24.5.2019 | Svátek má Jana



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Rumfordská polévka



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 147, poslední: 21.4. 2006 6:39, přehled diskusí

Re: Tojefuk,:
Autor: tojefuk Datum: 21.4.2006 6:39

I ty, possum? Cuketu nevrazím nikam, neboť mě nesmí do baráku!

Prknu, tlustému 2,5 cm, širokému 15 cm, zašprajcujeme jeden konec, aby trčelo v úhlu 63° od země. Prohneme, aby druhý konec byl vodorovně, zajistíme špagátem. Na vodorovný konec umístíme hrnec, naplněný výrobkem z cukety. Uřízneme špagát. 63 stupňů - při tomto úhlu letí hrnec nejdál, stejně se už na nic jiného nedá použít, když v něm byla cuketa!

A už mne sakra nechte bejt!

Dekuji pekne ! I budu si rikat se znamym basnikem ---: proto je mila mi ta moje penzicka, ze je tak malicka, ze je tak chudicka !!!:
Autor: WWW Datum: 21.4.2006 0:59

Pro WWW.:
Autor: JoVo Datum: 20.4.2006 20:41

:-DPřeji Vám, aby ten Váš důchod v Česku, byl lepší než ten náš. Podle neznámého básníka přidávám jeho verše: „Na svou vládu a příslušné instituce nebýval jsem hrd, za důchod, co mně dala koupil jsem si prd. Ani na tu dnešní vládu nejsem hrdý, po valorizacích si koupím dva prdy“. Přeji hodně zdraví a hodně dalších příspěvků.;-)

Cuketové zelí.:
Autor: JoVo Datum: 20.4.2006 20:27

;-PIngredience pro základní cuketové zelí: cuketa, cibule, olej, kmín, pepř, ocet, cukr, sůl. Velkou cuketu oloupeme, mladší strouháme nahrubo celou, posolíme a chvíli dusíme na troše oleje, aby pustila vodu. Přendáme na cedník a vodu slijeme. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme okapanou cuketu, ochutíme a dusíme. Cibulku je možné dusit na slanině a přidat nastrouhané jablko a kapku bílého vína. Místo obyčejného octa dát vinný nebo estragonový. Místo kmínu je možné použít provensálské koření. Pak můžeme toto zelí nazvat Zelí jedna báseň. A k tomu nějaké dobré masíčko! Dobrou chuť.;-)

Re: Tojefuk,:
Autor: WWW Datum: 20.4.2006 16:26

Panenko, skakava. Ja si rad delam vsude  legraci.

Ale v mikrovlnce jsem to jeste nezkusil !

Trpim holt predsudkama !

Tojefuk,:
Autor: possum Datum: 20.4.2006 16:21

>do toho, čemu říkám lečo, taky vrazím všecko<   no a prave kdyz do toho vrazis i cuketu, tak udelas Ratatouille. A da se to delat v mikrovlnce. ;-P Taky ve Stir-fry (cine) se ztrati. To jsou asi jedina jidla, kde davam cuketu. Pak se taky da udelat buchta (jako mrkvova, a taky v mikrovlnce), a mama delala placky (jako bramborak, na plotne). Jinak tedy asi jine pouziti pro cuketu taky nemam.

Re: Re: Mikrovlnkovy papinak:
Autor: possum Datum: 20.4.2006 15:59

 Moc dekuji. Nepocitam, ze do CR pojedu driv jak na podzim pristiho roku. To by bylo spatnych noci!!Ted aspon budu zase dobre spat. ;-D

A vypada to velmi podobne tomu, co pouzivam. Jenom tomu nerikaji papinak, ale hrnec na ryzi. Ackoliv se da pouzit i na jine veci. 

WWW,:
Autor: tojefuk Datum: 20.4.2006 14:16

děkuji za pozvání! A budou z MV nebo z kamen? Potvrď,  že z MV, possum bude mít radost! Nerad bch tě zklamal, ale nemám plačtivou opici, neb užívat nápoje jsem se, místo řádného studia, učil v Lednici! A konečně prozraď, jak to, že náš mladej od doby, kdy se na mlsotníku zjevil pórek, s ním furt otravuje! Doufám, že to z tebe vyleze rychleji, než rýže. Já, kromě česneku, šalvěje a tymiánu občas přidám mátu. A  KUS  MASA!!!

Lady, bylo to okolo 1983, doporučoval mě to kdekdo právě to a právě tak! Zkusil jsem i ty malé - stejný děs! Abych WWW moc nezklamal, vezmu si pséky - nějaký určitě mít budu -a budou žrát i cukety, pár klobás pro sebe na spravení a lajntuch, abych se měl před slídícím WWW kam schovat!

Tojefuku !!:
Autor: WWW Datum: 20.4.2006 13:07

Ja se stejne do duchodu chystam do Cech.

Ja te na ty moje malinkate plnene cuketky s ryzi pozvu!! Pozvu i ostatni ze Zviretniku. Ty se jich nadlabes a pak pujdeme vsichni ke Kanci.  Tam  se tojefuku opijes a bude mit plactivou vopici, budes si vycitat, ze jsi bez tech cuketech zil kus zivota marne !

Uz se tesim, jak se vsichni nasmejeme !!

Ty nhešťstný pěstiteli:
Autor: Lady Datum: 20.4.2006 11:45

Tojefuku, co to byl za  nápad vypěstovat velké cukety? Takové by nechutnaly ani prasatům, pro něž je lidé u nás pěstují - venku bez skleníkuTo vám nikdo neřekl že aby byly lahůdkové, musí se sklízet při délce 17 až 25 cm. Tak v příští agrotechnické lhůtě - dobrou chuť!

Re: Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!:
Autor: Lady Datum: 20.4.2006 11:38

VVTy různé přílohy jsou zajímavé, ale tak se vařívala rýže už dávno na sporáku v obyčejném hrnci, který se potom ještě strčil pod peřinu. Nemyslíte, že jak plasty, tak mikrovlnka nejsou moc dobré pro zdraví?

Tojefuku, co to byl za nápad vypěstovat velké cukety? ty by u nás nežrala ani prasata. Vždyť se musí sklízet 15centimetrové, tenkrát jsou lahůdkové.

Re: S dovolením:
Autor: tojefuk Datum: 20.4.2006 9:44

Marně! Slepičí mozky rezignovaly na oranžovou barvu žloutků a diskuse na téma : Vždyť to chutná kdekomu odmítly. Asi nejsou kdekdo. Tu zdravou pochoutku nežrali ani potkani. Za měsíc jsem vyvezl kolečka cuket v různém stupni vyschlosti a shnilosti na kompost. Za rok byly slupky ještě znatelné.

Tento příběh je pravdivý! Při památce svých předků přísahám, že jsem si to nevymyslel ani si nedělám legraci. Všechny, kdo tuto plodinu dokážou sníst, hluboce obdivuji!

A teď bych rád věděl, jestli jsou cuketové recepty nabízeny a šířeny ze škodolibosti, nebo ten zázrak opravdu dokáže někdo vůbec pozřít, neřkuli pozřít s chutí! 

S dovolením:
Autor: tojefuk Datum: 20.4.2006 9:27

possum, převezmu a budu používat termín "chutnej"!

Musím se přiznat, že si občas dělám srandu, YGO a ostatní! Rozdíl mleté lečo - chutnej (dík, possum!) znám, a do toho, čemu říkám lečo, taky vrazím všecko, co mám po ruce a myslím si, že so to v jídle neserve! Zdraví Indové - není důvod spíš množství jídla než chutnej ( dík, possum!)? WWW: šafrán? Za ty prachy? Radši potravinářský barvy a rýže bude jak duha! Blážo, souhlasím s mlaskáním! Mně to taky nešlo odlepit od patra! ( Součást dutiny ústní, neodvážil jsem se zkusit to přilepit na strop! DMS (dík, Mr. Owcrope!) by měla výhrady.)

Paní Madlo, Vaše sekaná je fajn, s dovolením příště zase použiju název " Sekaná paní Madly", aby mlsotníci hned věděli, o čem je řeč!

Cukety a tojefuk: Drahně let tomu, co jsem místo dvou sazenic okurek do foliáku vsadil tu úžasnou, všestranně použitelnou, zdraví prospěšnou zeleninu - cuketu od známého! Chválil ji, lidi sazenice kupovali, já jsem slíbil zaplatit, až co z toho bude. Nezaplatil jsem dodnes a nejsem upomínán! Rostlina rostla, plody rostly - to jsem konec konců čekal. Vyrostly do velikosti, prodávané na rynku i sklidil jsem první. Metr dlouhou směs chutí a zdraví! Začal jsem zkoušet. Syrové to jíst nešlo. Tepelně upravené podle rad známých - také ne. Těm jsem aspoň mohl sdělit, co si o nich myslím. Vylovil jsem svou kreativitu a učinil další kus cukety na způsob dýně do buchet. Teprve teď jsem se dočkal stavu mlaskání - nešlo to z huby! Vybaven třemi příbuznými tvory, zkusil jsem pasírovat přes ně. Nešlo to. Posypal jsem ten zázrak šrotem, ocucaly šrot a zázrak zůstal v korytě. Zamíchal jsem zázraka s kopřivama a doufal, že se spletou. Nespletla! Sklidil jsem další plod, rozsekl po délce a předložil slepicím. Slepice nejsou pitomí tvorové - nežraly to taky! Přidal jsem náplň - šrot. Ozobaly, zvlášť dlouho si pucovaly zobáky ale člunky byly téměř netknuty. Sklidil jsem zbytek plodů naráz, naházel ke slepicím, nedal jsem jim zelený krmení a doufal. 

Mate pravdu mla Lenko, ze zapinat velkou troubu jen k vuli pekacku ryze, je dost energeticky narocne. Ale kdyz zapekam rymalinkate plnene cukety, tak to proste spojim. Ale , kdyz neni vyhnuti, tak tu troubu stejne zapnu, protoze delam tu ryzi jenom t:
Autor: WWW Datum: 20.4.2006 0:49

Milé WWW, :
Autor: Lenka S. Datum: 20.4.2006 0:37

 já vás chápu a vím ze zkušenosti s kořením, že rýže jím nemůže  tolik natáhnout. Tvrdím však od úplného začátku, že je to pro mne, invalidní důchodkyni , moc  "energeticky náročný projekt" a přepych. Zapínat troubu jen kvůli rýži....

A mimo jiné já taky ráda  spíš sós=čatní  z čehokoliv. a umím jich dosta  nemusí být zrovna jen vařená ( dušená)-viz  mám odpověď Tojefukovi.

Ale Tojefuku,:
Autor: Lenka S. Datum: 20.4.2006 0:24

  čatní s tím lečem nemá mnoho nebo skoro vůbec nic   společného. Dá se připravovat i z různého ovoce( jablek, švestek, sušených meruněk atd), nejen z rajčata paprik. A chutí jsou desítky. A nemusí se nutně jen vařit. Pokud máte  zájem, ráda vám nějakým přispěju do sbírky. Moji  mailovou adresu si tu někde najděte. Vězte, že je to chutné,zdravé a docela dobré. Teď mne napadlo, že čatní je vlastně jakýsi druh dochucovadla. Něco, čím se pro Čecha dnešní doby stal kečup. Ale ten já jako dochucovadlo neuznávám a nepoužívám, i když  ho někdy   vařím  pro rodinu z vlastních výpěstků.

Mila Lenko! Ta ryze neni vubec silne korenena, jak pise possum. Natahne do sebe ale pekne to potrebne aroma. Taky se jeste priznam, ze k omacce ryzi zasadne nerad, k tomu tak takovej sos, jak z tech zapecenych cuket s rajcaty !! :
Autor: WWW Datum: 20.4.2006 0:23

mILÉ www, :
Autor: Lenka S. Datum: 20.4.2006 0:11

jak je možné, že nemáte rád hřebíček a přitom jste se  nedávno  na Mlsotníku přiznal, že jste své Magdě stačil zbaštit polovinu  syrového těsta na pracny. A do toho se hřebíček přece dává!! 

 Jinak ale díky za recept na rýži. Vypadá velice dobře, i když je pro mne  roztopení trouby kvůli rýži při dnešních cenách energií dosti nákladné. Vyzkouším ho,  ale až budu dělat pečené kuře a trouba bude zapnutá. Potřebné ingredience mám taky na zahradě.Má rychloúprava  rýže se totiž hodí pro lidi, kteří taky musí šetřit energiemi, aby jim na tu rýži vůbec něco zbylo.

Já vás taky zdravím,:
Autor: Lenka S. Datum: 19.4.2006 23:58

ale dostala jsem se k pc až nyní. Manžel cosi hledal a najít nemohl, tak jsem se uklidila a v klidu vyčkávala. Chci říct k tomu karí. V té knize je popsána  příprava těch karí i jejich užití, proto kupuji jen ingredience. Nikoliv ta hotová. Ta jsou všechna na jedno brdo a nechutnají mi tolik. A teď k tomu vašemu váhání, zda vyjít ven, či nikoliv. Manžel  koncem ledna přinesl domů jakousi virózu. Byl z toho tak nemocný, že si dokonce lehl na celé 2 dny do postele. Vím, že mu bylo dost zle. Snažila jsem se tehdy od něj distncovat a izolovat se. Zůstalo jen u snahy. Naneštěstí zrovna  v době jeho nemoci vyšla na nás úklidová  služba v domě. Manžel ležel, dcery doma nebyly... Popadla jsem  náčiní a nemilé schody umyla sama, i když to mám normálně přísně  od rodiny zakázané. Přitom jsem se asi zpotila auž to bylo. Další den vylítla horečka ke 40 a nešla srazit. Kašlenm jsem se mohla strhat a na Wc mne manžel dopravoval na zádech. Jsem těžký kardiak, takže si dokážete představit, jak to se mnou cvičilo. Třetí den( bylo pondělí) mne vezla "rychlá, protože jsem se dusila  a srdíčko si řeklo, že toho má tak akorát... Ve špitále  jsem se 3 dny dusila pod kyslíkem. Rentgen ukázal oboustranný zápal plic a pohrudnice a na plicích vodu. No, pobyla jsem si tam dlouho. Když mne pustili, žila jsem měsíc jak vězeň na hradě Bezdězu. Pak mne to naštvalo a jednoho slunečného dne jsem vystrčila na 20 minut nos z baráku.  A ejhle! Výlet skončil zánětem průdušek.

 A POUČENÍ? i KDYŽ JE SEBEKRÁSNĚJI, NERISKUJTE A  ŘÁDNĚ SE VYLEŽTE. NESTOJÍ TO ZATO.

Re: Pane Kadlusi, to vím,:
Autor: Kadlus Datum: 19.4.2006 21:03

Zdravím,skoro jsem si říkal,že se někteří začínají ztrácet.Vidíte,já smutně pořád na to jaro koukám z okna.Boj je asi 75 : 25, na skalce už mi kvete kde co,i fialky tam jsou.Jak říká moje choť milená : Chlapi, někde je píchne ( tedy , ona neříká někde, místopisně to určuje přesně u ....); a už se opatrují,jako poklad šejcha Sulejmana.My jsme to zkoušeli, dnes se dají různé druhy, dnes jsou ve specializovaných prodejnách k dostání různé druhy - i přímo z Indie,ale i z Thajska.No, a zahrádka ( mrňavá ) po plyšáku jen jako ozdobná, trávníček, růžičky, pivoňky,kosatce atd.zbyla třešeň ( po tátovi ), nově meruňka.Ze zeleniny jen petrželka naťová + balkonová rajčata. Ostatní je u nás ( i díky kupujícím z BRD ) ve vynikající kvalitě vždycky.Zpohodlněli jsme.

Pane Kadlusi, to vím,:
Autor: lenka S. Datum: 19.4.2006 20:35

že čatní poochází z Indie. A taky vím, že ne všechno čatní se nemusí nutně  jen vařit.  Bylo to jen  objasnění náhodně zvoleného druhu čatní.Mám dokonce  originální indickou kuchařku, kde se čatní připravuje z ledasčeho( okurky, švestky, zelenina , jablka, zelené natě a třeba i sušené meruňky atd, atd. Jsou to pro evropana nezvyklé, ale lahodné kombinace chutí a  já už toho čatní vyzkoušela hodně a je moc dobré. I když to s paprikami bohužel po vyoperování žlučníku neztrávím.  Indové to čatní podávají opravdu ke všemu (snad krom sladkostí) a jsou velice zdraví. Zrovna tak druhů karí je  v Indi bezpočet a každé má jiné složení a způsob užití.

Reaguji až nyní, protože jsem relaxovala skoro celý den na zahradě. Jaro konečně přišlo a já ho musím  přiměřeně uvítat, aby si ten příchod zas nerozmyslilo.

Re: Re: Mikrovlnkovy papinak:
Autor: JoVo Datum: 19.4.2006 18:56

!!Je to ono!!!!!

Re: Mikrovlnkovy papinak:
Autor: Kardiak Datum: 19.4.2006 18:42

Tedy jesli je to ono,to nevím,ale třeba potom budete líp spát  http://www.hrnec.cz/index.php?sku=15&pod=1&det=341702  .;-)

Re: tak ta ma ouplne obycejna jedla ryze !:
Autor: possum Datum: 19.4.2006 17:38

no jo, ale co kdyz mas hodne korenene maso, nebo nakou hodne dobrou omacku, tadle hodne korenena ryze se s tim bude tlouct, ne?

Mikrovlnkovy papinak:
Autor: possum Datum: 19.4.2006 17:35

me bude za chvili strasit ze spani!! 8-o  Mela jsem (jinde) na nej dotaz, ale opravdu nevim o cem je rec. Znam papinak, znam mikrovlnku a absolutne si nedokazu predstavit jakoukoliv vyhodu papinaku v mikrovlnce. Takze pri pristi navsteve, prvni cesta bude do obchodu, omrknout ten mikro-papinak.

To D.R.:
Autor: possum Datum: 19.4.2006 17:27

>vlníte to přikryté nebo nepřikryté? Když ano, tak čím? Zatím jsem jenom mikrovnkový ohřívač (s výjimkou ovesné kaše), <

Tak WWW to zvladl (ackoliv nenavidi mikrovlnky), a odpovedel spravne. Vlni se to prikryte. Jinak se to vari po 4 minutach a micha, protoze by to utikalo jako ta ovesna kase. :-))                            A doufam, ze to ted necte, protoze, ackoliv ovesnou kasi (jako vetsinu veci) delam v mikrovlnce, nejlepsi ovesnou kasi, jakou jsem kdy jedla, byla varena na peci. 

Re: Lenko S.:
Autor: Kadlus Datum: 19.4.2006 16:03

Tojefuku, napřed pozdrav,pak zase budu za chytrýho.Chatney-čatní- je způsob nakládání- nebo přípravy zeleniny - většinou jako přílohy- ostré i součást pokrmů z Indického poloostrova.No, a jejich výsosti ,britští kolonizátoři - to takhle přetranskribovali.Ono prý to tam drželo fazónu, i "Když nastaly deště."Jinak, taky jsme to kdysi (dávno)zkoušeli, na chuť jsem tomu ale nepřišel.Pravdou asi bude,že když průměrně početná indická rodina tuhle pochutinu připravovala ,základem mohly být zucchini (v receptech jsou)tak taková řimbaba,bratru 15 až 20 kg,byla rozhodně vítanou surovinou.

tak ta ma ouplne obycejna jedla ryze !:
Autor: WWW Datum: 19.4.2006 15:33

Uplne normalni sklenenej pekace ( mam je rad, clovek vidi, co se v nich deje za zazraky). Olivovy kvalitni olej? Nakrajim na drobno stredni cibuli a zpenim na oleji. Ja tvrdim, ze zaklad dobreho jidla je v  zacatku, co zkazime tam, uz tezko napravujeme. Cibulku  proto hlidam, nehnu se od ni, nesmi mit tmave pripalene ,  anebo i jen chycene okraje. Vysypu hrnek dlouhe ryze a dam vrchovatou lzicku vegety misto soli. Uz to mam v oku. Pridam spetku safranu k vuli barve a pekne promicham. Na to dva stejne hrnky studene vody a necham jeste na plotne. Oloupu tri i strouzky cesneku, skocim na zahradku a ustrihnu vetvicku rozmarynu a par listku salveje. Cesnek necham tak jak je, a polozim navrch, stejne tak salvej a rozmaryn? Vypnu tesne pred varem a na 50 minut zakryte do trouby na 210 °!

Hrebicek nedavam, nemam ho rad, davam ten rozmaryn a salvej. Ryze je chutna, cibuli tam nenajdete, rozpustila se a vsakla. To koreni dam na stranu, ale ja si ho vcetne toho cesneku, ktery je jak maslo pak dam na talir. Cesnekem to citit neni, to vam garantuji. Ostatne, kolikrat jsem pristihnul Magdu, jak se tou samotnou ryzi cpe  v kuchyni a tvrdi, ze jen vyskrabla pekacek pred mytim !!

Lenko S.:
Autor: tojefuk Datum: 19.4.2006 13:20

Zas ty krajové rozdíly! U nás zamlada se mléčné kvašení používalo na kvašené okurky, kvašené zelí a kvašenou zeleninu. Čalamáda byla směs zeleniny, zalitá lákem na okurky - kyselé. Tenkrát se pětilitrovka zavázala celofánem a strčila do sklepa. Sterilovat se začalo o dlouho později.

Jsem zvědavý - chutnej, chutney, čatní - proč se tomu neříká mixované lečo? Napadlo mě v té souvislosti, že jedna z mých čubiček se jmenuje Naša - od štěněte z našeho vrhu, už když jsem si ji vybral, říkal jsem jí naša čubinka, ale píše se to Nasha, aby to vypadalo nóbl!

Vždyť já víííím,:
Autor: Zdena bez psa Datum: 19.4.2006 10:37

Ty ďubky v zeleninovém salátu jsou bleble nebezpeční vitamíni a zelenina je nejlepší pasírovaná přes vepřové ;-D.