11.5.2024 | Svátek má Svatava


MLSOTNÍK: Tématicky věnovaný CH3-CH2-OH

8.8.2014

Dnes dává Jarka F. k dobru dva recepty, získané před čtvrt stoletím:

ŠAO-SING-SAKÉ

(Zdroj: pan vrátný v AK Zbraslavice)

Vypranou rýži – 1/2 kg – nasypeme do pětilitrového demižónu. 

Svaříme jeden a půl kila cukru s třemi a půl litry vody, a po vychladnutí tím rýži zalijeme.

Přidáme dva citróny nakrájené na kolečka, jeden balíček hrozinek, pět hřebíčků, jeden vanilkový cukr, 5 cm kůry skořice, za 40 haléřů droždí (= cena z roku 1989).

 

28 dní nechat kvasit pod uzávěrem (třeba jehlou propíchaný celofán), pak stáhnout víno z kalů do jiné nádoby a nechat dokvasit asi 20 dní.

Konzumovat chlazené s plátkem citrónu. 

Technická: Konzumovat se hodí vééélmi zvolna, anžto oučinky jsou vééélmi podobné jako u Abytina sokola ze mlejna (viz 27.6.2014 Využití bezinek a jejich společenský význam)

 

Dva citrony na kolečka dle Jarky F.

BEZINKOVÝ LIKÉR

(Zdroj: bábinka z Veselky)

Dva litry bezinek a jeden litr vody – svařit. Nechat vystydnout, přecedit, vymačkat. 

Přidat 1 kg cukru krystalového a jeden vanilkový cukr, vařit 5 minut.

Přidat dvě lžičky kávy, vařit 2 minuty.

Až vystydne, tak přidat půl litru rumu.

Technická: Prý je to dobré na srdíčko, ale ne víc jak dvě štamprle denně.

Foto: zdroj Internet

Jarka F. Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !