26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Coleslaw (americký salát ze zelí)

V dubnu Matylda napsala do Mlsotníku dva dobré recepty na saláty ze zelí. U druhého (jak se sama zmínila) našla částečnou inspiraci v oblíbeném americkém „coleslaw“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 31.5.2014 19:28

Maričko,

díky za recepis na takovou dobrůtku. Zkusím. Mňam, už se těším.

M. Crossette 31.5.2014 15:46

Děkuji Liko a Jitčo

Jsem moc ráda, že jste salát takhle rychle vyzkoušely a moc hodné, že jste napsaly o výsledku !!! Samozřejmě mě těší, že recept nezklamal, jak už jsem psala, rozdílné přísady mohou mít i jiný výsledek.

Jitčo, nevím, jaký kráječ jsi si koupila, třeba tady u nás je jich také vice (i s tou sekací vlnovkou) a já nevím, zda jsou ty ostatní stejně dobré. Na Dedině blogu (bývalý NZ)jsem o tom napsala víc, tak se tam podívej. Ale - jak tam píšu - i ten můj kráječ se napoprvé zasekává, chce to ho pořádně praštit, a pak už to jde hladce a rychle. Tak to zkus, být na kráječ zprvu ras i u mého se první kousky třeba mrkve zaseknou do vlnovky, ale další bouchnutí to spraví a pak to jde jedna báseň !!! Ale ono někdy není na "ruční pohon", však já salát take drive krájela nožem.

Ještě jednou děkuji, že jste to sem obě napsaly a ať si pochutnáte i na odleželém salátu.

Z. Lika 31.5.2014 14:41

Tak hotovo

a musím říct, že je to vynikající. Měla jsem trochu obavy z té sladkosti a majolky a smetany, ale té zeleniny je hromada a chutě se výborně propojují. Tak ještě vydržet do zítřka, než se odleží... Maričko, moc děkuju!

Z. Lika 31.5.2014 14:06

Re: Tak podávám hlášení

Právě jsem přitáhla tašku s ingrediencemi - narazila jsem v obchodě na to špičaté zelí a fialovou cibuli, kterou mám moc ráda. Tvoje recenze mě velice povzbudila, už se těším!

Z. Jitča 31.5.2014 14:00

Tak podávám hlášení

o výrobě salátu :-). Ještě včera jsem nakoupila ingredience, a dnes ráno při vaření oběda jsem se pustila do výroby. Tak předně, Dede, kráječ na cibuli si raději nekupuj - já si ho včera v prvotním nadšení pořídila, ale neosvědčil se - je slabý, zasekává se na zelí a asi bych se dřív vztekla, než salát nakrouhala. I vzal jsem svou oblíbenou ostrou velkou kudlu, prkénko, a jala se krájet půlku zelí bílého a půlku červeného na malé kostičky - a šlo to rychle, pak jsem nakrájela mrkev(čtyři menší) na malé kostičky, nakonec cibuli (jedna velká a jedna menší), kterou jsem kvůli svému trávení po nasekání spařila horkou vodou, a pak dál vše přesně podle receptu. Vznikla velká mísa salátu, kterou jsem přendala do dózy do lednice a zbytek tady s velikou chutí ujídám - a lidičky, je to DOBROTA!!! A to se to ještě ani nestihlo rozležet!!! Maričko, ještě jednou za mě veliké díky!

H. Williamson 30.5.2014 22:57

Ano, to je klasika

Dik, Maricko za sdileni tohoto klasickeho a oblibeneho salatu. I kdyz ja ho uz leta delam bez majonezy a kysele smetany.Jen s olejovou sladko-kyselou zalivkou. Kdyz muj statny junak kriticky potreboval shodit vahu, (a ze ji shodil celych 130 liber), tak jsem hledala alternativy. A v jednom jinak velmi tradicnim barbeque miste ho prave delaji bez majonezy, tak jsem chutnala a chutnala, az jsem se k tomu dopracovala. Recept mam, jak vetsiny mych, naprosto podle oka.

Ale zavazala jsem se, ze vyrobim asi 4 kila slaw jako prilohu k barbeque v praci pro specialni prilezitost. A v tomto pripade, Maricko, pouziju tvuj recept- ten s bilym a cervenym zelim.

A. Bytová 30.5.2014 20:22

Re: Konečne viem

Chich Verenka, tak světoznámý americký salát je vlastně recept tvé české babičky. :)

To se mi ozaj páčí.

T. Zana 30.5.2014 19:23

Re: Po tomhle receptu jsem taky dlouho pátrala

Jo, já ho taky znám jen z těchhle podniků a přišlo mi, že je to víc majonézy než zelí a chuť nic moc. Budu to muset zkusit. Díky, Maričko!

Z. Lika 30.5.2014 18:11

Re: Napadlo mě vyzkoušet ještě jiné zelí

Dede, viděla jsem ho na trhu, takže v jiných obchodech jsem nepátrala. A to fialové jsem zatím viděla jen na obrázku, ale snad se taky objeví.

D. Ruščáková 30.5.2014 17:04

Re: Napadlo mě vyzkoušet ještě jiné zelí

Už je v obchodech, milá Liko? Já ho u nás ještě letos neviděla. Mám ho moc ráda a s tím srandovním tvarem se dobře krájí:)) A fialové jsem ještě nepotkala vůbec, to jsou ale novoty:))

D. Ruščáková 30.5.2014 17:02

Jé, recept na opravdovej coleslaw!

Maričko, to byl skvělej nápad to sem napsat - já ho začala jíst až v Anglii a moc mi chutnal (tady u nás, třeba v tom KFC mi nechutná, ani nevím proč - moc majonézy?)

Už mám doma suroviny a uvažuju o tom sekáčku - s nožem se mi na to nechce, nejsem dost trpělivá na takové patlání.

Takže díky moc a mávám do Alabamy!:))

Z. Xerxová 30.5.2014 16:36

kdybych se snad hned ráno nehlásila...

tak se nic neděje - jen nestíhám. Blíží se nájezdníci - dneska naši 4, zítra další 4... a hlídání Najtíka a dětí je trošku jiná káva, než bylo hlídání dětí s Bětuškou  :o)

Z. Lika 30.5.2014 16:20

Napadlo mě vyzkoušet ještě jiné zelí

tzv. špičaté, je určeno přímo do salátu na spotřebu zasyrova, viz např. zde http://dobrasemena.cz/MURDOC-F1-Zeli-hlavkove_710944.htm

Je opravdu lahodné. A jak jsem koukala, už je k mání i ve fialové variantě. Páni, myslím, že o víkendu mi coleslaw neunikne!

M. Crossette 30.5.2014 15:48

Re: recept

Tak ať se grilování vydaří a salát chutná

M. Crossette 30.5.2014 15:36

Re: Maričko,

Však jsi mě Matyldo k napsání inspirovala, tak doufám, že můj recept nezklame a pochutnáte si.

M. Crossette 30.5.2014 15:34

Re: Přiznávám, že

Tedy vy tady dámy zase perlite, dočítala jsem včerejší véééélmi zábavnou diskuzi o postel na zni s Louk s hlavou dolu polechtala moji fantazii :))))

M. Crossette 30.5.2014 15:32

Re: Coleslaw

YGO a níže Vave - to je právě ono, když je salát kyselý, není dobrý. Stejně tak, když je v něm až moc majonézy. Proto já octa dávám na tak velké množství vlastně málo, můžete dát ještě méně (nebo vůbec), pokud jsou vaše smetana a majonéza

kyselejší.

Hmm, možná přeci jen jednou zkusím jen z toho červeného zelí. Věřím, že sluneč. semínka chutnají stejně skvěle, jako moje vlšské ořechy. A já též svoje coleslaw ujídám na stojáka lžicí přimo z lednice, když mě honí mlsná

M. Crossette 30.5.2014 15:26

Re: Zdravím, Maričko!

No Jarko, však píšu, že salát je příloha. Nic ti nebrání "opticky vylepšit" flákancem masa hned vedle :)))

Já se s Trixie take o zeleninu dělím (když dělám coleslaw, schroupne košťály a dostane i mrkev), prostě uděláš všeho vice a můžeš se pak dělit "bratrsky".

M. Crossette 30.5.2014 15:22

Re: Konečne viem

Verenko, to jsem právě napsala už nahoře, že těžko udělat na facku přesně s jinými surovinami. Někdy se povede, jindy - hlavně hodně mlsné jazýčky chuťové nuance okamžitě poznají. Tak zkus ten můj a uvidíš, jestli jsem se tvé babičce trochu přiblížila. Ale znovu opakuji - cukr je důležitá přísada, nevynechávej.

M. Crossette 30.5.2014 15:17

Re: Cibule

Štětinko, některé coleslaw jsou úplně bez cibule, nebo jí dávají méně, než já. Takže to klidně zkus bez ní. Dokonce někdo dělá salát jen ze zelí, není tam ani mrkev, nebo jen maličko. Takže experimentuj.

A shodit 35kg !!!!! To je úžasný výkon. Já nejsem schopna shodit ani pět. Znám tě jen z fotek a tak si myslím, že po tolika kilech pryč se teď můžeš snad i "svlékat za bičem"

M. Crossette 30.5.2014 15:11

Re: Mírně mimo

Tak nájezd slimáků musí být hrůza.Jestli jsou to ti šerední oranžoví slimáci, tak na ně se pamatuji z Německa. No a růže :))) tak ať alespoň dělá čest tvé zahrádce, a bohatě kvete k potěše okolí. Posílám pohlazení Beníkovi a vlčce.

M. Crossette 30.5.2014 15:06

Re: Po tomhle receptu jsem taky dlouho pátrala

Napsat úplně přesný recept té které země je někdy těžké, protože i když napíšu ocet, majonéza a zakysaná Smetana, v každé zemi budou přísady chutnat jinak, pokud by to nebyly stejné výrobní značky. Zakysaná smetana, co používám je hustá jako joburt,z kelímku jí vyndavám lžičkou. Jestli je ta vase řidčí, můžete zkusit třeba bílý jogurt, protože ocet tu kyselost nahradí.

Liko, jablečný ocet znám, sice ho nedávám, právě kvůli jiné chuti, ale zase - někdo dává do salátu i jabko, tak proč ne jablečný ocet. A díky za info odkud slovo pochází, tady se coleslaw často zkracuje pouze právě na to "slaw".

Dalmi, v KFC jsme naposledy jedli už je to hodně douho let, takže chuť jejich coleslaw jsem už zapomněla.

Z. Vave 30.5.2014 15:04

Re: Mňam,

Prošel, povedlo se, Jitčo, vidím Tě. A moc ráda! :o)

Z. Jitča 30.5.2014 14:55

Mňam,

díky Maričko za originál receptu, nejspíš vyzkouším ještě dnes. A tedy po pravdě, nikdy bych nečekala, že se u Mlsotníku takhle zasměji, perlíte tu všichni úžasně!

PS: A jsem teď tuze zvědavá, zda mi tento můj premiérový příspěvek projde...

M. Crossette 30.5.2014 14:53

Re: Až se probudíš, Maričko

Diký Alex a jsem si jistá, že salát bude chutnat. Pokud jde o sekáček, tak důležitá je ta železná "vlnovka",která zeleninu rozseká na drobné kousky, protože při každém pumpnutí se trochu pootočí (alespoň ten můj to dělá). Sekací vrtulky co bývají v mixérech to neumí, ty nechávají dole skoro tu kaši.

Z. Lika 30.5.2014 13:36

Re: Až se probudíš, Maričko

Štětinko, když si zadáš "sekáček na cibuli", vyjede ti spousta obrázků.

Přímo značky tu prosím neuvádějte. Děkuji.

Z. Štětinka 30.5.2014 13:30

Re: Až se probudíš, Maričko

no vidiš! Na to jsem se chtěla při čtění článku zeptat, jak to vypadá..

Z. Lika 30.5.2014 13:25

Bršlice je opravdu děsný plevel

a je zároveň dobrá k jídlu - do salátů a tak.

A. Lex 30.5.2014 13:14

Re: Přiznávám, že

Ten začátek názvu mne napřed vyděsil, že se dvojnohá Beda dostala nějak do tvé nákupní tašky a šlohla ti zelí :-O ?!

A. Lex 30.5.2014 13:10

Re: Ale ty růže vypadají moc pěkně

A na co je bršlice ? To je ten děsný plefel?