19.8.2019 | Svátek má Ludvík



DISKUSE K ČLÁNKU

Nejste přihlášen/a. Vkládat příspěvky mohou pouze registrovaní čtenáři.

Formát tel. čísla "+420 xxx xxx xxx"

MLSOTNÍK: Zeleninová mísa



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 23, poslední: 15.7. 2019 6:31, přehled diskusí

Květákový kuskus:
Autor: Z. Kytka Datum: 14.7.2019 10:05

Dala jsem odkaz k Jenny ale dám i sem aby nezapadl :

https://paleosnadno.cz/recept/kvetakovy-kuskus/ :o)

Sharko, to tedy je úlovek !!!:
Autor: M. Crossette Datum: 12.7.2019 16:51

Všemožné kuchařky je moje oblíbená četba i když nakonec zůstávám u zajetých jídel. Ale díky Mlsotníku jsem menu přeci jen v posledních letech trvale o dost rozšířila !

Moc krásně jsi záchranu téhle kuchařka popsala a jako ostatní se přimlouvám k dalšímů výběru receptů.

Určitě vyzkouším kukuřičné smaženky. Kukuřici máme oba moc rádi. Z konzervované zeleniny kupuji jedině dva druhy - červenou řepu a kukuřici, ostatní buď čerstvé či mražené. Kukuřici kupuji buď samotná zrna v nálevu, nebo"cream corn", tedy zrnka jsou v krémové omáčce. Tyhle smaženky vypadají velmi jednoduché a určitě nám budou chutnat.

Děkuji za nápad.

Re: Sharko, to tedy je úlovek !!!:
Autor: Š. Matyášová Datum: 15.7.2019 6:31

Milá Maričko, budu ráda, když kukuřičné smaženky vyzkoušíš..já je dělala z té kukuřice v nálevu, mraženou jsem neměla...

PS: jaká je ta krémová omáčka v té kukuřici????

Tak jsem zapátrala:
Autor: Z. Lika Datum: 12.7.2019 15:27

a možná je k sehnání. Jen se obávám, aby v těch novějších (přepracovaných) vydáních nebyl margarín apod. Okouknu to.

Sharko, :
Autor: Z. Matylda Datum: 12.7.2019 11:06

právě jsme se vrátila z Rhodosu a tam jsem žila převážně na rybách a zeleninových jídlech, k tomu zelenina syrová posypaná sýrem :) Takže dodej inspiraci!

Re: Sharko, :
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 11:10

tak nákyp z květáku máš v diskusi popsanej a zkus ty smaženky..posypaný chedarem nebo kozí fetou,jsou skvělý....

Sharko!:
Autor: Z. Jenny Datum: 12.7.2019 9:31

Týýý vrahyňo, víš jak mi včíl kručí v břuchu a žgrindám jak pes od Pavlova. Jenže jsem snědla rohlík a k tomu kafe a zeleninka bude až k obědu. Po květáku bych se utloukla, tem já mám nejraději, a potom hned to všechno o čem píšeš a co je jistě v té kuchařce. Jasně, že maso můžu ale dobrá zeleninka je nejlepší, taková grilovaná, třeba, nebo na páře, pěkně měkoučká a ochucená, jemné máslo nebo olivový olej a co takový ajvar na topince, nebo pod vejcem a na to papriku a rajče, až trčí při kousnutí z koutků úst, šmánkote já mám hlad a ještě víc chuti! Napiš prosííím ještě víc a víc receptů,myslím úplně nejvíc! :-)

Re: Sharko!:
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 9:48

tak chutě jsme si udělaly navzájem...tak já z té Zeleninové mísy ještě něco vyberu..... :-.D

Re: Sharko!:
Autor: Z. Kytka Datum: 14.7.2019 10:01

Ahoj Jenny, myslím že toto Ti bude chutnat: https://paleosnadno.cz/recept/kvetakovy-kuskus/

:o)

To je opravdu dobrý úlovek,:
Autor: Z. Vave Datum: 12.7.2019 9:20

milá Sharko, a doufám, že se s námi podělíš o další recepty. Mám to stejné jako YGA, čím jsem starší, tím víc potřebuju zeleniny. A je báječné, že se Vašek zeleniny přestává bát a já můžu sem tam se zeleninovými jídly experimentovat. Takže jen houšť, milá Sharko i další milé kuchařinky. :)

Re: To je opravdu dobrý úlovek,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 9:50

koukám, že za chvíli budeme hlavně na zelenině a maso jednou za měsíc.... tak ještě,že jsme tu knížku z té bedny vytáhla....

a máš pravdu,potřebuju ji a taky mi ta zelenina dělá dobře.....

čím jsme starší:
Autor: Z. Inka Datum: 12.7.2019 9:19

tím více preferujeme jednoduchost. Takže koukej toho co nejvíc vyzkoušet a poslat dál.

Já černý kořem kdysi pěstovala, budu muset do něj uvrtat Kačku. Fantastickej byl jako pomatlánka jen s pepřem a majonézou. Momentálně ho nahrazuji ředkví, když není černá, tak červenou či bílou, ale tam místo majonézy používám zakysanku

Re: čím jsme starší:
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 9:50

provedu :-D

Milá Sharko :
Autor: Z. Yga Datum: 12.7.2019 8:16

Jak poeticky jsi uvodila dnešní Mlsotník. Všechna jídla, tebou vyjmenovaná, bych ráda ochutnala - i ten černý kořen! Miluju zeleninová jídla a čím jsem starší, tím víc. I když - ten celer... no, ale ochutnat bych mohla, že?! Velice velmi se přimlouvám za další zeleninový mlsotník.

Jinak já v poslední době ujíždím na zapečeném květáku (či brokolici), což je ryhlé a tůze dobré jídlo - uvařený rozebraný květák (brokolice) předvařit, vrhnout do vymazaného pekáčku a prolít rozšlehanými vejci se solí, pepřem popř. krapet papriky + smetana (mlíko). Nechat zapíct a nakonec nahoru položit plátky sýru (u nás vede gouda, ale klidně i dobrý eidam). Mám to jako přílohu, ale většinou to sežeru samotné ;).

Re: Milá Sharko :
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 8:43

jéje Ygo,receptů z květáku je tam požehnaně...a z dalších zelenin...to víš, že napíšu další, ta Zeleninová mísa mne prostě baví.....

Já dělám květákovej nákyp...celou hlavu květáku i s košťálem v držiči a i s těma hezkejma zelenejma lupenama-neponičenejma,nadrtím na minikousíčky- ne na kaši, sůl,pepř, smetanu našlehám se žloutky a s troškou polohrubé mouky a lžičkou prdopeče a následně do toho vmíchám ten nadrcenej květák, z bílků ušlehám sníh a ten opatrn ěvmíchám, následně přenesu na pekášek vymaštěnej máslem a vysypanej strouhankou a dám do horký trouby na 160°C na 20 minut zapéct (podle píchání špejlí,určím, kdy je hotovo) na horkej nákyp nasypu parmazán nebo podobnej sejra, a dávám k malinovejm bramborám (malý nový brambory)..je to moc dobré i studené...

PS: všechny ostatní ingridience jsou fon vok (od oka)

Sharko,:
Autor: D. Ruščáková Datum: 12.7.2019 7:12

moc hezky napsané a máš pravdu - ty recepty jsou dobré. Znám skoro všechno z tvého výčtu, s výjimkou černého kořene (to mi tedy nějak nechybí:)) a těch kukuřičných smaženek - ty se mi naopak moc líbí! Mám ráda kukuřici ve všech možných podobách a o něčem podobném jsem zatím ani nečetla. Díky za úpravu receptů a klidně do nich zase nahlédni! :)

Re: Sharko,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 7:45

Dede, děkuji...

ty smaženky z kukuřice jsou velice dobré...postupně zkouším některé receptíky připravit a je to překvapivě dobré... no,mají můj obdiv všichni,co svými recepty do této knížky přispěli a smekám před tím minimalismem, kdy málo a méně je nejvíc... všechna jídla mají přirozenou chuť,která není potlačována a naopak vyniká....

Re: Sharko,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 7:50

a k tomu černému kořenu - když jsme byla fakt malá holka, tak ho na zahrádce pěstovala teta...určitě ho dávala do bramboračky ... a teď se mi nedaří ho sehnat...

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/chut-na-hadi-mord-zaradte-cerny-koren-do-jidelnicku.A160303_153501_dobra-chut_ape

Krásné ráno přeji:
Autor: Z. Lika Datum: 12.7.2019 7:05

a doufám, že i u vás zaprší.

Ty recepty opravdu vůbec nejsou marné - potěšilo mě, že se v nich nepracuje s margarínem nebo olejem, ale sádlem nebo máslem. Jak Sharka správně podotkla, obloukem se vracíme k normálním potravinám, a tahle kuchařka je dobrá inspirace. Sharko, tenhle "lov" se opravdu povedl a jsem ráda, že jsi nás s úlovkem seznámila. A kuchařka vypadá pěkně - nejen ve smyslu zachovale, ale nadchla mě i předsádka, a samozřejmě krásný typ písma, ach ach...

Ještě jednou pěkný den!

Re: Krásné ráno přeji:
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 7:41

tak drobounce tu kape, tak nějak nesměle...snad to přejde v zahradnickej celodenní déšť...

Liko,tam ti je skvělejch receptů a opravdu žádný náhražky a haldy koření... a jinak jsem z ní nadšená a dokonce se mi ta kniha líbí z podobných důvodů jako Tobě - je zachovalá,neponičená,má krásnou předsádku a písmo....

Re: Krásné ráno přeji:
Autor: Z. Lika Datum: 12.7.2019 7:58

Budu se těšit na další recepty, inspirace se rozhodně hodí, navíc je sezona zeleniny.

Re: Krásné ráno přeji:
Autor: Š. Matyášová Datum: 12.7.2019 9:51

tak už prší,prší,jen se leje.......

Re: Krásné ráno přeji:
Autor: T. Zana Datum: 12.7.2019 8:05

Ano, je to graficky povedená kniha. A recepty vypadají jedle :-)