5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rumfordská polévka

Uklízet knihovnu je hrozná práce - hlavně časově náročná. Jeden, v tomto případě jedna, totiž neodolá a alespoň do poloviny knih nahlédne - a začte se… a neštěstí je hotové. Mezi asi 50 knihami, do kterých jsem se začetla byl i "Receptář ve znamení zvěrokruhu". Otevřela jsem namátkou na straně 73 - a konečně dozvěděla, co to vlastně byla rumfordská polévka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kadlus 19.4.2006 9:27

Re: Pro Kadluse

Milá kolegyně Lenko Svobodová .(vidíte, jak se lepším ?).Přes práh může téměř všechno, do žaludku vybírám pečlivě. Navíc ,vařím docela rád , ale jako každý chlap - experimentálně - na rozdíl od pečlivých hospodyněk. Nás postihla zucchiniová manie asi před 20 léty - to, co se tady objevuje, skoro vše jsme vyzkoušeli.Všimněte si jedné maličkosti - ony ty potvůrky potřebují vždycky dodat něco, co jim dá alespoň nějaký šmak. Chtěl jsem napsat příbuzné okurky - tím podle přírodopisu nejsou, nebo jenom velice vzdáleně - mohu čerstvé jen tak, na kolečka. Znám vyjádření jednoho špičkově proslulého francouzského kuchaře : Speciality naší kuchyně jsou tak vynikající,že musely vycházet z nuzných poměrů francouzského venkova.Vše se muselo něčím nahradit a dodat i patřičnou chuť.No,a zucchini jsou něco takového.Naroste toho hodně, kalorií málo a dolakovávat do podoby alespoň trochu stravitelné se ty potvůrky různými berličkami taky musí.Bez nich zbývá - jak by řekla moje babička- jenom " blevajz".Samy o sobě jsou jako destilovaná voda - bez chuti a bez zápachu. Při jejich pasírování tyhle necnosti ztrácí.

tojefuk 19.4.2006 8:59

Possum,

dík, aspoň někdo mne polituje! Klokan byl z hyper MAKRO, nabalíčkovaný a zmrazený už z Australie. Zvenku nebylo nic poznat ani v popise nebyl věk. Asi věděli, proč!

Až nebudeš rópama vědět, co vařit, zkus z bramborového těsta udělat na vále čtveratou placku, namazat ji čímkoli, co začíná cibulkou na slanině a doplníš podle momentálního nápadu + strouhanka na odsátí přebytečné šťávy, sroluješ, konce zaplácneš kouskem bram. těsta a dáš upíct. Samotný nebo s masem, rýže speciál dosud neprozrazená pro jistotu ne, cukety dej klokanům, třeba změknou!

Lenka S. 19.4.2006 8:43

Samozřejmě

 se omlouvám a recept  jistě pošlu, až budu vědět kam. Mám sic špatnou  krátkodobou paměť  a proto ten omyl, ale na  tyto recepty mám zvláštní sešit.  Hodně  receptů znám  však zpaměti. Hlavně ty ,co se tam uložily před mrtvičkou a  velmi často je používám.

YGA 19.4.2006 8:30

Milá Lenko,

já znám rozdíl mezi čalamádou a čatní - to nezná Tojefuk. A navíc čatní mi chutná, ale čalamádu bytostně NESNÁŠÍM, takže ji zásadně nedělám. Ale na to čatní bych recepisek brala, ozvu se na mejlík, když laskavě dovolíš, díky předem.

tojefuk 19.4.2006 8:21

Re: Re: Zdravim jiny Honzo. Blbne mi v praci poitac, tak k te ryzi snad zitra. Dve naplnene a zapecene cuketky s rajcatama a listovou bazalkou mam jeste v lednicce. Skoda, ze nemuzete ochutnat. Jsou vyborne i studene !!.....

Já bych neváhal ani minutu! A ke svačině mám králíka - konkrétně zadní nohu - s pórkovou nádivkou, na zakousnutí plněná vejce, usmívá se to na mne a já musím čekat, protože sem každou chvíli vtrhne pracovní proces a nemohl bych si vyšmakovávat!

tojefuk 19.4.2006 8:15

Re: jeste k zucchini

NO COMMENT!

Zdena bez psa 19.4.2006 7:16

Re:Teda WWW

Vás bych chtěla mít doma. Vycpaného. Voprašovala bych Vás a když by jste byl vycpaný, tak bych se Vás nebála8-o:-). Ale živému WWW bych strachy ani kafe neuvařila.

Zdena bez psa 19.4.2006 6:47

Tady postřelená husa, tady prosííím :))))

Velmi opatrně se vám míchám do mlsotníku, protože to není moje silnice, ale prosíííím, recept na ty cuketové lodičky přinesla kdysi moje dcerka (to jí bylo slabých 12) a perfektně nám je "vystřihla" ke snídani a pozóór, přinesla do postele. A tak, když je peču, mají stále i ten slavnostní nádech. :-):-P

lenka S. 19.4.2006 2:25

Milé WWW, nějak vám uniklo,

že já tu rýži v mikrovlnce  NEVAŘÍM!!

WWW 19.4.2006 1:40

Zdravim mila Hano ! Podobne si to dela Magda, kdyz chce jen zeleninovou veceri, jako ze zhubne. Jen predtim jeste podusi karotku. Na muj laskavy pokyn prihodi vetvicku tymianu a par listku salveje !

Lenka S. 19.4.2006 1:32

Pro Kadluse

Tedy, vy jste pěkné číslo. Musela jsem se vašemu  způsobu pasírování opravdu srdečně a nahlas  smát. Vám asi nic podobného cuketám nesmí doma přes práh, natož aby to přišlo na stůl k obědu, že?

Lenka S. 19.4.2006 1:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro dalmatin

Milá  dalmatin, zkoušela jste někdy udělat fazolové lusky  po baskicku nebo třeba   zapečený lilek? To je  tak náramná  dobrota, že i ten váš přednosta by nepohrdnul. To jí  ráda i má , jinak dosti zmlsaná ,starší dcera. A ten lilek  zde jde docela snadno nahradit  mladou a malou cuketou. Jednoduché, prostinké, ale mňam.

Hana Williamson 19.4.2006 1:12

jeste k zucchini

Ctihodneho WWW nepretrumfnu s tema plnenejma lodickama, ale takhle delam jednoduche, rychle zucchini. Rychle je dulexite nejen pro rychlost, ale i proto, ze ja tuhle zeleninu nemam rada prevarenou. Takze, neco cibule na kolecka, zucchini na kolecka - ty zucchini asi tak slaby cm, neco cesneku (dle chuti, najemno nasekany.) Ve velke panvi zvolna rozehrat olej, nejlepe olivovy, sup tam s cibuli a cesnekem a za chvilicku to zucchini. Michat - tak aby to nepustilo vodu (proto ta velka panev), ale opatrne, aby to nehnedlo. Jidlo je hotove, kdyz ta vnejsi slupka krasne ztmavozezelena. Oddelat ze sporaku, posolit, opeprit (nejlepe cersvy mlety) a dle chuti zasypat ptrzelkou nebo bazalkou cerstvou. Vyborne jako priloha. Takhle to delam ke grilovanemu masicku. Obmeny - zakapnout citronem, pripadne posypat lehce strouhanym syrem - nejlepe cerstvym parmezanem. A ted jak to pisu, tak mne lidi napadlo, ze takhle do hotovyho roznahnat neco bryndzy by taky nebylo k zahozeni. A pro Tojefuka neco vyskvarene slaniny - ale to uz je pak o necem jinym. Jo, a taky jeste z toho jde hbite dokoncit jidlo hlavni. Uvarit neco testovin, promichat s touhle smesi, v tom pripade pridat do misy krapet vody z vareni testovin. K tomu neco salatku a jidlo letni, lehke, rychle a chutne je na svete.

WWW 19.4.2006 1:06

Mila Lenko, ja s tou mikrovlnkou treba trochu hecuji, ale fakt je ze ji pouzivam minimalne. A k te uprave ryze, No nejlepsi je ta, ktera tomu dotycnemu chutna. O tom jiste neni sporu !

Lenka S. 19.4.2006 0:54

Vím,že vám zas zaměstnavatel zatrhl neomezený pobyt na netu, ale

jsem přesto velice zvědavá na vaši variaci na rýži. Já už vyzkoušela mnoho způsobů přípravy. Opékala jsem ji  před dušením  na oleji, dusila v troubě( vzhledem k cenám el.proudu a plynu neekonomická variace), vařila  chvíli  na sporáku  a nechávala dojít po duchnou atd. Ale ten způsob v papińáku a na jakémkoliv  sporáku mi vzhledem k dietní úpravě vyhovuje nejlíp. Jen nesmím po tomhle vaření zapomenout vyčistit ventil papiňáku.

Lenka S. 19.4.2006 0:31

Ygo, chutney( čatní) se dá udělat z jakékoliv zeleniny,ale

rozdíl je v tom, že čalamáda se dělá ze syrové zeleniny pomocí tzv. mléčného kvašení a   nezavařuje se  úplně stejně, jako  se nezavařuje kysané zelí. Zelenina na chutney se rozvaří( rozdusí) a pak se  pasíruje nebo mixuje  a plní se zahorka do sklínek. Pokud bys chtěla předpisy na rajčatové  nebo dokonce cuketové chutney a na nějakou čalamádu, ozvi se mi na mail :lenka53@centrum.cz a já ti ráda pošlu nějaký ten  vyzkoušený a osvědčený receptík.

WWW 19.4.2006 0:28

Mila Lenko, uz mi zase rochu bezi pocitac, ale jen omezene. Nic svetoborneho tam nedavam, zitra to napisi. Ale jen tvrdim, ze ryze se nema odbyt, tak jak to v Cechavh casto vidim. !!

Lenka S. 19.4.2006 0:14

Taky bych ráda někdy viděla bejka s kopřivkou ,

ale mnohem víc by mne zajímalo, co, WWW ,dáváte tak světoborného do  rýže, když s tím děláte tolik tajností. Já vím, že se do rýže dá přidat kari , tymián nebo kardamom, ale to už není rýže univerzál, ale speciál, která se  taky jako příloha  nehodí ke všemu. Já do ní  taky dávám celou a  oloupanou cibuli se  3 zapíchanými hřebíčky( ne kovovými, ale kořením), ale vařím  rýži v obyčejném papiňáku a na  jakémkoliv sporáku. JEN SI MUSÍM OHLÍDAT DOBŘE DOBY VARU U JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ. Postup je jednoduchý a zvládá ho i  "úplné kuchařské embryo". Pro 4  méně žravé lidi: 1 rovný  hrnek( o objemu  asi 230 ml) rýže , 2 tytéž hrnky vroucí vody , sůl dle zvyklostí a potřeby, cibule s hřebíčky( viz výš) .Rýži nasypu do cedníku a nejprve pod studenou, pak pod horkou tekoucí  vodou dobře promyju, aby v hrnci  nepěnila . Pak takto promytou rýži vhodím do SUCHÉHO A NEVYMAŠTĚNÉHO  papiňáku,  přídám cibuli s hřebíčky a osolím. Zaliju 2 hrnky vroucí vody, hrnec dobře uzavřu a dám na jakýkoliv  zdroj tepla . Pak jen přepečlivě hlídám, až začne unikat z papiňáku pára( začne trochu syčet). Ihned  ztlumím příkon. Od  tohoto okamžiku  odměřím pečlivě dobu varu: Obyčejná DLOUHOZRNNÁ  rýže potřebuje pouze  3 minuty varu, rýže PARBOLOID 4 minuty varu a rýže PŘÍRODNÍ( neloupaná) celé 4,5 minuty varu. Jakmile je  požadovaná doba dovršena, ODSTAVÍM   !!ZAVŘENÝ!!  papiňák  ZCELA  MIMO  ZDROJ TEPLA!!!

Po 10 minutách, kdy rýže "dochází"  otevřu hrnec a podávám. Rýže je bezvadně sypká, nelepí se a je dietní. Tenhle způsob přípravy ale vyžaduje opravdu pečlivé dodržení doby varu, jinak není zaručen úspěch.

jiný Honza 18.4.2006 22:17

Re: Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Fakt, vypadá to jako plampiňák... Jen cena chybí...

JoVo 18.4.2006 22:11

Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

:-DMilý jiný Honzíčku, kdo nevěří ať tam běží!8-o

RenataE 18.4.2006 22:11

Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Milý JoVo, vždyť my si jen tak trochu děláme legraci.

RenataE 18.4.2006 22:09

Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Našla jsem ho na netu. Vypadá přesně jako plampiňák.

JoVo 18.4.2006 22:08

Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

8-oStačí zajít do Tescomy a pod výše uvedeným č. výrobku zjistíte, že to není plam,plam, ale podle návodu ideální pro vaření potravin při zvýšeném tlaku, zejména rýže a pod. Upozorňuji, že jsem to dal na vědomí a nikomu to nevnucuji!!! Vaříme v tomto hrnci již několik let a pořád se to tomu hrnci i té rýži líbí.:-P

Iva 18.4.2006 22:08

Re: Re: Jak na to?

No jo, ale jinak ji asi nepřesvědčíte;-), jednak mňamkou a jednak začnete psychicky vydírat;-D" Vidíš(te) a já jsem je kvůli tobě(vám) koupila, abys(te) věděla, oč přicházíš(te) ;-D;-D;-D;-D, když se nevaří i z těch malých.

Ale jinak přesně toto dělá babička. Jenže já tu cukýnu taky brala jako nastavení leča nebo guláše, tak mi to až tak nevadilo.

jiný Honza 18.4.2006 22:03

Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

JoVo a co ten plampiňák???

jiný Honza 18.4.2006 22:02

Re: Re: Re: No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

No, mě napadly zrovna ty olivy, keré žvýkám, ale asi to nebude ono. 8-)))

JoVo 18.4.2006 22:02

Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

!!Oprava v receptu došlo k chybě po 220 g rýže má následovat 1/2 lžičky soli a ne rýže.Omlouvám se!!!!;-(;-(;-(;-(;-(

RenataE 18.4.2006 22:00

Re: Re: No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

To nám WWW hned tak neprozradí, musí nás trochu napnout.

jiný Honza 18.4.2006 21:56

Re: No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

A co dáváte do rýže místo hřebíčku?

jiný Honza 18.4.2006 21:54

Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

To jako, že je v něm vše plam plam? Brrrrr...