26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokecník

Trocha exotického vaření neuškodí :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 19.3.2016 12:17

Re: Při psaní/opisování toho receptu

já to snad ani nechci vědět..ale v dávných Šarikových časech, mi tenhle psí kamarád, na moje-podej míček, vyplivnul do ruky černou kočičí hlavičku..blila jsem jak alik..tělíčko a nic dalšího jsem z kočky tehdy nenašla..a jeho skvělá máti Bára, dovlekla jednou volavku..našla jsem po hodech na dvoře jen hlavu se zobákem a nohu....a peří...

Z. Vave 19.3.2016 9:28

Jedla jsem

nějaký hmyz, jednotlivě i zapečený v jakýchsi koláčcích. Nebylo to v žádné exotické zemi (chicht, to je od pece moc daleko), nýbrž i IQ centru v Liberci. Vašek ani kluci to nechtěli, ale já ochutnala několik druhů. Nebylo to vůbec špatné, ale sama bych si to určitě nevařila.

Přeju všem dobrý den. <3 A těším s ena další zprávy z porodní bedýnky u Páji. :o)

T. Zana 19.3.2016 9:18

Hmmm

Ono to na chuť možná není špatné, ale vytáhnout z talíře celou žábou... by se mi nemuselo udělat volno.

Už jsem tu myslím psala, že synek takhle jednou z nějaké akce přinesl smažené brouky.

Pane Písaříku, můžete být v klidu. Chipsy jsou lepší. O dost.

Z. Lika 19.3.2016 10:42

Re: Hmmm

Taky bych měla pocit, že mi ta žába do hrnce spíš spadla, než že tam patří. Za sebe říkám, brouky nebrat. I když... když jsme byli na malinách a zjistili, že jsou dost červavé, tak jsme se prostě do nich nedívali, a nacpali jsme se až po vrch. A nějaké hemživé proteiny jsme ani nezaregistrovali, když byly obložené malinou.

T. Zana 19.3.2016 13:33

Re: Hmmm

Jooo, protein do malin a ostružin přece patří, ne :-) ?

Z. Lika 19.3.2016 13:56

Re: Hmmm

Správně vyvážená strava :D

L. Písařík 19.3.2016 6:43

Sarančata

Rp. z Barmy.

Nachytáme na louce dva tucty sarančat. Nad ohněm v kotlíku rozpálíme olej a v něm sarančata usmažíme do křupava. Takové prý chutnají, podle domorodců, lépe než chipsy. Neochutnal jsem a dodnes lituji, že nevím, zda jsou lepší nebo horší než chipsy.

Z. Xerxová 19.3.2016 6:27

hezký den

Hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Když já jsem na jídlo poměrně konzervatívec... Já nic moc cizokrajného a neznámého chutnat nemusím... Jden ven, máme tu hosty, tak ať oběd se stihne včas a dokonale :o)

R. Enatae 19.3.2016 0:35

Jak se to vezme

jedla jsem opravdu velmi nezvyklý pokrm, leč surovina nebyla původu exotického, ale tuzemského.

Když jsem byla malá, bylo mi čtyři nebo pět let, byli jsme na dovolené v Tatrách, pod stanem na nějaké turistické základně, Jalovcová dolina se to tam jmenovalo. A tam jsem jedla pečenou zmiji.

Bylo jich tam hodně, v táboře běhaly bosé děti... Zmiji někdo bacil kamenem, sekerkou uťal hlavu, namotal na klacek, obtočil slaninou a upekl nad ohněm. Každý dostal uždíbnout, bylo to jako v té pohádce.

Myslím, že si to pamatuju proto, že s tou dovolenou souvisel ještě jeden zážitek - poprvé v životě jsem letěla letadlem - a sama. Jak jsme se dostali na místo, to nevím, ale asi to bylo tak, že jsem s maminkou jela vlakem a táta jel na motorce. Zpátky jeli oba rodiče na motorce a mě v Popradu posadili do letadla. Měla jsem takovou malou taštičku s kartičkou, kde bylo moje jméno a jméno a adresa dědečka, který mě měl na letišti v Praze vyzvednout. Všechno dobře dopadlo, letušky mě cestou hýčkaly a dědeček čekal na letišti :)

O pár let později jsem zažila horor. Maminčin kolega geolog se vrátil z nějaké zahraniční expedice a přivezl na ochutnání různé nezvyklosti. Pražené kobylky a larvy mě nevzrušily, chutnalo to jako buráky a esteticky to nebylo odpudivé. Ale když vytáhl sýr s černo-zelenou plísní, tak jsem začala kvílet, aby to maminka nejedla, že je to určitě jedovaté :)

Z. Lika 19.3.2016 11:06

Re: Jak se to vezme

To jsou úžasné příhody. Přímo archetypální - třeba to, že všichni ujedli ze zmije aspoň ždibec (spojenectví), cestování bez rodičů, navíc letadlem... to musel být pro dítě skvělý zážitek a dobrodružství, Renatina Cesta letadélkem Kánětem :-)

Černozelená plíseň by mě taky nenadchla, ale já bych to vzdala už u toho hmyzu. Kobylky mám zafixované jako kladné postavy díky Sekorovi. A larvy... vlastně jsem je párkrát na talíři měla, ocitly se tam ve školní jídelně spolu se zapečenými nudlemi. Nudle jsem milovala, takže jsem je klidně snědla, akorát ty larvy jsem vyskládala na okraj talíře do výřadu. Dodneška mě přítomnost larev v obilninách nijak nevzrušuje, naopak je považuji za doklad toho, že nejsou chemicky nebo radiačně ošetřené. Ale přesívám je, to zas jo. Frantova oblíbená příhoda z moře je o "kmínové polévce" - taky plná larev. Ale nikdo se neošklíbal, polévka se snědla, někdo tedy larvy vycedil. Ono když je hlad a do supermarketu sakra daleko, tak se s ní leccos. Ostatně agnličtí námořníci vyklepávali suchary o stůl, než se do nich zakousli - taky kvůli červům :-)

Š. Matyášová 19.3.2016 12:19

Re: Jak se to vezme

a rozumíš ptačičí řeči???? A zvířecí???