:21

Re: k mrkvovému salátu....

Páni, tak to dík za varování, Šárko!

Z. Lika 11.8.2018 12:16

Re: jéé mrkvový salát

Maričko, to je pěkný jednoduchý recept, a zase úplně jinačí. Akorát bych asi vzala tymián místo mateřídoušky, i když... proč to nezkusit i s ní.

Z. Tečka 11.8.2018 12:01

Re: a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

Ano, připojuji se. A taky Havel je vynikající, letos v nabídce nebyl. Mám objednaný Bjetin.Ten je taky dobrý, i pro žlučníkáře. (to nejsem).

Z. Tečka 11.8.2018 11:57

Re: pokračuji

Křen se pokouším pěstovat na zahrádce, dostala jsem kus kořene, Malín je blízko. Taky mám ráda syrový, ale nedaří se. Křen byl běžně v zahradách až nevyhubitelný, já to mám opačně. Vysadila jsem ho kousek od libečku a těšila se, že jím bude rpzpínavý libeček poněkud eliminován. Leč nedaří se, opak je pravdou.

Syrovou červenou řepu jsem nikdy nejedla, ale můžu to zkusit.

Kdyby nakoukla Inka, slíbila recept na super nálev na řepu.

Š. Matyášová 11.8.2018 8:26

Re: a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

Pouzivam odrudu Havran,super cesnek to je...

Š. Matyášová 11.8.2018 8:24

Re: k mrkvovému salátu....

Rum ne,to hořkne!

Š. Matyášová 11.8.2018 8:22

Re: Na tuhle dobu

Taky cena je exclusive,obycejne spanelske belomase jsou za tretinu,chut stejna.

Š. Matyášová 11.8.2018 8:21

Re: Jablka

Plátky!!!!!

Š. Matyášová 11.8.2018 8:20

Re: Jablka

Nestrouham,nakrajim na patky,dam do sklenice a zavarim,tak jak jsou,do strudlu jsou super. Stejne takto delam s hruskama!

Š. Matyášová 11.8.2018 8:19

Re: U nás

Za draho vychladis a pak otevres okno????

Z. Tečka 10.8.2018 20:44

Re: Co jíst v létě?

Já je mám zrovna na okně, ale už budou asi špatné. Přidávám ještě vinné listy a stroužek česneku. Chleba nedávám, začnou kvasit i bez toho, Mám jen normální malé sklenice. Tu vodu z nich pak popíjím. Moc mi chutná. Přes hrdlo dávám potravinářskou folii a víčko mírně utáhnu.

Z. Tečka 10.8.2018 19:09

Re: Na tuhle dobu

Ale ta na hvězdičkách nastrouhaná jablíčka se spojí s tou majolkou a zakysankou v jakousi omatlánku :) a ta se přes noc do té čočky vsákne, nejsou tam k poznání :).

A s tou whisky je to asi pavda, mně teda stačí trochu piva :-). Taky hned líp "větrám", asi jako dveře od chléva.

T. Zana 10.8.2018 19:09

Re: Z vedra jsem nervózní

Tady se zaplaťpánbu někdy nad ránem ochladilo (hodně, aktuálně asi na 20 - což je sešup málem na polovic :P ), skoro celý den byly mokré chodníky, ale to je tak všecko, déšť se tomu říct nedá - prostě tak chvílemi mrholilo...

No, aspoň že tak, co člověk nadělá.

Z. Tečka 10.8.2018 19:03

Re: Z vedra jsem nervózní

Jaky z toho vedra a tím, že jsem zavřená doma, neb toho moc v tom vedru neudělám, nevím, do čeho bych ještě strčila čumák. Včetně těch zmrzlin a melouna. Ten tu naštěstí krájený seženu.

Přes noc jsem měla otevřené všechno, co se otevřít dalo, ale bylo to nanic, Ráno, asi v šest hodin už bylo zase na teploměru 22st. Běhm dne bylo chladněji, tak jsem zase větrala, trošku to pomáhá. Ale nespadla ani kapka, lísky naproti začínají žloutnout. A vyhlídky mizerné.

M. Crossette 10.8.2018 18:12

jéé mrkvový salát

s jabkem jsem už nejedla ani nepamatuji. Úplně jsem na něj zapomněla, při tom mrkve mám stále v lednici velká balení (hlavně pro psy :)). Určitě udělám. Klasický rajčatový salát s cibulí dělám při přebytku rajčat často.

Bohužel mi před pár dny rajčata na záhoně zcela došla, udělala jsem z nich poslední lečo. Letos, vzhledem k hodně mokrému jaru a létu (pravý opak u vás)se mi zahrada vyčerpala mnohem dřív, než jindy. Hlavně zelené papriky brzy skončily, co mě mrzí. Mám sice stále žluté, ale ty se na plnění (Nelinin recept) nehodí.

Zrovna, když došla rajčata, dostala jsem včera mail od kanadské kamarádky na "máslo z pečených rajčat" (Roasted tomato butter). Psala, že byla na trhu a tam nabízeli ochutnávku i recept. Moc jí to chutnalo, tak do zkusila hned doma a může vřele doporučit. Já o tomhle zpracování rajčat čtu poprvé, sice to není salát na schlazení, ale můžete to zkusit. Já si ho také vyzkouším, jen si musím rajčata koupit.

Takže: 4 hrnku rajčat. Druh Roma, ale jistě půjdou jiná, typ roma asi proto, že mají méně semínek. Jen nevím, jak se "odměří" 4 hrnky celých rajčat, asi odhad? Dále 1 polév. lžíce olivového oleje, 2 snítky čerstvé mateřídoušky (Thyme), lžičku soli (kamarádka dala ochucenou), mletý pepř, 1 polév. lžíci octa (balsamic)a libru másla (necelých půl kg).

Rajčata podélně rozkrojit a řeznou půlkou položit na plech vyložený pečícím papírem. Posolit, opepřit a zakápnout olejem. Péci na 200' asi 20-30min. Vychladlé rozmixovat, přidat mateřídoušku, ocet a po kouskách máslo. Mixovat na "máslo". Použít na chleba, přidat do míchaných vajíček, potřít jím kuře atd. Možno i zamrazit.

K. Holubová 10.8.2018 18:08

Re: Z vedra jsem nervózní

Dnešní noc byla příšerná, ale aspoň jsem neskončila na těch kapačkách jako nedávno. Nicméně - ve 2.00 ráno jsem odesílala mailem hotový technický překlad. Když mi známý ráno volal cože to mám za program, který si maily odešle kdy mu poručím, tak jsem mu vysvětlila, že jsem u toho compu ještě seděla. Až do 3.00, pak jsem si hodinu četla a konečně usnula. Hnus. Teď tu několikrát sprchlo, ale takové nic to bylo. Hned sucho. A venku se ochladilo, tak honím fofrníkem teplo z pokoje ven do chodby, protože tu sedí jak dekl. Ale už se mi podařilo teplotu snížit na 25°. Jak to bylo vyhřáté, tak to zkrátka déle trvá.

K. Holubová 10.8.2018 18:03

Re: Co jíst v létě?

Také jsem je dělala.

K. Holubová 10.8.2018 18:01

Re: Jablka

Jsem asi cvok, ale strouhaných mám už 20 zavařovaček. Ještě budou hrušky a podzimní jablka. Jinak už je mám i jako dřeň (jednu várku se skořicí a vanilkou, druhou várku s badyánem a rozinkami). Natřené na koláč mřížkový budou super.

Okurky, maliny, černý rybíz, třešňový džem..... špajzka se mi pěkně naplnila

Z. Vave 10.8.2018 17:08

Z vedra jsem nervózní

a když jsem nervózní, tak jím. V posledních letech vždycky v létě přiberu; ve vedru sice většinou nevařím, ale se cpu čímkoli a prokládám to nanuky a zmrzlinou. A když je, tak melounem. Což šlo v Praze, tady je pro řez z melouna docela daleko.

Noc na dnešek byla příšerná, skoro jsem nespala. Večer a nad ránem maličko sprchlo, zahradnický deštíček tak na deset dvacet minut. Jen zvlhčil povrch půdy, už dva tři centimetry pod povrchem je sucho. Dnes je pod mrakem, ale nepadla ani kapka. Ochlazení je velice úlevné, jen ten déšť chybí. A předpověď pro nejbližších 10 dnů je totálně suchá. :(

Děkuju všem za recepty, budou se hodit.

Z. Lika 10.8.2018 16:34

Re: a kdo nemá chuť na syrovou zeleninu...

To je dobrý tip, s tím "lečem" do lednice, i pro domácí "krysu" jako já. Akorát s tím česnekem musím pomalu, nějak se mi poslední dobou stává, že tepelně zpracovaný mi připadá nějak pachutný.

Z. Lika 10.8.2018 16:30

Re: Na tuhle dobu

Tak ty placaté ve mně vyvolávaly nedůvěru, že jsou tvrdé. Takže díky za osobní zkušenost a tip, Jenny.

Z. Jenny 10.8.2018 16:22

Re: Na tuhle dobu

Nejlepší jsou ty placatý broskve, co jsou u nás v marketech k dostání, jsou o něco dražší než ty kulaté.Poradila mi je moje italská kamarádka, intenzivní chuť, nehnijí a ty tvrdší jsou do dvou dní na stole akorát.

Z. Lika 10.8.2018 16:21

Re: Co jíst v létě?

Ledový salát už svým názvem vybízí k ochlazení. Pěkná přehlídka tipů na saláty, díky.

Výborně se mi osvědčily i domácí kvašáky - už hotové jsem je uložila do lednice a jejich příjemně nakyslá chuť mi přijde ve vedru velmi vhod. S kvašáky jsem se nemazala - na trhu měli okurkové přerostky a hned vedle hrst kopru, doma jsem vyštrachala patičku chleba. Všechno jsem to nacpala do pětilitrové zavařovačky (chleba dolů, pak okurky co nejtěsněji a hustě prokládat koprem, každou vrstvu opravdu pořádně posolit), zalít vodou rovnou z kohoutku, aby nic nečouhalo, zakrýt papírovým ubrouskem s gumičkou - za čtyři dny byly hotové, tj. přestaly bouřlivě kvasit. I s lákem jsem je uložila do krabiček do lednice. Silně doporučuju!

Z. Jenny 10.8.2018 16:19

Re: Jablka

Nachystám si Tvůj typ na neděli, po sobotní oslavě přijde svěží dezertek k chuti. Dík za typ.

Z. Lika 10.8.2018 16:16

Re: pokračuji

S tím špagetovačem mám podobnou zkušenost, je opravdu zajímavé, že tatáž zelenina jinak nakrájená chutná úplně jinak (podobný princip jako u těstovin :-)

Tu řepu mám ráda i zasyrova - jemně nastrouhat a smíchat s čerstvým nastrouhaným křenem. Jinak s nedochucuje. Ta lahoda! A pokud je křenu víc, dutiny mají posvícení :-)

Z. Jenny 10.8.2018 16:16

Re: U nás

.... a to zase jó. :-)

Z. Lika 10.8.2018 16:14

Re: k mrkvovému salátu....

No tak to je luxusní verze pro nedělní návštěvu! S trochou rumu se hodí i na Silvestra :-)

Z. Lika 10.8.2018 16:13

Re: hezký den

Vím, že stačí před několik málo trpajzlíků postavit přepravku s čerstvou karotkou, a po pár chvilkách chrupání je po ní :-)