4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chilli con carne - jídlo na zahřátí

Mezi cukrovím určitě přijde k chuti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 18.12.2015 21:29

Určitě

si recept zkopíruju a uvařím! Už se těším! Mňammňam! :)

M. Crossette 18.12.2015 21:35

Re: Určitě

Blážo, je to mňammňam ! A až u vás přeci jen napadne sníh a přijdou mrazy :)) pak teprve oceníte, že je tohle fakt jídlo na zahřátí :)

V. Glover 18.12.2015 21:27

chilli podle jamie olivera

Maričko, článek je moc pěkný jako vždycky a chilli vařím ráda, většinou v pomalém hrnci, víceméně podle tvého receptu. ale minulý týden jsem dělala winter nights chilli podle jamie olivera co jsem našla na internetu a bylo neuvěřitelně dobré. základ samozřejmě taky cibule a rajčata, ale místo mletého masa se dává kus hovězího a kus vepřového a až je měkké tak se nakrájí, ono se tak hezky rozpadne na kusy potom a chutná jinak. z koření myslím dával cumin, fenykl, papriku a hrst sušených hub, a místo obvyklých červených fazolí plechovku cizrnny. jamie to pekl v troubě, já jsem to zase vhodila do pomalého hrnce. a nakonec kapie a máslová dýně pečené v troubě, se zamíchají do hotového chilli.

servírovala jsem to s uncle bens rice, strouhaným mexicana sýrem, kysanou smetanou a salsou. maričko to bylo tak výborné jídlo, že to stálo za tu trochu extra práce.

M. Crossette 18.12.2015 21:39

Re: chilli podle jamie olivera

Wendulko, tohle take vypadá zajímavě, houby já miluji ve všem, ale asi bych nechala ty fazole, kapie mám take ráda, máslovou dýni též (i když ji znám jen jako přílohu). Ale to pak už opravdu vypadá natolik husté, že by to chtělo "přes něco" tedy v tomoto případě by se mi tam ta rýže take líbila. Díky, uložím si to, jeden nikdy neví, kdy se to může hodit.

D. Ruščáková 18.12.2015 20:44

Maričko

díky za další bezvadný recepis:)) Pravopis mě nijak nerozčiluje, zato mě zajímají místní zvyklosti -i proto jsem si tvůj článek dnes moc užila. A chili někdy udělám, Martin miluje maso s fazolemi a já většinou taky. Jen kdyby chtěl být taky ten sníh a mráz!!!:))

M. Crossette 18.12.2015 21:44

Re: Maričko

No pravda, na prohřátí je to lepší, ale chutná to i jindy, však v Texasu si take moc mrazů neužijí a je to jejich státní jídlo :)) Ale pokud možno zůstaň u těch červených fazolí, ony už svojí červenou barvou a moučností připomínají maso a do jídla se velice hodí. Však možná proto se jim angl. říká "kidney beans (ledvinkové fazole) :)

R. Enatae 18.12.2015 23:56

Kidney beans

Já si myslím, že "ledvinkové fazole" se jmenují opravdu podle ledvin. Mají stejný tvar i barvu.

Z. Vave 18.12.2015 18:31

U nás děláme

modřanské chilli bez chilli. :) Mně je z chilli už nějaký ten rok těžko, takže ho vynechávám. Recept mám z MF dnes, před lety tam vycházely recepty.

Cibule na kostky se orestuje na oleji spolu s mletým kmínem, k tomu paprika červená nebo žlutá taky na kostky, jeden dva stroužky česneku na plátky, když se to orestuje, šup tam cca 300-400 g mletého hovězího (nebo klasické směsi), oprásknout dohněda, dát až dvě lžíce sladké mleté papriky a má se dát lžička chilli, já ale dávám opravdu jen špetku špetičku. Hrstka majoránky. Zalejt trochou horké vody, v receptu se píše půl masoxu, tak ho dávám. Pak se tam vysypou dvě plechovky fazolí v tomatě nebo v nálevu - ten ale stejně jako hanka vylévám a fazole opláchnu. Pak dvě plechovky krájených rajčat. Má se přidat jedna až dvě lžíce protlaku, což nedělávám, protože mi pak zbývá. Pokud mám, dávám kousek hořké čokolády místo cukru, pokud nemám, tak cukru jen maličko, protože dávám i málo chilli. Všechno s eto provaří tak 20 minut a pak nechá 10 minut stát, aby se to pěkně propojilo chuťově. Jo, trošku osolím a když mám náladu, tak i špetka pepře tam přijde. Je to rychlé a je toho kotel, což je dobré, protože se to dá jíst s chlebem i dva dny. :o)

M. Crossette 18.12.2015 19:09

Re: U nás děláme

Vave, potvrzuje se to moje přirovnání ke guláši - co rodina, to jiný recept. A ano, chili směs má svoji typickou chuť, která nemusí každému chutnat (hlavně v Evropě je asi nezvyklá), ale která dává téhle "rajské omáčce" svoji chuť a jméno.

Z. Vave 18.12.2015 22:44

Re: U nás děláme

Tady se prodává směs na chilli con carne, Maričko. Ale já jsem ji nikdy nekoupila, tak nevím, jak chutná. Bojím se bojím, že v tom bude chilli. ;)

H. Williamson 18.12.2015 16:39

Drobne variace

V poslednich letech se objevuje pridavek do chili, ktery mi chutna a historicky dava smysl. Chapu, ze to zni divne, ale na konci vareni se prihodi kousek tmave cokolady. Nejak to zaobli ostre hrany. Smysl to dava i proto, ze uz od dob Mayu se v Mexiku s cokoladou varilo a kombinovala se s ostrymi chutemi. Podobne tam jde cmrdnout tak pul hrnicku silneho kafe, ale to jsem jeste nezkousela. Ona ta "prava" mexicka kuchyne je podstatne zajimavejsi, nez co se v Americe leta bezne varilo a je velice ruznoroda vzhledem k tomu, jak velika zeme to je.

Ale mam jednu drobnou vyhradu. Maricka rika, ze tam da fazole i s nalevem. Ja naopak kazde fazole z konzervy proplachnu - ten nalev mi nechutna, resp. chutna po soli a kovu.

M. Crossette 18.12.2015 18:20

Re: Drobne variace

Hanko, o čokoládě (hořké) jsem také slyšela a jak píšeš, dává to smysl. Ale asi bych to nejprve musela od někoho ochutnat, než bych to riskla zkusit doma. No jak píšu, já se držím zaběhlého receptu, který mám vyzkoušený. Ale v případě zmírnění třeba nechtěně příliš ostrého jídla se může vmíchat lžička či dvě zakysané smetany.

A fazole - ano, já dávám i nálev, protože si myslím, že pomůže jídlo zahustit.

Jo a ještě napíšu, že tohle jídlo - jako guláš - je druhý, ba třetí den ještě lepší, než čerstvě uvařené (chutě se hezky propojí !)

Z. Rpuťová 18.12.2015 16:18

Ona je i v Čechách varianta,

ale s vepřovým masem a bez chilli. Papričky ovšem stačí přihodit! :)

750 g uvařených fazolí, 500 g vepřového masa (plecko, ořez)

100 g cibule, 75 g sádla, 2 lžíce hladké mouky (asi 25 g) mletá sladká paprika, lžíce rajčatového protlaku, 1-2 stroužky česneku, drcený kmín, mletý pepř, sůl

H. Williamson 18.12.2015 16:51

Re: Ona je i v Čechách varianta,

No jo, Rputinko, ono asi kazda kuchyne ma svuj gulas, svuj eintopf, sve gumbo, sve chili. Jako u vseho je to i o koreni, a tam prave ta smes je dominantni, plus ta rajcata. Cim lepsi rajcata, tim lepsi chili.

M. Crossette 18.12.2015 18:26

Re: Ona je i v Čechách varianta,

Jenže kdyby se nedaly ani ty papričky, tak už to nebude ani to "chili" :)))

Myslím, že někde (snad v Mexiku) se místo mletého masa dávají tenké plátky hovězího, také předem podušené. Variant je fakt hodně.

Z. Matylda 18.12.2015 14:29

Tak jsem dneska

koupila fazole v plechovce. Mleté hovězí mám v mrazáku, o víkendu bude chilli. Ne že by mrzlo, máme bahno, mrholení a mlhu, ale já můžu takové jídlo i bez sněhu :)

M. Crossette 18.12.2015 18:22

Re: Tak jsem dneska

Matyldo, tak ať se povede, nech pak třeba dát vědět, jestli chutnalo. Jo a jedna z variant také může být, že místo pokrájených paprik může být řapíkový celer.

A. Lex 18.12.2015 11:40

Maričkóóó,

sníh a led! Jak to vypadá a co je to??? Tady je už týden taková příšerná mlha, teplota do pěti stupňů a tma tmoucí. Ty Tvoje recepty, ty jsou tak krásně popsané a vysvětlené, takže když nyní budu v knížkách číst, "že šli na chilli", tak už budu vědět o co jde. Někdy totiž hrdinové jdou rovnou do restaurace a někdy si dávají chilli u stánku. Tak nyní už v tom mám jasno, díky Tobě.

Mně po chřipce není dobře, takže bohužel jsem musela se čtením o Tvém chilli skončit :-(.

M. Crossette 18.12.2015 19:02

Re: Maričkóóó,

Alex, přeji brzké a dokonalé zotavení !!!

No ono k podávání chili stačí jen zavěšený kotlík nad ohněm "po kovbojsku" a košíček se sušenkami. Pak není třeba ani chodit do resturace, stánek venku zcela postačí.

Š. Matyášová 18.12.2015 11:01

Maričko,zaujalo mne to chilli v termosce

asi to někdy prubnu,až budeme na akci, někd ev poli nebo v lese a bude nám kosa....když termosku obalím,aby ji Dan nerozbil,bude mít sebou dobrotu,co mu budou všichni závidět....

M. Crossette 18.12.2015 18:58

Re: Maričko,zaujalo mne to chilli v termosce

Jen to chce termosku se širokým hrdlem (snad se u vás prodávají), aby se vylilo všechno chili a ne jen tekutina :)

T. Zana 18.12.2015 8:21

Aaach, sníh. A led

Jestlipak tu letos něco takového bude? Jinak recept vypadá dobře a třeba by se s ním ta zima dala přivolat ;-)

Z. Lika 18.12.2015 8:55

Re: Aaach, sníh. A led

Úplněk bude 25. 12., obvykle se mění počasí... Ty fotky s bruslením mě taky nalákaly :-)

M. Crossette 18.12.2015 18:53

Re: Aaach, sníh. A led

No však u nás je také nesezóně teplý prosinec. Stále mi kvete verbena a na záhoně dorůstají a dozrávají papriky !!! Takhle teplý prosinec fakt nepamatuji. V sobotu se dokonce probudily dvě želvy, což mě vůbec nepřekvapilo. Najedly se a zase zalezly. Tak doufám, že ty ostatní dvě (mám ve výběhu 4) jen dál tvrdě spí, protože všechny začaly přezimovat koncem října a od té doby nevylezly, takže jsem je nekrmila.

H. Williamson 18.12.2015 20:06

Re: Aaach, sníh. A led

No, mne jeste kvetou kytky impatients, par rajcat, co zustalo v zemi, nahodilo kvety a spime u otevreneho okna. Jo, a furt jeste kvete lantana a zacala kvest popinava bila ruze. A to jsme minimane 6 hodin autem na sever od Marickovejch. A Jakey zacal linat.

T. Svoboda 18.12.2015 8:11

Korektury

Těch korektorských zásahů je tam možná víc:

Jsem od dětství milovník amerického chili, ale nikdy jsem ho neviděl psát se dvěma "L" chilli. V Texasu, kde jsem žil dlouho, i jinde, píšou CHILI , v Novém Mexiku dokonce CHILE.

A se složeným výrazem "Chili con Carne" jsem se setkal výhradně v Evropě.

Jinak děkuji za super užitečný recept. Určitě ho vyzkouším.

Z. Lika 18.12.2015 8:52

Re: Korektury

Konkrétně tvar "chilli" je ponechán, jak sám píšete, existuje v různých podobách. U vlastních (zeměpisných) jmen se snažím o přesnost.

Z. Lika 18.12.2015 9:02

Re: Korektury

Jo a děkuji za zajímavé upřesnění k variantám názvu tohoto jídla - výtečného, všestranně použitelného a navíc se dobře uchová v ledničce (pokud ho dřív nespořádáme :-)

H. Williamson 18.12.2015 15:22

Re: Korektury

Domnivam se, ze s tou ceskou verzi Pensylvanie kodifikovana cestina zaregistrovala chybu. Kolonii zalozil William Penn, potazmo tedy Pennsylvanie. Fonetickemu jazyku jako cestina by dvojite "n" nemelo vadit ve vyslovnosti.

M. Crossette 18.12.2015 18:01

Re: Korektury

Tak to máte p.S. skutečně pravdu, kaji se, přinutil jste mě, zaostřit pohled na slovo :)) Když jsem čili dělala prvně (fakt je to už dávno) prostě se mi dvě "L" vypálila v mozku, ani nevím proč a jak :). Napsané jsem to viděla od té doby mockrát, ale zřejmě, jak tam je těch "čárek" vedle sebe víc, nikdy jsem si té své chyby nevšimla a vesele s ní žila a psala dál :)) Takže vlastně díky za opravu, teď už si to budu pamatovat (a opravte si to všichni, kdo máte zájem si můj recept uložit !) A když jste milovníkem chili, nemáte nějaký váš oblíbený, čistě texaský recept, který by se od mého lišil - ráda se přečtu?

No a Liko (níže). Máš ode mne "povolení" k gramatickým opravám mých článků a neměla jsem tušení, že se stát P. píše s jedním "n", takže jsi správně udělala "českou opravu" a to bylo v pořádku. Ale jak píše HankaW, v tom případě se ale zase píše nesprávně zakladatel W.Penn :)) A jak se pak česky píší jejich velmi známá univerzita "Penn State", také s jedním "n"? Je to holt někdy těžké se správně trefit, že? Ale hlavní je, že chuť "chili" to rozhodně neovlivní :))