26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

BTW: Psi se dvěma jazyky

Ano, Nazgúlové jsou skutečně psi se dvěma jazyky... tedy správněji dvoujazyční. Díky Martě ovládají vedle českých i základní norské povely. Pokud si ale myslíte, že jsou na to konto poslušnější, tak vás musím bohužel vyvést z omylu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hana W 14.11.2008 13:53

Re: Děti, děti

R^R^R^R^R^

PetraK 14.11.2008 9:46

Dede!!

Šíkala osoba něco? My nerozuměla! Némlufím tvůj jazyk!" 

;-D;-D;-D;-DOsoba mě sničiláá;-D;-D;-D Díky moc, dneska to fakt potřebuju;-D;-D;-D 

jiný Honza 14.11.2008 11:47

Re: Dede!!

Jo, taky jsem tak reagoval. Na článek i na toho placatého psa, jak se bál, že ho praštíš jako ten věšák. ;-D

PetraK 14.11.2008 12:05

Re: Dede!!

No tohle je fakt páteční perlaR^R^R^. Potřebovala jsem to jako sůl, jinak bych tu hubu dneska kolem celý hlavy asi nedokázala roztáhnout;-)

Li 14.11.2008 9:36

OT - Pomóc:-)

Ptala jsem se Jiříka co chce uvařit na víkend. Pravil že segedínek, nebo kachnu :-/ Na co mám pokoupit? :-D

LA 14.11.2008 9:37

Re: OT - Pomóc:-)

Víkend je delší, tudíž na obojí.

Zdena b.p. 14.11.2008 9:49

Re: OT - Pomóc:-)

Kdysi bylo skvělé silvestrovské povídání, ke kterému pozvali i doktory a meteorology a kdekoho, kdo umí vyprávět. Jeden slavný endokr. se rozhovořil o své lásce - vaření. Nakonec z něj vypadlo heslo (v naší rodině dlouuuho tradované). "Kachna je blbej pták. Pro dva je málo, pro jednoho moc. Husa je rozměrově lepšííí." ;-D;-P

Dede 14.11.2008 10:25

Re: OT - Pomóc:-)

Li, to je jednoznačné - segedín ;-DJe to rychlé, nijak extra drahé a vynikající - když si dáš jen trošku práci. Navíc se toho dá uvařit kotel, ohřívané to chutná báječně a nestrávíš víkend v kuchyni. ;-) Já bych si dala segedín! Ale Norové jaksi nemají kysané zelí - nebo jsem ho za ty roky ještě neobjevila 8-o

Kaštan 14.11.2008 10:48

Re: OT - Pomóc:-)

Milé dámy, nemohly byste mi sem některá přihodit na segedín receptík? Miluju ho, nevím, co budu o víkendu vařit a všechny kuchařky jsou ještě někde uvězněné v bednách, které vypadají jedna jako druhá a protože jsme balili fofrem fofrem, zapomněli je je popisovat 8-o A nejhorší je, že si tam ty kuchařky ještě asi pěkně pobudou, protože se mi to ale vůbec nechce vybalovat. Okolo beden již 14 dní chodím a s úspěchem dělám, že je nevidím...

Dede 14.11.2008 11:09

Re: OT - Pomóc:-)

No já nejsem nijak extra kuchařka, jsem spíš na to rychlé a jednoduché, takže asi takhle - zpěnit cibulku (dost), na to vepřové nakrájené na kousky (používám plecko), osolit, trochu popepřit, opékat, potom posypat sladkou paprikou (pozor na připálení), zalít horkou vodou - nepřehnat! - přidat nové koření a bobkový list (já dávám i čili papričku) - podusit - přidat kysané zelí (já kupuju ty sáčky , většinou dělám ze dvou) - dusit, občas míchat. Ochutnat - posoudit jak je to slané, případně dosolit. Může to být výraznější, protože se to ještě zahustí šlehačkou s rozmíchanou moukou. Jiná varianta je zahustit moukou rozmíchanou v trošce studené vody, vařit, potom přidat šlehačku a už nevařit ;-D

Kaštan 14.11.2008 11:30

Re: OT - Pomóc:-)

DĚKUJU!!! R^Přesně nějaký takový recept jsem si představovala. Lety vyzkoušený, na minimum zjednodušený. Existují v Oslo nějaké venkovní trhy s potravinami? Pokud ano, možná by to zelí měli tam. Třeba v Mníšku ho prodávali ze soudků vážené... V obchodech měli jen zelí převařené, již ochucené, které se ale hodilo pouze jako příloha k pečenému koleni. Jen jednou jsem z něj vyzkoušela zelňačku a byla vycmrndlá...

Dede 14.11.2008 11:40

Re: OT - Pomóc:-)

Milá Kaštan, chodím občas k Turkům, mají spoustu inspirativních věcí, ale kysané zelí ne. Jinak se tu dostane přesně to zelí, o kterém mluvíš - to předvařené. Jako rychlá příloha k masu - ale jo, když ho povařím a dokořením. Jinak jen to syrové. Však taky když přijedu do ČR, jdu po kysaném zelí jak narkoman ;-D Jen ho hůř snáším, trávení si prostě odvykne ;-)

YGA 14.11.2008 12:00

Re: OT - Pomóc:-)

No - nechcu teda jako tento - rýpat, ale ... když je zelí syrové, tu hospodyňka zajásá, nakoupí ho plnou káru, po NEVYUŽITÝCH dlouhých večerech se jme ho krouhati, k tomu několik kilíček cibule, soli i koření, mužíček mezitím vystrouhá necičky či stluče bečičku, synkové našlapou nožkami pět a čtyříctkami a v poklidu zelíčko může kysat ;-D;-D;-D. Kde je problém 8-o;-D;-D??

jiný Honza 14.11.2008 12:08

Re: OT - Pomóc:-)

Pětačtyřicítka je bouchačka, nohy jsou do velikosti 43, pak následují sněžnice. ;-P

Dede 14.11.2008 12:30

Re: OT - Pomóc:-)

Ehm... na Markovy sedmačtyřicítky by to skutečně nesměl být soudek ale ty necky! ;-DJo a kysat by to musela hóódně dlouho, abych zapomněla na přítomnost synkvých nohou v něčem, co se má jíst! 8-o;-D;-D;-D

zana 14.11.2008 13:01

Re: OT - Pomóc:-)

Jen počkej, až ti chlapeček doroste, uvidíš, jak vypadá noha mladého muže;-D. Jestli to bude třiačtyřicítka, tak máš doma Popelku.;-)

jiný Honza 14.11.2008 13:08

Re: OT - Pomóc:-)

... a otec mě zmlátil, že mám velkou nohu (c) Š+G

Bubu 14.11.2008 13:14

Re: OT - Pomóc:-)

Tak Popelku doma nemám, oba -  malej (190cm/18let) i velkej (194cm/42let) mají 45.

Ale zelí nešlapou - matinka i časovaná tchýně nášlapná (bože jak přesný termín. který ze Zvířetníků to tu dal do placu? nezná náhodou i tu moji?) kysané zelí dělají a já je pak sprostě využívám. Nemohu jinak, hrnec zelák má rezervovaný šašlik.;-P

jiný Honza 14.11.2008 13:28

Re: OT - Pomóc:-)

Sím, já to byl, má tygrmutra jest učitelkou na prvním stupni na penzi. Velmi rychle jsem pochopil, že obliba tchýně časované nášlapné roste se čtvercem vzdálenosti od ní a ona to naštěstí respektuje (většinou). ;-P

Bubu 14.11.2008 13:53

Re: OT - Pomóc:-)

jo, to je její jediná klika - do Studénky je to pěkných 150km;-)

jiný Honza 14.11.2008 16:45

Re: OT - Pomóc:-)

Hele, Studénka, kousek od nás.

To mi připomíná, že ČD drží rychlostní rekord: studénka - most za 5 sekund.

Jakub S. 15.11.2008 0:11

Re: OT - Pomóc:-)

Sakra to je černý humor - !! No jo, tak to je...

Kaštan 14.11.2008 12:09

Re: OT - Pomóc:-)

ha háááááá ;-D;-D;-D;-D báječných nápadů není nikdy dost, že....

Kaštan 14.11.2008 12:08

Re: OT - Pomóc:-)

Ono je Norsko od Balkánu už poměrně daleko, proto se tam kysané zelí nesežene. Moje kolegyně, co má za manžela Bulhara si to zelí doma vyráběla sama a nakládala celé syrové hlávky do slaného nálevu, který po někalika měsících přepuštění a vypouštění zkyselil, stejně jako kamarádi Rumuni, kteří postrádali nakládané okurky stejným způsobem. Zajímalo by mě, jestli by to kysané zelí šlo zamrazit. Přivézt si ho s sebou a šoupnout do mrazáku... Na jídlo už by asi nebylo, ale na vaření by možná ušlo....

jiný Honza 14.11.2008 12:10

Re: OT - Pomóc:-)

Nešlo. :-( Ono je po rozmrazení jako rozvařené - taková kaše, no.. jako když už to někdo jednou jedl.

Kaštan 14.11.2008 12:29

Re: OT - Pomóc:-)

Sugestivně popsané ;-D... Takže nešlo ;-(

LA 14.11.2008 12:40

Re: OT - Pomóc:-)

Šlo by zavařit. ;-)

Li 14.11.2008 13:03

Re: OT - Pomóc:-)

Díky ;-) Vyhrál segedínek a proložím ho meruňkovýma knedlíčkama, mńam mňam ;-P

jiný Honza 14.11.2008 13:10

Re: OT - Pomóc:-)

Tak to já raději segedin s bramborovým knedlíčkem nebo s nokama, ovocné knedle mi k němu moc nejedou.

Li 14.11.2008 13:14

Re: OT - Pomóc:-)

;-D;-D;-D Jirka bramborové knedlíky nejí a kdyby zahlédl noky, tak by už bylo jedno co je k nim, byl by bez jídla a vnitřních zásob :-/ beruňkový knedlíci budou s tvarůžkem a cukříčkem polité máslíčkem k nějaké večeři :-P