27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rumfordská polévka

Uklízet knihovnu je hrozná práce - hlavně časově náročná. Jeden, v tomto případě jedna, totiž neodolá a alespoň do poloviny knih nahlédne - a začte se… a neštěstí je hotové. Mezi asi 50 knihami, do kterých jsem se začetla byl i "Receptář ve znamení zvěrokruhu". Otevřela jsem namátkou na straně 73 - a konečně dozvěděla, co to vlastně byla rumfordská polévka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
dalmatin 18.4.2006 14:31

Re: Re: Re: Re: Re: Pro veram

Ba ne, hned bych si dala ty cuketky. I když nejsem militantní cuketářka (z komentáře tojefuka jsem si poprskala monitor), ale hrozně ráda ochutnávám něco nového a zvlášť zeleninová jídla miluju. K pramalé radosti přednosty - ten je mínění jiného, pokud možno vždy opačného.

Iva 18.4.2006 14:30

Re: Re: No WWW, ony toho unesly dost, bejvaly to holky statný, dobře krmený!

WWW, já mám školní jídelnu ještě poměrně čerstvě v paměti a kdyby mi bylo sto, tak zážitky jsou tak silné, že pořád v paměti čerstvé budou:-/. Když přišy dcery, že musí zas dojídat, to co nejí, tak jsem byla zasahovat. Radši ať příjdou hladové než že se někde to no pozvrací a vím, jak některé učitelky je s gustem to ještě nechají uklízet. :-(.

Ale na druhou stranu není to až zas tak často a občas se stane, že to sní všechno.:-P

tojefuk 18.4.2006 14:29

Rýže

v sáčku nebo sypaná má divný pach, přerážím ho lisovaným česnekem a je to fajn!

YGA - proč se čalamádě říká čatní? A cuketa v čalamádě není.

Iva 18.4.2006 14:26

Re: Re: Re: Re: Re: Pro veram

Kóónečně, můžu chvilku trávit v milé společnosti. WWW s tou rýží, vy jste jako můj ctěný rodič, ten taky jen tak uvařenou rýži nevezme do huby a pokud ano, tak svou nelibost se špatně uvařenou rýží dá značně hlasitě najevo."bylo to dobré, ale mně to nechutnalo!"

Mamku i nás značně vycepoval, ale už jsem polevila v ostražitosti a už bych svého otce ani na rýži nepozvala ;-P

WWW 18.4.2006 14:21

Re: No WWW, ony toho unesly dost, bejvaly to holky statný, dobře krmený!

Mila Rputi,

ono plno jidel vzniklo tak, ze to puvodne byla ouplne nesmyslna kombinace, az se nasel vodvazlivec, ktery si rekl ze to zkusi. Fakt je ten, ze tito odvazlivci to zkouseli nejdrive na sobe. nekolikrate se treba poblili, ale pak na neco kapli. Provadet tyhle pokusy na detech, to  ovsem hranici s trestnym cinem !!

WWW 18.4.2006 14:15

Re: Re: Re: Re: Pro veram

Ale ne mila dalmatin,

ono to tak se mnou hrozny neni. Jen proste chlap, kdyz vari, tak ma sklony k nekontrolovatelne az protivne vychloubacnosti ! Magda rika, ze jsem primo nesnesitelnej a ze kdyby vona nebyla povahy mirne a to od prirody, ze by mi uz davno vomlatila kastrol vo hlavu.

dalmatin 18.4.2006 14:10

Re: Re: Re: Pro veram

Promiňte, já se musela trochu najíst, už se mi z těch dobrot začalo dělat mdlo. Neměla jsem na mysli jen rýži ale tak vůbec.  Že bych jako měla strach Vás pozvat na oběd, i když... 

Rpuť 18.4.2006 14:01

No WWW, ony toho unesly dost, bejvaly to holky statný, dobře krmený!

A taky je nekontroloval žádnej hnusnej feudál, ale školní inspekce! Krom toho ty dámy trpí nezkotnou fantazií - to by Savarin nevymyslel - tuhle přišlo dítě ze školy, že dostali plátky filé s kolínkama - hnusota přímo vybraná!

WWW 18.4.2006 13:45

Re: Re: Pro veram

Ne, nedelam ji nijak zvlastne mila dalmatin, jen to neodbydu, jak se casto mysli, ze to u ryze jde. Tak povidejta, jak vy na to ?

dalmatin 18.4.2006 13:41

Re: Pro veram

Se zblázním, začínám mít mindrák. Doma všem snad chutná a myslím si, že vařit umím (jako všichni chlapi si myslí, že jsou skvělí řidiči). A třeba neumím rýži - děláte něco extra?

WWW 18.4.2006 13:38

Re: CHA, Kadlusi - něco takového jako Rumfordská polévka nemohlo být ve školních jídelnách neb by to byla ideologická diverze.

Mila Rputi.

Posedla vas strasna pycha. Podivejte se na statistiku o povyzivene casti sveta. Kucharky se zachovaly jak charakterni bytosti. Kdyz uz to neunesly, tak to vratily zpatky do potravinoveho retezce. Mohly to take naprosto nezodpovedne vyhodit do popelnice !!

Rpuť 18.4.2006 13:33

CHA, Kadlusi - něco takového jako Rumfordská polévka nemohlo být ve školních jídelnách neb by to byla ideologická diverze.

Ona totiž ta polévka prý byla dobrá - na rozdíl od polévek školních, které bývaly vařívány z prapramasoxu do kterého byly seškrabovány jen ty zbytky, které si paní kuchařky nemohly vzít domů.

WWW 18.4.2006 13:14

Pro veram

Mila veram. Tak jsem se na to mrknul. k tomu je nejblize ta "Tykev TONDO DI PIACENZA " !

Tu ja ale nekupuji a nepestuji, protoze ma oproti te mnou popsane tvrdsi slupku. Ta svetlounce zelena, uz syrova se okrajuje ( ja ji ale neokrajuji ) jako maslo. Jen seriznu "cepicku" vydlabnu misto pro napln a trema paratkama tu cepicku zase pricyhtim na misto. Povedlo se mi to, k tomu dusena ryze zase na muj zpusob . Tu ryzi si skoro nikde nedavam, nesnese ma prisna kriteria. Kdyz nekde u pribuznych ji nahodou dostanu uvarenou v pytliku, tak bud zaryte mlcim, nebo ji prehnane pokrytecky chvalim a pak doma pred Magdou pomlouvam !!!

tojefuk 18.4.2006 13:06

Re: Re: Hančo,

Děkuji, aspoň někdo! Červenou řepu nevyhledávám, když je v obloze, sním. S chutí ji sním ve směsi: sterilovaná strouhaná červ. řepa + syrový strouhaný křen, to mně dokonce chutná. Ale netrvám na tom, aby byla doma furt!

dalmatin 18.4.2006 12:52

Re: Vajíčka dle paní Hany

Jo, jo,  s punčocháčemi. Nestříhala jsem je, šoupala jsem jedno vajíčko za druhým a za každým převázala, takže to vypadalo jako věnec buřtů.  

tojefuk 18.4.2006 12:44

Re: Re: Re: possum

Paní Madlo, Vaši sekanou dělám už dlouhá léta. Taky jsem se k tomu přiznal hned, jak se na Mlsotníku objevila. Akorát nedávám koriandr. Takže jedlá je určitě! Ale dnes jsou chrleny návody na cukety, kterým se vyhýbám od prvního pokusu. Zahodit se to nedalo ( syrová jo ), psi to nežrali, DMS(děkuji, Mr. Owcrope) taky ne a já to měl jíst? Protože fungují paměťové vjemy, tak při spatření názvu cuketa vidím domácí klobásy,  kterými jsem se tenkrát spravoval! S bramborovou kaší se smaženou cibulkou!

YGA 18.4.2006 12:27

Cukety

jsou také výborné jako cukeťáky (obdoba bramboráků) - ty já můžu. A sestra z nich vyrábí výborné čatní.

Hanča 18.4.2006 12:26

Re: Hančo,

Tojefuku, abyste mě nepokládal za militantní cuketářku, musím napsat, že Vás docela chápu. Já bych zase nepolkla třeba červenou řepu. Té se dotknu nanejvýš špičkou vidličky, abych ji odseparovala od ostatních poživatin, pokud se mi náhodou dostane na talíř.

Kadlus 18.4.2006 12:26

Dodatek

Doma jako správný Čech,vím, že se tahle božská mana chutná i jako doplněk jiným obyvatelům naší planety.No, a když se cukety- pardon - zucchini - zvlášť ty přerostlé propasírují přes tyhle kamarády,pak nabývají hodnot many ,dotýkající se nebeských výšin. Fuj, to je vulgární materialismus !

YGA 18.4.2006 12:23

Vajíčka dle paní Hany

jsem letos též vyráběla - cpala je do punčocháčů, jak bylo raděno, ale už nevím kým.  S těmi punčocháči to šlo jedna báseň.

tojefuk 18.4.2006 12:21

Re: Zukety s rajcaty a sekanym koprem

Děkuji, nezkusím! To přece nemůže být jídlo!

Rád si přečtu, čeho jsou lidi schopní, vyměňujte si tyto úžasné recepty ( já nad nimi opravdu žasnu ), ale prosím, neplýtvejte s nimi na tojefuka! Je to škoda času a energie, tojefuk to nebude ani zkoušet, natož potom jíst! Nezlobte se, nechci Vás urazit, ale jinačí už, na těch pár let ( doufám, že aspoň pár ), NEBUDU! 

Kadlus 18.4.2006 12:21

Zucchini

Budu si hrát na chytrého,chvilku brouzdat na Netu a máte to.Zucchini- domov asi v Evropě Itálie-ve fra i us a gb i austr. transkripci courgette, latinsky Cucurbitta pepo . My jsme to kdysi dokázali zmršit do názvu cuketa.Asi podle vzoru, že se v ruštině ten pán,co napsal Hamleta taky psával Šejkspír- fakt !Jinak,taliáni z ní umí udělat zázraky- i dost dietní.Byl jsem tam, jedl a mlaskal jsem.

Hanča 18.4.2006 12:17

Re: Re: Re: WWW

Určitě napíšu, sama jsem se zaúkolovala. Hned odpoledne si vytřídím nejlepší recepty a dám se do toho.

evam jsem na tom stejně 18.4.2006 12:15

Re: Re: Re: WWW

   Jsem na tom stejně. Nastavuji cuketou lečo a jenou jsem zkusila  nastavit houbovou smaženici. To mi vychází, ale nic dalšího neumím. Snad naložit cuketu s okurkami na kyselo. A to je moje labutí píseň.

Martinka 18.4.2006 12:07

Re: Re: WWW

Milá Hančo, prosím, prosím napište recepty na cukety!!! Jsou i zdravé! A já je mám ráda.:-D

Kadlus 18.4.2006 12:02

Prosím o objasnění

Rputi milená, nemůžete ještě vypátrat, jak se tenhle recepis dostal do norem školních jídelen v době ,kdy jsem marně nutil dítka svá ,aby využívala jejich dobrodiní ? Děkuji předem ( proč se neděkuje zadem ? ).

Martinka 18.4.2006 12:01

Re: Ale tojefuku,

Tak to máte pravdu. Vždy když ucítím skořici vybaví se mi tržiště v Portugalsku kde pekli takové pletýnky obalené ve směsi skořice a cukru. Je to zvláštní, že?:-D

Judith Saebel 18.4.2006 11:58

Zukety s rajcaty a sekanym koprem

Tojefuku,

Zkus si tohle: Vezmeme par mladych zuket, oplachneme, odkrojime oba konce. nakrajime na platky asi 3-5 mm silne, mirne prosolime, a nechame "vypotit.  Oloupeme 1-2 zrala rajcata (nejlipe to jde, kdyz se ponori na 1-2 minut do vrele vody a pak hned do studene) a nahrubo je nasekame .  Drobne nakrajenou cibuli nechame zesklovatet na masle, pridame vypocene zukety, a nechame dusit (bez podlevani) na mirnem ohni do polomekka.  Pridame rajcata, mlety pepr, a podle chuti neco sekaneho cerstveho kopru.  Za obcasneho michani jeste chvilku dusime, ale ne uplne domekka.

 

madla 18.4.2006 11:55

Re: Re: possum

Potěšil jste mne dokonce dvakrát, milý tojefuku, děkuji. Sekanou (že je jedlá?), jejíž výchozí podobu jste dotvořil osobitým způsobem, to chválím. Ale větší radost jste mi udělal zmínkou o kuchařce pana Gregora. Naše posedlost tímto pánem je až chorbná, o čemž svědčí to, že jsme si mohli vybrat jméno pro psí mimino, takže se honosí papíry na Achille, nám dovoluje všechna ostatní prdelkou  počínaje, lupičem bez zábran a vychování konče. Hezký den.

zana 18.4.2006 11:52

Re: Re: WWW

Hančo, napište PROSÍM. Přednosta už léta dostává cukety od kolegyně ze zahrádky a já s nimi neumím nic inteligentnějšího než nastavit lečo. Zapečené jsem zkoušela. ale bohužel mi taky přišly blemtavé - možná jsem to nějak způsobila sama.