27.6.2019 | Svátek má Ladislav



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Kokosky



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 68, poslední: 22.12. 2008 0:45, přehled diskusí

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Liberta Datum: 22.12.2008 0:45

Aha. - Mně plechy nevadí. Při pečení cukroví se řídím radou prabáby, báby, mamky... tj. plechy se mezi pečením neumývají, nýbrž jen setřou ubrouskem (papírovou utěrkou) od drobečků a lehce potřou tukem pro další dávku (používám 100% omegu, kostku bafnu polorozbalenou do ruky a přejedu s ní po plechu při každé 2.-3. dávce, netřeba pokaždé). Když se totiž umyjou (Jarem), začne se produkce připékat.

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: RenataE Datum: 21.12.2008 23:56

V některých receptech se doporučuje namáznout i ten papír, možná to byl ten případ. Já strašně nerada myju plechy, protože se nevejdou do myčky a ručnímu mytí jsem za ta léta spolupráce s myčkou odvykla.  A taky není papír jako papír, myslím byl testík v Apetitu tak před dvěma měsíci.

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Liberta Datum: 21.12.2008 20:33

No, já to nadšení pro papír nesdílím. Jednak na něj nejsem moc zvyklá, běžné cukroví se mi z lehce pomázlého plechu sype samo, jednak s ním mám nedobrou zkušenost. Před nedávnem jsem hotovila dle receptu své kolegyňky jakési placičky, byla v tom spousta drahých surovin, ořechů, mandlí, sekaných kandovaných ovoců a tak. Dělaly se na papíru. Měly se jen trošičku roztéci při zachování kulového tvaru. Mně se roztekly totálně - pokryly celý plech, resp. ten papír, souvislou bublající vrstvou. Když jsem to vyndala z pece, trochu to ztuhlo (jako měkký karamel), ale co s tím? Hlavně to nešlo z toho papíru!;-( Musela jsem obrátit celý plát vzhůru nohama, po rubové straně ten papír potřít studenou vodou, až se dal odloupnout (jako když z rozmočené flašky sundaváte etiketu). To zbylé se pak dalo rozrádlíčkovat na čtverečky a konzumovat.;-P

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Olčava Datum: 21.12.2008 18:42

No Hančo, ty kokosky nevypadaj špatně. Že bych přehodnotila svůj vztah k nim? Proč já je vlastně nejim???

Re: Dotaz z bezradnosti:
Autor: Dede Datum: 21.12.2008 18:31

Tedy Madlo, tohle taky vypadá skvěle! Naše rodina není na veřové, takže střídáme ryby (nejvíc - no jo Norsko:)), kuře a hovězí. To zázvorové vypadá fantasticky (sympatický je ten strouhaný celer - já ho miluju, kluci si stěžují, že bych ho dala i do zmrzliny:)) a pepřové dělám podobně. Díky, že ses dokázala od dvojčátek utrhnout - to není a nebude legrace :-)V Zase se někdy ozvi... a zvědavý dotaz - máš kluky, holčičky nebo brášku se sestřičkou?

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Hanča Datum: 21.12.2008 15:44

Napsala´s to tam :-). Taky na něm peču, co můžu. - Kdysi se jedné dobré ženy ptali, co považuje za největší vynález v kuchyni. Uvedla gumovou stěrku. Tak k takovým nenápadným úžasným vynálezům patří podle mně i pečicí papír. Když si vzpomenu na všechny ty zakecané připálené, stále znova myté a znova tukem vytírané plechy...!

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: RenataE Datum: 21.12.2008 15:03

To jsem ráda! Pro mě je to letošní absolutní hit. A peču na pečicím papíře, to jsem tam zapomněla napsat, protože na něm peču všechno.

Re: Pozor na technologii:
Autor: RenataE Datum: 21.12.2008 15:01

Voskový papír je pečicí papír, pro lenochy jako jsem já nezbytná pomůcka. A opravdu se voskovalo buď parafínem nebo včelím voskem, který jako bonus krásně voní.

Re: Pozor na technologii:
Autor: Liberta Datum: 21.12.2008 14:30

Myslím, že dnes existuje "voskový papír" (v řadě současných receptů se vyskytuje), kterým se má plech vyložit a asi se dá normálně koupit. Také existují košíčky z voskového papíru (na různé buchtičky a muffiny). - Myslím, že se v minulosti voskovalo obyčejným parafínem (soudím podle toho, že kdysi dávno na mých dětských narozeninách kamarádka s gustem snědla celou dortovou svíčku, a vůbec nic jí z toho nebylo) ;-D

Jééé... taková krása!:
Autor: Jakub S. Datum: 21.12.2008 14:11

A zrovna mi od ní v poště došlo Péefko, no já nemám pech na kamarád(k)y...

Já chci kokosky!!! Esli je žádný z množiny mých potomků nebude dělat, zatrpknu. No ale radši až potom, co sním to, co udělali/y. Jistota je zichr. Co nesníš, nemáš. Osamělý vlk už ví svoje.

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Hanča Datum: 21.12.2008 13:49

Teď se ukazuje, kdo je tu trouba. Tak znovu odkaz.

Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Hanča Datum: 21.12.2008 13:46

A opravdu jsou takové, jaké měly být - nahoře lehce křupavé, uvnitř vláčné. Průběžně jsem monitorovala a na poslední 2 minuty jsem zapnula i spodní ohřev, aby se i dolní ploška pěkně zatáhla.  To bude tím, že každej trouba je jinej. S odebíráním z plechu žádný problém, šlo to jako po másle (zapojil se i přednosta, řka, že nejlepší kokosky jsou teplé. Tak uvidím, jestli vydrží víc než 2 dny. Vlastně musí - mlaďoši přijedou až 24.12.). Teď ještě jestli se mi povede odkaz.

Re: Pozor na technologii:
Autor: Jakub S. Datum: 21.12.2008 13:40

Ano - mám Sandtnerku pořád na pohovce v obýváku. To je záhada, co, tohle? Nikdo by nevěděl, nenašel - ?

Re: Dotaz z bezradnosti:
Autor: Jakub S. Datum: 21.12.2008 13:39

To vyzerá naozaj b o h o v s k y ! Dvojčátka mají očividně prima maminku. Su ochotný to zkusit. Než svíčková - tož to je slovo do pranice... Nezapadněte zase, sím!

Re: Pozor na technologii:
Autor: baty Datum: 21.12.2008 12:01

to přilepování byla asi vždycky problém, klasik Sndtnerová pekla všechno sněhové na navoskovaném plechu, ten cukrářský vosk na pečení asi vodnéééés čas....

Re: Pozor na technologii:
Autor: Liberta Datum: 21.12.2008 11:21

...pardon - samozřejmě "část CUKRUI", nikoliv "sněhu"...

Re: Pozor na technologii:
Autor: Liberta Datum: 21.12.2008 11:19

To máte pravdu. Já tvorbu kokosek vždy spojovala se zapracováním všeho do sněhu. Váš recept asi povede ke kýženým vláčným kokoskám právě díky tomu, že se to spojuje vejcetem bez sněhu ;-).

Taky se mi někdy přihodí, že se hrudky na plech přilepí a jindy ne. Myslím, že s tím má rytmus pečení také co do činění (nutno optimalizovat rychlé ožehnutí a pomalé dosušování, občas se výrobek "přisuší" na podklad ;-(). -;-D

Letos jsem část sněhu nahradila piškotovými drobečky ve snaze omezit sladkost. Výsledek byl zvláštní: velmi vláčný až gumový výrobek :-D - ale tudy cesta nevede, pak to není kokoska, ale jakýsi kokosový piškot.

Re: Karolíno:
Autor: MaRi Datum: 21.12.2008 10:09

děkujiV

Re: Karolíno:
Autor: Bláža Datum: 20.12.2008 23:45

Milá MaRi, je to zde R^

Re: Pozor na technologii:
Autor: RenataE Datum: 20.12.2008 23:06

Asi to taky záleží na troubě, já jsem pekla tak, jak jsem popsala. Ořechovou variantu o něco déle. Z mého receptu bezé vzniknout ani nemůže, protože tam zásadně chybí sníh;-D 

Re: asi řádí:
Autor: baty Datum: 20.12.2008 22:53

nějaká ledničková epidemie a ta tvoje to chytla taky. Moje se odporoučela před týdnem v neděli ráno, činžák na jižní Moravě to holt nejistí, tak byl fofr s novou.Jak jinak, než za asistence půlky Zvířetníku.

Re: Karolíno:
Autor: MaRi Datum: 20.12.2008 22:51

prosím moc prosím, připomente mi ten článek, kde se vyskytuje nakládaný hermelín, JSem ted KO po rovnání knih do skříní (heeč, už nejsme krabicové království, už jsou krabice jen v kuchyni a chodbě, hurá), jediný orgán, který unavený není, je mlsný jazyk. Zato pamět odešla, takže si kýžený receptíček netroufám najít. Předem děkuji 

Re: Dotaz z bezradnosti:
Autor: Liberta Datum: 20.12.2008 22:50

Páni, Karolíno, to bych taky chtěla umět! Vás je "na jednání" škoda :-D

Re: Dotaz z bezradnosti:
Autor: madla Datum: 20.12.2008 22:44

Asi s křížkem po funuse,ale dřív jsem se sem nedostala.Majstrštyk mé máti:hovězí na zázvoru.Hodně prošpikovat (tedy my to nemusíme,ale má se to,nejlépe zmražené klínky slaniny nacpat do děr v mase),napatlat pastou z másla(nebo sádla,čemu kdo dává přednost),soli,papriky a zázvoru,všeho přiměřeně,zázvoru méně,ve větším množství "sedá na jazyk".Asi na kilo masa lžíce tuku,po lžičce soli a papriky,zázvoru viz výše.Špikování nahrazuji tím,že z mrazáku vytažený špek nastrouhám na hrubším struhadle,rozpustím,na něm osmažím cibulku,orestuji maso,přidám stejně nastrouhaný celer a dusím do umrtvení.Měkké maso vyndáme,po zatažení nakrájíme na plátky,mezitím se dělal výpek,který zaprášíme hladkou moukou,zasmažíme,podlejeme,třikrát zopakujeme,posléze zalijeme vývarem tak,aby vznikla omáčka,provaříme,až tuk vystoupí na povrch,podle chuti dosolíme a jíst se to dá se vším,co je doma nebo po chuti.V naší rodině ceněnější než svíčková,kterou synek odmítá.Nebo taky,když dojde fantazie nebo síla,tak hovězí na pepři (dělá se samo), nebo všechno jako na guláš,ale bez omáčky,jen tak dusit,nezahušťovat moukou,trochu víc cibule,přidat kousek feferonky a jen tak sosík.Na porci na talíři pak tatarku,zelenou petrželku,kapii na ozdobu,k tomu chleba.Děláme na Silvestra,návštěvy byly vždycky dost štajf,že není ovárek,ale pak velmi chválily.Víc mě nenapadá,mám lepší starosti,máme měsíční dvojčátka,to jsou potom jiné myšlenky,než co s hovězím.Hezké svátky všem.

Karolíno:
Autor: Bláža Datum: 20.12.2008 22:40

Poslušně hlásím, že jsem dnes nakládala dle tvých receptů hermelín i utopence. Mělo to u všech známých veliký úspěch a tak pro návštěvy, které jsou už přeslazené cukrovím mám tyto dobroty připravené v lednici R^VV:-)

Re: Pozor na technologii:
Autor: zana Datum: 20.12.2008 21:40

Hmmm...

Pozor na technologii:
Autor: Liberta Datum: 20.12.2008 21:37

No, pročetla jsem reakce a hlavně variantní recepty. Mám ale důležitou zkušenost: nic z těch receptů nefungovalo (zkoušela jsem to či ono), dokud jsem nekápla na přesnou technologii: ty hrudky se na plechu musí nejprve péci v teplejší troubě pár minut při POOTEVŘENÉ troubě, a poté se dopékají při mírné a vlažné, ovšem ZAVŘENÉ troubě. Tímto způsobem jsou pak kokosky vláčné uvnitř, zatímco jinak je z toho suché bezé nebo drobivý suchar.R^:-)

Re: Všem Dášenkám,:
Autor: Karolína Datum: 20.12.2008 20:59

Já se také hlásím s přáníčkem všeho nejlepšího všem Dášám, Dášenkám....., dřív to nešlo, protože od rána jsem pobíhala jak splašená slípka a snášela do automobilo kdeco a něco i navíc, pak skoro 3 hodiny jízdy (to auto bylo tak narvané věcmi, že jsem jela fakt pomalu, až se i přednosta podivoval!) Ale už jsme v teploučku, máme vybaleno, uklizeno, v oknech svítí vánoční světýlka, já trochu nadávám, protože mi odešla lednička, ale zima je slušná, takže to venku v síni bez problémů vydrží. Už mám i zabalenou půlku dárků, ale už mne to nebaví, tak budu chvíli číst Zvířetník.

Recept na to středomořské jídlo pošlu, asi v pondělí, protože to se budu vyskytovat u svého "mlsotníku", tedy sešitu, kam si zapisuju recepty. Fakt to chce zkusit, je to vynikající!

Majku, já si to naprosto dovedu představit, co to pro tebe znamenalo!:
Autor: Jakub S. Datum: 20.12.2008 16:36

A obecně: já se nikdy nenasytím vzpomínek emigrantů/exulantů na jejich náhlý, nečekaný návrat sem po 89. Mělo by se to nějak soustředit. Fazeta k fazetě - a je tu najednou mnohostranný blýskavý vybroušený drahý kámen!

Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?:
Autor: Xerxová Datum: 20.12.2008 14:49

jsem ráda, jestli se receptík hodil. Povedlo se??